Kakvi su Beograđani?

pa zavisi...imas prave beogradjane
koji vole Beograd
ali isto tako cene i postuju sve druge sredine
i ljude koje zive u njima.
od takvih ljudi neces nikad cuti da omalovazavaju seljake i ljude iz provincije
jer su i sami svesni svog porekla,
a nemaju ni potrebe za time, jer biti gradjanin Beograda
ne znaci da si bolji od ostalih,
vec samo, eto, da si imao srecu da se rodis u jednom tako lepom i zanimljivom gradu.
i naravno, ima onih drugih, kojima svi smetaju
i koji sve gledaju sa neke visine i sa porugom,
ali to i nisu pravi Beogradjani, vec skorojevici
i takvih ima svugde i u svim sredinama.

Jesu li Beograđani gostoprimljivi ili ne?
Kakve su vaše impresije?
Uopšte kakvi su ljudi?

beogradjani su dosta rezervisani.
sada teshko da se moze osetiti duh beograda, jer u beogradu najmanje ima beogradjana.
dok je moj deka bio ziv (a ziveo je do 94 god.) on je bio nosioc tog pravog nekadashnjeg duha.
uvek sam volela da slusham njegove priche kako je bilo nekada.chesto bi prichao o svojoj prvoj ljubavi jevrejki mariji, koja je umrla od raka po zavrshetku fakulteta. do poslednjeg dana je nije zaboravio.

pa zavisi...imas prave beogradjane
koji vole Beograd
ali isto tako cene i postuju sve druge sredine
i ljude koje zive u njima.
od takvih ljudi neces nikad cuti da omalovazavaju seljake i ljude iz provincije
jer su i sami svesni svog porekla,

a nemaju ni potrebe za time, jer biti gradjanin Beograda
ne znaci da si bolji od ostalih,
vec samo, eto, da si imao srecu da se rodis u jednom tako lepom i zanimljivom gradu.
i naravno, ima onih drugih, kojima svi smetaju
i koji sve gledaju sa neke visine i sa porugom,
ali to i nisu pravi Beogradjani, vec skorojevici
i takvih ima svugde i u svim sredinama.

ja sam se mnogo cheshce susretala sa sluchajem da provincijalci i ljudi iz unutrashnjosti kazu da su beogradjani nesposobni i da su sve razmazena mamina i tatina deca.

jedna moja drugarica je upisala fax u kragujevcu, bila je izuzetno loshe prihvacena jer je iz beograda.
ne znam chemu tolike predrasude.

Kakav je mentalitet Beogradjana?

Kojih Beogradjana? Svaki kraj ima svoje fazone, svaka generacija svoje... Imas rodjene Beogradjane, one koji su se doselili, pa drugu generaciju, trecu, cetvrtu... pa postoje siromasni i bogati, obrazovani i neobrazovani, i svi oni izmedju :lol: I svako od tih Beogradjana ima svoj krug prijatelja i svoju definiciju "beogradskog duha"...

ja sam se mnogo cheshce susretala sa sluchajem da provincijalci i ljudi iz unutrashnjosti kazu da su beogradjani nesposobni i da su sve razmazena mamina i tatina deca.

jedna moja drugarica je upisala fax u kragujevcu, bila je izuzetno loshe prihvacena jer je iz beograda.
ne znam chemu tolike predrasude.

ne znam...ja sam imala najboljeg druga
koji je bio iz Kragujevca.
cesto sam isla u taj grad,
druzila se s' njegovim drustvom
i svi su me prihvatili, bez razlike.
kao da sam iz njihovog grada.
dosta njih je, kasnije, upisalo studije u Beogradu
i nikad nikog od njih nisam cula da govore bilo sta lose
o Beogradu ili Beogradjanima.
mislim da dosta zavisi i od toga kako se ko postavi.
ako ih gledas sa neke visine ili sl
onda se to oseti i ljudi postanu neprijateljski raspolozeni.
gde god idemo, mi na neki nacin predstavljamo nas grad
i samo od nas zavisi kakvu cemo sliku o Beogradu i Beogradjanima
predstaviti ljudima...dobru ili losu.
pa ako ima i onih koji misle da smo razmazeni, isfolirani i sta ti ja znam
na nama je da im pokazemo svojim ponasanjem da nije tako.

Dobro, ovde je pocelo da se pise samo o licnim dozivljajima, ali, hajde da pokusamo da izvucemo neke objektivne zakljucke!

Ja sam primetio neke karakteristicne osobine i ponasanja ljudi u Bg-u:

-sujetni su (oni su Beogradjani, molim te i niko nije kao oni). hoce da kazu kako zive u 'metropoli koja se ni po cemu ne razlikuje od mnogih svetskih metropola', zaboravljajuci da se ta tzv. metro-pola nalazi na Balkanu, i u SRBIJI. Cela Srbija je seljacka zemlja, shvatite to ljudi, ali ipak ovih 2 miliona u Bg-u je cifra koja nesto znaci. To su ljudi sto su pobegli od motike. Neki pre par a neki pre par desetina godina.
-sve im smeta i sve ih SMARA, njima je dosta dobrog zivota ionako (). Ustvari to je 'pricam ti pricu'

-dobar deo zivi: "na foru", izdaju neke stanove od nekih deda i baba i zive od provincije i verovatno i zato gledaju tako "sa visine"
-svaka 3. rec je ****** i izuzetno je ruzna ali, ipak su to beogradjani, molim da ne kritikujete! ;)
-devojke 'zive u casopisima', nafrakane u sred bela dana, nabacile sminku i tako traze soma koji ce da se upeca na tu neprirodnost i onda ce one ionako bezvredne, na osnovu svog pola ziveti kod soma koji ce finansirati sminkanje. realnost: bivaju iskoriscene i zamenjene novima.

-svi nose maske jer retko ih k'o zna, jedva i ljudi iz susednih stanova, pa stoga mogu da se ubace u zeljenu ulogu.
-opusteno. toliko zeljeno a neostvareno stanje. opusteno na balkanu? pa od toga nema nista. ali, opet misljenje kroz zelje.
naravno nisu svi isti. ovo sam ja primetio, mozda sam ja slep za neke stvari

ne znam...ja sam imala najboljeg druga
koji je bio iz Kragujevca.
cesto sam isla u taj grad,
druzila se s' njegovim drustvom
i svi su me prihvatili, bez razlike.
kao da sam iz njihovog grada.
dosta njih je, kasnije, upisalo studije u Beogradu
i nikad nikog od njih nisam cula da govore bilo sta lose
o Beogradu ili Beogradjanima.
mislim da dosta zavisi i od toga kako se ko postavi.
ako ih gledas sa neke visine ili sl
onda se to oseti i ljudi postanu neprijateljski raspolozeni.
gde god idemo, mi na neki nacin predstavljamo nas grad
i samo od nas zavisi kakvu cemo sliku o Beogradu i Beogradjanima
predstaviti ljudima...dobru ili losu.
pa ako ima i onih koji misle da smo razmazeni, isfolirani i sta ti ja znam
na nama je da im pokazemo svojim ponasanjem da nije tako.

mozda je temu trebalo preformulisati: kako se ljudi ponasaju u beogradu i zasto bas tako?

jer, kad odu negde, ponasaju se mnogo prirodnije nego kad su 'na svom terenu', u bg-u.

u poredjenju sa ns-om, mnogo su isfoliraniji, novosadjani teze beogradjanipa po ponasanju.

u poredjenju sa nisom, beograd je bolji u smislu da su na ulicama nisa mnogo neizivljenije osobe, mnogo manje prilika su i imale za to i plus tu dolazi juznjacki mentalitet sa kratkim fitiljem sto se i po govoru (ne samo akcentu vec i po brzini govora) primecuje.

u poredjenju sa drugim gradovima, beograd i nije u istom rangu (nis i ns teze beogradu po rangu, naravno nisu ni oni, jer drugaciji su i po infrastrukturi, i po kulturnoj ponudi i po broju stanovnika sto je takodje jedan ogroman faktor)

Ova(j) stvarno zasluzuje batine!
Pazi ti tu napuvanost: "16. generacija rodjena u Beogradu"... c..c.. Nobles! Plava krv!

E, seljanchuro smrdljiva, mozes samo da zavidis seljacima koji imaju njivu
, polje, livadu, sirinu, kucu i okucnicu a ti i pisas i seres i jedes u tih par kvadrata!

Pa možda si i u pravu,vidiš pre svega, ja nikad nisam živeo na selu,i žao mi je možda bi bilo lepo i možda bih bio oduševljen time, ali nisam se "Naselio" i pravio pametan,vređao,i pljuvao po bilo kom čoveku.
Pošto ne znaš o čemu pričaš,mislim da je suvišno raspravljati o tvom postu, ko što neko reče dušu Beograda treba razumeti, a ne može se to sa 20 godina.
Poštujem vaše rodne krajeve, i mesta gde ste odrasli i ne tražim ništa osim da i vi poštujete mesto gde sam ja odrastao, mesto gde sam prohodao,progovorio,poljubio prvi put devojku,,,, nije mnogo ali nekima i to smeta.
I da sa ponosom se zovem Beograđaninom i kome smeta, njegov problem, a došljacima želim ugodan boravak u MOM gradu koliko god on trajao.
JA KAD KAŽEM REČ "KUĆI" MISLIM NA BEOGRAD, A TI?

To sto nisi ziveo na selu to nisi ti birao, rodio si se u gradu.
Uopste se ne pravim pametan.
Vredjao sam te iz revolta prema takvima kao sto si ti, a ustvari sam bio izrevoltiran tvojim stavom, ne tobom, eto tu sam pogresio.
Suvisno je raspravljati o mom postu jer je nabijen besom.
Uopste nemam 20 godina.
I ja postujem Beograd, ali ne postujem puvanderisanje i pljuvanje po provinciji od koje dobar deo Beogradjana zivi pre svega od kirije ma koliko to jadno zvucalo.
Ti nisi pricao o tome gde si rastao nego kako si ti 16. generacija u Beogradu i to je znacilo da si ti izuzetan a da smo mi koji nismo 16. generacija u Beogradu ispod tebe; shvati da se tako ne dostize velicina (niti kao sto sam ja pljuvao u svom prethodnom postu) I ja sam 1. put poljubio devojku u Beogradu ali ni to nije poenta.
Ne smeta mi sto se ponosno zoves Beogradjaninom, kako bi drugacije kad si Beogradjanin, ali mi smeta sto smatras da si Bogom (samim rodjenjem) dan da budes iznad drugih.
Dosljak asocira na vashljak, neko nepozeljan, ali mozda bih i ja tako govorio da su u moj kraj neki tako pohrlili, stvarno u Bg-u ima svakakvih i jesu na neki nacin 'razvodnili' duh Beograda. Grad nije TVOJ, ti si se samo u njemu rodio i tu zivis, ali znam sta hoces da kazes.
Kad kazes kuci? Ja kad kazem kuci pomislim na to gde mi je porodica, a oni nisu u Beogradu, ali ja se mnogo bolje osecam u Bg-u nego u tom kraju odakle dolazim.

Istina je to da ja naravno protiv tebe nemam nista licno, ne znam te, a i da te znam to ti ne bih tako navrljacio u facu, ovako je preko foruma lakse da kazes sta mislis a da ne osetis neke posledice, jer ja sam zaista preterao.

Back