Како у будућности спречити појаву диктатора као што су били Милошевић и Вучић?

А што
Kakav reset i gluposti ? Sistem u Srbiji je kopija zapadnog sistema ali ne funkcioniše kao na zapadu jer svaki sistem pa i taj zapadni koji se pokazao kao najuspešniji,zavisi od ljudi na bitnim pozicijama.Kao što nije dovoljno uspešno funkcionisao za vreme DS-a i ne funkcioniše dovoljno uspešno ni za vreme SNS-a, isto tako neće funkcionisati uspešno ni ubuduće sa nekom novom vlašću.
Тај систем не функционише ни у развијеним западним земљама онако како замишљају пумпаџије.Нигде на свету не постоји "независно" правосуђе онако како замишљају пленумаши, већ судије поставља Председник САД и Француске,британски министар правде, гувернери појединих америчких држава, комисија коју бира Бундестаг, итд.

Тако је и већину данашњих судија поставио ДС-режим, јер око 70% судија је изабрано пре доласка на власт СНС 2012 године.И преосталих 30% је изабрао Високи савет судства у којем седе судије изабране за време ДС-а, јер су у то тело постављане искусне судије које раде 10 ,15 или 20 година у правосуђу а не новоизабране судије.

Но, те судије нису по вољи пумпаџијских квазиреволуционара, хтели би неке друге судије који ће им служити.

Da li vidim da provejava po tebi moguca sudbina sns kao sudbina ds?

Sa svim implikacijama koje uz to idu.

Na Zapadu ne postoji komunisticki ustrojen sistem.
Moja poruka se odnosi na hipotetičku situaciju za nekih 30 -tak godina.Znači tamo negde oko 2055.

А што

Тај систем не функционише ни у развијеним западним земљама онако како замишљају пумпаџије.Нигде на свету не постоји "независно" правосуђе онако како замишљају пленумаши, већ судије поставља Председник САД и Француске,британски министар правде, гувернери појединих америчких држава, комисија коју бира Бундестаг, итд.

Тако је и већину данашњих судија поставио ДС-режим, јер око 70% судија је изабрано пре доласка на власт СНС 2012 године.И преосталих 30% је изабрао Високи савет судства у којем седе судије изабране за време ДС-а, јер су у то тело постављане искусне судије које раде 10 ,15 или 20 година у правосуђу а не новоизабране судије.

Но, те судије нису по вољи пумпаџијских квазиреволуционара, хтели би неке друге судије који ће им служити.
Nesumnjivo.Pravosuđe je i dalje u rukama DS-a.

Nesumnjivo.Pravosuđe je i dalje u rukama DS-a.
Сада је правосуђе у већем проценту састављено од кадрова професионално формираних 2000-тих у време ДОС-а него на пример 2012 године, јер је у међувремену отишло доста судија у пензију.

Хајде мало објасни како планирате присилно увођење "просвећене" дикататуре, ко ће одлучивати о томе ко је "просвећен" а ко је "погана сорта", како ће се формирати ти органи, ко ће их именовати, и којим доказима ће се утврђивати нечија "склоност" ка криминалу, корупцији и злоупотребама, и да ли је неко прост и необразован.

И ако се такав режим формира, шта ће "просвећени" режим радити ако бивши грађани којима сте одузели бирачко и друга права, крену да блокирају улице и путеве?

Како лишити бирачког права милионе људи, само на основу дипломе или имовине, и како спросвети милионе поступака пред неким органом(или органима), претпостављам да би ту било и неко право на жалбу , који ће то органи решити да 2 или 3 милиона људи губи бирачко право?Ко ће нормалан прихватити чланство у неком органу који треба да укида бирачко право милионима пунолетних грађана, када зна да ће после пропасти таквог сулудог експеримента проћи врло лоше.

Шта би вам рекла ЕУ на такав систем, шта ако попијете санкције као Јужна Африка пре неколико деценија?
Mnogo pitaš a ja ne mogu sve da ti otkrivam. Reći ću ti samo da bi u osnovi tog novog sistema stajao i novi obrazovni sistem koji bi služio da odvoji žito od kukolja. Ko hoće da se obrazuje, dobio bi najbolje obrazovanje (drugačije od ovog sada) i mogućnost napredovanja na društvenoj lestvici. Naravno, sve bi zavisilo od njegovog angažovanja, truda i posvećenosti. Ko neće da se obrazuje, široko mu polje. I to u bukvalnom smislu, jer bi sva ta masa neobrazovanih i mogla da radi jedino na poljima, na građevini i sličnim poslovima. Kupovina fakultetskih diploma ili završetak nižih nivoa obrazovanja bez adekvatnog zalaganja i sticanja znanja ne bi postojala kao mogućnost.

Mislim da brkas stanje 2000. i sada. Stanje u politici i stanje svesti ljudi. Dosta im je sistema koji traje 70+ godina. Traži se kompletan reset države.
I jedno i drugo je važno. I nije to osveta već će ovo biti prva vlast koja će masovno da odgovara za svoje delovanje. Moraju odgovarati i biti kažnjeni. Ako to ne uradi prva sledeća vlast leteće za dve nedelje dole. I oni ce da odgovaraju.
Ти си 100% у праву и ја сам за то исто, кад би то могло тако из теорије у праксу, али свет није видео игрица или филм где је то изводљиво.
Још смо ми држава у сред Европе, па је наш проблем доста мањи у поређењу са неким источним и западним деспотијама, где аутократе прелазе у диктаторе који убијају људе и хапсе опозиционе лидере.

Ни државе попут Ирака који су на својој територији имали исламске лудаке из ИСИЛа, чак ни Ирачани нису могли да лустрирају своје, него су убицама и лудацима који су држали жене у ропству прихватили речима ''пређите на нашу страну и неће вам ништа бити''.
То није праведно, али друга солуција би била да буду у деценијском рату против њих, герилиски ратова, још већа страдања, јер они из страха остају до краја у том режиму који мора да оде, а ко остаје до краја он и убија до краја и уништава до краја.

За нашу економију и државу би било много боље да исто урадимо, а и урадићемо исто то, јер у супротном Вучић може остати на власти још ко зна колико година, чак и да ми сваког дана блокирамо неке улице, народ ће се навићи на то, као и режим.
Не кажем да неће рецимо бити кажњени они ћацији што су оној девојци поломили вилицу, али правда би била и да цело руководство СНСа одговара, али неће бити тако.

Зашто је то тако, зато што народ превише емоција улаже у ову борбу, а нико не анализира сличне појаве у свету, не само то, него нико као да не зна како смо срушили Милошевића. Није могло другачије, није могло ни 6. октобра да се изврши лустрација, али могао је да се постепено направи систем, који би био имун на појаве као што је АВ и управо после његове смене то морамо урадити.

Ти си 100% у праву и ја сам за то исто, кад би то могло тако из теорије у праксу, али свет није видео игрица или филм где је то изводљиво.
Још смо ми држава у сред Европе, па је наш проблем доста мањи у поређењу са неким источним и западним деспотијама, где аутократе прелазе у диктаторе који убијају људе и хапсе опозиционе лидере.

Ни државе попут Ирака који су на својој територији имали исламске лудаке из ИСИЛа, чак ни Ирачани нису могли да лустрирају своје, него су убицама и лудацима који су држали жене у ропству прихватили речима ''пређите на нашу страну и неће вам ништа бити''.
То није праведно, али друга солуција би била да буду у деценијском рату против њих, герилиски ратова, још већа страдања, јер они из страха остају до краја у том режиму који мора да оде, а ко остаје до краја он и убија до краја и уништава до краја.

За нашу економију и државу би било много боље да исто урадимо, а и урадићемо исто то, јер у супротном Вучић може остати на власти још ко зна колико година, чак и да ми сваког дана блокирамо неке улице, народ ће се навићи на то, као и режим.
Не кажем да неће рецимо бити кажњени они ћацији што су оној девојци поломили вилицу, али правда би била и да цело руководство СНСа одговара, али неће бити тако.

Зашто је то тако, зато што народ превише емоција улаже у ову борбу, а нико не анализира сличне појаве у свету, не само то, него нико као да не зна како смо срушили Милошевића. Није могло другачије, није могло ни 6. октобра да се изврши лустрација, али могао је да се постепено направи систем, који би био имун на појаве као што је АВ и управо после његове смене то морамо урадити.
Niko ni ne kaze da ce biti savrseno, brzo i bezbolno. Koliko da traje, trajace. Nismo stigli od feudalizma do demokratije za jedan dan. Ali to se mora uraditi. Toga ljudi nisu bili svesni 5. oktobra i niko o tome nije razmisljao. Cilj je bio samo srusiti Milosevica. Sad su maltene svi svesni sta se mora uraditi nakon rusenja Vucica. Bukvalno svi govore o odgovornosti. Ovo ce biti (i mora biti) prva vlada u istoriji Srbije koja ce debelo da odgovara. Problem je sto ti posmatras situaciju u svetu i kod nas iz tvog ugla, zastarelog i krutog, a ne iz ugla novih generacija koje su sve ovo pokrenule. Oni ne gledaju TV nego se informisu sa neta. To i je*e Vucka. Nema mehanizam ispiranja mozga koji radi nad njima. Oni mozda nemaju iskustvo nas starijih, ali vide da nesto gadno nije u redu sa ovim visedecenijskim sistemom. I hoce da ga resetuju zarad sebe i svoje buducnosti. Oni su prosto bioloski naslednici ove zemlje i ako su zacrtali da to urade, uradice kad tad.

Cilj je bio da se ukinu sankcije i uvede kapitalizam, sto je i postignuto, velike stvari su bile u igri. To je ono sto je postignuto rusenjem a ne neki dekorativni efekat.
Moj cilj 5. oktobra je bio rušenje Miloševića. Za tvoj ne znam.

Problem je sto ti posmatras situaciju u svetu i kod nas iz tvog ugla, zastarelog i krutog, a ne iz ugla novih generacija koje su sve ovo pokrenule.
Није то мој став, него став социолога и историчара. Зашто би ова ужасно корумпирана Србија била способна да изврши лустрацију, када у прошлости и мање корумпиране државе са јачим институцијама то нису успеле.

Ако буду претили присталицама СНСа као што претиш ти, они ће се још деценију држати заједно, из страха. Схвати то су људи којима страх долази прво од Вучића, па од надређених, па сада и од опозиције и већег дела народа, па их плаше усташама, четницима, шиптарима.

Шта ако извор буде 1. пад Вучића, али без праве лустрације 2. останак Вучића на власти још 10 година, па онда можда буде лустрације.
Што је проблем већи, шанса за лустрацијом је мања. Знаш шта би Иранци дали да се реше те њихове окупације. Каква бре лустрација.
Oni ne gledaju TV nego se informisu sa neta.
Ја сам избацио ТВ пре скоро 20 година, а ретко када гледам неки тв садржај који се аплодује не ЈТ, међутим сада скоро сваки тв је смат тв и онда пензоси почињу да откривају ЈТ, тако да Вучић има озбиљне проблеме, јер не може да цензурише интернет.

... свет није видео игрица или филм где је то изводљиво...
Ја сам пре 15-так година играо једну мморпг игрицу, била је бесплатна али су постојале микротрансакције.Било је пар десетина хиљада играча на серверу, сви су се лепо забављали.Међутим, компанија која је издавач игрице је све више имплементирала микротрансакције, односно играчи који су куповали разне ствари за прави новац, били су све јачи и бољи, а без улагања труда у играње.На крају су продавали и неке "чаробне таблете" па би играч који их купи одмах достизао одређени ниво, без икаквог претходног учешћа у игри.

То му дође нешто као продаја диплома у реалном животу, не мораш да се "левелујеш" већ одмах добијеш звање, отварају ти се могућности које нема неко ко се редовно школује/левелује.

Дакле, то није могуће чак ни у свету игрица, јер су и реалан живот и гејминг индустрија засновани на профиту, и немогуће је потиснути продају диплома, све док постоји капитализам.Неко ко наплаћује студентима школарину не може себи дозволити луксуз да обара студенте који нису научили, већ их мора пустити да положи.Ако би их обарао, онда би они отишли на други приватни факултет и тамо плаћали школарину, а факултет на којем раде професори би пропао.

Mnogo pitaš a ja ne mogu sve da ti otkrivam. Reći ću ti samo da bi u osnovi tog novog sistema stajao i novi obrazovni sistem koji bi služio da odvoji žito od kukolja. Ko hoće da se obrazuje, dobio bi najbolje obrazovanje (drugačije od ovog sada) i mogućnost napredovanja na društvenoj lestvici. Naravno, sve bi zavisilo od njegovog angažovanja, truda i posvećenosti. Ko neće da se obrazuje, široko mu polje. I to u bukvalnom smislu, jer bi sva ta masa neobrazovanih i mogla da radi jedino na poljima, na građevini i sličnim poslovima. Kupovina fakultetskih diploma ili završetak nižih nivoa obrazovanja bez adekvatnog zalaganja i sticanja znanja ne bi postojala kao mogućnost.
А искоренићете корупцију у просвети тако што ће вас предводити професори, који су иначе једна од најкорумпиранијих професија у Србији.Иза сваке купљене дипломе и испита стоје неки професори који су потписали да је неко положио испит и завршио школовање.Не продају испите и дипломе чистачице или портири, него ваши вајни професорчићи који сада предводе побуну против корупције.

Проблем није у неким поквареним људима који купују дипломе и испите, него у онима који их продају.

Није то мој став, него став социолога и историчара.
To me ne interesuje. Ja, a i ogroman broj ljudi imamo svoj stav. A to je odgovornost. Sad bas naleteh na ovo. Upravo to!
518300451_1305162507634456_9002527781882596327_n.jpg

Ако буду претили присталицама СНСа као што претиш ти, они ће се још деценију држати заједно, из страха. Схвати то су људи којима страх долази прво од Вучића, па од надређених, па сада и од опозиције и већег дела народа, па их плаше усташама, четницима, шиптарима.
To je tvoje misljenje. I to nisu pretnje vec imperativ sta se mora i sta ce se desiti nakon pada hulje (na ovaj ili onaj nacin). Necemo mi ostati samo na pasivnom protestu vec cemo preci i na delanje. Dosta smo trpeli i pravili se fini 7 meseci. Sto kaze Bakic, a sve vise vidim da ce se tako zavrsiti: "juricemo ih po ulicama".

U sustini, odgovor na pitanje je- sto vise stranog kapitala, i slobodne trgovine.

Posto domace vlasti generalno vekeovima reketiraju i kontrolisu domaci kapital, a SNS je doktorirao na tu temu; jedino i samo strani kapital, sto vise takvog kapitala, moze biti protivteza diktaturi u Srbiji.

Tipa, da u Srbiji nije bilo 5-og oktobra, koji je povecao stepen kapitalizma, stranog kapitala i slobodne trgovine u Srbiji, danas bi nas vlast verovatno streljala po dvoristima rodjenih kuca.

Udbaske, etatisticke i komunisticke ideje su idealno tlo za diktaturu, samo i jedino kapitalizam nas moze dovesti do kakve-takve slobode.

To me ne interesuje. Ja, a i ogroman broj ljudi imamo svoj stav. A to je odgovornost. Sad bas naleteh na ovo. Upravo to!
Pogledajte prilog 1754573

To je tvoje misljenje. I to nisu pretnje vec imperativ sta se mora i sta ce se desiti nakon pada hulje (na ovaj ili onaj nacin). Necemo mi ostati samo na pasivnom protestu vec cemo preci i na delanje. Dosta smo trpeli i pravili se fini 7 meseci. Sto kaze Bakic, a sve vise vidim da ce se tako zavrsiti: "juricemo ih po ulicama".

Преслушај шта каже доктор наука са Харварда.

А искоренићете корупцију у просвети тако што ће вас предводити професори, који су иначе једна од најкорумпиранијих професија у Србији.Иза сваке купљене дипломе и испита стоје неки професори који су потписали да је неко положио испит и завршио школовање.Не продају испите и дипломе чистачице или портири, него ваши вајни професорчићи који сада предводе побуну против корупције.

Проблем није у неким поквареним људима који купују дипломе и испите, него у онима који их продају.
Svaka korupcija, bilo da je u pitanju profesor, sudija, policajac ili lekar, se rešava tako što tim ljudima ponudiš pristojnu zaradu s jedne, ali i stroge kazne u slučaju da ih uhvatiš sa prstima u medu, s druge strane. Plus, napraviš ozbiljnu Agenciju za borbu protiv korupcije sa širokim ovlašćenjima, a nije loše ni da smanjiš broj budžetlija što je moguće više.

Mislim da brkas stanje 2000. i sada. Stanje u politici i stanje svesti ljudi. Dosta im je sistema koji traje 70+ godina. Traži se kompletan reset države.
I jedno i drugo je važno. I nije to osveta već će ovo biti prva vlast koja će masovno da odgovara za svoje delovanje. Moraju odgovarati i biti kažnjeni. Ako to ne uradi prva sledeća vlast leteće za dve nedelje dole. I oni ce da odgovaraju.
Istu stvar sam slušao onomade pred 2000-ditu godinu i to od gospode iz G17.

Lično se pitam može li prosečan Srbin uopšte da funkcioniše bez diktature?
Lično da ti kažem da su Miloševića postavile SAD, a ovog drugog EU.
Srbin se ništa nije pitao, izbori su nameštani u ovoj državi i između dva rata.
Prosečan Srbin se uvek bunio protiv diktature.
Gledano kroz istoriju, ništa Srbin nije gori od drugih naroda Evrope.

Pismo s pretnjama stiglo redakciji N1: "Ako se sećate Šarli ebdoa..."​

Redakciji N1 poštom je stiglo pismo sa pretnjama u kome nas "podsećaju" na napad na francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo, u kom je ubijeno 12 zaposlenih. Pismo je stiglo iz Pošte 11180, koja se nalazi na aerodromu "Nikola Tesla".

U pismu koje potpisuje navodni srpski patriota, adresirano pola latinicom, pola ćirilicom, navodi se da se obraća sa molbom da prestanemo "sa anti-srpskom hajkom i huškačkom propagandom, jer to vređa patriotska osećanja srpskog naroda".
"Ako vam je ovde nelagodno ili se osećate nesrećno rođeni kao srbi (patriota je stavio malo S, prim. aut) a ne kao neki "obdareni" možete slobodno da promenite ime, prezime, mesto boravka, veru itd.", navedeno je.
U pismu punom gramatičkih i pravopisnih grešaka navedeno je i poređenje sa napadom na Šarli Ebdo.

"Ako se sećate „humorističko satirični list Šarli Ebdo se poigrao o našalio sa
osećanjima vernika muslimanske veroispovesti 2015 god.
Kao što Rade Šerbedžija kadže u jednoj od svojih recitacija,
„kako ste se zvali draga susedo,

Ema , Selma, Amila, Adela i
da li je što izmjenilo vaše
oči, lice i trbuh
moglo bi se reći i ovako

kako ste se zvali Danica, Žaklina, Maja, Nataša,Ivana…
i da li će što izmeniti vaše oči , lice i trbuh….
patriotski pozdrav".
https://n1info.rs/vesti/pismo-s-pretnjama-stiglo-redakciji-n1-ako-se-secate-sarli-ebdoa/

Back