Kako se osloboditi sebe?

umoran sam od sebe.......
dosta kretanje pomaže, fizička aktivnost, da se sva energija isprazni i onda samo padneš u krevet.........
boravak u prirodi, meditacija pored neke vode, mada, nažalost, uvek ima nekog u blizini, neki ribolovoci itd, moram da se ponašam zbog njih, nema slobode.......

Realno- rad, aktivnost, obaveze. Najbolji način da se izbegne potištenost te vrste je maksimalno popunjavanje vremena, ali ne slobodnim aktivnostima nego odgovornim zadacima. Tada nema vremena za razmišljanje o sebi, mogućem potiskivanju,za kontemplaciju, već samo na zadovoljenje zadate norme.

Poslednja izmena:
Ja pa ja, taština, egoizam, narcizam....... Kako izaći iz tog živog blata?
Taština, narcizam, jednom rečju gordost, a gordost je prvi na spisku od sedam smrtnih grehova, kako kaže hrišćanstvo. To nam je dato na znanje i kad se okrećemo sopstvenim vrednostima, onda osećamo grižu savesti jer smo gordi na nešto što smo uradili. A neki ljudi sa pravom treba da budu arogantni zbog svojih kvaliteta. Onda im se ne bi dešavalo da ih ponižavaju i gaze oni gluplji od njih. Obično se primitivci diče sobom. Treba da bude obrnuto. Pogledajmo javne ličnosti, svi puni sebe.U ovoj zemlji geniji sede u nekim ćoškovima, tako da kad ih sretneš, dođe ti da ih prodrmaš i kažeš - dosta sa tim skromnostima.

Ne bih ja tu ništa menjala... Eventualno ponuditi veću kašiku pa dok se ne zasiti.

Jedan lokalni političar je bio mnogo ohol i tašt dok je bio na vlasti. Kad sam ga nakon desetak godina srela u bolnici, od te taštine ništa nije ostalo. Ne bih rekla da se zasitio, pre će biti da se uplašio svoje nemoći, bolesti i starosti. Procenjujem da ćemo svi biti takvi kad telesno i duhovno oslabimo.

Jedan lokalni političar je bio mnogo ohol i tašt dok je bio na vlasti. Kad sam ga nakon desetak godina srela u bolnici, od te taštine ništa nije ostalo. Ne bih rekla da se zasitio, pre će biti da se uplašio svoje nemoći, bolesti i starosti. Procenjujem da ćemo svi biti takvi kad telesno i duhovno oslabimo.

а колко си се ти променила за банку година?
јел твој поглед остао у оној осматрачници?

Uz veću kašiku se brže tone u duhovni glib - živo blato. Ko se vrati sa tog dna više ne počinje rečenicu sa "Ja", ko ostane - ostao je.

Baš danas je bila jedna dobra emisija na drugom prg.
Govorila je sasvim jasno o baš tom egoizmu jako izraženom u kapitalističkom društvu...tkz.japajaizam...Mila Alečković Nikolić...ćerka Mire Alečković..ali nisam gledala od početka, ali veoma je razumljiva i jasna.....trebalo bi je potražiti na netu..

.

Upravo tako!:ok:
Bilo bi dobro kad bi uspeli da se svedemo na nivo posmatrajućeg ja.
To je kao kad gledamo film i nesvesno se identifikujemo sa glavnim likovima.
Poistovećujemo se sa svojim mnogim ja a trebalo bi da ih samo posmatramo.
da, a ljudi ne razumeju koliko i kako ta naša mnogobrojna "ja" utiču između ostalog i na našu volju, pa im nije jasno zašto, recimo, ne mogu da prestanu da puše.
kako možeš posmatrati volju, ako si jedno, ako si ti volja. s tim je imao muke i ozijev šopenhauer.
nije znao kako u tom slučaju odvojiti posmatrača od objekta posmatranja.
ono što je jedno ne možeš podeliti, ako to učiniš stvaraš konflikt. međutim kod čoveka svako lažno "ja" ima i svoju volju ili, još bolje, samovolju.
ako je tvoja volja deo tvog bića, ona deluje ovde i sad, međutim ako na tvoju volju utiče jedan od mnogih "ja", onaj koji je naviku pušenja i stvorio - dakle, onaj "ja" koji ti je servirao lažno uverenje da ti pušenje godi ili te smiruje - taj "ja" će sve učiniti da podredi tvoju volju sebi odugovlačeći, stvarajući nervozu i tako do konačne predaje. tvoja odluka da prestaneš pušiti će biti sve dalje i dalje.
međutim, ako si ti u stanju da posmatraš svoju volju kao jedno od svojih lažnih "ja", tada ćeš imati jasan uvid u pravo stanje stvari i tvoje unutrašnje, tvoje pravo "ja", će momentalno odbaciti cigarete.

umoran sam od sebe.......
dosta kretanje pomaže, fizička aktivnost, da se sva energija isprazni i onda samo padneš u krevet.........
boravak u prirodi, meditacija pored neke vode, mada, nažalost, uvek ima nekog u blizini, neki ribolovoci itd, moram da se ponašam zbog njih, nema slobode.......

Mozes li da govoris o sebi? Imas li neke vrline i poglede na svijet koje ti svijet cine mrskim?

da, a ljudi ne razumeju koliko i kako ta naša mnogobrojna "ja" utiču između ostalog i na našu volju, pa im nije jasno zašto, recimo, ne mogu da prestanu da puše.
kako možeš posmatrati volju, ako si jedno, ako si ti volja. s tim je imao muke i ozijev šopenhauer.
ono što je jedno ne možeš podeliti, ako to učiniš stvaraš konflikt. međutim kod čoveka svako lažno "ja" ima i svoju volju ili, još bolje, samovolju.
ako je tvoja volja deo tvog bića, ona deluje ovde i sad, međutim ako na tvoju volju utiče jedan od mnogih "ja", onaj koji je naviku pušenja i stvorio - dakle, onaj "ja" koji ti je servirao lažno uverenje da ti pušenje godi ili te smiruje - taj "ja" će sve učiniti da podredi tvoju volju sebi odugovlačeći, stvarajući nervozu i tako do konačne predaje. tvoja odluka da prestaneš pušiti će biti sve dalje i dalje.
međutim, ako si ti u stanju da posmatraš svoju volju kao jedno od svojih lažnih "ja", tada ćeš imati jasan uvid u pravo stanje stvari i tvoje unutrašnje, tvoje pravo "ja", će momentalno odbaciti cigarete.
PRESTAO SAM DA PUŠIM PRE DVE GODINE...
Da ne mogu da vidim sebe u svim svojim izrazima i čak situacijama (pozicijama) s onog mog brda mnogovidikovca i da ne znam kakva sam zver predatorska ,kako
znam biti nemilosrdan kad sam nebrižan,kako sam trapav i glup za svašta bio bih zlikovac samo...Ali kako znam i da vredim i biljkama i životinjama,pa i ljudima i da me taj živi svet prihvata emotivno čak...
Tako sam donekle pred sobom manje zlotvor...
Oduvek me za tog mene bilo manje briga,a više sam se brinuo za onog željnog saznavanja...Iako nije ni taj nevinašce,bolji je od svih mene i zanimljiviji...Naročito kad krene da kreira
koristeći sva ta znanja...

PRESTAO SAM DA PUŠIM PRE DVE GODINE...
Da ne mogu da vidim sebe u svim svojim izrazima i čak situacijama (pozicijama) s onog mog brda mnogovidikovca i da ne znam kakva sam zver predatorska ,kako
znam biti nemilosrdan kad sam nebrižan,kako sam trapav i glup za svašta bio bih zlikovac samo...Ali kako znam i da vredim i biljkama i životinjama,pa i ljudima i da me taj živi svet prihvata emotivno čak...
Tako sam donekle pred sobom manje zlotvor...
Oduvek me za tog mene bilo manje briga,a više sam se brinuo za onog željnog saznavanja...Iako nije ni taj nevinašce,bolji je od svih mene i zanimljiviji...Naročito kad krene da kreira
koristeći sva ta znanja...

Ka prestaneš da piješ-javi :mrgreen:
Muči te kao mene najnovija vrsta prehrane sa žitaricama(ebo ih ko ih izmisli :D)to tvoje ja željno pivkana.
A da se malo udaljiš ili popneš na prvu vrbu do vode i pogledaš onog Fišija u čamcu i kako se oko njega to ja
uplelo oko najlona i uvatilo za durdubak uvideo bi da ni to pecanje možda i nije baš nešto.
Medjutim mi kakvi smo-taki smo.Volemo te ja što nam pričinjavaju zadovoljstvo...
Vrag mu materin...teško ga se odreći :D

Najgluplja stvar koja se može očekivati od osobe jeste da se oslobodi sebe, na bilo koji način. To je prosto nemoguće. Kao što neki imaju kompleks umanjene vrijednosti, drugi su narcisoidni i žrtve svoje taštine i sve se to tako navodno dešava u cilju nekakve ravnoteže. Kakav bi svijet bio kad bismo svi bili savršeno dobri, divni i realno prizemljeni... :D
Malo skrenuh sa glavne linije teme, ali šta bih.. Privukla me ova tema zbog mene lično; kako promijeniti pasivnost i usahlost jedne mlade ličnosti, kako ugušiti sažaljenje prema sebi a probuditi isto to prema drugima - i to je jedna vrsta samoljublja.
Potrebno je razviti mnogostruku ljubav prema drugima, tako da bismo mi očekujući povratnu emociju trudili se postati boljima i dostojnijima iste te ljubavi..
Sad baš odoh u patetiku... ne zamjerite.. :bye:

Ka prestaneš da piješ-javi :mrgreen:
Muči te kao mene najnovija vrsta prehrane sa žitaricama(ebo ih ko ih izmisli :D)to tvoje ja željno pivkana.
A da se malo udaljiš ili popneš na prvu vrbu do vode i pogledaš onog Fišija u čamcu i kako se oko njega to ja
uplelo oko najlona i uvatilo za durdubak uvideo bi da ni to pecanje možda i nije baš nešto.
Medjutim mi kakvi smo-taki smo.Volemo te ja što nam pričinjavaju zadovoljstvo...
Vrag mu materin...teško ga se odreći :D
Poslednji put sam bio janpika pre više od dve godine za moj rođus i to od vina...
Ne moš popiti toliko pivkana da se olivadiš...Kad naučiš...
I nerado pecam i tek ponekad iz čamca...Imam divnih mesta za s obale...Posebno smuđeve i ne valja iz čamca...
Često na reki pitamo jedni druge ko pazi na štapove...:mrgreen:
Hebeš ribu...
Važnije je ono čeprkanje oko vatre i one zajebancije...
Vidim ja nas i takve...Kao begunce od obaveza...:mrgreen::rumenko::(

Naše "ja" se svakodnevno menja pod uticajem okoline i informacija koje do nas stižu. Kad je moje "ja" pre nekoliko meseci htelo da snagom volje ostavi cigare, pet dana je sve išlo po planu i došla sam do otkrića da mogu biti drugačija, da mogu biti nepušač. Nisam zavisnik od nikotina. Šestog dana sam gledala spotove i slušala muziku Nine Simon, Nika Kejva, i koga još ne, i svi odreda drže cigaru među zubima. Onda je moje "ja" pod uticajem onih koji mi se dopadaju, ponovo nastavilo sa navikom pušenja.

Naše "ja" se svakodnevno menja pod uticajem okoline i informacija koje do nas stižu. Kad je moje "ja" pre nekoliko meseci htelo da snagom volje ostavi cigare, pet dana je sve išlo po planu i došla sam do otkrića da mogu biti drugačija, da mogu biti nepušač. Nisam zavisnik od nikotina. Šestog dana sam gledala spotove i slušala muziku Nine Simon, Nika Kejva, i koga još ne, i svi odreda drže cigaru među zubima. Onda je moje "ja" pod uticajem onih koji mi se dopadaju, ponovo nastavilo sa navikom pušenja.
tu odluku je donelo tvoje lažno "ja". lažno "ja" je povezano sa spoljnim svetom i odluke koje dolaze su uvek vremenske i uvek lažne.
tvoja odluka da ne pušiš je trajala sve dok nisi naletela na neki spoljni događaj koji će svojom asocijacijom probuditi u tvojoj memoriji ugodan momenat kada je cigareta izgledala prijatno. lažno "ja" se odjednom probudilo i aktiviralo želju da ponovo zapališ.
to je klasika, lažno "ja" uvek deluje na one momente koje si memorisala kao ugodne.
tvoje pravo "ja" deluje uvek ovde i sad i ono nema ti lažnih zamki u sebi. da je tvoje istinsko "ja" delovalo, taj pušački detalj kod tvojih muzičkih ljubimaca ne bi bio ni registrovan pošto je nebitan.
zato i kažem da je potrebno posmatrati svoju volju kroz delovanje lažnog "ja" jer ćeš jedino na taj način biti sposobna da stekneš kompletan uvid u njegovo delovanje.
svako zamišljanje da je odluka čvrsta je samo zavaravanje ako nije došla kao posledica uvida u stvarno delovanje lažnog (vanjskog) "ja".

tu odluku je donelo tvoje lažno "ja". lažno "ja" je povezano sa spoljnim svetom i odluke koje dolaze su uvek vremenske i uvek lažne.
tvoja odluka da ne pušiš je trajala sve dok nisi naletela na neki spoljni događaj koji će svojom asocijacijom probuditi u tvojoj memoriji ugodan momenat kada je cigareta izgledala prijatno. lažno "ja" se odjednom probudilo i aktiviralo želju da ponovo zapališ.
to je klasika, lažno "ja" uvek deluje na one momente koje si memorisala kao ugodne.
tvoje pravo "ja" deluje uvek ovde i sad i ono nema ti lažnih zamki u sebi. da je tvoje istinsko "ja" delovalo, taj pušački detalj kod tvojih muzičkih ljubimaca ne bi bio ni registrovan pošto je nebitan.
zato i kažem da je potrebno posmatrati svoju volju kroz delovanje lažnog "ja" jer ćeš jedino na taj način biti sposobna da stekneš kompletan uvid u njegovo delovanje.
svako zamišljanje da je odluka čvrsta je samo zavaravanje ako nije došla kao posledica uvida u stvarno delovanje lažnog (vanjskog) "ja".

Trebao reči "isfolirano ja" ili "odglumljeno ja" ili najbolje "izimitirano-majmunsko ja"-sve bi bilo daleko jasnije...
Jer,hebiga,ostadosmo ipak,nažalost,samo jedno od plemena majmunskih hordi...:mrgreen::tease::roll::rotf::rotf::rotf:

trebaju mi konkretni recepti za oslobađanje od sebe.

evo nekih mera koje preporučujem svima koji žele da se oslobode sebe -

- obrisati fb profil, time se gasi jedan pozerski deo ega.
- ne gledati se u ogledalo, osim jutarnjeg sređivanja na kratko.
- što manje jesti, suziti svoje telesne granice
- što manje razmišljati, ako je moguće bolje i ne razmišljati. razmišljanjem se samo produbljuju problemi. trenirati nerazmišljanje.
- nositi tamna stakla kad ste u javnosti
- "zatrpavati" se muzikom
- kupanje što češće
- kretanje, fizička aktivnost
- neki hobi možda, zaokupiti se nečim izvan sebe

Trebao reči "isfolirano ja" ili "odglumljeno ja" ili najbolje "izimitirano-majmunsko ja"-sve bi bilo daleko jasnije...
Jer,hebiga,ostadosmo ipak,nažalost,samo jedno od plemena majmunskih hordi...:mrgreen::tease::roll::rotf::rotf::rotf:
Mnogo si strog prema ljudskom rodu. Ponekad "ja" mora da bude "isfolirano". Zamisli kad bi ljudi pričali sve o čemu razmišljaju. Pozove te neka domaćica na riblju čorbu, a ti kažeš : "Bljak, nemaš pojma da kuvaš!" Moramo da se foliramo da ne bi uvredili nekog ko se trudio zbog nas. Ili ovo "odglumljeno ja". Čovek mora da i zbog sebe i zbog drugih odglumi hrabrost, požrtvovanost ili nešto drugo da bi dao dobar primer. Uostalom, čuo si za odbrambene mehanizme. Šta su oni ako ne korisna gluma kojom se čovek štiti. A ono "izimitirano-majmunsko ja", postoji, ali ne imitiramo mi samo one gore od nas, već i bolje, a samim tim i mi postajemo bolji. Nije čovek član majmunske horde, već "društveno biće u društvenim okolnostima". Što se tiče onog "pravog ja", sumnjam da ga čovek može zadugo nositi kao svoju odrednicu jer trpi mnoge uticaje sredine. Možda se može sresti sa takvim "JA" u stanju nirvane ili u nekom drugom neuobičajenom stanju duha i obično takvo duševno stanje ne traje dugo.

Back