KAKO ZIVE devojke koje...

• Začetnik teme Začetnik teme Lena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Miss_worms:
U shta ti verujesh?
To je zalosno,jadno i sebicno.Ne ocekuj oproshtaj!Nisam tu da sudim ali od toga nikada necesh pobeci.Gutaj bensedine i trodone,i moli se Bogu.

Daljih komentara cu se suzdrzati,za tvoj postupak nema opravdanja u_ _ _ _...

Devojko, ne dao ti Bog, da dodjes u slicnu situaciju... Nemoj biti previse gorda i nadobudna, to nicemu ne vodi... Ljudski je gresiti, ali i prastati... Ako vec ne zelis da pomognes, onda se okani komentara na temu o kojoj ne znas bas mnogo.
Pozdrav!

baba saveta:
Miss_worms:
U shta ti verujesh?
To je zalosno,jadno i sebicno.Ne ocekuj oproshtaj!Nisam tu da sudim ali od toga nikada necesh pobeci.Gutaj bensedine i trodone,i moli se Bogu.

Daljih komentara cu se suzdrzati,za tvoj postupak nema opravdanja u_ _ _ _...

Devojko, ne dao ti Bog, da dodjes u slicnu situaciju... Nemoj biti previse gorda i nadobudna, to nicemu ne vodi... Ljudski je gresiti, ali i prastati... Ako vec ne zelis da pomognes, onda se okani komentara na temu o kojoj ne znas bas mnogo.
Pozdrav!
Ja verujem u Boga a ti?Koliko ja znam nisi ti strucna da sudish.. :evil:

Zahvaljujuci kvaliteti kondoma imala sam 3 abortusa do svoje 25 godine.E to se zove baksuz!Sta da se radi- jednostavno nesretan slucaj.Svaki put kad bih se ocistila danima bi neutesno plakala.Imala sam osecaj kao da sam sahranila bebu..Kao da sam sahranila 3 bebe.Mojoj tuzi nema kraja.Sada imam 33 god. i jos nemam decu neznam ni dali cu ih i moci imati posle svega mada bih zelela.

baksuz:
Zahvaljujuci kvaliteti kondoma imala sam 3 abortusa do svoje 25 godine.E to se zove baksuz!Sta da se radi- jednostavno nesretan slucaj.Svaki put kad bih se ocistila danima bi neutesno plakala.Imala sam osecaj kao da sam sahranila bebu..Kao da sam sahranila 3 bebe.Mojoj tuzi nema kraja.Sada imam 33 god. i jos nemam decu neznam ni dali cu ih i moci imati posle svega mada bih zelela.

potpuno te razumem i meni se desilo isto zahvaljujuci durex kondomima!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Znam da se steta nemoze nadoknaditi ali ipak ih trba tuziti i zabraniti prodaju jer nesluze svrsi!!!!!!!!!

lycia:
lena,posalji mi privatnu poruku i tvoj e-mail ako zelis jos uvek da razgovaras o tome.Znam kroz sta si prosla,veruj mi.Mozemo da podelimo to.

lycia, nisam baš raspoložena za razgovor. Javiću ti se ako ti to želiš tj. ako je tebi potrebno da samnom porazgovaraš.

Inače, nisam upošte očekivala da će ova tema opet postati aktuelna. Mislim da mi je pomalo i krivo što sam postavljala ovaj topic. U tom trenutku mi je to bilo više nego potrebno, da podelim svoju muku i patnju sa nekim i smeh mi je zaista pomogla. Sada vidim da je to tema o kojoj ne vredi pričati. Kad sve prođe. Nema svrhe.

Hvala svima koji su se javili da mi pomognu da prebrodim krizu.

Još jednom ti ponavljam, ako želiš javiću ti se na private.

Verovatno cu da zapocnem novu diskusiju ali sta mislis o medicinskim indikovanim abortusima,da li po tom tvom stavu treba dozvoliti da se rodi dete sa teskim nakaznostima,invaliditetom,da ga gledas kako umire u mukama,samo zato sto je to bozije delo?
Zena je gospodar svog tela,i kao zena ponajmanje bi trebala da osudjujes neciji izbor,nikada ne znas u kakvoj situaciji se mozes naci.
Budi samo srecna sto se to nije tebi desilo!

Ovako, ni malo te ne krivim sto si abortirala, ne znam koliko imas godina ali ja imam 19 i meni se to dogodilo da ostala sam u drugom stanju tako mlada ALI jednostavno nisam mogla da abortiram. ali imala sam podrsku i roditelja, prijatelja i rodbine i naravno NJEGA iako on ima 18. Ludo zar ne? Cesto se pitam sta bi bilo da jesam :?: ali sad je gotovo jednostavno iako sam MLADA ODLUCILA SAM SE ZRTVOVATI NA NEKI NACIN MORAM TAKO RECI I BORITI JER STA SAM JA PROSLA SA MOJIH 19 A PORED TOGA ON MI JE I PRVI DECKO!? Pisem ti jer sam htela studirati psihologiju bila sam skroz odlicna ali sad..., i sve je to u tvojoj glavi znam da ti je tesko ali sedi i razmisli ako si abortirala sigorno si imala veliki razlog i nemoj samo sebe kriviti! Nego IDEMO DALJE!!!
:lol: MISLIS DA JE MENI SAD LAKO IMAM SAMO 19 GOD NE, NIKAKO ALI TO JE MOJ ZIVOT I BORIM SE DOKLE GOD IMAM SNAGE, MAKAR MI JE NEKAD JAKO TESKO!
Slusaj mislim da si jako osecajna osoba ali nemoj da te to splutava da se boris i da te to sto si abortirala unisti, i sama si rekla da si puno toga presla shvati i ovo kao jedan period teskih dana kao sudbiu da je tako moralo biti! Jer MISLIM DA TO MOZES I DA U SEBI IMAS SNAGE ZA TO! Veliki pozdrav!!!

dr:
Verovatno cu da zapocnem novu diskusiju ali sta mislis o medicinskim indikovanim abortusima,da li po tom tvom stavu treba dozvoliti da se rodi dete sa teskim nakaznostima,invaliditetom,da ga gledas kako umire u mukama,samo zato sto je to bozije delo?
Zena je gospodar svog tela,i kao zena ponajmanje bi trebala da osudjujes neciji izbor,nikada ne znas u kakvoj situaciji se mozes naci.

Naravno da je zena gospodar svoga tela, ali nije gospodar nad zivim bicem koje nosi! Mislim da niko na ovome svetu nema pravo da sudi o tome da li neko treba ili ne treba da zivi, da postoji. Dobro znas da zigot, dakle, tek oplodjena jajna celija, u sebi sadrzi genetski kod zahvaljujuci kome ce se formirati jedno bice, tj. jedna licnost, jedinstvena, neponovljiva... Mozda taj zigot, kasnije embrion pa fetus, necemo nazvati bebom vec "delom tela majke", ali od njega ce se nesumnjivo razviti covek! Smatram, dakle, da tu nema mesta konvencijama, do tad i tad nije zivo bice i samim tim nije greh abortirati itd... Koliko god nam ponasanje u skladu sa izvesnim moralnim principima tesko pada treba biti iskren prema sebi i svestan cinjenice da je moral jedno, a nase ponasanje u tom momentu nesto drugo. Ne treba moral oblikovati prema svojim mogucnostima, vec se truditi, koliko je to moguce, svoje postupke uskladiti sa moralom. Sto se tice invaliditeta ili nakaznosti mislim da nije lako gledati dete kako se muci u nemogucnosti da mu pruzis pomoc, ali opet smatram da je svaki zivot bolji od smrti... Sumnjam da majka takvo svoje dete voli manje od one cije je dete zdravo. I ako bismo pitali majku cije je dete drugacije od ostalih da li bi radije svoje dete ubila jer suvise pate i ona i dete, mislim da se sa time nikad ne bi slozila. Mozda se covek sa teskim invaliditetom mnogo razlikuje od zdravih ljudi, ali postoji nesto sto ga i dalje cini covekom, to je sposobnost da voli i potreba da bude voljen... Nije to ni malo zanemarljiva stvar, cak i onda kad zivot krene vijugavim putem kojim se je zaista tesko probijati. Ja, naravno, ne osudjujem devojku koja je abortirala ne zbog toga sto odobravam abortus vec zato sto nikoga covek ne treba osudjivati! To je jedna od hriscanskih vrlina, ali cini mi se i po drugim merilima jasna stvar. Zato imam zamerku na onaj komentar u kome se pominje Bog.A druga zamerka je i ta da Bog nije tu da kaznjava, vec da prasta i voli. Zao mi je kad naletim na pogresan stav i iskrivljenu sliku o veri jer sam i sama vernik, vera ne treba da opterecuje ljude nego da im odgovori na neka pitanja i time olaksa zivot. Pozdrav!

Alexandra9:
Miss_worms:
Anonymous:
Miss_worms:
Ja verujem u Boga a ti?Koliko ja znam nisi ti strucna da sudish.. :evil:

ako verujes u boga, nisi ni ti
Pratice vas sve to...Ne zasluzujete zivot,gadite mi se...sve

A ti si merodavna da donosis tu odluku ko zasluzuje zivot, a ko ne... ebote...

Ma sta ti znas o tome kada to nisi prezivela. Ja sam bila trudna i prezivela tu kiretazu zbog medicinski indikovanog problema. Sta sam trebala da uradim da ostavim to dete pa da ga ceo zivot gledam kako se muci. Prestani da pricas gluposti molim te. I u ostalom nisi ti merodavna da nikome dajes savete a i ocigledno je da si ti jedno stvorenje bez i malo srca......... Niko nevoli da to radi...........

Miss_worms:
Pratice vas sve to...Ne zasluzujete zivot,gadite mi se...sve

Imaš li pravo da osudjuješ ikoga? Ukoliko nisi poželela da utešiš onoga ko je u nevolji, ne moraš mu ni stati na muku!

Nisam nikad bila u situaciji da odlučujem da li da rodim ili ne, jer nikad nisam ni zatrudnela. Godinama sam ispitivala i lečila sterilitet, rezultata nema. Ali to i dalje nije razlog da osudim nekog ko se suoči sa takvim izborom, ko donese tu bolnu odluku.

tiksi:
dr:

Naravno da je zena gospodar svoga tela, ali nije gospodar nad zivim bicem koje nosi! Mislim da niko na ovome svetu nema pravo da sudi o tome da li neko treba ili ne treba da zivi, da postoji. Dobro znas da zigot, dakle, tek oplodjena jajna celija, u sebi sadrzi genetski kod zahvaljujuci kome ce se formirati jedno bice, tj. jedna licnost, jedinstvena, neponovljiva... Mozda taj zigot, kasnije embrion pa fetus, necemo nazvati bebom vec "delom tela majke", ali od njega ce se nesumnjivo razviti covek! Smatram, dakle, da tu nema mesta konvencijama, do tad i tad nije zivo bice i samim tim nije greh abortirati itd... Koliko god nam ponasanje u skladu sa izvesnim moralnim principima tesko pada treba biti iskren prema sebi i svestan cinjenice da je moral jedno, a nase ponasanje u tom momentu nesto drugo. Ne treba moral oblikovati prema svojim mogucnostima, vec se truditi, koliko je to moguce, svoje postupke uskladiti sa moralom. Sto se tice invaliditeta ili nakaznosti mislim da nije lako gledati dete kako se muci u nemogucnosti da mu pruzis pomoc, ali opet smatram da je svaki zivot bolji od smrti... Sumnjam da majka takvo svoje dete voli manje od one cije je dete zdravo. I ako bismo pitali majku cije je dete drugacije od ostalih da li bi radije svoje dete ubila jer suvise pate i ona i dete, mislim da se sa time nikad ne bi slozila. Mozda se covek sa teskim invaliditetom mnogo razlikuje od zdravih ljudi, ali postoji nesto sto ga i dalje cini covekom, to je sposobnost da voli i potreba da bude voljen... Nije to ni malo zanemarljiva stvar, cak i onda kad zivot krene vijugavim putem kojim se je zaista tesko probijati. Ja, naravno, ne osudjujem devojku koja je abortirala ne zbog toga sto odobravam abortus vec zato sto nikoga covek ne treba osudjivati! To je jedna od hriscanskih vrlina, ali cini mi se i po drugim merilima jasna stvar. Zato imam zamerku na onaj komentar u kome se pominje Bog.A druga zamerka je i ta da Bog nije tu da kaznjava, vec da prasta i voli. Zao mi je kad naletim na pogresan stav i iskrivljenu sliku o veri jer sam i sama vernik, vera ne treba da opterecuje ljude nego da im odgovori na neka pitanja i time olaksa zivot. Pozdrav!
Svaka cas na veri,ja priznajem nisam vernik ali mi malo smeta tumacenje vere kome i kako odgovara.A pogotovo ona prica kako se to desava sa razlogom,mnogo majki je zahvaljujuci savremenoj medicini otkrilo probleme u trudnoci i okoncalo takve trudnoce.Ja prva bih to uradila,ne zato sto ne bih volela takvo dete nego zato sto mislim da to nije humano prema coveku,pri tome ne mislim na invaliditete nego na ozbiljne poremecaje za koje covek zna kako ce se zavrsiti,zasto muciti drugo bice.
Nisam za abortus kao vid kontracepcije koja je kod nas vrlo popularana,ali tema o veri u boga i more losih stvari koje se desavaju mi nikako ne idu zajedno.
Postujem vernike,ali kao lekar ne bih mogla da pustim da se neko muci,to bi bilo isto kao da kazemo nemojmo leciti rak to je boziji izbor ili sidu ili 1000 drugih bolesti.Zato kazem da se vera cesto tumaci kome i kako odgovara.

Svaka cas na veri,ja priznajem nisam vernik ali mi malo smeta tumacenje vere kome i kako odgovara.A pogotovo ona prica kako se to desava sa razlogom,mnogo majki je zahvaljujuci savremenoj medicini otkrilo probleme u trudnoci i okoncalo takve trudnoce.Ja prva bih to uradila,ne zato sto ne bih volela takvo dete nego zato sto mislim da to nije humano prema coveku,pri tome ne mislim na invaliditete nego na ozbiljne poremecaje za koje covek zna kako ce se zavrsiti,zasto muciti drugo bice.
Nisam za abortus kao vid kontracepcije koja je kod nas vrlo popularana,ali tema o veri u boga i more losih stvari koje se desavaju mi nikako ne idu zajedno.
Postujem vernike,ali kao lekar ne bih mogla da pustim da se neko muci,to bi bilo isto kao da kazemo nemojmo leciti rak to je boziji izbor ili sidu ili 1000 drugih bolesti.Zato kazem da se vera cesto tumaci kome i kako odgovara.[/quote]
Kad kazes "nije humano prema coveku" pretpostavljam da mislis na dete koje se radja sa neizlecivom bolescu, sa ozbiljnim poremecajima... ALI, sta je humanije, ubiti coveka koji se muci, ili prihvatiti stvari onakve kakve jesu, koliko god one bili teske i za njega i za roditelje i okolinu koji su svedoci njegove patnje? Ne pitam sta je LAKSE, vec sta je HUMANIJE, MORALNIJE! Mislim da je svaki zivot bolji od smrti! O tome sam vec pisala. Znaci, ne osudjujmo one koji iz slabosti nisu u stanju da se sa tim nose, ali takodje ne gradimo principe moralnosti i humanosti prema svojim sposobnostima i potrebama. Nadam se da cemo se oko ovoga sloziti. Sto se tice vere, ne bih o tome sada nasiroko pisala jer je vera nesto sto daleko prevazilazi okvire ovakvog foruma. Odgovoricu samo na ono sto kazes "nemojmo leciti rak to je boziji izbor ili sidu"... Nadam se da to navodis kao primer pogresnog, proizvoljnog tumacenja vere, jer ne leciti se sigurno nije Bozji izbor! Bozjom voljom moze se nazvati ono na sta ne mozemo da uticemo, npr. upravo situacija o kojoj polemisemo. O tome se moze puno govoriti, ali ukratko cu reci da u takvim situacijama stvari treba prihvatiti onakvim kakve jesu, NE ne leciti se i NE dici ruke od svega, ali NE ni abortirati i ubiti dete koje ima prava na zivot, u najmanju ruku onolika kolika imamo i mi sami... I jos samo nesto: mislim da se nikako okoncavanje zivota jednog coveka pozivajuci se na nenakvu humanost ne moze poistovetiti sa duznoscu lekara da leci razne bolesti! Pa mogucnost da se neko rodi i bude ziv ne moze biti bolest! Bolest sigurno nije zanemarljiva stvar, ali je zivot ipak iznad svake bolesti. Pravo na zivot ne smemo oduzeti nikome...

Pa ja upravo govorim o humanosti,ne mislim da je svaki zivot bolji od smrti,ako je zivot ispunjen patnjom,bolom,mucenjem i malog bica jer tema se odnosila na abortus(ja se vezem za onaj medicinski indikovan)i njegovih roditelja i drustva u celini ja u tome ne vidim nista humano.
Pa ne mozemo po svaku cenu insistirati na zivotu ako je taj zivot pun bola i muke.Kome ce takva situacija doneti srecu.
Vrlo je lako teoretisati na tu temu ali je tesko ziveti sa takvim detetom,ne sumnjam da roditelji takve dece ne vole svoju decu ali ti garantujem da im nije lako,da mnogi zbog strahova se nikad ne odluce na drugo dete a budi sigurna da su bar jednom gledajuci muke svog deteta pozeleli da se nije rodilo.
Niko ne voli da gleda patnju svog bliznjeg,deteta po najvise.

Bilo bi lepo ovde razdvojiti neke stvari...
Devojka je imala abortus (svojom voljom ili medicinski indikovan - mislim da se cak nije ni izjesnila) i nakon toga joj je bilo tesko. Prirodno je i ljudski je pomoci joj... ako je ikako moguce. Cim je resila da ovde prica o svojoj muci - ona sama je verovala da joj mozemo pomoci.
Koliko vidim, kasnije se pojavljuju i druge cure sa istim problemom, i verovatno im je lakse kada vide da nisu same... Pretpostavka je da su citale i mnoge druge koje nisu imale hrabrosti da se jave ili su smatrale da je sve vec receno.
Svaka rasprava na temu abortus da ili ne, ovde nema mnogo smisla... A ima i prilicno neumesnih komentara koji nemaju veze sa humanoscu, hriscanstvom ili bilo kojom verom...
I naravno da abortus ne treba da bude vid kontracepcije, ali ako se desi da dodje do nezeljene trudnoce, to je manje zlo nego roditi dete o kome nema ko da brine...
I da ne bude zabune: nisam imala abortus, obozavam decu a ne mogu da ih imam. No, to nije razlog ni za gorcinu, ni za osudu nekih koji su mogli, ali su to odlozili za kasnije...

Potpuno se slazem,abortus je fizicka i psihicka trauma za svaku zenu,bilo bi dobro da ih je kod nas manje ali sta da se radi...u svakom slucaju to je odluka zene,ona je gospodar svoga tela i ako se ne moze pruziti podrska osobama koje su to prezivele onda sigurno im ne treba stajati na muku.
Kao sto rece baba saveta ,bolje je uraditi i abortus nego doneti na svet jedno malo bice,za nista krivo o kome nece imati ko brinuti.
A u celoj toj prici mislim da Bogu nije mesto,moj licni stav.

Ovo piše Lena.

Ajde da se više ne družimo.

Nikom nisu potrebni ovakvi razgovori. Meni najmanje da se ovde čitaju moji postovi, a javljaju mi se oni koje nisam zvala.

Hvala svima koji su hteli da pomognu. Pomogli su koliko su mogli i na tome sam im zahvalna. A sad zaključavajte, brišite, radite bilo šta... Volela bih da ove teme nema ovde.

Bila je to pogrešna odluka da ovde tražim podršku. Vapaj.

Ti si samo jedna od mnogih sa takvim ruznim iskustvom iza sebe,misljenja ce uvek biti i ovakvih i onakvih ali bar sto se tice ovih na forumu zbog njih nemas potrebe da se sekiras,necu zakljucavati niti brisati temu jer mislim da postoji mnooogo zena kojima ce znaciti ono sto ovde mogu procitati.
Ti probaj da nastavis svoj zivot,vreme ce uciniti da ti bude lakse,da se ponovo radujes zivotu a ovo iskustvo ce polako bledeti i vremenom nece biti tako bolno.
Samo budi hrabra!

Anonymous:
Ovo piše Lena.

Ajde da se više ne družimo.

Nikom nisu potrebni ovakvi razgovori. Meni najmanje da se ovde čitaju moji postovi, a javljaju mi se oni koje nisam zvala.

Hvala svima koji su hteli da pomognu. Pomogli su koliko su mogli i na tome sam im zahvalna. A sad zaključavajte, brišite, radite bilo šta... Volela bih da ove teme nema ovde.

Bila je to pogrešna odluka da ovde tražim podršku. Vapaj.

Zaista je steta sto se kod ovakvih tema ne moze napraviti neka cenzura, pa da zlonamerne komentare ne mogu da procitaju oni kojima je vec dovoljno tesko...
Velika je stvar sto si imala "petlju" da glasno izgovoris ono sto te muci i opterecuje. Prirodno je sto ne zelis da se podsecas, ali sam sasvim sigurna da ti imas snage i volje da nastavis dalje, a vreme ce uciniti svoje... veruj mi. Veeeliki pozdrav!

Back