Znam da ovde ljudi slabo citaju , ali ceo sistem mentalne zastite je zamisljen da psihijatar lekovima omeksa pacijenta, psihoterapeut resi najteze antagonizme, da ne bi morali da se lome na bliznjima, psiholog da sve to nadgleda, a porodica da se promeni 100%, bukvalno..
Posto se porodice obicno ne menjaju 100%, 10% im je maksimum, to onda to postaje problem a ne podrska...dok podrska postoji...fizicki , psihicki postaju problem..
Psihoterapija je najvaznija, ali je prepuna osoba koje rade na sat, kao taksisti...mozda bi taksisti tu bili i bolji..
Ima ih dobrih , ali nece da se ukljuce, a kad hoce da rade, cak i neukljuceni , korisni su , ali kostaju podosta para...i mora da im se naglasi psihoterapija a ne life coach...
Ja sam valjda propustio dve prilike da pomognem ljudima koji su bili dobrice...jesam pomagao prijateljski , ali nisam se ukljucivao u psiho vode, jer ja sam mlad oni mladi , ja sam pregledan od vrhunskih pshihologa ili psihijatara pa sam dobio najvece ocene, sto je ispalo tacno u praksi...pa nisam ni znao da drugi ljudi pucaju kad ih vidis da jos nisu pukli...
A i ne zna osoba u 20 godina da psiholoski pomaze a da ne pravi greske....a greske su opasne...
Posle sam znao da se ukljucim u procese ozivljavanja ljudi , a delimicno za to je zasluzna i moja skolska koja je odjednom uletela u emotivni psihicki problem i bila spasena od strane svoje majke, zmaj , ali ne lafcina, nego zmaj zena...dragon lady...
Koja je uradila ono sto zna, znaci celicni stisak, totalno celicni...ali disciplina i stalna evaluacija..I postavi je na noge, cak ju je skinula i sa svih lekova, e sad ne znam da li se desavaju relapsi...nisam ja toliko bas u toku, ali to je to..
I onda sam ja valjda pomogao dosta nekim osobama...doduse ne onako kako sam zeleo jer nisam bio fizicki u mogucnosti da budem pored...a njima je trebalo bas to ...da odvojis, godinu dana pored njih...izgleda da samo to radi posao...
Jer , ekonomski nemaju srece da nalete na dobrog psihoterapeuta, ili su amateri ili su za blage stvari..., ja ne smem kao aktivan u procesu da prihvatam na sebe psihoterapiju , jer cu ja onda dobiti ka sebi sve negativne emocije i odbijanja, distance, a ja sam onaj koji ima najveci uticaj...Ali sta ces kad nemaju ljudi za psihoterapeuta, onda radis ti pomalo , kap po kap, sto uopste nije dobro , ali dopre do glave ...pri tome je vazno uvek pratiti dve stvari , stanje organa i kognitivne sposobnosti pacijenta...osobe..
Ne govorim o ovom slucaju nego uopste...
Postoje jake ustanove za solidnu dijagnostiku...koja vas sokira, ali su strucni ...
Ali i strucna dijagnoza ne znaci dobar put ka izlecenju..
Tu je mozda psiholoski put najbolji , tj da osetis tacno sta je tih par problema kao i kako osoba ima psihologiku, nije ona od tog trenutka nacela svoje zdravlje...mentalno..
Tesko je bez psihoterapeuta...da skloni sva vazna pitanja i iskustva sa table...odnos prema majci , odnos prema poslu , prema autoritetima, budjenje svesti , tj kad osoba shvata sta je ustvari oko nje, u zivotu...bilo da je do tada bilo dete, ili je bilo rob firme...sto se desava novopecenim penzionerima...
U svakom slucaju , bitnije je imati ratnika odvojeno od znalca, ratnik je obicno familija...a znalac je neko ko je mozda i znalac, ali je u jednom trenutku zadobio poverenje osobe.....Ipak priroda osobe i psihologika ce na kraju ako ne postoji dobar ritam lecenja, zeleti ili da ubrza ili da odbaci sve ostalo....a tu ce biti i taj u koga ima poverenja...svejedno sto je kognitivno neostecena...
Ali cesto se desava narocito kod psihoza , kognitivno ostecenje...to mora da se proceni , ono je manje ili vece, i tuje i emotivno ostecenje, ali to se mozda moze i sanirati...ne moze totalno jer osoba je svesna sta joj se desilo...ima svoje male psihozice, bubice...
Ono sto se masovno desava kod balkanskih situacija je ignorisanje drugacijih puteva....sto je i logicno....ako se koristi push tehnika kod medija, kod vladanja, kod rada, kod svega, sve se desava tako sto imas obaveze svaki dan, i ne stignes da razmisljas ko si ti...onda ljudi ne koriste pull tehniku , sagledavanje sebe , introspekcija i sagledavanje drugih ni u tim specijalnim okolnostima, cak i kad izgleda da to cine..
Npr, evo sto se tice lekara i reci anksioznost...to moze da znaci dve stvari , jedno je reakcija tela psihosomatska anksioznost, uzbudis se lako , uplasis lako , itd itd, a moze znaciti nagle reakcije, raznih agresivnih stanja....totalno druga prica...
Na papiru ce pisati samo anksiozna osoba, onaj ko cita ocekuje preku osobu...koja skoci i zadavi te u sekundi..
Tako da se zbog push tehnike koja se svuda primenjuje, nije okrenutost , bar tako nece niko videti , ka izlecenju pacijenta, nego ka poboljsanju trenutnog kvaliteta zivota...ako je depresivan , podigni ga, ako je histerican, umrtvi ga, ako ima paranoicne ideje, zakucaj ga dok mu te paranoicne ideje ne izgledaju suvise bledo da bi se oko toga previse uzbudjivao...
Tacno je i to da usluzno osoblje, medicinsko , vrlo lako resava probleme na svoj nacin iz sredine iz koje poticu...
Dodje ti iz prigradskog naselja na posao , njoj je cilj da je niko ne tera da ubode iglu u venu ili arteriju i da joj svi spavaju nocu , leze danju , i tako do otpusta...
Za direktore bolnica se biraju lekari , ali obicno oni koji nemaju smisla za vodjenje niti su bas zeljni da vode bolnicu kako treba....bilo koju...
Odozgo mu preti vlast, zeza ga za pare ako kazu 1og , to ne bude ni 21og...a to uopste nije pozeljna pozicija za nekog ko radi sa ljudima na oba nacina...
Zato nam je zdravstvo ugrozeno...i uvek vazi negativna selekcija..
Npr, ja mogu da sredim svaki dom zdravlja, odelenje, bolnicu...i zamislite desio se slican slucaj....direktor komunalnog preduzeca, bio neki sefic mali sefic odelenju odvozenja smeca, mali pogoncic...10 vozila ako su imali..
Postave ga za sefa bolnice...kuku lele...2 meseca su vristali doktori , sestre, ali posle dva meseca, cakum pakum bolnica...ljubazni , vredni , nista im nije tesko , podmladio kadar ali ne da nemaju pojma kao posle kovida...nego pametno mentorski...kukaju jos po malo , ali dodjes kao pacijent, nebo i zemlja...sve radi , nigde guzve, dobro nije nigde, decije odelenje guzva, trauma, guzva kad su neki dani, to je interno i hitna istovremeno .....
Ali ga sklonise dalje, i opet sve po starom...jos se pojavili viskovi koje je on dovukao
I tako se saceka malo i sposobni odu , i onda privid da nema znalaca postane stvarnost...