Gledaj u oči, reci nešto pozitivno

bird again

Buduća legenda
Poruka
37.102
Uputstvo za lepo ponasanje: (:mrgreen:)

Ko želi lepo da priča sa nekim, mora da se pridržava određenih pravila. U protivnom mogu da nastanu svakojaki nesporazumi. Bečki psiholog Julia Umek ukazuje na nekoliko načina za ophođenje bez konflikata.
Svaki čovek u svakom trenutku – hteo to ili ne – odašilje informacije koje između ostalog mogu da dovedu do nesporazuma.

Da biste olakšali život sebi i drugima, pokušajte da se pridržavate sledećih pravila:
-. Svaka poruka ima
četiri strane:
– sadržina: o čemu informišem, na primer „To je zeleno“
– samootkrivanje: ono što objavljujem o sebi, na primer „Gladan sam, ne znam šta je zeleno“
– odnos: šta mislim o tebi i kako se mi odnosimo jedno prema drugom, na primer „Ti si to kuvala, ti znaš šta je to, ja verujem u tvoje kulinarsko umeće“
– apel: na šta želim da te navedem, na primer „Molim te, daj mi to zeleno i reci mi šta je to“
2. Sledite Lasvelovu formulu
da biste bolje razumeli
šta vam govore:
– ko
– šta kaže
– kome
– čime
– kroz koji medij
– sa kojom namerom
– sa kojim efektom
3. Komunikacija
celokupnim telom
Obratite pažnju na neverbalne znake komunikacije: pogledi mogu da budu topli ili ledeni, mogu da izraze angažovanost kao i povlačenje ali i dominantnost, agresiju i nadmoć. Takođe vizuelna ravnoteža, ko koga kada i koliko često gleda, utiče na komunikaciju. Zatim, način govora: da li pravilno akcentujete, da li obraćate pažnju na lične karakteristike govornika, važni su svesno naglašavanje, jačina zvuka i ritam govora.
4. Ne pričajte „izokola“.
Jasnoća i razumljivost pomažu u izbegavanju kontradiktornosti. Prvo slušajte i pustite da drugi dovrši do kraja. Pokušajte da razumete šta drugi misli, nemojte namerno da pogrešno razumete. Ako niste sigurni, pitajte i ponovite svojim rečima ono što drugi kaže.
5. Recite pozitivno

Da li ste pozitivni ukoliko ste potpuno iskreni? (Mozda istina nekog uznemiri, povredi, a samim tim vi ispadnete negativac u prici ?)
Da li “pricate izokola” (stavka 4.) ?
Kako reagujete na kritiku, jer necemo da “pricamo izokola”?
Sta ste pozitivno culi ili uradili danas?

https://www.google.com/url?q=https:...gQFnoECAYQAg&usg=AOvVaw3cT9on7LxRMMu7rGw1Bkg_

480544704_1158713485619439_1770129174900357254_n.jpg

Poslednja izmena:
Στον τόπο που διαπράχτηκε έρωτας
δεν βρέθηκαν ίχνη αγάπης.
Όσο εξονυχιστικά κι αν έψαξαν.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ο φάκελος κλείνει
λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων πάθους.
Οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν στην ερημιά τους.

Na mestu gdje se ljubav dogodila nisu pronađeni tragovi ljubavi.
Bez obzira na to koliko temeljito pretraživali.
Vlasti su objavile da je slučaj zatvoren
zbog nedostatka dovoljnih dokaza o strasti.
Upleteni su bili prepušteni sami sebi.

Da li ste pozitivni ukoliko ste potpuno iskreni?
Tesko pitanje, jel iako se drzim istine, ne kazem uvek bas sve,tj jedan dio zadrzim za sebe- ponekad ljudi ne mogu da prihvate neke stvari o sebi i istina ih moze slomiti.

Sto se akcenta tice- na engleskom je na nivou Schwartznegger-a.

Nemam naviku da stalno buljim ljudima u oci,
takodje volim dinamican nacin razgovora- tj gde se sagovorniku ubacujem u rec i obrnuto, neki ljudi ne vole takvu vrstu razgovora, no mnogo je interesantnije nego kad jedan samo prica, a drugi samo suti.

Tesko pitanje, jel iako se drzim istine, ne kazem uvek bas sve,tj jedan dio zadrzim za sebe- ponekad ljudi ne mogu da prihvate neke stvari o sebi i istina ih moze slomiti.

Sto se akcenta tice- na engleskom je na nivou Schwartznegger-a.

takodje volim dinamican nacin razgovora- tj gde se sagovorniku ubacujem u rec i obrnuto, neki ljudi ne vole takvu vrstu razgovora, no mnogo je interesantnije nego kad jedan samo prica, a drugi samo suti.
Pogled u oci - simbolika za iskrenost, oci sve govore.

Zasto “stedis” nekog od istine?
Istina procisti, osvesti.

Pogled u oci - simbolika za iskrenost, oci sve govore.
Oci ne govore mnogo, doduse zenice se sire u odredjenim slucajevima- ali ne mogu da nabijem nos nekom u lice da bih pokusao da “citam” zenice.
Zasto “stedis” nekog od istine?
Istina procisti, osvesti
Zavisno od osobe i situacije, nekad “istina” moze biti previse neprihvatljiva i moze doci i do teskih posledica po nervni sistem, tako da nekad moras zadrzati neke stvari za sebe.

Da li ste pozitivni ukoliko ste potpuno iskreni? (Mozda istina nekog uznemiri, povredi, a samim tim vi ispadnete negativac u prici ?)

Teško je biti pozitivan ako smo potpuno iskreni. Čak i ukoliko koristimo asertivnu komunikaciju, povredićemo tu drugu osobu sa kojom razgovaramo.

Nekim ljudima ne dopada se istina, tj plaše se da čuju istinu.

Da li “pricate izokola” (stavka 4.) ?

Sve zavisi o čemu razgovaram i sa kim razgovaram. Trudim se da pričam direktno.

Kako reagujete na kritiku, jer necemo da “pricamo izokola”?

Ponovo, sve zavisi.. 🙂 Ko me kritikuje i zbog čega. Kada me neko dobronamerno kritikuje, dobro podnosim kritiku.

Oci ne govore mnogo, doduse zenice se sire u odredjenim slucajevima- ali ne mogu da nabijem nos nekom u lice da bih pokusao da “citam”

Sam cin skretanja pogleda ukazuje na nesigurnost, laz i ostalo nepozeljno...
Zavisno od osobe i situacije, nekad “istina” moze biti previse neprihvatljiva i moze doci i do teskih posledica po nervni sistem, tako da nekad moras zadrzati neke stvari za sebe.
To nije moj nacin, ali ok, postujem stav.

Oci ne govore mnogo, doduse zenice se sire u odredjenim slucajevima- ali ne mogu da nabijem nos nekom u lice da bih pokusao da “citam” zenice.

Citam celo telo a najviše oci.:)
A ako su zenice previše raširene obicno mi prvo padne na pamet da je osoba pod nekim opijatom i kad je sitna slicno;)
Bolje surova istina nego laz za krupne stvari a za sitne svi lažemo.
Bolje slagati za neku glupost.

Ni ja stalno 'ne bujim ljudima u oči', ali kada se nekom. obraćam gledam ga u oči.
Ne volim kada sagovrnik skreće poged, gleda negde u daljinu dok razgovaramo.

Isto tako, ne volim kada mi se neko ubacuje u reč, što ne znači da samo ja pričam a drugi ćuti.
Volim da završim započetu misao bez prekidanja, ni ja ne prekidam sagovornika. Uzajamna komunikacija normalno teče.

Back