KARATE

• Začetnik teme Začetnik teme karatistkinja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Gde si kide! :) Ja treniram vec 16 godina karate i takodje sam bio u Buljaricama i znam Acu i Marijana... Sad treniram kod Ace, ('zvonko osmajlic') sa osmajlicem,nedjom... Mozda se i znamo?! :) poz

jeshko:
Gde si kide! :) Ja treniram vec 16 godina karate i takodje sam bio u Buljaricama i znam Acu i Marijana... Sad treniram kod Ace, ('zvonko osmajlic') sa osmajlicem,nedjom... Mozda se i znamo?! :) poz
Moraćeš malo da pogledaš datume kada su pisane poruke, jer ova posle koje si ti pisao datira iz 2005. godine.
Pozz

Zdravo svima....I ja treniram karate 11 god. i obaozavam ovaj sport...Volim i ostale borilacke sportove ali karate je moja prava ljubav....Inace,ja sam iz Zajecara.Trenirao sam kod Miroslava Radojkovica 7 dan.Mozda je neko od vas i cuo za njega...Dobar karatista ali jako tezak covek...Posvadjao sam se sa trenerom u februaru i od tada ne treniram ...Nemam gde...U drugom klubu nece da me prime jer imam veci pojas od njihovog trenera a i mogu da mu predajem....Oktobra prelazim u Nis na fax pa me zanima da li zna neko da mi kaze koji klub je tamo najbolji i najjaci...gde moze dobro da se trenira i da se nesto nauci....Znam da ima KK.NIS;KK.KI;KK.OMLADINAC;KK.Radnicki....
Zna li neko koji je od ovih najbolji...Inace lepa tema za razgovor samo ,nema nesto posetilaca u zadnje vreme........

Ја сам се дуго бавио каратеом,шотоканом,вадо рју(можда пола године) и гоџу-рју,који сам тренирао скоро 4 године и који је по мени најјачи(не рачунајући кјокушин).

Ajde mi preporucite neki dobar klub u Bg-u. Trenirala sam karate 10 godina, pa sam napravila "pauzicu" od 2 godine. Sad bih opet da se vratim, ali posto sam se preselila, u stari klub ne mogu. Inace, bila sam kataros, a sada bih se okusala u borbama (ovoga puta, samo rekreativno).

oooOOoo Karate je zivnuo!!!!!Ja nisam niak trenirao godju ryu i wado ryu,...bas bih voleo da probam i vidim kakve su razlike?
Jeli Drasko,jel velika razlika izmedju ovih stilova i shotokana?

=bUsHiDo=:
oooOOoo Karate je zivnuo!!!!!Ja nisam niak trenirao godju ryu i wado ryu,...bas bih voleo da probam i vidim kakve su razlike?
Jeli Drasko,jel velika razlika izmedju ovih stilova i shotokana?
Evo da ti ja odgovorim.
Vado ja najmekši i najbrži, od ta tri stila. Šoto kan je negde u sredini po brzini i snazi, ali tehnički najčistiji i duži su mu udarci u odnosu na Gođu rju, koji je najjači i iz njega se prelazi u Kjokušinkai stil.
Ojama je stvorio Kjokušonkai iz Šotokana i Gođurju stila Karatea.
Pozz

mladja:
Evo da ti ja odgovorim.
Vado ja najmekši i najbrži, od ta tri stila. Šoto kan je negde u sredini po brzini i snazi, ali tehnički najčistiji i duži su mu udarci u odnosu na Gođu rju, koji je najjači i iz njega se prelazi u Kjokušinkai stil.
Ojama je stvorio Kjokušonkai iz Šotokana i Gođurju stila Karatea.
Pozz

Upravo tako.Jos nesto,vado koristi i neke tehnike dziudzice,posle bloka se najcesce ide na neki zahvat,rade se i padovi i sl.Godju je,po meni,ipak najbolji.Samo ime znaci tvrdo-meko,blokovi su meki,bez udaranja kost o kost,trudis se vise da izbegnes udarac i predjes u napad.Udarci su daleko jaci od ostalih stilova,dosta paznje se posvecuje laktovima i lou kikovima(koji se u sportskoj borbi ne koriste),kate su razlicite,koriste se izvorne kate kao Sanchin i Tensho na primer.Inace,Godju je najstariji zvanican stil karatea,osnovao ga je jedan od najvecih majstora karatea Codjun Mijagi,a posebno ga je proslavio Gogen Jamaguci. Ako se ne varam,wado ryu je osnovao Hinori Ocuka,koji se ored karatea uspesno bavio i dziudzicom.Wado znaci put harmonije.Majstor ovog stila je Marko Nicovic.

Sehnsucht,klub se zove Zvonko Osmajlic.To je ustvari centar borilackih sportova,osim karatea tamo imas i kik-boks,dzudo,kyokushin,boks itd.Nalazi se ispod stadiona na Tasu.

Upravo tako. Dok su u Šotokanu naglašeni čvrsti i snažni blokovi, gde ti samim blokom napadaš protivnikovu ruku lil nogu u trenutku njegovog napada, nanosiš mu svojim blokom povredu i istovremeno tim istim blokom izvodiš kontranapad, po protivnikovoj ruci ili nozi.
U Šotokanu se dosta pažnje posvećuje i pravovremenom izmicanju - Taisabaki, gde se protivnik propušta u prazan prostor, izvodi iz ravnoteže i ,,namešta,, za izvođenje udarca u vitalnu tačku.
U Šotokanu svaki pokret počinje odbrambenim kretanjem, ili u nazad ili u stranu, i ono proizilazi iz filozofije stila, da je Karate defanzivna i odbrambena veština i u sadašnje vreme sport.
Po meni je Šotokan najbolji stil, jer podjednako mogu da ga vežbaju i jaki i slabi, i visoki i niski, i brzi i spori ljudi. Jako lepo izgledaju Kate koje se izvode u šotokan stilu, i podjednako su zastupljeni i snaga i brzina i taktika i tehnika.
Pozz

Pa dobro,ja ipak mislim da je bolje da je stil efikasan.Sotokan je sportski karate,kate su napravljene,kako si primetio,da budu lepe za oko,dok je godju prilagodjen stvarnosti.To sto sotokan mogu da vezbaju svi je jako lepo,ali i pokazatelj da je to pre vid rekreacije nego borilacka vestina.Meni je stvarno bez veze kad vidim debeljuskasto dete sa braon ili crnim pojasom,koji dobija na osnovu kata i duzine treniranja i mislim da to srozava ugled karatea.

OSu

Drasko632:
Pa dobro,ja ipak mislim da je bolje da je stil efikasan.Sotokan je sportski karate,kate su napravljene,kako si primetio,da budu lepe za oko,dok je godju prilagodjen stvarnosti.To sto sotokan mogu da vezbaju svi je jako lepo,ali i pokazatelj da je to pre vid rekreacije nego borilacka vestina.Meni je stvarno bez veze kad vidim debeljuskasto dete sa braon ili crnim pojasom,koji dobija na osnovu kata i duzine treniranja i mislim da to srozava ugled karatea.

OSu

Karate pocinje da propada,bar ovde kod nas...i to zbog nekolicine trenera koji prodaju pojaseve i propustaju decu koja nemaju ni znanje a ni godina za odredjeno zvanje.....Ja licno znam neke ljude koji daju pojaseve tek tako za novac....Zato ti i imas takvo misljenje o shotokanu,mislim to sa malom debeljuskastom decom.Treniram 11 god Shotokan i meni je to najbolji i najaci karate posle kyokushina,mada ste me zainteresovali za godju ryu.Nisam imao prilike da treniram,jer ovde se u gradu radi samo shotokan.
Znam da je Codjun Mijagi iz pravca NAHA TE tj (shorey ryu) stvorio novi pravac u karateu koji je nazvao godju ryu,a Wado ryu je stvorio Hironori Ocuka 1939-1940 god....Inace Hironora je bio Funakoshijev ucenik....Upravo sam nasao da je jako specificno kretanje u ovom stilu koje se naziva TAI SABAKI i sluzi za izbegavanje raznih vrsta ostrih napada.Inace on je pored Funakoshijevog stila shotokan koristio i sve ostale vestine kojima se bavio,okinavljanski karate,dju djutsu,rvanje itd..........Iskreno se nadam da ce nesto i u karateu promeniti ovaj novi zakon o sportu kada ga donesu,naravno nabolje....Npr da nije ovoliko federacija u zemlji koji treniraju shotokan karate...po3 :-)

Drasko632:

OSu

Pa vidi ovako
Svaki kvantitet dovodi do slabljenja kvaliteta.
Moraš priznati da je i u svetu i kod nas, Šotokan najmasovniji Karate stil. Usled velikog broja vežbača, neminovno dolazi do nuspojava koje si naveo i u tome se slažem sa tobom. Ali sa druge strane, postoji veliki broj vrhunskih Majstora Šotokan sila, koji po snazi i veštini mogu da pariraju Majstorima iz drugih Karate stilova.
Po meni lično, danas Karate i treba da se vežba kao sport i kao rekreacija, koja aktivira celo telo i da samo u slučaju krajnje nužde i opasnosti kao i beizlazne situacije može da se primeni kao što bi se upotrebilo bilo koje drugo oružje.
I treba što više mladih da se uključi u Karate sport bilo kog sila, ali istovremeno treba raditi na popravljanju i poboljšanju kvaliteta rada, i pooštriti kriterijume polaganja i dodeljivanja zvanja i pojaseva.

Ја се 100% слажем са горе наведеним.Мени се,ипак,више свиђа стил који је више окренут стварности.Тренирао сам и шотокан,имам плави појас и послужио ми је као сјајан темељ за наставак бављењем борилачким вештинама.Сад,кад смо поменули блокове,не ,ожеш очекивати да ћеш чврстим гедан-барае блоком повредити ногу противника.Пре ће ти он сломити руку.Исто,блокови у шотокану су превише крути, а неки ударци су у другом плану зато што нису дозвољени у борби(теншо,емпи,какато итд.) Ипак,и шотокан и сви остали стилови су добри,неком се свиђа један неком други,неко ко је одличан у кјокушину у штоткану можда не би био.Мени гођу највише лежи,али сад ћу се опробати и у кјокушину,па ћу вам јавити како ми он изгледа. ;)

Back