Kako resiti stambeno pitanje u Srbiji i okruzenju?

A da nije kredit i podstanarstvo? Da li je u redu da su mnogi 90-ih otkupljivali stanove za male pare i time dobili na desetine hiljada evra gratis dok neko te pare ne zaradi ni za ceo zivot, i da takvi koji su dobili stan sada izdaju onima koji nisu imali srece da imaju tu priliku? Da li bi oni trebali da doplate taj stan ili da pocnu da placaju kiriju drzavi i pune budzet ili bi trebalo da i dalje postoji prilika da se pod istim uslovima dodje do stana i zasto toga nema i dalje vec se cini nepravda? Mnogima su i otimali posle 2. svetskog rata a na kraju neki drugi dobijali. Da li je moguce postaviti negde u gradu ili okolini kamp-prikolicu i da li postoji mogucnost uvodjenja struje u nju, ako neko nema mogucnosti da se skuci? Krov nad glavom je osnovna ljudska potreba a onaj ko nema srece ceo zivot zrtvuje obezbedjivanju toga. Cak i ubice u zatvoru imaju smestaj, jel to kazna, sta je onda bolje nekom bez svoje imovine koji nije ucinio nikakvo kaznjivo delo nego onom ko je ubio nekoga, jos u zatvorima pocinju da uvode i teretane, npr. neki novi zatvor u Kragujevcu, jel to u redu?
Prva generacija - prodaja dedine njive
Druga generacija - nikako

Da li treba renovirati nekretninu pre prodaje?​

U svetu:

SAD​

Nacionalna asocijacija brokera nekretnina (NAR) ima informaciju da 83% kupaca očekuje da kuća bude spremna za useljenje prilikom kupovine. Renoviranje ključnih prostorija poput kuhinje i kupatila, na ovom tržištu može značajno povećati prodajnu cenu.

Velika Britanija​

Na osnovu istraživanja privatne kompanije u ovoj zemlji, pokazuje da izdvajanje do 1% od prodajne cene nekretnine na manje radove modernizacije, obično rezultira povećanjem prodajne cene za 2-5%. Međutim, pojedine studije takođe ukazuju na situacije, gde je renoviranje pre prodaje možda manje korisno.

Ima i drugačijih razmišljanja:

Australija​

Studija iz Australije otkriva da su kupci spremniji sami da urade renoviranje, kako bi se prilagodili svojim potrebama i ukusu. Što znači da oni nece nužno platiti premium cenu za već renoviranu nekretninu.

Holandija​

Holandski neprofitni Institut za istraživanje nekretnina (IVRM), došao je do zaključka da se troškovi opsežnog renoviranja pre prodaje ne moraju uvek u potpunosti nadoknaditi povećanjem prodajne cene.

Opšti trendove svetskog tržišta nekretnina mogu se rezimirati ovako:

• Takozvani kozmetički radovi (osnovni radovi) i manje modernizacije, često se isplate, jer poboljšavaju estetiku i funkcionalnost nekretnine bez prevelikih troškova.
  • Opsežna renoviranja su možda potrebna, ako je nekretnina u lošem stanju ili znatno zaostaje za standardom sličnih nekretnina na tržištu. Izvor iz teksta

Ja više volim da sam renoviram po svom ukusu. Takav stan sam i kupio, skroz zapušten, pa sam ga sam, sa prijateljima i majtorom polako renovirao i sada je tip-top.

IMG_0116.jpeg

Sećam se pre par godina kada su počeli da zidaju neku zgradu nedeleko od mene i tražili za kvadrat 2700e..
pomislio sam koje ludilo a sada je to jeftinoća za novogradnju, nema ispod 3500 bez pdva.
secam se ..Deda je citao Politiku a ja dosadno pa citam onaj deo Politika za decu..a iza tamo oglasi ,nekretnine Menjam Donji MIlanovac za Beograd ,Beograd za Krusevac..i sl..stanovi se menjali kako kome odgovaralo zbog posla ili vec ..Ali davno je bilo.Danas na jugoistoku ima puno stanova koji ne svetle kao ni kuce..

Back