kako zive istoricari umetnosti u BG

• Začetnik teme Začetnik teme mala gaga
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
gigule:
zar sem. radovi ne koriste pre svega studentu da vežba kako se pišu radovi?
To je tacno ali su studenti IU koji su studirali pre ovih "bolonjskih promena" umesto kolokvijuma imali seminarske radove. Sada je valjda nesto drugacije, nisam u toku. Sve u svemu, bili su prilicno gubljenje vremena kod onih profana koji ih nisu citali ali i , sto rece Gigule, dobra vezba za npr diplomske radove.

glorya:
ne verujem da ti je zivotni cilj da predajes u gimnaziji........

Ček, ček , ovde moram da se pobunim. Zašto misliš da je predavanje u gimnaziji jedini cilj istoričara umetnosti? Fakultet te uopšte ne školuje za taj profil ali nema potrebe potcenjivati ni jedno zanimanje. Sa IU baš možeš da radiš puno različitih i zanimljivih poslova, u tome je i čar.
Ne volem da branim IU i to baš retko činim ali kao insajder mogu da potvrdim da najveći broj pljuvača na ovaj fakultet dolazi iz redova ljudi koji, avaj, sasvim sličajno nemaju ni jedan završen. Onda(k) ti isti i njima slični, vole da potežu one najgluplje argumente tipa kakav ti je to fakultet samo gledate slike, 'teo da bude slikar pa nije mog'o, to je hobi nije zanimanje ( ovaj mi je omiljeni i njega obično,kao po pravilu, potežu oni koji sakupljaju one slike sa prednjih strana bonbonjera i goblene)itd...itd....
A istina je da je IU prelep fakultet koji je zadovoljstvo studirati i koji ti daje vrlo prostrano obrazovanje, faks koji zahteva mogućnost da putuješ i koji te mami zanimljivom literaturom, knjižicama od kojih po neke, verujte, uopšte i nemaju slika.:lol: IU se u svetu smatra, da upotrebim jednu debilnu reč, fensi fakultetom koji studiraju bogataši.
E sad! Neka ova devojka koja je pitala za savet lepo pretrese sopstvene mogućnosti i odluči. Nije smešno studirati samo IU u majčici Srbiji. Imam ja i drugare tek svršene lekare koji ne mogu da nađu lep posao, i ekonomiste, farmaceute...ovde je, izgleda, najbolje da si po zanimanju Velja Ilić.:confused:

Ček, ček , ovde moram da se pobunim. Zašto misliš da je predavanje u gimnaziji jedini cilj istoričara umetnosti? Fakultet te uopšte ne školuje za taj profil ali nema potrebe potcenjivati ni jedno zanimanje. Sa IU baš možeš da radiš puno različitih i zanimljivih poslova, u tome je i čar.

Nismo se razumeli!!! Taman posla da potcenjujem i nipodastvam bilo koje zanimanje a kamoli da pljujem po ISTORIJI UMETNOSTI i po kolegama istoricarima umetnosti. To jeste divno zanimanje koje ovde nije cenjeno na pravi nacin niti u meri u kojoj bi trebalo da bude. A sa druge strane, ovde je mali broj onih istoricara umetnosti koji imaju mogucnosti da se bave istrazivanjem, kritikom, da putuju....Kao sto si lepo rekla to je i u svetu omoguceno onima koji imaju dosta novca. A veliki broj je onih koji svake godine zavrse studije.Istina je da i tu postoji selekcija i da sudbina istoricara umetnosti zavisi od dosta faktora( sto se odnosi i na ostala zanimanja).
Moj savet nije bio zlonameran(posto poznajem odredjeni broj ljudi koji su zavrsili ISTORIJU UMETNOSTI pre nekoliko godina i jos cekaju na svojih 5 min. a cak ne mogu da pronadju ni posao u gimnaziji. Oni koji su uspeli da se zaposle u gimnazijima cekaju svojih 5 min. da glavom bez obzira pobegnu iz istih, zato sto se ne osecaju dobro u toj ulozi jer su dok su studirali imali viziju da ce raditi druge lepe stvari a ne da ce se ganjati sa starijim tinejdzerima koje uopste neinteresuje( cast izuzecima )ono sto profesori istorije umetnosti imaju da im kazu............)
Devojka koja je postavila ovo pitanje ce sama doneti pravu odluku, bez obzira na to sta mi ovde pisemo.

Glorya, nisam mislila na tebe kada sam govorila o "pljuvačima".;) Htedoh samo da kažem da je i zanimanje profesora u gimnaziji lepo i plemenito mada je, kao i sve ostalo u ovoj zemlji, izgubilo smisao.

Najiskrenije bih ovoj devojci savetovala ne samo da ne upiše IU nego i da ne upisuje fakultet uopšte, osim Megatrenda i Karica, možda. Ovde je to najpametnije. Nakon diplomiranja ja sam se psihički pripremila da od posla u struci neće biti ništa, bar za izvesno vreme. A onda ti se dogodi da, na primer, hoćeš da se zaposliš u marketinškoj agenciji ( ovo samo navodim kao primer) i da ti prijatelj prijatelja koji tamo radi kaže nešto tipa taj tvoj fakultet ovde nije potreban i onda obično ide tugaljivo coktanje i sažaljiv izraz lica uz rečenicu za IU nema posla, ne znam kako ćeš. A pri tom ta ista persona ima srednju tekstilnu ili pravno-birotehničku školu:shock: koja još manje ima veze sa poslom koji on ili ona obavlja i to po pravilu preko debele veze. Dakle, ne samo da je greh što si studirao već te gledaju kao da imaš grbu ili tri oka.
Zato, pamet u glavu i umesto istoričara umetnosti odaberi neko od menadžerskih zanimanja.:lol:

Sada smo se razumele( Luftiguz i ja) :-D !!!!!!

Bocka, svako od nas je, kada je odluka o izboru fakulteta u pitanju, prosao kroz odredjenu pricu a posle studija pri trazenju posla imao manje ili vise srece!
Ono sto smo napisale Luftiguz i ja ne treba da utice na tvoju odluku ako zaista imas veelllliiiiikkkuuuuu......zelju da studiras ono sto volis, jer nikad se ne zna.........
Sta god da odlucis....Zelim ti PPUUNNOOO.....SRECE!!!!

Bocka:
Planiram da upisujem IU u Bg-u...Pa bih volela da cujem neku /nada se lepu/ rec od trenutnih ili bivsih studenata...

Trenutni student :)!
Pa sto da ti kazem nego, ako ti treba pomoc, prijemnog radi...kazi!!!!
ja sam bajati student, mislim 4god...ali u roku, da se hvalim,malo! Sta te interesuje, ne budi lenja vec...samo me pitaj :)!]
p.s. Lepo je na Filozofskom fakultetu u Bgdu...:) ;)

glorya:

Nismo se razumeli!!! Taman posla da potcenjujem i nipodastvam bilo koje zanimanje a kamoli da pljujem po ISTORIJI UMETNOSTI i po kolegama istoricarima umetnosti. To jeste divno zanimanje koje ovde nije cenjeno na pravi nacin niti u meri u kojoj bi trebalo da bude. A sa druge strane, ovde je mali broj onih istoricara umetnosti koji imaju mogucnosti da se bave istrazivanjem, kritikom, da putuju....Kao sto si lepo rekla to je i u svetu omoguceno onima koji imaju dosta novca. A veliki broj je onih koji svake godine zavrse studije.Istina je da i tu postoji selekcija i da sudbina istoricara umetnosti zavisi od dosta faktora( sto se odnosi i na ostala zanimanja).
Moj savet nije bio zlonameran(posto poznajem odredjeni broj ljudi koji su zavrsili ISTORIJU UMETNOSTI pre nekoliko godina i jos cekaju na svojih 5 min. a cak ne mogu da pronadju ni posao u gimnaziji. Oni koji su uspeli da se zaposle u gimnazijima cekaju svojih 5 min. da glavom bez obzira pobegnu iz istih, zato sto se ne osecaju dobro u toj ulozi jer su dok su studirali imali viziju da ce raditi druge lepe stvari a ne da ce se ganjati sa starijim tinejdzerima koje uopste neinteresuje( cast izuzecima )ono sto profesori istorije umetnosti imaju da im kazu............)
Devojka koja je postavila ovo pitanje ce sama doneti pravu odluku, bez obzira na to sta mi ovde pisemo.

devojcice...Ja na 4god. i jos i radim u zavodu za zastitu spomenika,nije da je zvucno,ali ja zadovoljna :)! Ima posla samo ljudi sa ovim zanimanjem su lenji da ga traze ili previse biraju...

Perzefona:
devojcice...Ja na 4god. i jos i radim u zavodu za zastitu spomenika,nije da je zvucno,ali ja zadovoljna :)! Ima posla samo ljudi sa ovim zanimanjem su lenji da ga traze ili previse biraju...

Perzefona, planiram da upisem IU ,a zanima me kako je biti zaposlen u zavodu za zastitu spomenika;htela bih da napises malo detaljnije, ako si raspolozena.Jos pitanja-kakva je tvoja preporuka u vezi prijemnog,na sta treba da se obrati paznja,koliko detaljno treba uciti Jansona,a koliko knjigu iz likovnog???

pozdrav

Ne znam kako je na IU u Beogradu ali znam kako je u Nemackoj. Prvo moras mnogo da pises, ispiti su uglavnom pismeni u obliku domaceg rada na odredjenu temu u okviru seminara koje je student pohadjao u datom semestru. Dalje, potreban je spoj istrazivackog duha sa dobrom memorijom i sposobnoscu da medjusobno povezujes nauceno. Zavrsava se diplomom magistra(za to je naravno potrebno studirati jos jedan fah, napr. jezike, arheologiju, itd.) i u principu su mogucnosti zaposljavanja raznovrsne, problem je samo u tome sto godisnje u Nemackoj na primer, IU zavrsi oko 1000 studenata a pitanje je koliko se od njih zaposli na standardnim radnim mestima tipa Muzej, razni zavodi, galerije. Cest je slucaj da istoricari umetnosti rade kao lektori pri izdavackim kucama, zatim u medijima, u turizmu kao vodici, mnogi okusavaju srecu kao privatni galeristi a poneko nadje mesto cak i u auto industriji/savetnici za dizajn itd. Neki pisu knjige ili rade u prosveti. Ko jos i doktorira ima naravno mnogo vece sanse u svakom smislu. U brosuri za studente na pocetku studija stoji da je za ovaj fakultet potrebno mnogo sopstvene inicijative i finansijskog ulaganja u putovanja.
Evo i jednog linka: http://www.portalkunstgeschichte.de/
Toliko.
Srecno.

Mene interesuje da neko napiše o Artnuvou ili secesiji ili jugendstilu,generalno!
Mislim,znam da je sve isto,ali eto moralo bi ovako malo studioznije,na osnovu mog pitanja.Ono...po regijama Evrope...Jel ima neko,neku knjigu da ponudi o tome,makar i A3 formatu?

m.v.:
Mene interesuje da neko napiše o Artnuvou ili secesiji ili jugendstilu,generalno!
Mislim,znam da je sve isto,ali eto moralo bi ovako malo studioznije,na osnovu mog pitanja.Ono...po regijama Evrope...Jel ima neko,neku knjigu da ponudi o tome,makar i A3 formatu?

ja ti mogu odgovoriti uopsteno, ali sad sam u guzvi, ispiti i tako to. imacu bas to da ucim, pa cu cim nadjem vremena da ti otkucam neki mali referatic sa najbitnijim podacima. a ako te interesuju reprodukcije, tj. slike iz tog perioda mogu ti i njih nekako, ne znam kako, dostaviti. :|

Ne,ne...pošto imaš da upravo to učiš,probaj da copy-paste nešto od toga.To što si ti pomislila imaš na wikipediji.Čak bi i tebi preporučio da pogledaš tamo.Odlično je uradjeno.Od arhitekture,preko slikarstva,dizajna...
Ovo ovde bi služilo maltene da se narod upozna sa tim,a ako je detaljno,sigurno neće nikom smetati...naprotiv.Da ne računamo samo Klimta...nego stavi redom,šta nadješ.
Što se tiče postavljanja slika...imaš na lepljivoj kako!
Ako ti bude trebala skenirana knjiga u A3 formatu o Artnuvou,javi.

Imaš super Tašenovu knjigu, zove se baš Art Nouveau, nisam sigurna je li prevedena na srpski, ali i ako nađeš na engleskom ili nemaškom lako se razume. A da, delovi koji se tiču arhitekture su prevedeni i možeš da ih nađeš u onim Perovićevim antologijama moderne umetnosti, ne znam kako se tačno zove ta knjiga.
Evo ukratko, ali očekujemo i ovaj referatčić što pre:

Art Nouveau je nastao kao reakcija na duži period neplodnosti u umetnosti (istoricizam) i tehnološki napredak 19. veka koji je potpuno zapostavio estetske vrednosti, dakle kao izraz težnji nove generacije da se izvrši promena po svaku cenu. Ovaj pokret zaista postoji samo u primenjenim umetnostima (sa časnim izuzetkom G.Klimta). Meni je bila zanimljiva činjenica da ovaj pokret u svakoj državi ima drugačiji naziv:
Art Nouveau u Engleskoj (nova umetnost)
Jugenstil u Nemačkoj (omladinski, mladi stil)
Secesija u Austriji
Stil Liberty ili Stile Floreale u Italiji (cvetni stil)
i nešto kao Moderni stil u Francuskoj, ne mogu da se setim.
Sama imena svedoče o tome koliko je oslobođenje i osveženje doneo ovaj novi stil.

Art Nouveau se pojavio na Svetskoj Izložbi (nešto kao današnji Expo) u Parizu 1900. godine i to na paviljovima više zemalja istovremeno.
Glavne karakteristike stila su (pre)naglašena dekorativnost, izvedena svim mogućim sredstvima (kovano gvožđe, šarene keramičke pločice, štukatura u arhitekturi, krivudave linije koje teku u svim granama umetnosti) i naglašena individualnost (nasuprot uniformnosti prethodnog perioda).

Čak je i Srbija imala svojih 5 minuta secesije. Javlja se i traje do I sv. rata, mestimično i posle. Doduše, kod nas nije postojao kontinuitet kao u ostatku Evrope pa se ona javlja kao izraz čistog pomodarstva, a ne želje za odbacivanjem istoricizma itd. Najlepši primer je nekadašnji Robni magacin Viktora Davida Azrijela (to je u ul Kralja Petra, odmah kad se skrene iz Knez Mihajlove prema Sabornoj crkvi, danas je tamo nekakav salon nameštaja). Lep je i enterijer Univerzitetske bibloteke, tj čitaonice, stigao direktno iz Darmštata, velikog središta Jugendštila.

To je bilo uopšteno, ako se oseti potreba za pojedinačnim predstavljanjem umetnika samo javnite.

m.v.:
Parka,na francuskom isto Art nuvo.Pisano je na francuskom,a početna godina bi mogla biti 1890,a možda i ranih 80-ih XIX veka.Medjutim!!!
Ovo je koristan link:
http://www.nga.gov/feature/nouveau/exhibit_audio.shtm#

Art Nouveau /ar nuvo/ jeste na francuskom, ali ne i u Francuskoj. Nisam to ja izmislila, tako kažu autoriteti za ovu oblast i ja neću da ih preispitujem, barem ne još uvek.
Dela sa pojedinačnim karakteristikama ovog stila se zaista javljaju pre početka 20. veka međutim kao oformljen i priznat stil A.N. se javlja na pomenutoj izložbi te se ona obično uzima kao početna tačka. Naravno tu ne računam Gaudija, ali on je nekako više zaseban svet nego pripadnik bilo kog pokreta. (to je već moje skromno mišljenje i kao takvo podložno je diskusiji)

Back