Kakvu igru igra Erdogan?

Ma šta igra crni Erdogan. Sve će se to sutra obiti turskom narodu o glavu. Sa distance to izgleda kao mudro balansiranje izmedju dve strane i guranje pre svega turskih interesa, a u realnost je reč o beskompromisnoj borbi jednog diktatora i autokrate da po svaku cenu i dalje ostane na vlasti. U tom smislu zadovoljava sve strane aktere koji ga potencijalno ugrožavaju, ne pitajući za cenu, pa malo tetoši NATO, malo se grli po Putinu, a najviše gleda da se ne zameri svemoćnim jevrejskim krugovima moći. Za potrebe domaćih nacionalista, glumi imperatora tako što masakrira ovu nesrećnu sirijsku sirotinju.
Običan šljam. Kemalu Ataturku ne može vode doneti.

ДУГИН: Мислим да је ово била страшна грешка Ердогана​

10-12-2024 09:19 Фокус 7 Свет Планета
"До сада смо подржавали Ердогана. Покушали смо да избегнемо ескалацију са Турском 2015. године и учинили смо много да помогнемо Ердогану током пуча. Сиријски случај је за нас веома болан. Мислим да је то била стратешка грешка за Ердогана. Кемалистичка идеја је била да се Турска брани унутар њених граница", каже руски геополитичар Александар Дугин коментаришући дешавања у Сирији.

Дугин каже да је Ердоган направио гређку и изгубио битног савезника ког је имао у Русији.

“Исламизам је непријатељ Турске. Никада се неће сложити са турским вођством у арапском региону. Курди у Сирији уз подршку Запада покушаће да учврсте своју моћ. Без Руса у Сирији Ердоган губи веома важног савезника и пријатеља.
Толико је веза између Русије и Турске. Њено (Турска) понашање очигледно иде у прилог Израелу и глобалистима тог времена. Тужно је. Русија није тако слаба како Запад жели да је представи. Верујем да је то била погрешна процена на страни Ердогана. Русија неће учинити ништа Турској. Засигурно. Али после такве издаје тешко је надати се да ће Русија доћи да помогне Турској у случају невоље. И невоље стижу с времена на време”,
написао је Дугин на Твитеру.
https://pravda.rs/2024/12/10/dugin-mislim-da-je-ovo-bila-strasna-greska-erdogana/

Evo opet teorije da jednim PVO možeš obarati neke avione, a neke ne.
Dakle ako Rusi slučajno nekako dođu u posjed ukrajinskog F-16, mogu s njime preletati USA a ovi samo gledaju jer im PVO otkazuje poslušnost. Prepoznaje prijatelja. :lol:
Niđe veze frende, ne blamiraj se.
Ниси добро разумео. Ако баш хоћеш хипотетички, ако Руси случајно некако дођу у посед АМЕРИЧКОГ Ф-16, могу са њим прелетати Турску, а ови само гледају...

S jedne strane podupire i očito organizira sirijske pobunjenike (ne zaboravimo da je u Turskoj 3 miliona sirijskih izbjeglica), s druge strane govori kako su u svijetu samo dva prava lidera: Putin i on. Naručuje od Rusije S-400, a istovremeno uzima (ili barem planira uzeti) F-35. Održava dobre odnose s Rusijom, ponudio je biti posrednik u pregovorima oko Ukrajine - ali istovremeno vrlo jasno govori kako je Krim ukrajinski. Sirijski HTS je proglasila terorističkom organizacijom, a u Alepu se vijori više turskih nego (novih) sirijskih zastava.
Kakvu to neobičnu i nepredvidljivu igru igra Erdogan? :think:

(autorska tema, naravno)
Никакву. Мало хвали Путина који га је подржао око Сирије.
Сирија је сада де факто турска територија.
Империјалне амбиције Османлија се данас остварују у Сирији.

Пад Асада у Сирији је некакав договор између Ирана, Русије и Сирије.
Путинов потез да укаже част и да крила Ердогану.
Боље је питати какву игру Путин игра.
Ердоганова Турска је у НАТО, али не треба заборавити ЦИА пуч из 2016.године.

Што више Путин буде хранио Ердоганов его толико више би он могао да се удаљи од НАТО и приступи неком проруском новом савезу попут ОДКБ.
То наравно не одговара нама Србима на Балкану да се Турска нешто много пита јер онда ништа од ослобађања Републике Српске и Косова све и да Русија поново загосподари источном Европом.
Али са друге стране и ми Срби смо руска експанзија па би можда и Руси у том случају тражили нешто за себе, своју част.

Лично бих волео да видим стварање неког исламског калифата који би био усмерен против САД.
Неки велики савез Ирана, Турске и Арапа који би био исти непријатељ САД као што је то некада био СССР.
Е тада би свет постао максимално занимљив.

Дакле, чекамо нову исламску револуцију у Саудијској Арабији и Египту.

Nisam baš siguran, pogotovo kad se radi o RF.
Turska privreda je itekako zavisna od RF.
Iran im u budućnosti moze stvarati velike probleme.
Иран је слаб а Русија ће вероватно задржати једну базу. Русија се понижавајуће понаша у односу са Турском

1. Срушили су им авион, пилот погинуо
2. убили амбасадора
3. испоручују оружје Украјини
4. тетористи који су извели напад у Подмосковљу имали су контакте и боравак у Истанбулу
5. подржали су Турску и Турке (шите) Азере а издали Јермене
итд итд

Иран је слаб а Русија ће вероватно задржати једну базу. Русија се понижавајуће понаша у односу са Турском

1. Срушили су им авион, пилот погинуо
2. убили амбасадора
3. испоручују оружје Украјини
4. тетористи који су извели напад у Подмосковљу имали су контакте и боравак у Истанбулу
5. подржали су Турску и Турке (шите) Азере а издали Јермене
итд итд
Da ali Rosatom ima dve N elektrane u Turskoj (pregovori su o još dva reaktora) snabdeva ih gasom, uvozi citruse i druge poljoprivredne proizvode ... o turizmu da i ne govorim ... itd itd ...
Turska i RF su vrlo uvezane i u ekonomskom i u geopolitičkom smislu ali je Turska tu ipak slabiji brat.

Turska i RF su vrlo uvezane i u ekonomskom i u geopolitičkom smislu ali je Turska tu ipak slabiji brat.
Турска је вековни руски непријатељ мање или више то је историјси контекст, а данас Турска је првествено чланица НАТО пакта то је довољно тако да Турска не може бити никаккав брат ту нити у геополитици тога има "братских односа"

Турска је вековни руски непријатељ мање или више то је историјси контекст, а данас Турска је првествено чланица НАТО пакта то је довољно тако да Турска не може бити никаккав брат ту нити у геополитици тога има "братских односа"
Ja sam mislio u smislu slabiji partner, naravno da bratstva u politici nema.
Turska ostaje sama i bez saveznika .... od nato nema ništa, pogotovo kad sledeće godine dođe Trump.

ne bi se slozio...tursku treba imati za prijatelja.

mozda jedini pametan spoljno politicki potez koji su uradili, a uradili su ga komicno, ali nebitno. tursku niko ne sme da dirne iz eu, jer ima turaka na zapadu da ih sve pojedu i ispljunu samo li se dignu.

u odnosu na hrvate, albance, bugare...pitom i dobrocudan narod.

ne bi se slozio...tursku treba imati za prijatelja.
турска никад никоме није била пријатељ принуђена је од стране САД да буде чланица НАТО пакта првествено принуђена у мањој мери јер јој је то интерес и то је то, Сад су извришили агресију на Сирију, све време рата у истој су поржавали џихадисте који су суштински под америчком капом и то раде и дан данас, највеће губитке Русима нанели барјактари и Турска им је "пријатељ" шта се не би сложио конкренто од ових некилико ствари које сам горе навео плус вековно историјско непријатељство и неколико великих руско-турских ратова....

1733929944650.png

турска никад никоме није била пријатељ принуђена је од стране САД да буде чланица НАТО пакта првествено принуђена у мањој мери јер јој је то интерес и то је то, Сад су извришили агресију на Сирију, све време рата у истој су поржавали џихадисте који су суштински под америчком капом и то раде и дан данас, највеће губитке Русима нанели барјактари и Турска им је "пријатељ" шта се не би сложио конкренто од ових некилико ствари које сам горе навео плус вековно историјско непријатељство и неколико великих руско-турских ратова....

Pogledajte prilog 1655797
govorio o nama....zabole me za velike sile.... inace turska koliko god ne voleo taj svet, ili narod, ili veru, su bili imperija... i gde mozemo i mi samo da im se "zahvalimo" sto smo delom mesanci, a mesanci su najaci, najpametniji, uzorkovano najzaebaniji za kontrolu...kad si upregnut ko konj da gledas samo napred i da se divis svom cistom dnk, znamo kako se to zavrsavalo u istoriji za takve dileje... konacno najlepse zene na svetu su meleskinje, meni je to dovoljan razlog da sa turcinom mogu divaniti bez da se pokoljem.

sa ovim bivsim srbima iz bosne sto su prodali svoju veru nikad, ili nekim divljim plemenima sto se voze tojotama i pucaju iz kalasa pritom serijatski "uredjujuci" kao zapadni roboti drzavu da bude jos gora nego sto je bila pre njih. ataturk sta je uradio od turske to bi trebao biti model za pametnog coveka da uci. danas u turskoj zajednicki zive i i moderna i orijentalna turska, turkinja u mini suknji i turkinja u salvarama sasvim se normalno slazu uz nenormalne razlike medju njima gde obe koliko god bile drukcije i jedna i druga iznad svega postuju svoju drzavu.

a da su pitomi pa jesu kao sto smo i mi... sve dok ti se neko ne pocne konstantno da se penje na q, a onda nek se spasava ko moze.

govorio o nama..
Турска је Србима и Србији пријатељ, кад и где? турска је била империја заснована на неколико геноцида и још толико "мањих" масакара, та прича да смо "мешанци" са турцима је усташко лапрдање садржано у теорији Анте Старчевичћа чисто лапрдање, вероватно си ти још један "праваш" који пише ћирилицом као и @комшија :per:

Poslednja izmena:
Турска је Србима и Србији пријатељ, кад и где? турска је била империја заснована на неколико геноцида и још толико "мањих" масакара, та прича да смо "мешанци" са турцима је усташко лапрдање садржано у теорији Анте Старчевичћа чисто лапрдање, вероватно си ти још један "праваш" који пише ћирилицом као и @комшија :per:
pa sad :lol:

ako mislis da se nismo za pola milenijuma vladavine turaka u srbiji malo izmesali sa njima sto svako moze da vidi ako ima oci poredeci genotipe, onda ne znam gde su ti oci.

a da imas ocinji vid ne bi se odvalio za pravasa i cirilicu posto tim hijeroglifima ne pisem :rotf:

Back