Какви су данашњи мушкарци и жене за брачни живот?

Nije potpuno netačno. Tačno je da mnoge teorije ličnosti daju palicu majci za mnoge propuste jer je dete stvarno prlepljeno za majku iz prostog razloga što obično ona preuzima u tom periodu potpunu brigu o njemu.
Po Frojdu u periodu od treće do pete godine je Falički stadijum, kada se dečaci okreću majkama, devojčice očevima i dovoljno jak roditelj istog pola dovodi do odustajanja deteta od erotske privrženosti prema roditelju suprotnog pola. Čuveni kastracioni strah ili anksioznost. Bitno je da se dete izbori sa Edipovim kompleksom, odn Elektrinim kod devojčica i tu je vrlo bitno da nema pataloške posesivnosti i da u detetovoj pojačanoj pažnji ne vide potvrdu svojih vrednosti, te da je ne pospešuju.

ako nemas decu nisi ni svesna kolko si sretna :lol:

neguj taj duh kod sebe i partnera pa cete biti ljubavno dugovecni

ako nemas decu nisi ni svesna kolko si sretna :lol:
ne verujem sta citam

- - - - - - - - - -

Nije potpuno netačno. Tačno je da mnoge teorije ličnosti daju palicu majci za mnoge propuste jer je dete stvarno prlepljeno za majku iz prostog razloga što obično ona preuzima u tom periodu potpunu brigu o njemu.
Po Frojdu u periodu od treće do pete godine je Falički stadijum, kada se dečaci okreću majkama, devojčice očevima i dovoljno jak roditelj istog pola dovodi do odustajanja deteta od erotske privrženosti prema roditelju suprotnog pola. Čuveni kastracioni strah ili anksioznost. Bitno je da se dete izbori sa Edipovim kompleksom, odn Elektrinim kod devojčica i tu je vrlo bitno da nema pataloške posesivnosti i da u detetovoj pojačanoj pažnji ne vide potvrdu svojih vrednosti, te da je ne pospešuju.
zasto bi majka preuzimala potpunu brigu o detetu? Otac koji voli svoje dete prirodno zeli da ucestvuje u njegovom zivotu i vaspitavanju i ima mnogo mogucnosti da utice na dete

Poslednja izmena:
ne verujem sta citam

- - - - - - - - - -

zasto bi majka preuzimala potpunu brigu o detetu? Otac koji voli svoje dete prirodno zeli da ucestvuje u njegovom zivotu i vaspitavanju i ima mnogo mogucnosti da utice na dete

Zato što osim njegove želje, njemu štošta ne ide na ruku.
Dok je žena na porodiljskom bolovanju, dobar deo dana provodi na poslu, noću mora da odspava da bi bio sposoban da radi, još ako žena doji, onda polako sva briga, a i uteha prelazi u ženine ruke. A bebe vrlo brzo uče ko zadovoljava sve njene potrebe i ko je uvek tu kad plače.
Tako da i kad otac ima dobru volju da se pozabavi bebom, vrlo lako može da se desi da nema načina da je uteši, da beba plakanjem traži majku jer zna da majka odgovara na svaku njenu potrebu, što prilično frustrira.
Kako beba raste, postaje samostalnija i nezavisnija od majke otvara se prostor da i otac preuzme deo obaveza i odgovornosti.

Zato što osim njegove želje, njemu štošta ne ide na ruku.
Dok je žena na porodiljskom bolovanju, dobar deo dana provodi na poslu, noću mora da odspava da bi bio sposoban da radi, još ako žena doji, onda polako sva briga, a i uteha prelazi u ženine ruke. A bebe vrlo brzo uče ko zadovoljava sve njene potrebe i ko je uvek tu kad plače.
Tako da i kad otac ima dobru volju da se pozabavi bebom, vrlo lako može da se desi da nema načina da je uteši, da beba plakanjem traži majku jer zna da majka odgovara na svaku njenu potrebu, što prilično frustrira.
Kako beba raste, postaje samostalnija i nezavisnija od majke otvara se prostor da i otac preuzme deo obaveza i odgovornosti.
nemam takvo iskustvo i presrecna sam zbog toga

nije tragicno samo je steta
osecam ogromno postovanje prema svom suprugu kad se setim kakav je otac bio kad nam je dete bilo malo, od prvog dana i kakav je sada
nista ne bi bilo isto da je posmatrao sa strane kako mu sin raste
Nisam mislila da gledaju sa strane, učestvuju, samo silom prilika vrlo često na samom početku mnogo manje od majke. I to danas kada muškarci mahom žele da učestvuju u roditeljstvu.
Majka hrani, oblači, izvodi u šetnju dok je otac na poslu, noću vrlo verovatno češće ustaje, ako ne i uvek. Dakle, ona je ta uvodi dete u samostalne korake, od nje će u velikoj meri zavisiti formiranje samosvesti, sigurnosti deteta, mnogih navika. Osnove se tad postavljaju za mnoge stvari.
Da je šteta, jeste. Bilo bi idealno da mogu svi tako jednako da se zalažu, a i lakše je podeliti teret i odgovornost, dve su glave svakako pametnije od jedne.

Nisam mislila da gledaju sa strane, učestvuju, samo silom prilika vrlo često na samom početku mnogo manje od majke. I to danas kada muškarci mahom žele da učestvuju u roditeljstvu.
Majka hrani, oblači, izvodi u šetnju dok je otac na poslu, noću vrlo verovatno češće ustaje, ako ne i uvek. Dakle, ona je ta uvodi dete u samostalne korake, od nje će u velikoj meri zavisiti formiranje samosvesti, sigurnosti deteta, mnogih navika. Osnove se tad postavljaju za mnoge stvari.
Da je šteta, jeste. Bilo bi idealno da mogu svi tako jednako da se zalažu, a i lakše je podeliti teret i odgovornost, dve su glave svakako pametnije od jedne.

Resenje i za to postoji a to je da se deli porodiljsko odsustvo.

Ovo apsolutno podrzavam.

ako postoji volja, onda otac preuzima brigu kad dodje kuci

za stvaranje edipovaca su vise krivi muskarci koji dozvoljavaju da dete bude samo pod zenskim uticajem nego majke
otac kolji se dovoljno bavi detetom ima mnogo mogucnosti da uravnotezi prisustvo muskog i zenskog principa u zivotu deteta

moj bivsi muz je postao otac tek kad se razveo od mene.
ne bih rekla da mu ja nisam dozvoljavala da bude otac za 12 god nasheg braka..ali isto tako mogu reci da sam bila previse brzina, previse podatna, previse smarac i bilo mu je lakse da prepusti sve meni.
kad ja nisam vise bila u blizini, pokazao je da moze da bude i te kako dobar otac.
zaebano je kad shvatish da si sam odgovoran za nesto sto ti je najvise smetalo:)

Znate da tretiraju odvratno trudnice u Srbiji.
Bilo je u novinama,znam i licne primere.
Porodilje isto.

Privatno porodiliste je 3000€ .Vecina te pare nema i primorana je da trpi maltretiranje.Znam devojku kojoj su nepotrebni lekovi prepisivani,kad su lekari na drugom mestu videli nije im bilo dobro.Znam da se carski pise cesto i kad ne treba jer tada lekari imaju vise love.Znam sestre med. koje su ismevale trudnice "znas da se *****,sada ucuti" i mnogo gadnih stvari koje se desavaju.

Odgajanje deteta je pakleno skupo.Papreno u Srbiji.

Ne daj Boze da se razboli,leci se donacijama sms porukama.

Ko nema pare a udje u pricu a posle ocekuje da ga svi zale i pomognu - to nije zivot za decu vec prezivljavanje.

ako postoji volja, onda otac preuzima brigu kad dodje kuci
Ovde
za stvaranje edipovaca su vise krivi muskarci koji dozvoljavaju da dete bude samo pod zenskim uticajem nego majke
otac kolji se dovoljno bavi detetom ima mnogo mogucnosti da uravnotezi prisustvo muskog i zenskog principa u zivotu deteta

Jeste, ali to je od 5 -6 sati popodne do 8-9, radnim danima. Vikend sve češće postaju radni.
Druga stvar, favorizovani roditelj treba da da prostora ovom drugom da se približi detetu, ne da pospešuje privrženost deteta za sebe jer mu laska ta uloga ili se srodi s njom. Nije lako ovom drugom izboriti se ako nema pomoć.

Jeste, ali to je od 5 -6 sati popodne do 8-9, radnim danima. Vikend sve češće postaju radni.
Druga stvar, favorizovani roditelj treba da da prostora ovom drugom da se približi detetu, ne da pospešuje privrženost deteta za sebe jer mu laska ta uloga ili se srodi s njom. Nije lako ovom drugom izboriti se ako nema pomoć.
sasvim dovoljno vremena ako su ljudi svesni znacaja posla koji kao roditelji obavljaju
komenatrisala sam normalne porodice, a ne one gde se manipulise roditeljskom ulogom, tu je problem nesto sasvim drugo, a ne nedostatak vremena

sasvim dovoljno vremena ako su ljudi svesni znacaja posla koji kao roditelji obavljaju
komenatrisala sam normalne porodice, a ne one gde se manipulise roditeljskom ulogom, tu je problem nesto sasvim drugo, a ne nedostatak vremena
To je taman toliko vremena da se poigraš sa detetom.
I to nije normalna porodica, to je idealizovana.
U normalnim, što bi značilo u onima koje su statistički dominantne, ima raznih zavrzlama, manjkavosti. I to kod pametnih ljudi, kod onih manje pametnih i manipulacija i drugog haosa.

Svuda ima zavrzlama, ali ako je roditelju dete prioritet, uvek ce naci vremena i snage, a ako nije, uvek ce se nesto ispreciti makar uslovi bili idealni.

O kom uzrastu ti govoriš?
O nervoznjikavim bebama koje uče da puze, prohodavaju, uče samostalno da jedu, rastu im zubići i bude se nekoliko puta noću? Priča je o tom uzrastu.
I hoćeš da kažeš da otac koji ima jedan dan nedeljno slobodno, radi 8 sati dnevno, po potrebi i više jednako učestvuje u podizanju deteta kao i majka koja je po ceo dan i razume se i celu noć sa bebom. Kako? Prosto odlukom da tako bude, jer je svestan svoje roditeljske uloge i dete mu je prioritet? Ok.

o svim uzrastima
dok mi je dete bilo malo, ja sam se njime bavila dok on radi, a on kad dodje, vrlo cesto i zajedno i to sa radoscu
verovala ili ne
nocu smo spavali i mi i beba, tako da to vreme koje racunas u vreme koje mama provodi sa bebom nije mi bas jasno

ja jesam provodila nesto vise vremena sa detetom, ali je njegovo dovoljno dugo i dovoljno kvalitetno vreme ucinilo da kad ih danas posle 22 godine pogledam puno mi je srce
ne moras da mi verujes uopste

Једна, изразито интелигентна жена, а надасве препаметна, ме је инспирисала да поставим ову тему.

Јесу ли данашњи мушкарци и жене употребљиви за живот и изградњу јаке здраве породице?

Наиме, често сусрећем незадовољне и исфрустриране мушкарце, па и жене. Разочаране у супротни пол. Избор је, такорећи, никакав.
Ја, ипак, не дијелим тако сурово мишљење, некако ме свакодневно инспирише квалитет српских фертилних ресурса.

Али пустите мене. Моје мишљење није важно. Мени је стало да чујем Вас. Желим нешто да научим.

Шта су по Вама одлике правих мушкараца за брак? Да ли је тешко наћи таквог мушкарца?

Шта су по Вама одлике правих жена за брак? Да ли је тешко наћи такву жену?

prvo mi bold nije jasan... trebalo bi par definicija.
druga stvar, ja to u sebi nemam, to što bi doprinelo stabilnosti, samim tim je iluzorno tražiti je od drugoga, ili ga kriviti za nedostatak iste.
radi se, pretpostavjam, o nedostatku volje.
možda bi se mogli napraviti neki kompromisi, ai to bi bilo još gore.
nekim ljudima je dovoljno da partner bude dobar otac, supružnik... meni treba odnos u fulu i na manje ne pristajem makar se doživotno budila sama ili drkala ostatak života.

o svim uzrastima
dok mi je dete bilo malo, ja sam se njime bavila dok on radi, a on kad dodje, vrlo cesto i zajedno i to sa radoscu
verovala ili ne
nocu smo spavali i mi i beba, tako da to vreme koje racunas u vreme koje mama provodi sa bebom nije mi bas jasno

ja jesam provodila nesto vise vremena sa detetom, ali je njegovo dovoljno dugo i dovoljno kvalitetno vreme ucinilo da kad ih danas posle 22 godine pogledam puno mi je srce
ne moras da mi verujes uopste

Pa priča je o prve dve godine, o favorizovanju majke u tom periodu i razlozima za to. Malo smo odužile pa se nit izgubila. :lol:
Ono kasnije, naročito u malo zrelijim godinama ima smisla govoriti o kvalitetu zaledničko provedenog vremena. Kod beba nema naročitog smisla.
Druga stvar, kad dođe s posla naravno da preuzima bebu, između ostalog i da majka nešto završi od poslova, naravno s radošću... ako je beba dobre volje. Ako nije s nešto manje radosti. :lol:
Ovde nije uopšte tema o očevima koji ne žele da provode vreme sa svojom decom, nigde to nije ni rečeno. Ne moraš da mi veruješ. :mrgreen:
Priznaj, čitala si moje postove malo preletanjem pogleda preko redova. :)

Back