Како се постаје старац?

Izlapelost na sve i tada mozes bolje da prognoziras i bilje da raspoznavas lekovito i da ne ucis samo kz knjiga
Normalno je da covek sto duze zivi,gubi neke pojmove,ali ne mora da znaci da ne moze da se snadje u svakom razgovoru,po svakom pitanju.Ima vitalnijih ljudi,koji dobro nose starost,a nazalost i onih koji to tesko podnose.Pogotovo oni koji su sami.

Ti si ubedjen da ja ne znam da se smejem.Gresis i to veoma mnogo.Za neke stvari jesam stroziji,mozda vise nego sto treba,ali me je zivot naucio tako.
Pa mislim da bih znam idealnu zenu za tebe koja sve zna, i koja je isto kao i ti jaka kao ja, mada nije sve snazi vec u blagosti, ona pomera granice izdrzljivosti.
Pa zato i tako fudbaleri primetio sam upravo zbog toga... I kosu dugu imaju, jer po koai se oseti, zazimanjem publike na stadionu, svi vole fudbalere upravo zbog toga osecaja.
Pitam se samo da li bi tako dobro igrali kada uopstr ne bi bilo pubkike, mozda i bolje, ali u javnoati pred intervjuima ne bi se izlagali popularnosti... mozda 60 000 ljudi na stadionubi nije mnogo

Pa mislim da bih znam idealnu zenu za tebe koja sve zna, i koja je isto kao i ti jaka kao ja, mada nije sve snazi vec u blagosti, ona pomera granice izdrzljivosti.
Pa zato i tako fudbaleri primetio sam upravo zbog toga... I kosu dugu imaju, jer po koai se oseti, zazimanjem publike na stadionu, svi vole fudbalere upravo zbog toga osecaja.
Pitam se samo da li bi tako dobro igrali kada uopstr ne bi bilo pubkike, mozda i bolje, ali u javnoati pred intervjuima ne bi se izlagali popularnosti... mozda 60 000 ljudi na stadionubi nije mnogo
Sad bas pises svasta i nepovezano.Kakve to veze ima sa starosti.

Normalno je da covek sto duze zivi,gubi neke pojmove,ali ne mora da znaci da ne moze da se snadje u svakom razgovoru,po svakom pitanju.Ima vitalnijih ljudi,koji dobro nose starost,a nazalost i onih koji to tesko podnose.Pogotovo oni koji su sami.
Pa jel oni dodju samo tamobgde idu i budu starci ibsvako kaze vidi starca idem kod starca za savet
Pa ne mogu valjda obicni starji ljudi da imaju taj entitet koji se pod nazivom ruskih staraca krije.
A mozda i imaju, ali ko njima odluci d asu stari, pop ili ko ili samo zakupe sobu negde i budu stariji

Pa jel oni dodju samo tamobgde idu i budu starci ibsvako kaze vidi starca idem kod starca za savet
Pa ne mogu valjda obicni starji ljudi da imaju taj entitet koji se pod nazivom ruskih staraca krije.
A mozda i imaju, ali ko njima odluci d asu stari, pop ili ko ili samo zakupe sobu negde i budu stariji
Pa ta vremena su prosla,danas ne sljivi niko nikog,a kamoli starijeg.Iako ga je iskustvo zivota dosta toga pregazilo,a preneo na svojim plecima.Sto mladi nece osetiti ni 10-i deo toga.

A otkud ti znas koliko dugu kosu ja imam?

A otkud ti znas koliko dugu kosu ja imam?
Ne znam. Jer noc polako me ibija, pa radim.
Sto bi mene zanimala tvoja kosa?
Mada se moze zakljuciti mnogo toga kada covek nije umoran, po kosi i po dubini intonacije.
Samo znaci koliko nekom smetaju ljudi, jer i po sedoj kosi i po duzini starosti da li bledi kosa ili ostaje.
Onaj ko ima i 90 godina kosa na glavi mnogo govori
Pa ta vremena su prosla,danas ne sljivi niko nikog,a kamoli starijeg.Iako ga je iskustvo zivota dosta toga pregazilo,a preneo na svojim plecima.Sto mladi nece osetiti ni 10-i deo toga.
Znaci da dzabe starcima sto su stari i imaju iskustvo kada je mladost ludost

Ne znam. Jer noc polako me ibija, pa radim.
Sto bi mene zanimala tvoja kosa?
Mada se moze zakljuciti mnogo toga kada covek nije umoran, po kosi i po dubini intonacije.
Samo znaci koliko nekom smetaju ljudi, jer i po sedoj kosi i po duzini starosti da li bledi kosa ili ostaje.
Onaj ko ima i 90 godina kosa na glavi mnogo govori

Znaci da dzabe starcima sto su stari i imaju iskustvo kada je mladost ludost
Nikada nije dzabe,ako ima neko da ih slusa sta imaju da kazu.

Pa malopre si rekao da se "starci" ne razlikuju od starijih ljudi koji ne idu u manastir.

Ne moze svako da bude starac, kao sto su to ruski starci, moze samo po iskustvu da se obogati u starosti, nema razlike?
Ovi samo starci za razliku idu od manastira do manastira?
Bas ne znas sta pricas.Zasto bi samo starci isli u manastir,a i ko kaze da starci uopste idu u manastir.U manastirima imas vise mladih,nego starih,sem onih koji su ostarili u manastiru.

Bas ne znas sta pricas.Zasto bi samo starci isli u manastir,a i ko kaze da starci uopste idu u manastir.U manastirima imas vise mladih,nego starih,sem onih koji su ostarili u manastiru.
Рекао си у првом посту, д ане журим да ћу остарити полако.
Али старац бре, старац пајсије, старац јефрем итд.
По чему се ти старци разликују од осталих стараца?

Postoje i Atonski starci, jedan od njih je Starac Pajsije Svetogorac koji je meni mnogo drag! O njima mozes puno saznati iz njihovih zitija i iz knjiga koje su pisane o njima. Starac se ne postaje preko noci, to je covjek sa puno duhovnog iskustva koji se kroz podvige, post i molitve priblizava Bogu!
О њима и питам.
Управо о тим старцима.
Управо о духовним старцима.
Јер сам ја далеко од њих, сасвим сигурно далеко.
Требало би али се не придрджавам поста. И бежим за оним што за свак бежи. А они иду у манастире...

• Voli
Reactions: Tea
Рекао си у првом посту, д ане журим да ћу остарити полако.
Али старац бре, старац пајсије, старац јефрем итд.
По чему се ти старци разликују од осталих стараца?
Neki ostaju pribrani i pametni,a neki to puste da ode iz njih i ne razmisljaju o nicemu,pa tako i ne mogu nesto pametno da ti kazu.Poznavao sam starije ljude koji citaju neke knjige po ko zna koji put,ili,pak nesto novo.Znaci, uce iako su mnogo toga prosli u zivotu.

Neki ostaju pribrani i pametni,a neki to puste da ode iz njih i ne razmisljaju o nicemu,pa tako i ne mogu nesto pametno da ti kazu.Poznavao sam starije ljude koji citaju neke knjige po ko zna koji put,ili,pak nesto novo.Znaci, uce iako su mnogo toga prosli u zivotu.
Nasuprot necega... To ne bi bilo izvodljivo.
Stariji ljudi od staraca ne mogu da budu.
I kada bih istili, oduvek su razumeli to.
Denuli su se tamo da se srame... pred svakim ko im dodje u manastir u njihovu celiju.
Sta je vrednije od toga?

Ја би постао да могу старац?
Они су духовитост кроз мудрост рекли.
Али не знам, само одем у цркву и речем ја оћу људи да сам старац?
А они мени веле, а стрпи се остари ћеш, где си навро брате!
Ви мене нисте разумели.
Хоћу да будем мудар.
Али ти си већ мудар.
О младости и старости

За умне људе и лепе жене не постоји старост. Племените ствари не старе, него само промене изглед, често чак и на лепше. У старости се покажу на лицу карактер и душа човекова, као што се покажу рељефи једног брега тек у зиму кад изгуби шуму и потпуно оголи. Има лица која са старошћу добију нешто светитељско, и мудрачко, друга мученичко и болесничко, а трећа животињско и зверско. Знак рђавих људи и рђавих жена којима се у младости није распознавао на лицу њихов карактер јер је младост свагда и у свему неизмерна лепота. Али та су лица добила у старости изглед одвратан и ужасавајући, црте злочесте, поглед крвнички. Истина, ни године не изражавају тачно човеково доба. Има младих стараца као што има и много старих младића. Старост човекова одиста почиње тамо где свршава његово одушевљење. Човек који не може да затрепери, одушевљен за неку идеју или за неку личност, стар је и мртав. Младост, то је пре свега света ватра. Само онда кад се та ватра угаси, треба лећи и умрети. Човек који воли жене никад не остари; а човек који тражи друштво младића, никад не тугује. Уосталом, жене нису строге према годинама човековим; јер оне траже мужевност више него младост, а мужевност траје несравњиво дуже него младост. Зато има Дон Жуана педесетих година, који отму жене и младим Аполонима. У Риму се никад ни за кога није рекло: "Умро је" него: "Живео је". Људи нас увек плаше нашим годинама, и кад смо стари и кад смо млади, кад смо млади да смо недозрели за велика дела, а кад смо стари да смо постали неспособни за велике намере. Старчево искуство, равно је учености. Нико не зна шта носи у себи до последњег даха. Природа је у свему оставила себи право на последњу реч.

Јован Дучић

Back