Kako reci sta imas na PRAVI nacin

nesigurna*

Početnik
Poruka
2
Da li se kome ikada desilio da upada u neke situacije u koje upadaju i drugi ljudi, a on nekako uvek izvuce "deblji kraj" jer ne uspe na pravi nacin da resi problem Npr. imala sam situaciju da putujem prosle godine na more, pa je doslo do manjka mesta u busu, pa smo moje sestre i ja sedele u krilima na 2 sedista. E to se desilo jos nekim ljudima pa su napali vozaca, i on im resio problem a za nas nije bilo mesta. Mi smo ostale jos 1h tako da sedimo, i onda je i meni pukao film, pa sam se pobunila. Sve se sredilo posle nekog vremena, da bi pri izlasku iz busa(sutradan) vozac se izdrao, da nece da stane na prvoj stanici, ko smo mi umislile da smo..itd. A drugi su ostali postedjeni...To je samo primer...Da li ja imam pogresan stav, ili ljudi osete nesigurnost i nesamopouzdanje pa zato gaze...Volela bi da pomogne ko je imao takve situacije, ili neko ko zna kako na pravi nacin reci svoje misljenje i zauzeti stav, a da ne ispasta posle zbog toga?

Da li se kome ikada desilio da upada u neke situacije u koje upadaju i drugi ljudi, a on nekako uvek izvuce "deblji kraj" jer ne uspe na pravi nacin da resi problem Npr. imala sam situaciju da putujem prosle godine na more, pa je doslo do manjka mesta u busu, pa smo moje sestre i ja sedele u krilima na 2 sedista. E to se desilo jos nekim ljudima pa su napali vozaca, i on im resio problem a za nas nije bilo mesta. Mi smo ostale jos 1h tako da sedimo, i onda je i meni pukao film, pa sam se pobunila. Sve se sredilo posle nekog vremena, da bi pri izlasku iz busa(sutradan) vozac se izdrao, da nece da stane na prvoj stanici, ko smo mi umislile da smo..itd. A drugi su ostali postedjeni...To je samo primer...Da li ja imam pogresan stav, ili ljudi osete nesigurnost i nesamopouzdanje pa zato gaze...Volela bi da pomogne ko je imao takve situacije, ili neko ko zna kako na pravi nacin reci svoje misljenje i zauzeti stav, a da ne ispasta posle zbog toga?

Nesigurna evo za tebe nesto ukratko

Kako ljubazno reci NE!
Budući da je čovek društveno biće i da njegova „društvenost" zavisi od toga koliko je vešt u komunikaciji, asertivnost je pojam o kome bismo svi mogli znati nekoliko činjenica. Ekstremna ponašanja su društveno nepoželjna i uglavnom su manje cenjeni oni koje možemo nazvati konformistima (ljudi koji su pasivni i koji pod svakim izazovom popuštaju) ili oni kojima su odbrambeni mehanizmi stalno na maksimumu aktivnosti pa i na najmanju sitnicu reaguju agresivno. Dakle, ljudsko ponašanje možemo da klasifikujemo kao pasivno, asertivno i agresivno (i pasivno-agresivno).

Pasivno ponašanje kod ljudi možemo prepoznati po „manjku" stava, tihi su i neupadljivi i često preuzimaju stavove drugih ljudi umesto da grade svoje. Nasuprot tome, agresivne osobe su one sa "viškom" stava, zahtevne i glasne, to su oni ljudi koji stalno prekidaju svoje sagovornike i često su prepotentni. A pasivno-agresivni su oni ljudi koji su svojom ćutnjom najglasniji, koji često imaju cinične opaske i od sebe prave žrtvu.

Imajući to u vidu, asertivnost je tip ponašanja koji nam omogućava da se izborimo za svoje stavove bez da ulazimo u nepotrebne konflikte ili da budemo dobrovoljna žrtva situacije (svesno ili nesvesno). Asertivnost je veština koja omogućava da se izborimo za svoja prava, osiguravajući da se naše mišljenje i osećaji uzmu u obzir, a da se pri tom ne narušavaju prava drugih. Ono što treba da istaknemo ovde jeste da se asertivnost i asertivno ponašanje veže za problem koji imamo sa nekom osobom a ne za samu osobu. Te su i naša negativna osećanja i mišljenja usmerena ka problemu a akcije ka rešavanju problema a ne uticaju na celokupnu ličnost dotične osobe.

Asertivnost se bazira na tome da morate izraziti svoje mišljenje i svoja osećanja kako bi ljudi oko vas znali kako se osećate. Morate im dati do znanja koje su posledice ponašanja koje je suprotno od onog koji ste naglasili kao poželjno, ali ne smete zaboraviti ni osećanja osobe kojoj se obraćate.

Osnovni elementi asertivnog ponašanja

AserativnostJasno izražavanje ponašanja koje nam smeta - ovo je veoma važna stavka jer time dajemo šansu da se postojeći problem reši. Ukoliko ne istaknemo šta je ono što nam smeta, ne možemo očekivati da će se to promeniti. Pasivnim stavom biste u ovakvoj situaciji potrebe drugih ljudi stavili iznad svojih poteba. Agresivni ljudi bi svoje potrebe stavili iznad potreba drugih ljudi, dok je asertivno ponašanje sklono da nađe balans među potrebama dveju strana. Potrebno je da razlučite za koje ponašanje i odluke ste vi odgovorni i preuzmete tu odgovornost, ali i da prepoznate ponašanje drugih odraslih ljudi za koje vi niste odgovorni i za koje ne treba sebe da krivite niti da trpite njegove posledice.

Objašnjavanje razloga zbog kojih nam to ponašanje smeta - ovo označava izražavanje vlastitog mišljenja, osećaja i/ili posledica tog ponašanja. Moramo dati do znanja zašto nam nečije ponašanje smeta i koje to posledice ostavlja na nas. Ako neko ne zna da nas povređuje (ili još gore ako misli da nam određenim ponašanjem čini uslugu), ne možemo da krivimo nikoga zbog neznanja, ali isto tako ne treba da trpimo ono što nam ne godi, pa je zato najbolje rešenje istaći šta nam tačno smeta i zašto nam to smeta tj. kakve su posledice takvog ponašanja. U tom smislu, treba pokazati razumevanje i za razloge i potrebe druge osobe i uvažiti ih, ali izneti i svoje mišljenje i razloge i naći neki kompromis ili način da se te različite potrebe uvaže ili pomire.

Jasno izražavanje našeg zahteva - ako smo definisali problem i posledice nečijeg problematičnog ponašanja, potrebno je još istaći na koji način možemo rešiti određenu situaciju. Moramo biti jasni u onome što tražimo od drugih ljudi jer se puno stvari ne podrazumeva. Ako nam nečije ponašanje nije prijatno, moramo predložiti kako bi se to moglo ispraviti, jer ako istaknemo samo da nam nešto smeta ali bez konstruktivnog predloga kako da se to reši, onda naš stav može da se protumači kao agresivan.

Korisne asertivne tehnike

"Pokvarena ploča" - ovo je vrlo korisna tehnika kada je naš zahtev kratak i jasan, a sastoji se u tome da kao "pokvarena ploča" ponavljamo zahtev. Konkretizacija je veoma važna, jer generalizacijom nećemo ništa postići, osim preterivanja i osećaja kod druge strane da naše izjave i nisu toliko realne. Nemoguće je rešiti sve probleme i niko ništa ne radi „uvek", niti to što je neko napravio grešku znači da je generalno loša osoba ili neosećajna ili slično. Na primer: „Ti nikada nećeš....", „Ti uvek radiš..." su rečenice koje treba izbegavati. Ograničite se na ono što se sada dešava i fokusirajte se na trenutni problem, što je konkretnije moguće. Nepotrebnim generalizacijama se samo uplićete u šire teme i komplikujete put do rešenja problema.

Odbijanje tuđeg zahteva - kada želimo odbiti neki zahtev i imamo dobar razlog za to, u tome treba biti i odlučan. Dovoljno je reći „ne", objasniti svoje razloge (vrlo kratko) i Aserativnostzatim ponovljati odlučno - ne, onoliko koliko je potrebno. Ono što je ključno jeste da moramo biti istrajni jer nedoslednost će nas vratiti opet u vidove ponašanja koje želimo da izbegnemo. Zbog tog „ne" se ne morate izvinjavati ili ulaziti u beskonačne rasprave, recite jasno razlog vaše odluke ili stava i stojte iza njega, ako ste već zaista dobro promislili i sigurni ste u svoje mišljenje. Sa druge strane, desiće se nekad da shvatite da ste zauzeli pogrešno mišljenje i u takvim slučajevima, neophodno je da budete samokritični, kao i da dozvolite sebi da promenite mišljenje. Ne morate stojati tvrdoglavo na nekom stanovištu, kada je već postalo jasno da to i nije najbolje stanovište. Naravno, da biste to spoznali ili da biste uopšte oformili svoj stav, biće vam nekad potrebno vreme i ne treba da vam bude problem da zahtevate za sebe to vreme da razmislite.

"Ja-poruke" - Ja-poruke su takve poruke u kojima govorimo o vlastitom stanju. "Ja sam ... tužna, nesretna, ljuta kada ti radiš ..." Zašto je to važno? Zato što ako jasno istaknemo problem, stvaramo mogućnost da se on reši i ako dovoljno jasno istaknemo „ja - poruku" ne ostavljamo mesto nedoumicama i dvoumljenjima već jasno dajemo do znanja koje su posledice određenog ponašanja. Neophodno je navesti problem, kako se zbog njega osećamo, kakve su posledice tog problema i šta bi moglo da bude njegovo rešenje. Ne treba da se pretvorite u egocentrika i da postavite svoje „ja" kao centar univerzuma, ali da biste bili asertivni i samosvesni, neophodno je sebe, ono što jeste i što radite, i da prepoznate svoje potrebe. Kao i da budete kritični prema sebi. I na kraju - uživajte u svom uspehu i dobrim stvarima koje ste postigli, to je sasvim ok.

Hm pa ima dosta toga i u izgledu..ne moze bas svako odglumiti samopouzdanje i stav..ima veze i sa godinama..zavisi koje su situacije u pitanju..u tvojoj konkretnoj moras biti spreman na babuskere koje idu svake godine i znaju da se izbore..za njih ne postoji iznenadjenje i retko ko im se moze suprotstaviti..to ide cak i do pretnji..ja sam ove godine jednom hteo glavu da razbijem jer je dosao na mesto do mene koje je bilo slobodno od pocetka..jer bi se njegova zenica malo sirila..iza mene je bilo jos po jedno slobodno sediste..ali se on 2-3x vracao bas pored mene..i prvi put ga pustim..bio pola sata i ode...reko aj ljubazan sam nece se vracati..kasnije eto ga opet..valjda vido da sam dobar i tako izgledam jel..pustim ga drugi put..opet ode..rekoh nije valjda lud opet da dodje jer smo se gurali bas..preznojavao se ko prasac i smrdeo:evil:temperatura nepodnosljiva pored njega..kad je treci put dosao kazem mu ajde me malo zaobidji ima jos slobodnog mesta..i koleno mi na drugom sedistu rasirio se ja..inace sam platio i za drugu osobu veliki % nebitno..on ladno mi seda na nogu:eek:i komentarise ajde nemoj da ovakav-onakav pomeri se..i gura se ladno..da mi izbaci nogu i da se uglavi..ja reko nemoj da me pipas mamlaze smrdljivi da ti glavu ne odvalim..on tu poco da vredja i psuje..ja reko mrsh bre majmune smrdljivi meni si doso ovde da smrdish jer te zena ne moze podneti:lol:i tako bzvz sto sam bio dobar i dozvolio sebi taj incident umesto da sam odma na finjaka ga odjebo i postedeo se nerviranja

Poslednja izmena:
Posto mi je june dao slagvort da napisem nesto o temi.
Asertivnost i metode mnogo zavise od primitivizma osobe sa kojom komunicirate.
Naravno i od inteligencije i sposobnosti osobe.
Ako bih poredjao redom, onda ide primitivizam,sposobnost,inteligencija.
Znaci ako je primitivna to ima najvecu tezinu,ako je nesposobna to ima sledecu tezinu, a ono sto se obicno misli inteligencija, to ima najmanju tezinu i znacaj u biranju asertivnih tehnika.
Sama psihologija ili sociologija danasnjice skoro da tvrdi suprotno, da je nesporazum rezultat nerazumevanja izmedju dve osobe.
Naravno ima izuzetaka u toj tvrdnji.

Ovo iznosim inzenjerski , znaci dijagram toka i if then else strukture.

Poeticno receno nikad ljudima ne dajite savet sta bi bilo bolje za njih, kako da asertivno kolegijalno resite problem, ono sto je bila premisa socijalistickog drustva.
Uvek ljudima dajite savet sta ce biti lose po njih, mozda ce vas pitati sta bi bilo bolje, a verovatno nece, zavisi od primitivizma okoline.
Kod asertivnog bolje pali hijararhijsko nego kompromisno, jace ako je hijararhija jaca, tj primitivizam jaca ovu komponentu.
Osnovna floskula socijalizma prelazi u osnovnu floskulu primitivizma, a to je sve je lepo kad se nadju medjusobne granice pucanja.
Tek onda kad zavlada osnovna zakonitost da od ludjeg ima ludji , dolazi do uspeha asertivne tehnike.

Projekcije koje se socioloski javljaju dovode do toga da ljudi u takvoj sredini postaju svi nalik jedan drugome, jer glumci primitivci , moraju sve bolje da glume da bi bili ravnopravni.
Moral, drustvene norme , sve se to pomera ka liniji pucanja, a ne ka liniji lako je biti fin.
Finjak koji je pomenut je ustvari linija pucanja, samo je distanca uvedena drasticno , pa nema prelaza prijatelj-> neprijatelj, nec neznanac->tuzibaba jer se finjak uvek oslanja na neke od metoda tuzibaba, znaci ili zakon ili red ili javna osuda.
U protivnom je to neuspesan bunt i dijalog.Ako nema podrsku u zakonu ili javnoj osudi.

Kad nekad ovako pisem, komentari budu totalno cudni, pa se pitam zar je moguce da to ljudi ne primecuju, te osnovne tehnike i to bas u drustvu kakvo je nase gde ih ima svakodnevno , znaci niste u nemackoj pa dodjete ovde na mesec dana.

Asertivne tehnike se izuzetno cesto zloupotrebljavaju, to je najzloupotrebljavaniji metod.
Iz njega se izvlace demagogije jer javna osuda se dobija preko demagogije, licemerje, uvlacenje, podvlacenje i odvlacenje (ova tehnika je cesto u upotrebi u politici ili u konformnim dogovaranjima).
Asertivne tehnike su jasan prikaz pobede primitivnog i laznog nad ljudskim vrednostima.
Samo sto umanjuju tu pobedu na snobovski ili neki samoobmanjujuci nacin.

Skoro da bih rekao da asertivne tehnike vode u propast socioloskog komuniciranja, a ta propast dovodi do mnogih drugih propasti.
Npr socioloska propast musko zenskog komuniciranja koja se desila 90tih kod nas je dovela do totalnog otudjenja izmedju polova, sto naravno nije ili cak i jeste dovelo do opadanja uparenosti i nataliteta.
Ali bitnije je da je dovelo do totalno urusenog modela ili principa trazenja srodne duse, pa se kao posledica mora ocekivati povecan broj frustracija, psiholoskih problema i razvoda naravno.
Medjutim niti je drustvu, a jos manje drzavi stalo da uoci gde lezi problem i da ga resi.
Ovo drustvu je cudan kreativ, jer postoji , ali osim sto je cesto pod uticajem drzave, ali negde i nekad i nije, on je prilicno destruktivan jer je srpsko drustvo jedno od retkih koje ima osnovnu postavku destrukciju drustvenih i favorizaciju privatnih koristi.Sebicluk koji svuda postoji uvek ima granicu dometa, jedino kod nas postaje velican do neba.
To je karakteristika za primarnu akumulaciju kapitala i za primarnu plemensku zajednicu.....Mislim da cak i kad ode period akumulacije kapitala da ce ostati taj model misljenja tako da izracunajte sami.

Mnoge se stvari lakse sagledaju ako se gleda iz ugla lukavosti glupih kako da okrenu odnose u drustvu da njima pogoduju.Naravno svi smo glupi u odnosu na nekog, tako da je i ta slojevitost bitna.

Mislim da imam odredjen stav prema situacijama koje su u najmanju ruku nezgodne.Uvek mi je bio problem da budem gruba prema nekome da bih mu pokazala da nije u pravu jedino onda kad taj neko nije hteo da me saslusa vec samo prica ono sto on misli da treba da kaze.Zato mi nikad nije bio problem da kazem sta mislim kad mislim da je to dovedeno u pitanje na suptilniji i razumniji nacin sa osobom koja je spremna na razmenu misljenja sa mnom.Tada je kontakt ocima vrlo bitan,naterati nekog da vas u oci pogleda dok mu govorite jako je bitan momenat jer imate osecaj da mu dopirete do samog mozga.Samopouzdanje nemas kad se rodis,njega stices i nadogradjujes celog zivota jer je svaka situacija prica za sebe i na svoj nacin drugacija.Treba znati kako se nositi u svakoj od tih situacija ali oprezno i pazljivo jer ni svaki sagovornik nije isti,mozda je nekad bolje precutati i pustiti da taj neko bude u pravu nego glavu izgubiti zbog svojih ubedjenja da ih na gluvog preneses.

Ako cete tako, onda mora da postoji pravi trenutak, pravi nacin i prava osoba.
Sve tri.

Ali i pravi redosled.

Npr izjava ne cine coveka njegove sposobnosti vec izbori i odluke koje cini.
Ona se u rukama prosecnog coveka pretvara u dobru podlogu za snishodljivost, nepotizam,lenjost i ljigavost.
Posle takvog iskustva zloupotrebe te izjave imate ljude koji ce postati oprezni i "zatvoreni" i jednostavno ce usvojiti bez razmisljanja princip coveka odredjuju njegove sposobnosti.
Tako zbog uvek prisutnog tiranijskog od mediokriteta imamo zatvaranje ljudi na dogmatizam.
A tiraniju mediokriteta imate i prema autoritetima, ono sto se zove, "nije vise u mojoj moci, preslo je meru". Npr to se desava kad mediokritetski nesto izgleda tako i onda krivca ne moze spasiti ni to sto mudri ljudi znaju da nije pocinilac.

Obaveznost mediokritetskog manje smeta ako je mediokritetsko na visem nivou.
Npr u SFRJ tesko da ste imali toliko situacija bezobrazluka i nevaspitanja, jer je mediokritetski nivo bio veci, cak i od nepismenijih seljaka (cuvena situacija gde baba pita saputnika u busu da li zna njenog unuka u bg, jer i on je visok,ali ipak sa obzirom da ne dosadjuje).

Naravno ovo sto pisem je totalno nepotrebno , jer novo vreme uopste nije zahtevno niti ce ovo biti potrebno u njemu.
Novo vreme u SRB varijanti ce biti u dva tabora podeljeno , nikolija generacija (samoziva i razmazena i prilagodjena lux zivotu i nema pojma sta zna a sta ne zna sta moze a sta ne.i uvek gorda)
i na drugoj strani Bojana generacija koja je lukava,agresivna,makijavelisticka i bezobzirna sa izgradjenim kreativom zajednickog dogovora u smislu lobirane koristi a ne opsteg dobra.

Ne znam koliko uopste postoji pravi nacin, jer postoje pogresni ljudi i pogresno vreme, tako da i pored najbolje volje ili truda nece shvatiti to sto im govoris na pravi nacin..Kad bi svi bili otvoreni za razlicitost stavova u komunikaciji i ne bi dozvljavali sve kao atak na sopstvenu licnost, komunikacija bi bila moguca bez prevelikog trosenja energije da nekome nesto objasnis,jer na zalost se sve svodi na to - da je neko u pravu... tako da ti preostaje ili da eskiviras situacije gde unapred mozez da procenis da nemas adekvatnog sagovornika, ili potrosis vreme i energiju upustajuci se u objasnjenja za koja se na kraju zapitas da li uopste imaju smisla obzirom da ne dopiru tamo gde treba.

Bijaše nekada davno i zvala se Kultura. Vozač bi obišao bus da vidi i pita putnike da li im nešto treba, da li su se udobno smjestili. Putnici ili svejedno ljudi bilo gdje bi pazili da ne smetaju drugima. Red i disciplina po pitanju broja karata,tačnosti čini mi se, isto bijahu nekada. Izaći u susret putniku je stvar Kulture isto kao i danas primata nad konkurencijom, bar kada su privatnici u pitanju ...
Ono što je nekada ili što može da riješi Kultura danas će nužnost ...

Postoji li zaista pravi trenutak za sve ?

U uvodnom postu se vidi odlican primer da je najbolji trenutak onaj u kojem se javi misao.
Da je devojka odmah krenula da resava problem sedenja, ne bi joj se desila neprimerena eksplozija.

Sto je @Patak naveo: trenutak, nacin, i osoba. Moja, mozda naivna, pretpostavka je da uvek smatram da su sve tri uslova ispunjena u startu. Dalje se sve svodi na kombinatoriku i sistem eliminacije.

I svaciji nacin, kako izlaganja, tako i prihvatanja izrecenog, fluktuira od potpuno stalozenog do hodanja po jajima, i zato i kazem da je trenutak najbitniji, i fazna usaglasenost.

Back