kako zive istoricari umetnosti u BG

• Začetnik teme Začetnik teme mala gaga
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
IU je divan fakultet i jako lepa stvar za studiranje, ali ako nemas mogucnosti da dosta putujes i vidis mnogo toga o cemu ucis onda je to prilicno besmisleno!!Sada se program dosta promenio i nadam se da ce se studirati mnogo brze i bolje.
Ne slazem se sa slikarima i ostalima da taj fakultet upisuju netalentovani i isfrustrirani, ima ih naravno, onih koji nisu uspeli na Akademiji a pokusavali milion puta, ali takvih ima i na nekim drugim fakultetima a ne samo na ovom. Ja nikada nisam zelela da budem slikar, volim umetnost a jos jedan razlog za upisivanje ovog fakulteta bio je i taj sto daje jedno lepo i siiiiroko obrazovanje uz puno citanja i putovanja. Naravno da nema perspektivu, kao ni bilo sta drugo u ovoj zemlji, ali ako ti licno imas mogucnosti da putujes, kupujes knjige koje su prilicno skupe i ako, iznad svega, stvarno to volis - samo napred!

Espanol:
Anonymous:
trande:
-istoricar umetnosti- "NIT LEPSEG ZVANJA NIT GLUPLJEG POIMANJA" {paraziti soc.realizma}
Izvini samo bih da te informisem da se ovom NAUKOM ljudi bave jos od 19 veka, pa nikakve veze to nema sa soc-realizmom, kao ni ti sa mozgom...
Hajde da ga još malo bolje informišemo. Osnove ove nauke postavio je mnogo ranije još Leonardo da Vinči svojim čuvenim "Traktatima o umetnosti". To je, reklo bi se, jako blizu soc. realizma. Neznanje i glupost su baš neuništive discipline u ovoj zemlji.
A zar nije Djordjo Vazari u svjim Zivotima postavio temelje istorije umetnosti?

Goscica:
Euridika_86:
Nemojte da me obeshrabrujete ja stvarno zelim da upisem istoriju umetnosti.
Nemojte mi reci da srljam u sigurnu propast i da od
toga ne moze da se zivi.budite malo vise optimisticniji ima valjda nade i za nas?Dajte odgovorite mi jer sa pocela da ucim za upis,pa da ne gubim vreme :D
Nisam istoricar umetnosti, tako da ne mogu nista da ti kazem iz tog ugla, ali ono u sta sam sigurna je da treba da sledis svoj untrasnji osecaj, tj. da razgranicis sta volis i zelis, a sta ne.U tvojim godinama to nije ni malo lako.Moj slucaj je bio da sam iskljucivo zelela da upisem Lik. akademiju i bila spremna da 100x pokusavam ako treba...Naravno, mnogo mi je znacila podrska roditelja, jer ipak su me oni finansirali u to vreme.Znaci - ne znam koliko si sama sa sobom rascistila neke stvari,u sustini nemamo garanciju ni za sta u zivotu, puno toga zavisi od nas samih, ali i od spoljnih faktora.Tako da ovo sto ti kazem krajnje je subjektivno - mislim da covek treba da sledi svoje osecaje, tj. da radi u zivotu ono sto voli.

Moze neko nesto da zeli i manicno, a da ima pogresnu predstavu o predmetu. Zato je pravo pitanje da li ovo dete (kao i bilo koji buduci student) zna sta je umetnost a sta istorija umetnosti, koji je njen predmet, zadatak, metod i da li jos uvek postoji potreba za ist. umetnosti (s obzirom na prethodne odgovore i paradigme o umetnickom). Vrlo je moguce da coveka koga bitno umetnicko zanima nece zanimati istorija umetnosti. Naprotiv: ona moze biti posebno suvoparna i povrsna u poredjenju s onim sustinskim. Posebno u novom konceptu studija koji ne obecava narocitu dubinu.

Opet zavisi od toga koliko si okrenut stvarima koje volis. Dobijas onoliko koliko dajes i obrnuto. Bilo kakav koncept moze te udaljiti ili razocarati samo ako to dozvolis a dubinu nalazis sam.
Slazem se da bi drugaciji sistem doprineo boljem kvalitetu i da zateceno stanje ne obecava niti se vidi perspektiva (a to je samo jedan od padeza), ali od (samo)zaljenja i kritikovanja nema nista - potrebna je jaka borba, pogotovu ako je materijalna pozadina tanka. Surovo ali istinito.

Umisljeni Slikar:
Kada se polazu i sta se trazi na diferencijalnim ispitima, na FLU-u u Beogradu.
dif.se polaze od 20.-23.avgusta:
1.pisani rad iz srpskog(likovna tema)
2.srpski,usmeno(sve 4 godine srednje skole)
3.istorija,usmeno(sve 4 god.)
i to ti je to.u svakom slucaju,moras da odes u rajicevu,kod jedne jaaaakooo nervozne tete koja ce ti dati informator i spisak pitanja koja dolaze u obzir,a ti njoj 100 dinara... :arrow: i onda,kad budes video koliko ima da se radi... :shock: :roll:

Anonymous:
Umisljeni Slikar:
Kada se polazu i sta se trazi na diferencijalnim ispitima, na FLU-u u Beogradu.
dif.se polaze od 20.-23.avgusta:
1.pisani rad iz srpskog(likovna tema)
2.srpski,usmeno(sve 4 godine srednje skole)
3.istorija,usmeno(sve 4 god.)
i to ti je to.u svakom slucaju,moras da odes u rajicevu,kod jedne jaaaakooo nervozne tete koja ce ti dati informator i spisak pitanja koja dolaze u obzir,a ti njoj 100 dinara... :arrow: i onda,kad budes video koliko ima da se radi... :shock: :roll:[ :arrow: i da! NE polaze se za FLU istorija umetnosti,vec opsta

Htela bih da vas obavestim da sam silom prilia odrasla na Bliskom Istoku tako da nikada nisam imala neke velike mogucnosti da se umetnicki obrazujem a to me jako interesuje.Tako bih vas pitala da li mi neko moze reci autore i imena knjiga istorije umetnosti gde mogu pronaci sto vise informacija(ako mogu strani, svetski autori jer idem svuda po svetu ali ne bas i u Srbiju(sticaj okolnosti-ne letim tamo))

ma daaaaa.....
Slazem se, da bi se zavrsila IU treba puno puno rada, ali TVRDIM da te seminarske niko vise i ne cita. Samo se potrudi da zadovoljis neku formu, broj stranica, solidan spisak literature, a za ostalo-moze copy/paste ili sta vec sa jednog jedinog izvora, niko nece ni da primeti.
Tuga, ali tako je.... :?

Back