Kako preživeti zimu?

Kad sam bio mali(kod dede) spavao sam ko siroce, svi u kuci ja u hladnoj sobi sa rupom u zidu kroz koju moze pas i lisica da prodju....pa kad spusti na -20C na kopaoniku , a ja citao da ne sme da se bude na minus 10 popucaju pluca , alveole....a ovamo me kao iskusni seljaci bace na -20C , ujutro ti glava kao da te neko tukao boksom celu noc....ne sinusi , nego cela glava...
Prodje posle 5 dana...naviknes se na -20C ali je problem posle kad dodjes u grad..., i nezagrejan stan je preko 10C negde oko 11C u gradu..

Ne mozes da dises, vrucina ti , ne mozes da spavas...
To je cisto da ustanovimo neke metabolicke procese koji vaze..

A sad pitanje.....

Ja licno mislim da je zdravije imati konstantnu temperaturu svuda u stanu , i to razlicitu za razlicite prostorije..

Npr za kuhinju 12C , i treba da bude najhladnija..
Dnevna i radna treba da budu najtoplije, oko 28C
A spavaca moze oko 24C ko voli toplije, to je jako ugodna temperatura, a ko voli malo hladnije, moze i 18C

Kad je 18C ne treba da se zagreva krevet...
Jos manje kad je 24C
Pipkavo je kad je 14C ili jos nize...

Krevet je vrlo vazan, da je dobar, dusek dobar, podloga dobra, da ne razbija hladnocom ledja, jer ces se buditi da ne znas zasto i imati stegnuta krsta , kicmu , a da ne znas zasto..

Ja sam imao jedan kauc, ubedljivo dobar odozdo, za sve radnje...ali i za toplotu...
Dobar je i ovaj krevet u komadu...popularan je, izvrnut sanduk, nema cak ni za posteljinu da se stavlja, nego kao da je sarkofag koji je odozgo oblozen dobrim valjda sundjerom.., ne secam se da li ima federe ili tvrdji sundjer...njega koristim kad sam u gostima...prijatan krevet i topao..

Pravilo broj 0 za hladan krevet je postavljanje vunenog madrca ili cebeta na koji cete leci (znaci odozdo mora da bude izolovano). U ekstremnijim slucajevima leci na krzno polarne zivotinje tipa zeca ili lisice (moze i medvedje). Ako vas vuna bocka dodajte i neki caršaf. Pokriti se takodje vunom. Važno: vuna moze da apsorbuje duplo vise vlage od pamuka. Zato vunene madrace i prekrivace ostaviti da se valjano osuse preko dana.
Zaebana vuna zato sto nije tvrdo za kicmu...
Mislim bolece ledja jer onaj ko je navikao da se okrece u toku noci , navikao je da namesta misice prilikom lezanja, a za to koristi tvrdocu duseka i lezaja..
Ali sve ovo moze a da vuneno ne bude direktno ispod kicme, nego ispod duseka..
Npr u vojsci probano , cebe ispod duseka takodje radi posao a ne umanjuje tvrdocu ...
Kad spavas u praznoj spavaoni , bez prozora, onda je odnos jedno cebe ispod 2 iznad...ako sebe malo obezbedis, ili ako hoces na golo , onda 3+2, tri gore , dva dole..

Desava se da legnem u trenerkama ako radim nesto ozbiljno i hocu da uhvatim san, a da mi ne bude hladnjikavo , a kad je mnogo hladno ili kad komsije namerno izazivaju hladnocu tako sto ostave otvorena vrata od ulaza , bosanci vole da udisu hladan dimljeni vazduh, to ih podseca na bosnu , nema veze sto nije zdravo , i sto posle kukaju da im je hladno u stanu , i ljute se na tebe komsiju , a oni ostavili otvorena ulazna vrata, ....

Klasika balkanska...

To je bilo kad imas komsije bosance kojima je sladje da imaju stetu ali da tebi naprave stetu....inatlije...Desavalo se da ne bi se smarao i umarao , a da ne bi koristio jorgan ili jos nekoliko cebadi , da ostanem u trenerkama, zimskim , debelim, posebno kupljenim, u domacim prodavnicama, tu ne pale srpska proizvodnja, suvise je tanka ili bugarske trenerke, debele ali nisu od dobrog materijala.Mora brand name...

A da, pazljivo sa brand name i debelim trenerkama, komsiluk to voli da mazne sa zice za susenje....Sve je u Bg i Srbiji lopovluk...ne kazem ja bez pokrica...
Imate reklamu ariel deterdzent za susenje u prostorijama....time se pere kad cete da susite u kuci...

Sećam se, kad sam bio klinac, odem zimi na selo, a ono se samo, greje prostorija, u kojoj svi borave. Pa, odem na spavanje. Agonija, majko mila. Zavučem se, ispod, dobro pripremljenog sloja, zaštitnog omotača, i ostavim otvor, koliko mogu da dišem, a ono, štipa li, štipa. Ujutru se budim, komiran, od hladnoće. Sve mi pripremljeno, i da jedem i da pijem, i da boravim u, toj jedinoj toploj prostoriji. Samo prespavam, u hladnoj. A, meni treba, sat vremena, da dođem sebi. Uh, kad se setim, brrrrrrr. Danas, kao gospodin. Uključim i uživam. Samo pravim paralelu, zavisno od okolnosti, i načina grejanja.

Sećam se, kad sam bio klinac, odem zimi na selo, a ono se samo, greje prostorija, u kojoj svi borave. Pa, odem na spavanje. Agonija, majko mila. Zavučem se, ispod, dobro pripremljenog sloja, zaštitnog omotača, i ostavim otvor, koliko mogu da dišem, a ono, štipa li, štipa. Ujutru se budim, komiran, od hladnoće. Sve mi pripremljeno, i da jedem i da pijem, i da boravim u, toj jedinoj toploj prostoriji. Samo prespavam, u hladnoj. A, meni treba, sat vremena, da dođem sebi. Uh, kad se setim, brrrrrrr. Danas, kao gospodin. Uključim i uživam. Samo pravim paralelu, zavisno od okolnosti, i načina grejanja.

Seoska idila ❤️ kad i sa unutrasnje strane prozora ima tanak sloj leda :zaljubljena:

Cudim se kako smo “preživeli”

IMG_0646.jpeg

Zanima me kako osobe koji žive solo zagreju krevet zimi ?

Imate deku na struju ?
Ubacite gumenu flašu sa vrelom vodom pod jorgan ?
Legnete sa robom ?

Kako rešavate ovaj problem ?

Pogledajte prilog 1626351

Pogledajte prilog 1626352
Mi muškarci smo uvek topli i to žene zloupotrebljavaju.
Nego ja, gospodjo (možda gospodjice?), imam taj problem što meni u periodu decembar-januar počinje godišnje teranje, pa sam mislio ako nemate, kako bih rekao, nekih većih obaveza a ionako se zimi ne izlazi jer je hladnije u odnosu na śta ga ja znam ostala godišnja doba poput na primer...

Bilo je par puta 90ih kada su bile one restrikcije struje, uzrokovane sankcijama i NATO vojnim savezom, a nas su na Zvezdari znale dobro da zakače,
hladna zima prava ne kao ove sada, tada sam kao mladac spavao u trenerci , čarapama, termo košulji a odozgo jorgan pa ćebe.

Ali generalno ne volim kada je u spavaćoj preko 18-20 stepeni.

Back