KAKO SE PREOBRATITI?!

dakle, s obzirom na to da vodim poreklo iz vlaskih krajeva, i da sam i sam oduvek bio zainteresovan za ove stvari, prepricacu jedan svoj dozivljaj. naime, svi moji preci ziveli su u selima na samoj granici sa rumunijom. deda mog dede, tj moj cukundeda bio je iz rumunije, ... da ne duljim to vas sigurno mnogo ni ne zanima. dakle, jednom prilikom otisao sam tamo na kraci odmor. u to vreme radio sam na nekoj leksikografskoj gradji i prikupljao sam podatke o bicima iz srpske mitologije. mesto na kom sam se obreo, ucinilo mi se kao idealno za dublje istrazivanje. i tako, obilazio sam neku rodbinu, sve uglavnom starci i ljudi srednjih godina, prostodusni, bogobojazljivi... posebno osetljivi na tu temu... na svako moje pitanje o pojavama koje su godinama zataskavane tamo, svi samo cute, , kao da ne smeju da pricaju o tome, ili, oni mudriji, promene tok razgovora i temu odnesu na sasvim drugu starnu. jako cudno bilo meni sve to. jednom prilikom pitao sam svoju jednu babu o svom cukundedi kad je umro i te stvari, medjutim, baba, nicim izazvana, rekla mi samo da mi se taj moj deda nakon smrti povampirio. pretpostavljate vec, bio sam sokiran, zaintrigriran, zbunjen,.. milion oprecnih osecanja u meni u tom momentu. pitam je dalje za detalje u vezi sa tim dogadjajem, medjutim, od nje vise ni rec nisam o tome cuo ni saznao sta novo.
samo da se pojavio u toj nekoj sumi, u sumrak, pred ljudima koji su isli da , valjda, seku neka drva... iskocio pred njih i poceo da, kako mi je opisala, sikce, nesto slicno tome...
sta je bilo posle, da li su ga se resili silom ili sam nestao, da li je to stvarno bilo tako, ili se momci tad ponapijase, pa ko vele malo da zastrase zene, ko zna sta je tu po sredi bilo.
uglavnom, pitao sam posle ljude po selu za neke skorije dogadjaje te vrste, svi cute, naravno. samo mi je jedna zena dala objasnjenje zasto toga vise nema. meni je taj razlog bio neadekvatan, ali posle, kad sam obnovio malo gradivo o vampirima, donekle shvatih.

naime, ljudi se nakon smrti vise ne mogu povampirivati jer su " izbuseni ". sta to znaci? - svi smo previse izvakcinisani, svi smo primali injekcija mnogo u zivotu, i vise telo ne moze da se deformise u skladu sa onim deformacijama koje prate povampirenje, a to su: naduta koza, u nekim slucajevima cak i obrnuta koza, puna sveze ljudske krvi...

sta vi mislite o tom njihovom misterioznom i bogobojazljivom cutanju i precutkivanju?

sto su ljudi primitivniji, to su sujeverniji. naravno, pod ovim primitivniji nisam mislio da vredjam nikoga. samo smatram da su ljudi iz manjih mesta i sa sela daleko vise zarobljeni u ta verovanja, religiju i obicaje od nas iz gradova. to je cak i dobro , po mom misljenju. verovatno se iz straha tako ponasaju. zato cute, zaziru od samog pomena imena tog cuda sto ih je pohodilo, da ga ne prizovu tako opet. bar ja tako mislim

sto su ljudi primitivniji, to su sujeverniji. naravno, pod ovim primitivniji nisam mislio da vredjam nikoga. samo smatram da su ljudi iz manjih mesta i sa sela daleko vise zarobljeni u ta verovanja, religiju i obicaje od nas iz gradova. to je cak i dobro , po mom misljenju. verovatno se iz straha tako ponasaju. zato cute, zaziru od samog pomena imena tog cuda sto ih je pohodilo, da ga ne prizovu tako opet. bar ja tako mislim

da, to je i meni prvo palo na pamet.
e sad prica o svemu je prilicno nedostupna, bas zbog takvog njihovog stava. interesuje me da li postoji neko ko je cuo neku pricu iz naroda , a da je u vezi sa ovim o cemu diskutujemo.

I sam si ga objasnio, bogobojažjivo.
"Ne krsti se dok grmi." Odnosno ljudi imaju strah, jer znaju da ne bi trebali da veruju u stvari iz stare vere.

mislim da je to vise strah da ne izgovaraju i uopste da pominju ime necastivog, time i svih pripadnika necistih sila. to je obicaj koji je, takodje ostao iuz starine. nekada, a mislim na recimo 9. vek, stari srbi nisu smeli da koriste pun naziv za boga, cak su i u starim obrednim knjigama taj naziv skracivali. sve iz bojazni da ne naljute vise sile uzaludnim pominjanjem njihovog imena. cini mi se da i u bibliji stoji kao jedna od 10 zapovesti- ne uzimaj bozje ime zalud.

ево занимљиве теорије о миту:
* неки друштвено-теоријски и политички покрети кроз историју (просветитељство, рационализам, позитивизам, марксизам, комунизам, клерикализам, глобализам...) видели су у митовима неистините, сујеверне причице лишене сваке логике. Врло честа дефиниција гласила је овако: "Митови су приче примитивних народа о постанку света, Боговима, херојима, необјашњивим природним појавама..." Такво поједностављено гледиште није било у стању да објасни ни виталност митова, а ни унутрашњу, психичку потребу савременог човека за митовима. Појам мита далеко прецизније објашњавају следеће дефиниције:
- "Мит је пред-научно и пред-филозофско поимање стварности на основу интуиције и колективног искуства"
- "Мит је резултат размишљања једног народа о важним проблемима"
- "Мит је најузвишенија поезија народа"
- "Мит је истина у форми лепоте"
Филозоф Платон тврдио је да се животни доживљаји са својим натприродним елементима могу истинито саопштити само кроз форму мита и никако другачије. Психијатар Карл Густав Јунг, сматрао је да је савремен човек у демитологизованом индустријском друштву лишен емоционалне енергије коју је имао раније у митско доба.

а да су вукодлак и вампир једна иста појава у нашој митологији и вери, говори податак из првог митолошког речника, што је, у неку руку, заиста и био вуков рјечник из 1818.
ВУКОДЛАК ИЛИ ВАМПИР

Вукодлак се зове човјек у кога (по приповијеткама народнијем) послије смрти 40 дана уђе некакав ђаволски дух, и оживи га (повампири се). По том вукодлак излази ноћу из гроба и дави људе по кућама и пије крв њихову. Поштен се човјек не може повампирити, већ ако да преко њега мртва прелети каква тица, или друго какво живинче пријеђе: за то свагда чувају мрца да преко њега што не пријеђе. Вукодлаци се највише појављују зими (од Божића тамо до Спасова дне). Како почну људи много умирати по селу, онда почну говорити да је вукодлак у гробљу (а гдјекоји почну казивати да су га гдје ноћу видјели с покровом на рамену), и стану погађати ко се повампирио. Кашто узму врана ждријебца без биљеге, па га одведу на гробље и преводе преко гробова у којима се боје да није вукодлак: јер кажу да такови ждријебац не ће, нити смије, пријећи преко вукодлака. Ако се о ком увјере и догоди се да га ископају, онда се скупе сви сељаци с глоговијем кољем (јер се он само глогова коца боји: за то говоре кад га спомену у кући: „на путу му броћ и глогово трње“ – јер су и бротњаци покривени глоговим трњем -- ), па раскопају гроб, и ако у њему нађу човјека да се није распао, а они га набоду онијем кољем, па га баце на ватру те изгори. Кажу да таковога вукодлака нађу у гробу а он се угојио, надуо и поцрвењео од људске крви („црвен као вампир“). Вукодлак долази кашто и својој жени (а особито ако му је лијепа и млада) те снива с њоме; и кажу да оно дијете нема костију које се роди са вукодлаком. А у вријеме глади често га привиђају око воденица, око амбара житнијех и око чардака и кошева кукурузнијех. Кажу да све иде са својијем покровом преко рамена. Он се може провући и кроз најмању рупицу, за то не помаже од њега врата затворати као ни од вјештица.

Кажу да све иде са својијем покровом преко рамена. Он се може провући и кроз најмању рупицу, за то не помаже од њега врата затворати као ни од вјештица.

:D naveo sam već ovaj podatak, i ove rečenice nema u Rječniku iz 1818.

Viđi:
vuk-1.jpg

samo sto ima tu jedna mala zavrzlama :D

videli smo da se vestice, vukodlaci, vampiri mogu provuci kroz najmanje rupe u vratima i prozoru, isto to moze i mora, jos jedno u nizu mitolioskih bica. ona, takodje, ulazi u kucu i u obliku leptira, zato se, mozzda, neki ljudi jos uvek plase leptira, posebno nocnih. e sad, leptir, posebno taj nocni, smedji ili crni, vezuje se i za vampira, kao nosilac njiegove duse. dakle, sva su ova bica po tim pitanjima jako srodna, samo sto vampir i vukodlak iz ljudi isisavaju krv, i na taj nacin ih ubijaju, a vestica i mora isisavaju zivot iz spavaca, i na taj nacin ih ubijaju. simbolika postoji, samo treba dublje zagristi u nju :D
veza je ocigledna. moguce da su jos stari nasi narodi zapravo imali kontakta sa samo jednim bicem, a svako od njih ga je video na drugaciji nacin, cinjenica je da te ono ubije, pa te ubije, nebitno je l na spavanju ili na seoskom putu...

samo sto ima tu jedna mala zavrzlama :D

videli smo da se vestice, vukodlaci, vampiri mogu provuci kroz najmanje rupe u vratima i prozoru, isto to moze i mora, jos jedno u nizu mitolioskih bica. ona, takodje, ulazi u kucu i u obliku leptira, zato se, mozzda, neki ljudi jos uvek plase leptira, posebno nocnih. e sad, leptir, posebno taj nocni, smedji ili crni, vezuje se i za vampira, kao nosilac njiegove duse. dakle, sva su ova bica po tim pitanjima jako srodna, samo sto vampir i vukodlak iz ljudi isisavaju krv, i na taj nacin ih ubijaju, a vestica i mora isisavaju zivot iz spavaca, i na taj nacin ih ubijaju. simbolika postoji, samo treba dublje zagristi u nju :D
veza je ocigledna. moguce da su jos stari nasi narodi zapravo imali kontakta sa samo jednim bicem, a svako od njih ga je video na drugaciji nacin, cinjenica je da te ono ubije, pa te ubije, nebitno je l na spavanju ili na seoskom putu...

Mora ne ubija, Mora mori. :D
A veštica nije mrtva niti duh, već živa osoba sa nadljudskim sposobnostima.

Mora ne ubija, Mora mori. :D
A veštica nije mrtva niti duh, već živa osoba sa nadljudskim sposobnostima.

ne, ne kolega, mislio sam na tzv " vjesticu ", koja se isto tako pretvara u onu veliku nocnu leptiricu, ako znas na sta mislim. da mora mori, onda na slican nacin mori, odnosno tera coveka da ga nosi :) i karakondzula, pa i sam djavo.
slusao sam skoro jednog momka u selu nadomak beograda kako prica sta ga je snaslo. kaze vracao se kasno nocu pesaka neosvetljenim seoskim putem ko zna odakle :D
nije bio obeznanjen od alkohola, bio je pripit, ali svestan svega. nigde nicega nije bilo, samo je u jednom momentu, kad je prosao raskrsnicu osetio ogroman teret na ramenima. kaze tako je isao pod tim cudnovatim teretom do seoskog groblja, onda je to nesto sislo s njega. trceci se vratio kuci. misli da je to bio djavo...

ne, ne kolega, mislio sam na tzv " vjesticu ", koja se isto tako pretvara u onu veliku nocnu leptiricu, ako znas na sta mislim. da mora mori, onda na slican nacin mori, odnosno tera coveka da ga nosi :) i karakondzula, pa i sam djavo.
slusao sam skoro jednog momka u selu nadomak beograda kako prica sta ga je snaslo. kaze vracao se kasno nocu pesaka neosvetljenim seoskim putem ko zna odakle :D
nije bio obeznanjen od alkohola, bio je pripit, ali svestan svega. nigde nicega nije bilo, samo je u jednom momentu, kad je prosao raskrsnicu osetio ogroman teret na ramenima. kaze tako je isao pod tim cudnovatim teretom do seoskog groblja, onda je to nesto sislo s njega. trceci se vratio kuci. misli da je to bio djavo...

Znam, misliš na vešticu kakvu je Vuk opisao u Rječniku 1818, ali i tamo se kaže "Vještica se zove žena, koja (po narodnim pripovetkama) ima u sebi nekakav đavolski duh..." Mora napada u snu, tako što pritišće grudi.
Priča ovog momka podseća na pripovetku Milovana Glišića "Kocka šećera". Možda je i njega spopalo crno dete.

Znam, misliš na vešticu kakvu je Vuk opisao u Rječniku 1818, ali i tamo se kaže "Vještica se zove žena, koja (po narodnim pripovetkama) ima u sebi nekakav đavolski duh..." Mora napada u snu, tako što pritišće grudi.
Priča ovog momka podseća na pripovetku Milovana Glišića "Kocka šećera". Možda je i njega spopalo crno dete.

mislis na pripovetku " Glava secera"? :D
pa kaze da nije nista video, samo je odjednom osetio ogroman teret na ledjima. kaze da se jedva teturao koliko je to bilo tesko i odjednom kod groblja, nesta tog tereta.
zanimljive su price iz okoline kosmaja. za to mesto vezuju se price i o drugim bicima nase mitologije, npr vile, vampiri, pa i djavoli, pretpostavljam da su u tom slucaju u pitanju neki demoni. zanimljivo je da su price prilicno sveze, pricaju ih mestani i stari i mladi. e sad, sta je tu zaista po sredi, ne bih znao. mogu samo da nagadjam..

MOZDA JE NEGDE VEC POSTAVLJENA OVAKVA TEMA. ako jeste, uputite me gde, ako nije, sad je pravi trenutak za nju. dakle, kako se preobratiti i da li je to uopste moguce? da li vampiri uopste postoje i kako doci do njih? ovde, naravno ne mislim na tzv psy vampire, energetske, solarno-lunarne, vec na one staromodne krvopije. sta mislite, ima li ih, ili je sve izmisljotina?

Postoje i takvi, ali je jedina razlika izmedju njih i psy vampira u tome sto jedni piju krv a drugi ne...
Ovde mozes naci vise o njima i pogledati intervju sa "pravim vampirima".

Ako trazis izvorne, besmrtne vampire sa raznim supermocima koji bi mogli da te "preobrate"... oni ne postoje... ali ako verujes u Deda Mraza, mozes mu poslati pismo i traziti da ti posalje neku sexy vampiricu ;)
Sanse da ti ostvari zelju su identicne onim da sam naidjes na pravog vampira, ali to nije bitno... Bitno je da sledis svoje instinkte...
A i nada poslednja umire (tako bar kazu, mada nisam siguran na koju Nadu misle) ;)

Postoje i takvi, ali je jedina razlika izmedju njih i psy vampira u tome sto jedni piju krv a drugi ne...
Ovde mozes naci vise o njima i pogledati intervju sa "pravim vampirima".

Ako trazis izvorne, besmrtne vampire sa raznim supermocima koji bi mogli da te "preobrate"... oni ne postoje... ali ako verujes u Deda Mraza, mozes mu poslati pismo i traziti da ti posalje neku sexy vampiricu ;)
Sanse da ti ostvari zelju su identicne onim da sam naidjes na pravog vampira, ali to nije bitno... Bitno je da sledis svoje instinkte...
A i nada poslednja umire (tako bar kazu, mada nisam siguran na koju Nadu misle) ;)

nisam nigde rekao da ih ja trazim zbog zelje da mene preobrate :)
svi to tako misle verovatno jer sam postavljac teme... no, dobro, svako ima pravo na svoje misljenje.
vec sam napomenuo negde da me jako zanima srpska mitologija, posebno mitoloska bica. racunao sam da je vampir najpoznatiji stvor od nasih mitoloskih bica i zato sam poveo ovakvu temu.

mnogo je u modernom svetu, a mislim najvise na zapadne zemlje gde mladi misle da su bliski vampirima. to izrazavaju nacinom oblacenja, muzikom koju slusaju..., ekstremniji slucajevi piju krv. ceo mit o vampiru dao je, ili bolje da kazem, izrodio je jedno vrlo pogresno shvatanje. vampirizam je postao, u ovim slucajevima, stil zivota.
ali problem je upravo u tome sto ti ljudi nemaju pojma o pravom , izvornom vampiru nista. da znaju makar i ono osnovno, ne bi im palo na pamet da se izjednacavaju sa njim.
sve je to posledica modernih filmova i serija. samo me zanima kako je ikome moglo pasti na pamet da od cudovista, ruznog, buljavog i celavog, nacine zavodnika. danas je vampir sinonim za seksepil, medjutim odakle ideja za to.

verovatno sve ide u prilog tezi da ljudska masta nema kraja...

svoje sumnje, ostavi za kasnije i neko drugo mesto, dragi kolega.
izvinjenje, ako se to tako uopste moze nazvati, prihvatam. a sad postavljam pitanje: postoji li uopste makar jedna osoba u tvom okruzenju koja bi zelela da zivi vecno??? ti to ne dozivljavas kao prokletstvo, vec kao dar??? jesam li te dobro razumeo???

Moj tata iako bolestan,polupokretan,dane provodi uz TV,ali bi dao svo bogatsvo ovoga sveta da moze ziveti vecno!
Ja licno,nemam taj ocev gen,ja sam vec sada umorna od zivota,i jedino zelja da decu izvedem na put me odrzava u istom.
Ali,da ima ljudi koji bi voleli ziveti vecno!

Iz hrišćanske vizure gledano, da.

iz tog ugla gledano onda postoje i sva pomenuta i nepomenuta bica, demoni viseg i nizeg reda, andjeli,... bog!
postoje ljudi koji su osetljiviji, da ne kazem otvoreniji za komuniciranje sa drugim dimenzijama i bicima na drugim i drugacijim frekvencijama, te oni i veruju u sve gore receno, bar vecinu.
medjutim, cak i taakvi ljudi, tvrde da su imali bliska iskustva sa dusima, poneko sa andjelima i demonima, medjutim, je li iko od njih imao ikakav kontakt ili ma kakvo iskustvo sa nasim bicima, vampirima?

Da ne bih otvarala i smarala sa novom temom nadovezaću se na ovu. Srbi možda imaju vampire ali Hrvati imaju Van Helsinga:

Kršnik - hrvatska verzija „Van Helsinga"

Da je mitom o vampirima od davnina bila „zaražena" i Hrvatska, dr Krojter potvrđuje pričom o postojanju tzv. kršnika u Dalmaciji - koji se bore protiv vampira.

Van Helsing, čuveni holivudski lovac na vampire
Reč je o ljudima koji su rođeni u posebnim okolnostima, recimo za vreme jakog nevremena.

Duša napušta telo kršnika, kad je to potrebno, i kreće u borbu protiv vampira, objasnio je dr Krojter.

Pisana dokumenta o vampirima u Rumuniji pojavljuju se mnogo kasnije, pa se tvrdnje dr Krojtera da je je reč o velikoj zabludi o poreklu vampira mogu smatrati tačnim, kaže bivši opatijski gradonačelnik dr Amir Muzur, veliki poznavalac istorije.

On, međutim, skreće pažnju da u vezi s vampirima postoji tradicija koja se često prepliće s onom o vukodlacima, vešticama i koja je vezana za kult plodnosti, tako da je teško tačno utvrditi njihovo poreklo.
http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/Zanimljivosti/739056/Srbija+kolevka+vampira? - izvor

MOZDA JE NEGDE VEC POSTAVLJENA OVAKVA TEMA. ako jeste, uputite me gde, ako nije, sad je pravi trenutak za nju. dakle, kako se preobratiti i da li je to uopste moguce? da li vampiri uopste postoje i kako doci do njih? ovde, naravno ne mislim na tzv psy vampire, energetske, solarno-lunarne, vec na one staromodne krvopije. sta mislite, ima li ih, ili je sve izmisljotina?

Kako da ne. Meni djevojka stalno pije krv :mrgreen:

Back