Kakvo to oružje Putin želi da pošalje u svemir? Nuklearni EMP ima ogromnu moć uništenja, evo šta znamo o njemu

Kako objasniti ovakvu izjavu a ne pomenuti čak i neku vrstu autošovinizma smišljeno izazvanog progresivnim medijima?
Шта има да се објашњава ? Ваљда је лакше ослободити Вучитрн него освојити свемир ?
Или можда није ?
 
Шта има да се објашњава ? Ваљда је лакше ослободити Вучитрн него освојити свемир ?
Или можда није ?
Jednom, u dalekoj zemlji, postojao je mali grad zvani Vucićtrn. Bio je to grad koji je bio zarobljen u vrtlogu nesuglasica i zavrzlama. Stanovnici su bili podeljeni, a svako je imao svoje razloge i želje. Jednog dana, jedan mudar čovek reče: "Zašto se mučimo da objašnjavamo?Zar nije lakše osloboditi Vucićtrn nego osvojiti svemir?"

Njegove reči odjeknuše među ljudima, a grad se utiša. Shvatili su da je put ka miru i jedinstvu mnogo bliži nego što su mislili. Tako su stanovnici Vucićtrna zaboravili na svoje nesuglasice i udružili se kako bi zajedno gradili bolju budućnost.

I tako, zahvaljujući mudrosti jednog čoveka, Vucićtrn postade simbol sloge i harmonije među ljudima.
 
Mema od toga niš'.

KAKVO TO ORUŽJE PUTIN ŽELI DA POŠALJE U SVEMIR? Nuklearni EMP ima ogromnu moć uništenja, evo šta znamo o njemu​

Rusija pokušava da razvije nuklearno svemirsko oružje koje bi uništilo satelite stvaranjem ogromnog energetskog talasa kada se detonira, potencijalno osakativši ogroman deo komercijalnih i vladinih satelita, prema tri izvora upoznata sa američkim obaveštajnim podacima o oružju.

Ovi izvori dali su CNN-u detaljnije razumevanje onoga na čemu Rusija radi – i pretnje koju bi to moglo predstavljati – nego što je američka vlada ranije obelodanila.

Majk Tarner
FOTO: PROFIMEDIA
Majk Tarner

Republikanski poslanik Majk Tarner iz Ohaja, predsedavajući Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, izazvao je pometnju u Vašingtonu u sredu kada je izdao saopštenje u kojem kaže da je njegovo veće „imalo informacije o ozbiljnoj pretnji po nacionalnu bezbednost“.
Do petka je predsednik Džo Bajden javno potvrdio da Tarner misli na novu rusku nuklearnu antisatelitsku sposobnost - ali zvaničnici su uporno odbijali da o tome dalje razgovaraju, pozivajući se na visoko poverljivu prirodu obaveštajnih podataka.
Oružje je još u razvoju i još nije u orbiti, javno su naglasili zvaničnici Bajdenove administracije. Ali ako bi se upotrebilo, kažu zvaničnici, bio bi to opasan „prelazak Rubikona“ u istoriji nuklearnog oružja i mogao bi izazvati ekstremne poremećaje u svakodnevnom životu na načine koje je teško predvideti.

"Nuklearni EMP"​

Ova vrsta novog oružja - generalno poznata kod vojnih svemirskih stručnjaka kao nuklearni EMP - stvorila bi puls elektromagnetne energije i poplavu visoko naelektrisanih čestica koje bi prodrle kroz svemir da poremete druge satelite koji kruže oko Zemlje.
Bajden je u petak javno naglasio da "ne postoji nuklearna pretnja za narod Amerike ili bilo gde u svetu sa onim što Rusija trenutno radi".
- Sve što rade i/ili će uraditi odnosi se na satelite i svemir i potencijalno oštećivanje tih satelita - rekao je on.
Ministarstvo odbrane SAD i obaveštajna zajednica godinama prate ruske napore da razviju širok spektar antisatelitskog oružja, uključujući EMP.

A poslednjih meseci došlo je do niza obaveštajnih izveštaja vezanih za ruske napore da razvije anti-satelitske sposobnosti na nuklearni pogon, rekao je jedan zvaničnik odbrane.
Rusija je nedavno postigla napredak u svojim naporima da razvije nuklearni EMP — srodnu, ali daleko alarmantniju tehnologiju.

- Naše opšte znanje o ruskoj potrazi za ovom vrstom sposobnosti seže unazad mnogo, mnogo meseci, ako ne i nekoliko godina. Ali tek poslednjih nedelja obaveštajna zajednica je bila u stanju da sa većim osećajem samopouzdanja proceni tačno kako Rusija nastavlja da ga sprovodi - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u četvrtak.
Obaveštajna zajednica, rekao je Bajden, „saznala je da postoji kapacitet za lansiranje sistema u svemir koji bi teoretski mogao da uradi nešto što je štetno“, ali da se to „još nije dogodilo“.

Pentagon

Pentagon

- To nije novi koncept i, kao koncept, datira iz kasnog hladnog rata - rekao je jedan američki zvaničnik. Ali, rekao je, „veliki strah sa bilo kojim eventualnim EMP uređajem u orbiti (je) da bi veliki delovi određenih orbita mogli da budu neupotrebljivi” stvaranjem minskog polja invalidnih satelita koji bi se „onda pokazao opasnim za sve nove satelite koje bismo mogli da pokušamo da postavimo za zamenu ili popravku postojećih satelita."
Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe SAD, Ministarstvo odbrane i Savet za nacionalnu bezbednost odbili su da komentarišu.
Nije odmah bilo jasno da li bi uređaj kako je dizajniran mogao da utiče na GPS i nuklearne komandne i kontrolne satelite, koji operišu u višoj orbiti od ogromne konstelacije komercijalnih i vladinih satelita koji prolaze kroz nisku orbitu Zemlje. Ti veći sateliti su dizajnirani da budu neosvojivi za nuklearnu eksploziju, ali bivši najviši svemirski zvaničnik u Pentagonu rekao je za CNN da bi „mogli biti ranjivi“ u zavisnosti od toga koliko su blizu EMP-a, koliko su stari i kolika je eksplozija

“Oružje poslednje opcije”​


Stručnjaci kažu da bi ova vrsta oružja mogla da ima potencijal da uništi mega konstelacije malih satelita, poput SpejsEksovog Starlinka, koji je Ukrajina uspešno koristila u svom tekućem ratu sa Rusijom.
Ovo bi gotovo sigurno bilo „oružje poslednje opcije“ za Rusiju, rekli su američki zvaničnici i drugi izvori — jer bi nanelo istu štetu svim ruskim satelitima koji se takođe nalaze u toj oblasti.
Takođe ostaje nejasno koliko je tehnologija dobro razvijena. Rusija je poslednjih godina imala niz javnih debakla sa svojom nuklearnom tehnologijom. U 2019. godini, sedam Rusa je poginulo u nuklearnoj nesreći koja se dogodila dok je Moskva pokušavala da povrati krstareću raketu na nuklearni pogon koja se srušila u Belo more tokom neuspelog testa.

https://www.blic.rs/vesti/svet/sta-...k&utm_medium=social&utm_campaign=share-button

Izgleda Rusija samo jača nakon izbijanja rata čim ovoliko paniče. Svakako je i u redovima NATO prisutan sve veći militarizam.
To oruźje je novinarska budalaština.
Ko imalo zna fiziku, shvatiće da je to nemoguće.
 
Taj elektro magnetni impuls (a ne "puls" - to je novinarski termin) imate i kod magnetik* upaljača.

Neuporedivo po jačini,.. ali to je ista pojava.

*Onih na škljocanje i varnicu.

A ima i kada sevaju munje.
Brzo električno pražnjenje stvara magnetno polje, koje može da indukuje struju. (Negde u blizini) .
 

Back
Top