Kako trpeti tudju "emotivnu vezanost" za stvari,predmete?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zauz

Buduća legenda
VIP
Poruka
47.051
Ne verujem da to zaista postoji u ovoj meri.Zato je pod navodnicima.Pitanje je o nekome iz porodice zato na ovoj temi.
Jeste li imali ovaj problem sa nekim u okviru porodice i kako ste ga tolerisali?

Pitanje da se nesto cemu nema popravke baci kao odgovor ima agresiju.Cak i novo kad se kupi nema bacanja starog.To staro samo zauzima mesto i nicemu ne sluzi.Ali nema razgovora na tu temu.Kad god spomenem dobijem agresiju.STARO SE NE BACA I TACKA.

Skrti su nebi bacili ni pikavac da ne moraju :lol:

Nije to škrtost nego vrsta bolesti ako to ode do ekstrema .Nebitno je da li predmet išta vrijedi .
Takve zovu " sakupljači" . Kod nekih se od kojekakvog drloga ne može ući u kuću .
Trebate vidjeti šta su američki " sakupljači " . Pet velikih zgrada u vlasništvu natrpanih do plafona
a on može jedva leći na krevet od koječega .

Ako se ne varam, postojala je i televizijska emisija (strani kanal, ali se ne mogu setiti koji) koji se baš ovom temom bavio. Ekipa stručnjaka pohodi domove "skupljača" i kroz proces osvešćivanja razloga za opsesivno kompulsivno skupljanje stvari, na kraju razvrstaju sav višak, prodaju, doniraju, preprave i fenomenalno urede prostor tom obolelom. A onda ga posete posle izvesnog vremena da vide da li i kako se sam nosi sa "skupljačkim" porivom. U celoj emisiji je zapravo bilo najinteresantnije (makar meni) kako njih nekoliko efikasno raščisti te neverovatno natrpane i nefunkcionalne prostore i fenomenalno ih uredi ne trošeći nikakav dodatni novac već isključivo od para dobijenih prodajom starih stvari ili prepravkom.

PS Inače, roditelji su mi skloni ovoj maniji (iako nije ni nalik onome što sam viđala u toj emisiji). Mislim da je deo njihovog problema i to što su generacija koja je odrastala, kućila se i sticala materijalna dobra u vreme velike nemaštine (posleratno doba), naučeni su da štede, ne bacaju itd. Meni lično je to iritantno od neke granice (mada kod mojih se još uvek ne radi o bolesti...) i često se svađamo po tom pitanju....

Poslednja izmena:
Pa evo ja se tako emotivno vezujem za stvari. Dugo sam imao jednu casu iz koje sam pio vodu jos od malena, koristio sam je godinama i godinama i nisam dozvoljavao kevi da je baci.

Takodje nisam dozvoljavao mojima da promene raspored namestaja ni u dnevnoj ni u mojoj sobi. Navikao sam na stari raspored, mogu da pogodim kauc i zmureci i nema price. Na kraju sam ipak popustio, posle duzeg natezanja.

Back