Како у будућности спречити појаву диктатора као што су били Милошевић и Вучић?

Што се тиче доласка на власт Вучића, он је чедо ДОС-овске транзиције.Већина становника Србије је претворена у транзицијску сиротињу , захваљујући ДОС-овим "реформама" и онда су се они приклонили Вучићу, не би ли их он заштитио од ДОС-овских "реформатора".

Они знају да немају чему да се надају ако се неки деривати ДОС-а врате на власт и да ће бити изложени још бруталнијем третману него 2000-тих.На неки начин, Вучић и јесте препрека за остваривање разних сулудих идеја, које могу пасти на памет факултетски образованим будалама и лудацима, који су се 2000-тих окупљали око ДОС-а а сада око пумпаџија и који умишљају да су много паметни, а не знају где су шупљи.

Kao prvo smrdi. Kao drugo ružno je. Kamp je,takođe, produžena ruka pionirskog parka, koji je upropašćen. I gle čuda, sve to nisu napravili neki anarhisti ili huligani, nego država.Stavi 4 marice pune murije i štiti se ako se osećaš ugroženo. Normalnije to i humanije izgleda nego taj ceo ćacilend. Nijedna se država nikada nije na taj način pokakila sama na sebe
Режим је вероватно тај камп поставио да не би пумпаџијски хулигани заузели неке важне зграде, извршили преврат и изазвали грађански рат.

Сматрам да је Вучић готов и да ће ова тема бити актуелнија када му коначно будемо видели леђа. Што би рекао Биги ''your reign on the top was short like leprechauns'', рачунам да ће од ове године његова владавина трајати кратко.
Ова тема, односно предлог није само усмерена против СПСоваца, СНСоваца, већ и против жутих и свих осталих којима је једини бизнис политика и све што нуди такво окружење у Србији.

Како у будућности спречити појаву диктатора као што су били Милошевић и Вучић ?

Питање је озбиљно, дубоко и суштинско за будућност Србије. Ако се као друштво не извучемо из зачараног круга ауторитаризма, манипулација и корупције — увек ћемо се вртети у кругу „један оде, други дође”.

Да би се након пада Вучићевог режима спречио настанак новог аутократе, потребно је не само сменити власт, већ и изградити институционалне механизме и културу одговорности. Ево неколико кључних мера и примера које би Србија морала да усвоји:

1.​

• Уставом јасно прописати да председник и премијер не могу обављати више од два мандата у животу, без могућности „обнављања” након паузе.
  • Забранити мењање Устава у делу који се односи на мандате током мандата актуелног председника или премијера.

2.​

• Увести строге мере за департизацију правосуђа, јавне управе, полиције, РЕМ-а, јавних предузећа и школа.
  • Свако постављење мора бити на конкурсу, јавно доступно, а странчарење санкционисано губитком функције.

3.​

• Увести строге законе против концентрације медија у рукама једне групе.
  • Финансирати јавне медије (нпр. РТС) из независног фонда, а управни одбор бирати путем конкурса.
  • Забранити финансирање медија из тајних или неевидентираних извора.

4.​

• Све донације морају бити јавно објављене у реалном времену.
  • Забрана кеш донација и финансирање из иностранства без регистрације.
  • Увођење јавног финансирања странака, али уз услове транспарентности и лимите.

5.​

• Независна изборна комисија са представницима цивилног друштва.
  • Пренос избора у целости на јавном сервису.
  • Прецизна и оштра регулатива о злоупотреби јавних ресурса у кампањи.
  • Обавезно аутоматско бројање гласова (оптички скенери), уз ручно проверавање.

6.​

• Народна скупштина добија механизме за истинску контролу Владе (нпр. обавезне седнице контроле, интерпелације, јавна саслушања).
  • Јачање институције Заштитника грађана и Државне ревизорске институције, са већим буџетима и овлашћењима.

7.​

• Сви јавни уговори, тендери и трошења буџета морају бити доступни у реалном времену у отвореном формату.
  • Грађани могу видети где иде сваки динар — транспарентност као начин борбе против корупције.

8.​

• Увести могућност референдума грађана о опозиву председника или Владе, ако се сакупи довољно потписа.
  • Уставни суд добија више независности, а судије се именују на основу струке и референци, не по политичком кључу.

9.​

• Увести грађанско образовање од основне школе: како функционише власт, шта су избори, шта је устав, шта су права грађана.
  • Ово ствара генерације које теже демократији и препознају манипулацију.

10.​

• Иако је ово контроверзно, може се пажљиво урадити: забрана јавних функција лицима која су учествовала у тешким злоупотребама власти.
  • Пример: јавни функционери који су организовали изборну крађу, насиље, системску цензуру — не могу више у политику.

Историјска порука:​

Србија је већ имала два диктатора за мање од 30 година. Ако институције не постану јаче од личности, судбина ће нам се понављати.

ODGOVOR JE JEDNOSTAVAN !

Uvesti KAMERE na sva glasačka mesta, i rešeno je.

video-nadzor.jpgglasacka-kutija.jpgvideonabludenie_1.jpg

PS. Inače ova TEMA je odlična i pitanje važno

Режим је вероватно тај камп поставио да не би пумпаџијски хулигани заузели неке важне зграде, извршили преврат и изазвали грађански рат.
To se ne radi tako. Postoje institucije koje treba da štite institucije. To znaš i sam. Zato pomenuh 4 marice.Ovo sa parkom i kampom je sprdnja. Država se se ovako predstavlja kao slaba i nemoćna. Nesposobna do vodi svoju policiju, nego joj je potrebna paravojska kojoj više veruje nego onima koji su tu da štite red. Mene je sramota pionirskog parka i šatora preko puta. Tebi je sve to ok, što potvrđuje moju tezu od pre nekoliko godina o tome da će ova i ovakva vlast uspeti da nenormalno usvoji kao normalno i da će ozbiljan broj stanovnika ove zemlje to prihvatiti, te da će nam trebati decenije da naučimo šta je normalno kada sve ovo prođe

To se ne radi tako. Postoje institucije koje treba da štite institucije. To znaš i sam. Zato pomenuh 4 marice.Ovo sa parkom i kampom je sprdnja. Država se se ovako predstavlja kao slaba i nemoćna. Nesposobna do vodi svoju policiju, nego joj je potrebna paravojska kojoj više veruje nego onima koji su tu da štite red. Mene je sramota pionirskog parka i šatora preko puta. Tebi je sve to ok, što potvrđuje moju tezu od pre nekoliko godina o tome da će ova i ovakva vlast uspeti da nenormalno usvoji kao normalno i da će ozbiljan broj stanovnika ove zemlje to prihvatiti, te da će nam trebati decenije da naučimo šta je normalno kada sve ovo prođe
Наравно да је држава слаба и немоћна.Јака и озбиљна држава би шачице хулигана који блокирају улице решила врло брзо и ефикасно.

Наравно да је држава слаба и немоћна.Јака и озбиљна држава би шачице хулигана који блокирају улице решила врло брзо и ефикасно.
I ti onda opravdavaš dovođenje socijalno ugroženih u neke kvazi kampove u sred grada. Ko god na nas je posetio u poslednje vreme se čudi šta je to. Smrdi sve na kilometar ispred skupštine, kao da smo na cigu-lugu olimpijadi. Discipline : smrdi na 100 metara i smrdi sa preponama

Сматрам да је Вучић готов и да ће ова тема бити актуелнија када му коначно будемо видели леђа. Што би рекао Биги ''your reign on the top was short like leprechauns'', рачунам да ће од ове године његова владавина трајати кратко.
Ова тема, односно предлог није само усмерена против СПСоваца, СНСоваца, већ и против жутих и свих осталих којима је једини бизнис политика и све што нуди такво окружење у Србији.

Како у будућности спречити појаву диктатора као што су били Милошевић и Вучић ?

Питање је озбиљно, дубоко и суштинско за будућност Србије. Ако се као друштво не извучемо из зачараног круга ауторитаризма, манипулација и корупције — увек ћемо се вртети у кругу „један оде, други дође”.

Да би се након пада Вучићевог режима спречио настанак новог аутократе, потребно је не само сменити власт, већ и изградити институционалне механизме и културу одговорности. Ево неколико кључних мера и примера које би Србија морала да усвоји:

1.​

• Уставом јасно прописати да председник и премијер не могу обављати више од два мандата у животу, без могућности „обнављања” након паузе.
  • Забранити мењање Устава у делу који се односи на мандате током мандата актуелног председника или премијера.

2.​

• Увести строге мере за департизацију правосуђа, јавне управе, полиције, РЕМ-а, јавних предузећа и школа.
  • Свако постављење мора бити на конкурсу, јавно доступно, а странчарење санкционисано губитком функције.

3.​

• Увести строге законе против концентрације медија у рукама једне групе.
  • Финансирати јавне медије (нпр. РТС) из независног фонда, а управни одбор бирати путем конкурса.
  • Забранити финансирање медија из тајних или неевидентираних извора.

4.​

• Све донације морају бити јавно објављене у реалном времену.
  • Забрана кеш донација и финансирање из иностранства без регистрације.
  • Увођење јавног финансирања странака, али уз услове транспарентности и лимите.

5.​

• Независна изборна комисија са представницима цивилног друштва.
  • Пренос избора у целости на јавном сервису.
  • Прецизна и оштра регулатива о злоупотреби јавних ресурса у кампањи.
  • Обавезно аутоматско бројање гласова (оптички скенери), уз ручно проверавање.

6.​

• Народна скупштина добија механизме за истинску контролу Владе (нпр. обавезне седнице контроле, интерпелације, јавна саслушања).
  • Јачање институције Заштитника грађана и Државне ревизорске институције, са већим буџетима и овлашћењима.

7.​

• Сви јавни уговори, тендери и трошења буџета морају бити доступни у реалном времену у отвореном формату.
  • Грађани могу видети где иде сваки динар — транспарентност као начин борбе против корупције.

8.​

• Увести могућност референдума грађана о опозиву председника или Владе, ако се сакупи довољно потписа.
  • Уставни суд добија више независности, а судије се именују на основу струке и референци, не по политичком кључу.

9.​

• Увести грађанско образовање од основне школе: како функционише власт, шта су избори, шта је устав, шта су права грађана.
  • Ово ствара генерације које теже демократији и препознају манипулацију.

10.​

• Иако је ово контроверзно, може се пажљиво урадити: забрана јавних функција лицима која су учествовала у тешким злоупотребама власти.
  • Пример: јавни функционери који су организовали изборну крађу, насиље, системску цензуру — не могу више у политику.

Историјска порука:​

Србија је већ имала два диктатора за мање од 30 година. Ако институције не постану јаче од личности, судбина ће нам се понављати.
Sloba bio mala beba za ovog nacistu danas.

Много је лакше и практичније да ви тако паметни и узвишени одете из Србије и потражите неки други народ који није "погана сорта".Вас је пар процената, нисте витални за друштво и неће се осетити ваше одсуство.

Иначе, тај твој "предлог" није никаква "просвећена дикататура" него један облик кастинског система, то је постојало у Индији, и није рецепт за неко напредно друштво.Индија се већ 80 година бори са наслеђем кастинских подела, и подела на касте је раздробила индијско друштво и саму Индију.Припадници нижих касти су прелазили на ислам да не би више били најнижа каста , и на крају је Индија подељена на 2 државе(касније 3), иако је реч о практично истим народима.Данашња Индија није цела Индија, већ само хиндуистички део некадашње Индије, а делови Индије у којима су муслимани већинско становништво су Пакистан и Бангладеш.

Ја од самог почетка тврдим да је у срцу блокадерско-пленумашког-пумпаџијског покрета класна мржња и борба за укидање либералне демократије.Они само то неће отворено да кажу, јер би се потпуно офирали, али си ти мало отворенији.
Gde si, SPSavo? Kako si?

Drago mi je što si se našao prozvanim u mom postu, baš sam tebe i još neke imao u vidu dok sam ga pisao.
Nećemo mi nigde da idemo, dosta je bilo iseljavanja i povlačenja pred vama komunjarama, radikalčinama i ostalim pašićevcima. Nećemo ni vas da teramo iz zemlje, bolje vi da radite kao đubretari i građevinci nego neki Afrikanci i Azijati.

Ali!

Naravno da je moj predlog super jer vam oduzima moć koju ste prigrabili nasilno i na prevaru. Ko je ušao u stranku da bi dobio posao, ko je krao, ko je prodavao svoje glasačko pravo naravno da više neće imati tu mogućnost. Ko nije hteo da se obrazuje naravno da ne može da ima istu moć odlučivanja kao i onaj ko jeste.

Sve što ne valja u ovoj zemlji rezultat je vašeg vođenja iste. Čim vam oduzmemo tu kriminalno stečenu moć, srpski rod će krenuti putem uspeha i prosperiteta. Biće nam bolje svima, sem vama.

Tačno a povod je bio napad grupe terorista na zgradu Predsedništva.

Gde si, SPSavo? Kako si?

Drago mi je što si se našao prozvanim u mom postu, baš sam tebe i još neke imao u vidu dok sam ga pisao.
Nećemo mi nigde da idemo, dosta je bilo iseljavanja i povlačenja pred vama komunjarama, radikalčinama i ostalim pašićevcima. Nećemo ni vas da teramo iz zemlje, bolje vi da radite kao đubretari i građevinci nego neki Afrikanci i Azijati.

Ali!

Naravno da je moj predlog super jer vam oduzima moć koju ste prigrabili nasilno i na prevaru. Ko je ušao u stranku da bi dobio posao, ko je krao, ko je prodavao svoje glasačko pravo naravno da više neće imati tu mogućnost. Ko nije hteo da se obrazuje naravno da ne može da ima istu moć odlučivanja kao i onaj ko jeste.

Sve što ne valja u ovoj zemlji rezultat je vašeg vođenja iste. Čim vam oduzmemo tu kriminalno stečenu moć, srpski rod će krenuti putem uspeha i prosperiteta. Biće nam bolje svima, sem vama.
Хајде мало објасни како планирате присилно увођење "просвећене" дикататуре, ко ће одлучивати о томе ко је "просвећен" а ко је "погана сорта", како ће се формирати ти органи, ко ће их именовати, и којим доказима ће се утврђивати нечија "склоност" ка криминалу, корупцији и злоупотребама, и да ли је неко прост и необразован.

И ако се такав режим формира, шта ће "просвећени" режим радити ако бивши грађани којима сте одузели бирачко и друга права, крену да блокирају улице и путеве?

Како лишити бирачког права милионе људи, само на основу дипломе или имовине, и како спросвети милионе поступака пред неким органом(или органима), претпостављам да би ту било и неко право на жалбу , који ће то органи решити да 2 или 3 милиона људи губи бирачко право?Ко ће нормалан прихватити чланство у неком органу који треба да укида бирачко право милионима пунолетних грађана, када зна да ће после пропасти таквог сулудог експеримента проћи врло лоше.

Шта би вам рекла ЕУ на такав систем, шта ако попијете санкције као Јужна Африка пре неколико деценија?

Poslednja izmena:
Na čelu sa gospodinom Vučićem.

Да, "Грубане", знам да је то теби једино битно.

Видиш, мени је то прихватљиво.

Прихватљиво ми је све оно што ваше мафијање ставља у оквире толеранције.

Тако, рачунам да ће Председник да реши то са СНС.

5. октобар се не би десио, односно смена Милошевићевог режима да није било режимских пребеглица, да тадашњи лидери ДОСа нису преговарали са кључним људима који су бранили режим и који су прихватили пад режима.
Сада ће се десити исто, неће бити реваншизма и неће бити лустрације, јер ако идеш том логиком ''ма све похапсити, то је хуља, банда'', они ће остати у страху поред вође и држаће се још дуго заједно и нећеш добити прилику да извучеш циглу која ће срушити тај зид, јер ће та цигла још више да се забетонира за режимски зид.
Онда остаје само да чекамо да Вучић умре од старости као Франко, па да онда модернизујемо државу, јачамо институције и демократију.

Нисмо ми добили Вучића, зато што нисмо извршили лустрацију 6. октобра, већ зато што те три ДОСовске власти, Ђинђић, Коштуница, Тадић нису модернизовали државу, нису створили јаке институције које не би дозволиле да се појави неко попут Вучића, нису демократизовали државу.

За лустрацију СНСа немамо времена, ни капацитета ни институција (можда нека селективна лустрација, можда више симболична), али да створимо модерно и демократско друштво, то је могуће и то ће омгућити да више никада не добијемо појаву попут Вучића.
Ogromna je razlika u realnoj podršci Miloševiću i Vučiću. Milošević je svojevremeno imao stvarnih 70+ procenata podrške. Čak i uoči 5. oktobra imao je veliku podršku. Zato je bio problem izvršiti lustraciju i odmazdu. Vučić ima max. 10-15% realne podrške i još 10tak % priljepljenih kombi stranaka i plaćenih i ucenjenih. To i jeste najveći paradoks 13 godina vladavine ovog diktatora.
Lustracije mora biti i biće. Kao i odmazde, tj. procesuiranje i robijanje.
To o čemu ti pričaš vodi u novog diktatora. Ovoj državi treba fabrički reset ili ništa nismo uradili.

Ogromna je razlika u realnoj podršci Miloševiću i Vučiću. Milošević je svojevremeno imao stvarnih 70+ procenata podrške. Čak i uoči 5. oktobra imao je veliku podršku. Zato je bio problem izvršiti lustraciju i odmazdu. Vučić ima max. 10-15% realne podrške i još 10tak % priljepljenih kombi stranaka i plaćenih i ucenjenih. To i jeste najveći paradoks 13 godina vladavine ovog diktatora.
Lustracije mora biti i biće. Kao i odmazde, tj. procesuiranje i robijanje.
To o čemu ti pričaš vodi u novog diktatora. Ovoj državi treba fabrički reset ili ništa nismo uradili.
Да, то на папиру лепо изгледа и ја бих волео, али у реалности ти мораш да имаш изграђене институције које су способне да изврше лустрацију, као и друге факторе, које ми немамо.
И Србија мора да буде чудо невиђено, која је једина у свету успела да изврши лустрацију, пошто последње успешне су биле само због глобалних ломова као што је пад гвоздене завесе. Неке појединачне су могуће, као и кажњавање оних средњих и ситних криминалаца.

Пад Вучића је могућ на исти начин као и 5. октобра, а то је да лидери опозиције почну да преговарају са режмиским пребеглицама, које ће почети да урушавају режим, дакле опет компромис, као што је свуда у свету мора да постоји компромис, и у Ираку, и у Либији итд.

Не можемо ми да будемо као са неке друге планете и да све ради другачије од света. Одмазда је управо Вучићев речник и наратив, као и његових присталица, а то неће проћи, јер важније је да Вучић оде са власти ускоро, него да влада до смрти, зато што је опозиција тотално неспособна.

Да ли је важније изградити јаку државу, да се болести као Вучић и Милошевић више не понове или светити се бившем режиму, где је свакако пола бивше опозиције.
Ко нам брани да у уставне одредбе ставимо закон да политичари не могу да буду у власти дуже од 8 година ? Да смањимо број посланика итд ?

Да, то на папиру лепо изгледа и ја бих волео, али у реалности ти мораш да имаш изграђене институције које су способне да изврше лустрацију, као и друге факторе, које ми немамо.
И Србија мора да буде чудо невиђено, која је једина у свету успела да изврши лустрацију, пошто последње успешне су биле само због глобалних ломова као што је пад гвоздене завесе. Неке појединачне су могуће, као и кажњавање оних средњих и ситних криминалаца.

Пад Вучића је могућ на исти начин као и 5. октобра, а то је да лидери опозиције почну да преговарају са режмиским пребеглицама, које ће почети да урушавају режим, дакле опет компромис, као што је свуда у свету мора да постоји компромис, и у Ираку, и у Либији итд.

Не можемо ми да будемо као са неке друге планете и да све ради другачије од света. Одмазда је управо Вучићев речник и наратив, као и његових присталица, а то неће проћи, јер важније је да Вучић оде са власти ускоро, него да влада до смрти, зато што је опозиција тотално неспособна.

Да ли је важније изградити јаку државу, да се болести као Вучић и Милошевић више не понове или светити се бившем режиму, где је свакако пола бивше опозиције.
Ко нам брани да у уставне одредбе ставимо закон да политичари не могу да буду у власти дуже од 8 година ? Да смањимо број посланика итд ?
Mislim da brkas stanje 2000. i sada. Stanje u politici i stanje svesti ljudi. Dosta im je sistema koji traje 70+ godina. Traži se kompletan reset države.
I jedno i drugo je važno. I nije to osveta već će ovo biti prva vlast koja će masovno da odgovara za svoje delovanje. Moraju odgovarati i biti kažnjeni. Ako to ne uradi prva sledeća vlast leteće za dve nedelje dole. I oni ce da odgovaraju.

Mislim da brkas stanje 2000. i sada. Stanje u politici i stanje svesti ljudi. Dosta im je sistema koji traje 70+ godina. Traži se kompletan reset države.
I jedno i drugo je važno. I nije to osveta već će ovo biti prva vlast koja će masovno da odgovara za svoje delovanje. Moraju odgovarati i biti kažnjeni. Ako to ne uradi prva sledeća vlast leteće za dve nedelje dole. I oni ce da odgovaraju.
Kakav reset i gluposti ? Sistem u Srbiji je kopija zapadnog sistema ali ne funkcioniše kao na zapadu jer svaki sistem pa i taj zapadni koji se pokazao kao najuspešniji,zavisi od ljudi na bitnim pozicijama.Kao što nije dovoljno uspešno funkcionisao za vreme DS-a i ne funkcioniše dovoljno uspešno ni za vreme SNS-a, isto tako neće funkcionisati uspešno ni ubuduće sa nekom novom vlašću.

Kakav reset i gluposti ? Sistem u Srbiji je kopija zapadnog sistema ali ne funkcioniše kao na zapadu jer svaki sistem pa i taj zapadni koji se pokazao kao najuspešniji,zavisi od ljudi na bitnim pozicijama.Kao što nije dovoljno uspešno funkcionisao za vreme DS-a i ne funkcioniše dovoljno uspešno ni za vreme SNS-a, isto tako neće funkcionisati uspešno ni ubuduće sa nekom novom vlašću.
Da li vidim da provejava po tebi moguca sudbina sns kao sudbina ds?

Sa svim implikacijama koje uz to idu.

Na Zapadu ne postoji komunisticki ustrojen sistem.

Back