Kancer

Njemu u otpusnoj listi piše da ima tumor na plućima, da je urađena bronhoskopija i da se čeka ph nalaz. Ovo sve o tumoru, da misli da je maligno je rekao pulmolog - onkolog, koji je radio bronhoskopiju.

Neurolog je u svom izveštaju napisao da "nema znakova drugih neuroloških oboljenja (prethodno je postavio dijagnozu Parkinsonove bolesti), te nema indicija za zadržavanje na neurološkom odelenju KBC".

Ja čekam ph izveštaj, pa da vidim šta ću dalje, jer identične simptome kao što ima moj otac, imao je otac moje drugarice kom je dijagnostikovan rak pluća sa metastazama na mozgu.

Ono što sam ja htela da pitam je da li je moguće da se rak pluća tako brzo razvije i metastazira kod starije osobe?

P.S. Nije dr pričala o čistom snimku od februara meseca. Ona je samo pročitala da je radiolog napisao na snimku da je sve ok.

Ja sam stvarno laik ( ali to su svi koji pisu ovde), poznavala sam ljude sa dijagnozom karcinom pluca ( nazalost svi su i pokojnici),
jako je dugo trajalo i postavljanje dijagnoze, ali i sam razvoj bolesti, u svakom slucaju nekoliko godina.

Kod starijih je osoba to sve mnogo usporenije tako da je meni ova cela prica oko tvog oca prilicno i cudna, ali i neprihvatljiva.

Ne znam šta da ti kažem, ni šta da mislim. Moja strina je umrla od raka pluća. Dijagnoza je postavljena u decembru, ona umrla u martu. Nisu je operisali, nije išla na hemio, nije zračena. :( Bila nekoliko dana na Institutu u Sremskoj Kamenici, utvrdili šta je, i poslali je kući da umre. Bukvalno. Imala je 52 godine.

Već pomenuti pokojni otac moje drugarice je imao problem sa kukom. Boleo ga. Išao kod lekara, ispitivali, tražili, zaključili da treba da operiše kuk. Operisali ga. On i dalje imao bolove, nije mogao lepo da hoda, opet išao kod lekara. U maju otkrili da ima rak pluća, on u avgustu umro sa metastazama u mozgu. Ta poslednja tri meseca simptomi su jako ličili na ovo što se dešava sa mojim tatom.

Ja sada moram da sačekam da bude gotova ph analiza, pa da onda vidim na koju stranu da se okrenem. Ako to nije maligno, onda možda ima smisla voditi ga dalje i tražiti uzroke njegove nepokretnosti. Jer to nije Parkinsonova bolest, od toga ljudi ne bivaju nepokretni preko noći. Valjda.

O tome da sam razočarana u sistem, u ljude, u medicinu, da ne pišem. Doktori na pulmologiji su se uhvatili dijagnoze neurologa kao pijan plota, nikome nije palo na pamet da ga, dok je u bolnici, pošalju na magnetnu rezonancu glave. U Zemunu u bolnici to ne rade, ali kako su ga vozili na B. kosu zbog bronhoskopije, tako su ga mogli voziti i na MR. Ili nam reći da uradimo privatno, ako možemo, pa da ga vratimo, da vidi neurolog rezultate. Ne. Nezainteresovanost, javašluk, anarhija, borba za bolji položaj...Nikada nam neće biti bolje, nikada, jer nismo ljudi...

Ne znam šta da ti kažem, ni šta da mislim. Moja strina je umrla od raka pluća. Dijagnoza je postavljena u decembru, ona umrla u martu. Nisu je operisali, nije išla na hemio, nije zračena. :( Bila nekoliko dana na Institutu u Sremskoj Kamenici, utvrdili šta je, i poslali je kući da umre. Bukvalno. Imala je 52 godine.

Već pomenuti pokojni otac moje drugarice je imao problem sa kukom. Boleo ga. Išao kod lekara, ispitivali, tražili, zaključili da treba da operiše kuk. Operisali ga. On i dalje imao bolove, nije mogao lepo da hoda, opet išao kod lekara. U maju otkrili da ima rak pluća, on u avgustu umro sa metastazama u mozgu. Ta poslednja tri meseca simptomi su jako ličili na ovo što se dešava sa mojim tatom.

Ja sada moram da sačekam da bude gotova ph analiza, pa da onda vidim na koju stranu da se okrenem. Ako to nije maligno, onda možda ima smisla voditi ga dalje i tražiti uzroke njegove nepokretnosti. Jer to nije Parkinsonova bolest, od toga ljudi ne bivaju nepokretni preko noći. Valjda.

O tome da sam razočarana u sistem, u ljude, u medicinu, da ne pišem. Doktori na pulmologiji su se uhvatili dijagnoze neurologa kao pijan plota, nikome nije palo na pamet da ga, dok je u bolnici, pošalju na magnetnu rezonancu glave. U Zemunu u bolnici to ne rade, ali kako su ga vozili na B. kosu zbog bronhoskopije, tako su ga mogli voziti i na MR. Ili nam reći da uradimo privatno, ako možemo, pa da ga vratimo, da vidi neurolog rezultate. Ne. Nezainteresovanost, javašluk, anarhija, borba za bolji položaj...Nikada nam neće biti bolje, nikada, jer nismo ljudi...

Ovo boldovano - Nemoj se time opterecivati i mraciti....Budi optimista, pa ako na kraju i ispadnes u pravu - ok ispala si, slucajno, ali bar nisi bila mracna i opterecivala se time i na kraju isti ishod da bude.
Dok god ne znas pravu istinu, ne mraci se "vise nego sto treba", pogotovo nemoj analogno uporedjivati slucaj svog oca sa slucajevima ljudi koji su umrli.

U medicini nekada nije ni 2+2=4 a kamoli da necija progresija bolesti i zavrsetak bude isti kao i kod nekog drugog jer nam se cini "slicno". Ono, covek, a i medicina su takvi da "isti simptomi" mogu kog nekog davati obicnu kijavicu i prehladu a kod drugog natezi oblik raka pluca npr.

Neko ima sve najgore simptome i misli da ima rak debelog creva, a ono imao sindrom iritabilnog kolona i zapravo mu "nije nista" a neko nije imao nikakvih problema, a onda pocnu neki prolivi nesto, i za nekoliko meseci umre a otkrije da imao sve vreme rak debelog creva i kada otkriveno ono kasno....

Ovo su malo plasticni primeri, ali znas sta ti zelim poruciti i koju pouku da izvuces.

Nadajmo se da ce ti biti sve ok sa tatom.

Može li aspirin da SPREČI
RAK?

22. 10. 2015. - 19:37h
telegraph.co.uk / M.A.

U okviru studije koja treba da
pokaže da li svakodnevno
uzimanje “aspirina” može da
spreči recidiv raka biće
posmatrano 11.000 pacijenata
koji su se nedavno lečili ili se
još leče od raka debelog creva,
dojke, jednjaka, prostate ili
želuca. Istraživanjem, koje će
trajati 12 godina, biće
obuhvaćeno više od 100 bolnica
u Velikoj Britaniji.
Nauka je već dokazala da “aspirin”
može da pomogne u sprečavanju
infarkta i moždanih udara
Cilj je da se napravi poređenje
između grupe pacijenata koji će
uzimati 300 miligrama “aspirina”
dnevno, grupe koja će konzumirati
100 miligrama i grupe ljudi koji će
uzimati placebo.
Nauka je već dokazala da “aspirin”
može da pomogne u sprečavanju
infarkta i moždanih udara, a ranija
istraživanja su ukazivala i na to da
može da spreči neke vrste raka.
Treću fazu kliničke
studije o
preventivnom dejstvu
aspirina finansiraju
Institut za istraživanje
raka Velike Britanije i
britanski Nacionalni institut za
medicinska istraživanja, a cilj je da
se usanovi da li pet godina
redovnog uzimanja “aspirina”
može da spreči ili odloži vraćanje
kancerogene bolesti.
“Bilo je zanimljivih istraživanja koja
su nagoveštavala da ‘aspirin’ može
da odloži ili spreči povratak raka u
ranoj fazi, ali nije bilo kontrolnih
studija (u kojima su ljudi po
principu slučajnog uzorka
svrstavani u različite grupe i
podvrgnuti različitom tretmanu)
koje bi to jasno potvrdile”, kaže
profesor Rut Langli, glavni
istraživač sa odeljenja za kliničke
studije Saveta za medicinska
istraživanja na Univerzitetskom
koledžu u Londonu.
“Cilj nam je da jednom za svagda
pronađemo odgovor na to pitanje.
Ako ustanovimo da ‘aspirin’ zaista
sprečava povratak raka, to bi
moglo da promeni lečenje u
budućnosti i ponudi jeftin i
jednostavni način da se spreči
recidiv i pomogne većem broju
obolelih da prežive”, dodala je
ona.
Langlijeva je, međutim, upozorila
da ne treba uzimati ‘aspirin’ na
svoju ruku sve dok ne budu
dostupni kompletni rezultati,
budući da taj lek nije pogodan za
svakoga i može imati neželjena
dejstva.

www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/600336/EPOHALNO-ISTRAZIVANJE-Moze-li-aspirin-da-SPRECI-RAK

Poslednja izmena:
Slusaj, rekao sam ti vec, nemoj ti meni nametari ono sto nisam izrekao :rtfm: i nemoj umesto mene da donosis zakljucke i sudove, a u MOJE IME. Eto opet to radis.... Sama pitala MENE, SAMA dala odgovor SEBI. U MOJE ime. Sta bre jeste? Ti ces reci jeste u moje ime cak i bez mog znanja? :roll: Ne znam odakle ti to pravo. :whistling:

Ma nemoj, a ne gubis vreme da pravis nekom Strawmana? :rtfm:

Bas mene briga sta ces ti raditi ili ne raditi.....Na konto toga nemoj drugima odgovarati zapovednim recenicama i govoriti im sta ce raditi sa svojim zivotom, da bi opravdala izgovaranje svojih gluposti i nametanja tudjih reci, izvrtanja zakljucaka i ostalo.

Opet pravis Strawmana. To sto ti iirices logicke greske i nameces drugima u njihovo ime zakljucke koje nisu izrekli, a taj ti neko to stavi do znanja :rtfm: ne znaci da je on "nervozan" pa ces ti sada da ga savetujes da smanjuje nervozu.....:roll:

Jos jedan strawman koji se pravi kao ad hominem, da se pobije licnost a ne ono sto je ona rekla. Kako ti znas ko je nervozan a ko ne? Opet izvrces istinu i nameces.... Ako ti projektujes vidjenje sveta da je neko u njemu nervozan, ne znaci da je to objektivna istina.
Samo sto neko kategoricki i argumentovano te pobija i ne pusta te da pricas gluposti, ne znaci da je nervozan. Kapis? :rtfm:

Slusaj, hajde okani se tih argumentum ad hominema, i tudjih zivota je l jasno?
Nemas ti nikakvog prava da pricas drugim ljudima kako ce voditi zivot i sta ce raditi u njemu !
Sta tebe briga da li ce neko trcati ili nece? Mozda je neko u invalidskim kolicima, pa ne moze trcati, mozda ovo, mozda ono, tako da su ti ovi "ad hominem sarkasticni saveti" glupi jer ih izrices napamet i zbog omalovazavanja licnosti, a ne zbog pobijanja argumenata koje je izrekla licnost.

Da popricam sa "nekim zivim" bicem? Wooow.... A ja sam inace poznat da pricam sa nezivim i duhovnim bicima samo, iz drugih dimenzija. :roll:
Ti znas ko sa kim kada, koliko, kako prica ? :roll:
Sta tebe bre briga da u argumentaciji o duvanskom dimu, bakterijama, virusima, pusacima i nepusacima ko sa kime kada, kako i koliko prica?
Ko si bre ti da pricas nekom napamet o kome ne znas ni 0,1% da pricas sta ce raditi i sa kime pricati? Kakve to veze ima sa argumentacijom oko duvanskog dima, virusa i bakterija ?
Jedan bedni kvazi psihoanaliticarski ad hominem.

Wooow, nisam znao da si "nedidljiva" ? :hahaha::rotf: Verovatno mislis da su i svi drugi ljudi "NEVIDLJIVI" ako ih ne vidis golim okom.... :rotf: Ono, nemaju materijalno telo, nego vibriraju na 75Hz putem Vortex svemirske energije...:roll: A mozda mislis da su ipak materijalni ali koriste neki tehnolosko-bioloski "stit" za prelamanje fotona, pa kao Predator u filmu postignu pseudonevidljivost ostalih ?
Naucnici najavljuju da su na pragu da komercijalno naprave takav plast za vojne svrhe, nisam znao da to vec stiglo u Srbiju, pa si postala "nevidljiva".

I da, ne projektuj na mene svoje misli. Vrsis projekciju, pa upravo ti mislis da se svadjas, a onda drugom kazes - ne svadjaj se.
To sto pravis logicke greske i podmeces drugima neizrecene reci, a onda ti drugi to argumentovano ukazu, pokazu i izraze negodovanje da pricas i zakljucujes U NJIHOVO IME, nije svadjanje.
Obrazuj se, jer nemas alat i orudje za diskusije, a zelis da ih vrsis. Pa ne moze.
Zato je i prekid komunikacije.

Jer ja kazem da je 5+5<20, a ti onda napravis Strawmana ovako - "Aha, znaci ti kazes da 5+5 nije 10 znaci a ? " - Ne, ne kazem da 5+5 nije deset, kazem da je pet plus pet manje od 20, a nista konkretno nisam rekao koliko je tacno. Eto mora covek ovako da ti uprosti kao coveku sa posebnim potrebama pa da se nada da ces mozda tako ukapirati.

I nemoj da pricas da su "ljudi nevidljivi", niti da ljudi preko medijuma 2015. god za komunikaciju postaju "nevidljivi". Smesno deluje kada se tako govori, kao "svadjas se sa nevidljivim ljudima, pa je kao to kao uzalud". Ne, svadjas se sa VIDLJIVIM ljudima, samo preko tehnoloske sprave, a oni nisu botovi, nego su vidljivi, organski, i sve isto kao i "real life face to face" ljudi, samo je komunikacija preko sprave a ne mouth to mouth sa razdaljine od 50cm pa se ujedno i ispljuju prilikom "svadjanja".

I za kraj da se opet podsetimo kako si pogresila...Ja sam izgovorio :

A tvoje izvrtanje, slobodno tumacenje i pravljenje strawman zablude i redukcije do apsurda na osnovu ovog je :

Eto, kakav si zakljucak izvela oko ovoga, => "da nepušači nemaju u sebi bakterije i viruse već ih bezobrazni pušači zaraze ", a ja to nisam rekao, i to je bezobrazno i to ti je stavljeno na teret, a ti se sada bez argumenata pravih tesi i frljah izrazima "idi trci, ne svadjaj se sa nevidljivim ljudima, uradi ovo, uradi ono, bla bla bla.

Ko te je bio po usima da lupetas gluposti i da pricas budalastine da je neko navodno izrekao a nije? E pa sad se nosi sa time i sa kritikom a ne da nemas toleranciju na kritiku.

:rtfm:

A zaboravio si da je prozoveš i za HARP?

Jedino sto sam joj rekao da cu je podrzati, za sve sto ona Odluci.
Uradila je operaciju, odbijajuci sve ostalo, smatrajuci da nema potrebe, a operacija je samo "razmahala" lose celije a operacija je samo "razmahala" lose celije , i posle 4 godine, otisla od metastaze na mozgu.Pokusali smo na prirodan nacin lecenje.
Ima tu jedan problemcic, gledajuci sa medicinskog stanovista, a to je, da kada se prodju svi med.tretmani, ostaje jos 5 godina da se pije odredjena tablets, pa ko prezivi prvih 5 god. ozdravio je.
Ona je bila duvandzija pored svega, i to je jos 1 uzrok kancera.

Na cemu zasnivas teoriju da hirurgija nije potrebna kod pojave tumora buduci kako kazes da je operacija sam "razmahala" lose celije! Sta je po tebi resenje kod pojave tumora?

u nekim slučajevima je tumor izolovan, u opni i ne treba ga dirati.
biopsija mora da se uradi, ali ne mora biti kobna, a operacija može...
nisam dr, ali znam za slučaj žene koja ima na dojci tumor, maligni, predloženo joj je da ga ne dira, i evo još je živa i zdrava.

Inteuesuje me ko su tih 30 ljudi koji su vec izabrani unapred da prime ovu vakcinu?

Kubanska vakcina
protiv raka stigla u
Srbiju

AUTOR: A. V. M.

Nakon višenedeljnog odlaganja
ugovor između Instituta Torlak i
Instituta za molekularnu
imunologiju iz Havane je
potpisan, a dugo očekivana
vakcina protiv raka pluća -
cimavaks, moći će da počne da
se primenjuje na prvih 30
pacijenata koji odgovaraju
propisanim standardima.
Torlak se po ovom ugovoru
obavezuje na distribuciju i
skladištenje vakcina, kao i
dopremanje do zdravstvenih
ustanova u kojima će pacijenti
primati svoje tretmane. Tretmani
će kao što je dogovoreno biti
sprovođeni u tri bolnice i to u KBC
"Bežanijska kosa", Klinici za
pulmologiju KC Srbija i Institutu za
plućne bolesti u Kamenici.
Sa vakcinama u Srbiju dolaze i
kubanski stručnjaci koji će biti
savetnici našim lekarima. Osim
toga, naši stručnjaci na
raspolaganju će imati i
dijagnostičke aparate kako bi
utvrdili kod kojih pacijenata
terapija ima učinka. Prema
zadatim parametrima, komisija u
Srbiji odlučivaće o tome koji će
pacijenti dobiti terapiju.
Podsetimo, cimavaks će se davati
u okviru treće faze kliničke studije
i prema pravilima ovog
istraživanja moći će da je primi
pomenutih 30 pacijenata. Kubanski
pravilnik kaže da je terapija
cimavaksom namenjena
pacijentima u završnim
stadijumima karcinoma pluća,
odnosno onima kojima se
karcinom razvio lokalno i ne
postoji mogućnost operacije, kao i
onima kod kojih su se razvile
metastaze. Još jedan od
kriterijuma je i taj da karcinom
ima potencijal za razmnožavanje
malignih ćelija.

www.danas.rs/danasrs/drustvo/_kubanska_vakcina_protiv_raka_stigla_u_srbiju.55.html?news_id=310427

draksson, ko god da jeste, neka je.
Verujem da ima dovoljno onih koji su kandidati,
a kako je broj ograničen pa sigurno da su odabrali
najpodesnije.
Volela bih da bude od koristi:)

Zelim im sve najbolje i da im lecenje bude uspesno ali voleo bih da znam ko je i kako izabran medju tih trideset na kojima ce vrsiti Klinicka iapitivanja Kubanske vakcine. Znajuci da mnogi od nas imaju u porodici onkoloske pacijente takodje sa metastazama.

Ta injekcija je za ne mikrocelularni rak pluća i to ne za sve. Vrše neki genetski test, prijemčivosti na terapiju mimo toga

Koliko znam, to je lek za primarni rak, koji nije uznapredovao, ne za metastaze

Ne daj bože, nikome

p.s. izvinjavam se u tekstu piše i da je i za metastaze, pre su drugo pisali

Poslednja izmena:
Zelim im sve najbolje i da im lecenje bude uspesno ali voleo bih da znam ko je i kako izabran medju tih trideset na kojima ce vrsiti Klinicka iapitivanja Kubanske vakcine. Znajuci da mnogi od nas imaju u porodici onkoloske pacijente takodje sa metastazama.

Разумем те, имала сам онколошког болесника:sad2:
Познајем породице које су себи могле да приуште те вакцине,
и није добро завршило. Зато, борите се са овим што је доступно,
и срећно....

Ta injekcija je za ne mikrocelularni rak pluća i to ne za sve. Vrše neki genetski test, prijemčivosti na terapiju mimo toga

Koliko znam, to je lek za primarni rak, koji nije uznapredovao, ne za metastaze

Ne daj bože, nikome

p.s. izvinjavam se u tekstu piše i da je i za metastaze, pre su drugo pisali

Ovde kako pise Kubanske vakcine su upravo namenjene za uznapredovalu bolest sa pocetnim metastazama?

..."Kandidati za vakcinu su oni ljudi
kojima je karcinom lokalno
uznapredovao i ne može da se
operiše, kao i oni kod kojih su se
razvile metastaze. Međutim, ova
vakcina prvenstveno će se davati
osobama kod kojih utvrdimo da
tumorske ćelije imaju receptor za
vezivanje faktora rasta koji
potpomaže ...

673048_1011_ff.jpg

www.blic.rs/Vesti/Drustvo/594143/Ko-sve-moze-da-primi-kubansku-vakcinu

Poslednja izmena:
Moj otac, 70godina, je prosle jeseni imao operaciju malignog tumora besike i sad, krajem jula, prilikom redovne kontrole doktor otkrije da se ponovo pojavio. Tokom pripreme za operaciju pulmolog je otkrio da ima senku na plucima koju do tada nije imao. Sledi skener, bronhoskopija... Evo nalaza:
Neoplasma malignum trigoni vesicae urinarie
carcinoma transitiocellulare gr II infiltrativni
Neoplasma malignum vesicae urinarie recidivans spost tur tu v urin c67

MSCT toraksa, abdomena i karlice sa kontrastnim pojacanjem:

Neoplasma malignum trigoni vesicae urinariae st post TUR vesicae urinariae
U levom reznju stitaste zlezde vidi se kolkoidni nodus promera 14x10mm--uraditi eho
Parenhim oba plucna krila je ocuvane transparencije, bez znaka kolapsa ili konsolidacije. U donjem reznju desnog plucnog krila vidi se jasno ogranicena, lobulirana tumefakacija transverzalnog promera 41x34mm koja se prati u segmentu duzine od 32mm. Moze da odgovara i benignoj neoplazmi. Vaskularne strukture parenhima su uredne ramifikacije i aborizacije.Bronhijalno stablo je bez morfoloskih promena. Anatomske strukture medijastinuma su uredne CT morfologije. Veliki vaskularni elementi su primereni godinama i konstituciji. Aorta je urednog toka i sirine lumena.Perikard je bez stranog sadrzaja. Ne vide se znaci limfadenopatie parietalnih ni viscelarnih grupa. Pleuralni resursi su bez patoloskog sadrzaja.

Jetra je uredne velicine, pravilne je konture, izodenoznog parenhima. U S VI vidi se hipodenozna fokalna promena velicine 15x13mm depozit ddg hemangiom /ehotomografija.

Mokracna besika je medioponirana, ocuvanog je volumena, slobodna, bez patoloskog sadrzaja u lumenu. Vide se tri nodularna zadebljanja zida do 8mm na prednje desnom zidu.

Zakljucak: Tu pulm l dex. Laesio focalis hepatis meta in obs. Tu vesicae urinariae multiplices. Hyperplasio prostatae.

Bronhoskopija:

Infiltratio pulm l dex neo sqamocellsqamocell
carcinoma bronchogenes squamocellulare non keratode
lymphangiosis carcinomatosa mucosae bronchi g-3

Ako ima nekog ko se razume... Molim za misljenje.

Ja sam ona sa početka teme :)
Sa ocem sam do sada samo obilazila lekare. Dokumentacije imamo na kilo. Primili su ga u bolnicu radi operacije pluća, ali su se pojavili novi momenti, metastaza bešike na grudnom košu, zbog toga je odbačena ideja o bilo kakvoj operaciji.
Do sad je dokazan ca pluća, ca bešike i najnovije, metastaza bešike na grudnom košu koja je početkom oktobra bila veličine polovine kajsije, sada je već nekih 20x10 cm, kažem otprilike, jer niko nije merio. Sve dokazano PH i IHH.
Konzilijum za pluća je prepisao samo terapiju protiv bolova i da se javi na urološki konzilijum.
U međuvremenu je dobio bolove, vremenom sve jače, pa je počeo da koristi flastere. Pre neki dan mi je pokazao, u pazuhu ima "žlezdu" veličine ping pong loptice, na dodir se pokreće. Na leđima se pojavile četiri manjih izbočina, veličine dinar i dva... Malo izdignute, tvrde, ne pokreću se na dodir, nema crvenila, ne bole. Sa iste strane gde se nalazi metastaza grudnog koša. Pitala sam onkologa šta je to, rekla mi je da je "to u sklopu urološke bolesti" i ništa više. Šta to može da bude?
Ponekad dobije temperaturu, nikad više od 37.5 Aminofilin i Berodual odbija da koristi, kaže da nema gušenja, a meni se čini da ima otpor prema pumpici.
Tek sad, ovih dana treba da primi prvu hemioterapiju. Ne znam ni koja, ni kakva, niko nije bio raspoložen da mi objašnjava. Urološki konzilijum prepisao: "indikovana je primana CHT po MVC šemi" Šta to znači?
Onkolog je rekla da se dobro podnosi.
Poslednji izveštaj sa rentgenskog slikanja kaže da je tumor porastao, ne piše koliko, nije nam ni rečeno. Piše: Desno u srednjem i donjem plućnom polju sumacija hilarne adenopatije i plućne infiltracije sa trakcijom dijafragme. Levo uzazidna glatko konturisana lezija po tipu učaurenog izliva. Tumor pluća desno. Korelacija sa ranijim nalazima. Ovo sa slikanja ako bi mogao neko da mi objasni?

I ja više ništa ne razumem. Borimo se kako znamo i umemo, ali, plašim se da je ono najgore sve bliže :(
Sutra idem kod lekara opšte prakse, da odnesem dokumentaciju i da mi objasni, ali sam više nestrpljiva pa možda neko od vas zna bar nešto da mi kaže?

Ja sam ona sa početka teme :)
Sa ocem sam do sada samo obilazila lekare. Dokumentacije imamo na kilo. Primili su ga u bolnicu radi operacije pluća, ali su se pojavili novi momenti, metastaza bešike na grudnom košu, zbog toga je odbačena ideja o bilo kakvoj operaciji.
Do sad je dokazan ca pluća, ca bešike i najnovije, metastaza bešike na grudnom košu koja je početkom oktobra bila veličine polovine kajsije, sada je već nekih 20x10 cm, kažem otprilike, jer niko nije merio. Sve dokazano PH i IHH.
Konzilijum za pluća je prepisao samo terapiju protiv bolova i da se javi na urološki konzilijum.
U međuvremenu je dobio bolove, vremenom sve jače, pa je počeo da koristi flastere. Pre neki dan mi je pokazao, u pazuhu ima "žlezdu" veličine ping pong loptice, na dodir se pokreće. Na leđima se pojavile četiri manjih izbočina, veličine dinar i dva... Malo izdignute, tvrde, ne pokreću se na dodir, nema crvenila, ne bole. Sa iste strane gde se nalazi metastaza grudnog koša. Pitala sam onkologa šta je to, rekla mi je da je "to u sklopu urološke bolesti" i ništa više. Šta to može da bude?
Ponekad dobije temperaturu, nikad više od 37.5 Aminofilin i Berodual odbija da koristi, kaže da nema gušenja, a meni se čini da ima otpor prema pumpici.
Tek sad, ovih dana treba da primi prvu hemioterapiju. Ne znam ni koja, ni kakva, niko nije bio raspoložen da mi objašnjava. Urološki konzilijum prepisao: "indikovana je primana CHT po MVC šemi" Šta to znači?
Onkolog je rekla da se dobro podnosi.
Poslednji izveštaj sa rentgenskog slikanja kaže da je tumor porastao, ne piše koliko, nije nam ni rečeno. Piše: Desno u srednjem i donjem plućnom polju sumacija hilarne adenopatije i plućne infiltracije sa trakcijom dijafragme. Levo uzazidna glatko konturisana lezija po tipu učaurenog izliva. Tumor pluća desno. Korelacija sa ranijim nalazima. Ovo sa slikanja ako bi mogao neko da mi objasni?

I ja više ništa ne razumem. Borimo se kako znamo i umemo, ali, plašim se da je ono najgore sve bliže :(
Sutra idem kod lekara opšte prakse, da odnesem dokumentaciju i da mi objasni, ali sam više nestrpljiva pa možda neko od vas zna bar nešto da mi kaže?
Највероватније метастазе.
У кожи су веома честе метастазе, нажалост.

Друго је врста хемотерапије.

Треће: у доње две трећине десног плућног крила су присутне метастазе, уз увећане лимфне чворове са повлачењем дијафрагме на горе. Лево има излив. Често, у оваквим ситуацијама буде малигни- вода у плућима у којој се брисом докажу малигне ћелије.

Loše vesti, ali sam pretpostavljala.
Levo je probio grudni koš, to znam od ranije. Da li je to taj izliv?
I da li bi ta tečnost nekako mogla da se izvadi, da manje pritiska pluća? Da li uopšte?
Ne znam ni kojem lekaru specijalisti da se obratim za to. Konzilijum, što se tiče tečnosti, nije ništa spominjao. Doktorka op mi je pisala za grudno, ali, oni su samo snimili...samo su dijagnostikovali, kako doktor kaže.
Da sačekam nov konzilijum za pluća, ne znam kako će dotle... Ima tri hemioterapije, pa kontrola, pa valjda konzilijum, ne znam dalje. Nismo iz Beograda.

I da li bi ta tečnost nekako mogla da se izvadi, da manje pritiska pluća? Da li uopšte?
Ne znam ni kojem lekaru specijalisti da se obratim za to. Konzilijum, što se tiče tečnosti, nije ništa spominjao. Doktorka op mi je pisala za grudno, ali, oni su samo snimili...samo su dijagnostikovali, kako doktor kaže.
Da sačekam nov konzilijum za pluća, ne znam kako će dotle... Ima tri hemioterapije, pa kontrola, pa valjda konzilijum, ne znam dalje. Nismo iz Beograda.

Tecnost se svakako punktira i dolazi do izvesnog olaksanja ali se nazalost i brzo puni, treba otici do Instituta za plucne bolesti KC.

До тад си приморана да га водиш у хитну ако му позли, а онда би га они даље прослеђивали или да тражиш упут оп за плућне болести/хирургију па да они процене да ли је за пунктирање или није.
Излив има јасну радиолошку слику, зато знају да ли јесте или није излив. Он се може дијагностиковати и ултразвучно.

Као што ти је написао draksson, с изливом је незгодација та што се веома брзо враћа ако се не отклони узрок. Нажалост, у случају твог оца узрок је немогуће отклонити.

Отац ти има болест у четвртом, последњем стадијуму- развијена малигна болест са удаљеним метастазама. На несрећу, у тим ситуацијама, не може много да се помогне.

Tecnost se svakako punktira i dolazi do izvesnog olaksanja ali se nazalost i brzo puni, treba otici do Instituta za plucne bolesti KC.
E pa to, makar malo olakšanja.

Sofija
, tražiću uput za hirurga - ovde nemamo grudnu hirurgiju.

Još samo jedno pitanje. Da li može onkolog da ga uputi na punktiranje?

Hvala vam puno.

Back