Patriotizmom se ne može manipulisati , on ili postoji ili ne postoji , jer je patriotizam vid ljubavi .
Da, ali nacionalizam, rasizam i sovinizam, "upakovani" u patriotizam, mogu biti odlicna stvar za manipulaciju.
Mediji serviraju ljudima netacne ili izoblicene informacije o tome kako neki narod ili drzava ili bilo kakva zajednica sprema nesto lose.
U opasnosti je DRZAVA i njeni gradjani (drzava uvek na prvom mestu).
U tom strahu da ce se nesto desiti, covek sam sebe poistovecuje sa drzavom, u smislu da su i on i drzava u opasnosti.
Automatski pocinje da mrzi neprijateljski narod.
Dalje, ako je neprijateljski narod vecinski druge vere, u narodu je sve vise izrazena mrznja prema svim narodima koji su te vere.
Zatim se u celi pricu mesa crkva. "Molite se za spasenje naseg naroda, protiv takvih i takvih neprijatelja. Samo nam molitva moze pomoci. Crkva ce vam uvek pruziti pravo utociste, bla bla bla."
Covek resi da krene u crkvu svake nedelje, jer ce ga tako bog mozda spasti uzasne sudbine kad drzava bude napadnuta.
Mediji bombarduju narod parolama tipa: "Mi smo nebeski narod" i ostalo. Narod to docekuje sa odobravanjem.
epilog
Rata nije bilo ali je sve ostalo kao za vreme "opasnosti"- imamo poistovecivanje pojedinaca sa drzavom, zatim mrznju prema narodu koji je bio potencijalna opasnost, kao i prema svim narodima koji su vecinski iste vere kao "opasni" narod. Pojedinac smatra sebe pripadnikom nebeskog naroda a uz to je i krenuo redovno u crkvu, zlu ne trebalo. Njegovo odlazenje u crkvu je posledica uticaja drugih, a ne posledica njegove zelje ili osecanja. On zapravo i ne zna da objasni zasto veruje i zasto ide u crkvu, ali rekli su mu da tako treba. On je ogorcen i mrzi sve, mrzi sve sem svog nebeskog naroda i svoje verske zajednice, mrzi cak i pripadnike nebeskog naroda koji nisu patriote.
Eto nama jednog savrsenog pripadnika "Obraza", Naci-stroja ili neke od tih tak'ih organizacija. Oni su ionako svi skupina budala kojima vodje pokreta manipulisu upravo stvarima koje sam gore navela, a pre svega PATRIOTIZMOM.