Kako prepoznati osobu koja se drogira?

1000010125.jpg

Pogledajte prilog 1569589Narkomanija spada u bolesti zavisnosti koja može da se izleči.

Zavisnost može biti fizička i psihička.

Koje sve droge postoje?

KOFEIN (Coffeinum) – Hemijski analeptik koji se uzima oralno, a koji se nalazi u tečnostima (čaj, kafa, bezalkoholna pića).

ALKOHOL – Depresant koji se uzima oralno, a nalazi se u vinu, pivu, viskiju, konjaku, vinjaku, raznim vrstama likera.

NIKOTIN – Uzima se pušenjem ili ušmrkavanjem, u obliku cigarete, cigare, duvana. Nikotin je izgleda kao suva trava.

MARIHUANA – Preparat kanabisa (Canabis Sativa L) koji se uzima pušenjem (u obliku cigarete – tzv. dzoint), upotrebom rucno izradjenih cevi od lima, plastike ili stakla (nargile), ili oralno putem ishrane. Marihuana se moze naci u obliku zelene, smedje ili sive trave (lisce ili cvece biljke konoplje) ili smola.

HEROIN – Opijat koji se uzima injekcijom, usmrkavanjem ili pusenjem. Heroin je svetlo-smedji prah, vrlo retko beli prah.

KOKAIN (Cocaine) – Stimulant koji se uzima usmrkavanjem ili injekcijom nakon mesanja sa vodom. Izgled – Beli prah.

LSD (lysergic acid diethylamide) – Halucinogen koji se uzima oralno ili putem ukapavanja kapi ili zelatina u oci. LSD se proizvodi u obliku tableta, tecnosti i zelatina raznih boja.

EKSTAZI (methylenedioxy amphetamine) – Stimulant koji se uzima oralno. Ekstazi se proizvodi u obliku tableta, kapsula ili praha u raznim bojama.

CRYSTAL – Stimulant koji se uzima pusenjem ili usmrkavanjem. Kristal se proizvodi u obliku kristalnog secera ili gorskog kristala, po cemu je i dobio naziv.

Izvor: https://www.stopdrogama.org/aktuelno2.htm

Postoje promene u ponašanju osobe pod dejstvom narkotika.

Najčešće gubitak adekvatne samoprocene počinje sa precenjivanjem samog sebe.
Gubitak sposobnosti da posmatra sebe sa strane dovodi do gubitka distanciranosti u kontaktu sa drugim ljudima.
Sve druge sfere života prestaju da ga interesuju.
Mladi čovek iskreno veruje da mu svi bližnji nešto duguju.
„Emocionalna brbljivost“ takođe postepeno raste.
Zapravo se smena raspoloženja događa naglo i bez bilo kakvih vidljivih razloga.

Više o ovim promenama u ponašanju osobe pod dejstvom narkotika https://lecenjezavisnosti.rs/kako-prepoznati-narkomana/

Da li mislite da kofein može da se zloupotrebljava? Da li mislite da nikotin postaje bolest zavisnosti kada se preterano koristi?

Da li u svojoj okolini poznajete nekog narkomana?

- Komentar ću napisati kasnije -

Ispratiš šta piše po internetima i zaključiš

Pogledajte prilog 1569589Narkomanija spada u bolesti zavisnosti koja može da se izleči.

Zavisnost može biti fizička i psihička.

Koje sve droge postoje?

KOFEIN (Coffeinum) – Hemijski analeptik koji se uzima oralno, a koji se nalazi u tečnostima (čaj, kafa, bezalkoholna pića).

ALKOHOL – Depresant koji se uzima oralno, a nalazi se u vinu, pivu, viskiju, konjaku, vinjaku, raznim vrstama likera.

NIKOTIN – Uzima se pušenjem ili ušmrkavanjem, u obliku cigarete, cigare, duvana. Nikotin je izgleda kao suva trava.

MARIHUANA – Preparat kanabisa (Canabis Sativa L) koji se uzima pušenjem (u obliku cigarete – tzv. dzoint), upotrebom rucno izradjenih cevi od lima, plastike ili stakla (nargile), ili oralno putem ishrane. Marihuana se moze naci u obliku zelene, smedje ili sive trave (lisce ili cvece biljke konoplje) ili smola.

HEROIN – Opijat koji se uzima injekcijom, usmrkavanjem ili pusenjem. Heroin je svetlo-smedji prah, vrlo retko beli prah.

KOKAIN (Cocaine) – Stimulant koji se uzima usmrkavanjem ili injekcijom nakon mesanja sa vodom. Izgled – Beli prah.

LSD (lysergic acid diethylamide) – Halucinogen koji se uzima oralno ili putem ukapavanja kapi ili zelatina u oci. LSD se proizvodi u obliku tableta, tecnosti i zelatina raznih boja.

EKSTAZI (methylenedioxy amphetamine) – Stimulant koji se uzima oralno. Ekstazi se proizvodi u obliku tableta, kapsula ili praha u raznim bojama.

CRYSTAL – Stimulant koji se uzima pusenjem ili usmrkavanjem. Kristal se proizvodi u obliku kristalnog secera ili gorskog kristala, po cemu je i dobio naziv.

Izvor: https://www.stopdrogama.org/aktuelno2.htm

Postoje promene u ponašanju osobe pod dejstvom narkotika.

Najčešće gubitak adekvatne samoprocene počinje sa precenjivanjem samog sebe.
Gubitak sposobnosti da posmatra sebe sa strane dovodi do gubitka distanciranosti u kontaktu sa drugim ljudima.
Sve druge sfere života prestaju da ga interesuju.
Mladi čovek iskreno veruje da mu svi bližnji nešto duguju.
„Emocionalna brbljivost“ takođe postepeno raste.
Zapravo se smena raspoloženja događa naglo i bez bilo kakvih vidljivih razloga.

Više o ovim promenama u ponašanju osobe pod dejstvom narkotika https://lecenjezavisnosti.rs/kako-prepoznati-narkomana/

Da li mislite da kofein može da se zloupotrebljava? Da li mislite da nikotin postaje bolest zavisnosti kada se preterano koristi?

Da li u svojoj okolini poznajete nekog narkomana?

- Komentar ću napisati kasnije -

Razne su manifestacije.
Poznajem osobu pre i posle, i to su totalno različiti likovi sa malo zajedničkih činilaca.
Pamet stoji u glavi i reprodukuje se normalno, ali čak mi ni fizički nije osoba od pre.
Neću reći šta je, ali nisu kafa, cigare ili alkohol;
Draga mi je, ali postoji neka zebnja u meni vezano za nju.
Drugo, važne i ozbiljne obaveze se odrađuju tačno i dobro, ali kad bi bile svakodevno i isto na repertoaru, saradnik ili saradnici bi doživeli strašne stvari 99%.
Primećujem još, ali ovo je glavno! :(
Kafu mogu piti i ne moram, ostavljala sam duvan po dugo i iz gluposti popuštala na slavlju i sl.;
Volim popiti nešto fino, ali se ne napijam da ne znam gde se nalazim.
Danas sam čašu Campari-a pila dva sata u lepom ambijentu rasterećena svih briga, i nije mi žao.
Na odmoru sam!

teško porodici ovisnika to je prvo

Da, droga čak više od alkohola razara porodicu. Neverica, tuga, bol, strah, osećaji su koji prate celu porodicu. Cela porodica pati.

U nekim zemljama kao što je Australija porodice narkomana dobijaju savete da ne pomažu svom članu porodice. Savetuju ih, ukoliko je narkoman na ulici, da ga ne vraćaju kući, da mu ne pomažu novcem. hranom i pićem.

Ne znam kolika je stopa narkomanije u ovoj zemlji, ali znam bivšeg narkomana koji se danas kaje zbog prošlosti.

Porodica je, dok je on bio narkoman, strepela od njega, da će ih ubiti zbog novca, strepela od policije da će im javiti da se on predozirao i umro.

Desetak godina su živeli u patnji i strahu, a onda se sve promenilo. Na bolje. Ipak..ostale su posledice.

Iskreno ja ne znam jer se zaista ne krećem u tim krugovima i to mi je uvek bilo nešto strano ali nekako mi se čini da danas gotovo skoro više ni nema onih baš klasičnih i pravih narkomana (oni koji su na dopu i igli) iako je droga generalno nikad jeftinija i dostupnija, recimo danas ima puno više onih što povremeno konzumiraju neke opijate tipa neke praškiće, šarene tabletice i šta ti ja znam kao i onih što povremeno konzumiraju neke lake droge (pre svega mislim na vutru za koju je već diskutabilno koliko je zapravo droga u pravom smislu te reči), tipa ono vikendom ili kad izadju malo mu daju po gasu ili se časte malo kad su pri parama ili recimo ljudi koji se kljukaju raznim anti-depresivima, sedativima i šta ti ja znam recimo toga ima mnogo više nego nekad ali oni baš pravi, teški narkomani mislim da su već pomalo izumrla vrsta i da ih definitivno nema više kao pre (kao što ih je bilo tamo pre recimo 20,30 godina) , sad možda grešim jer zaista ne krećem se u tim vodama ali to je ono neki moj utisak.

Nekom mom samo još ulica fali da se nepovratno oda i brzo nestane. Porodična je osoba. Još familija da je istera na ulicu, to fali!
Ne, nije u tome stvar!
Dovukla BiH je u svoj krevet bukvalno. Niko ništa ne bi smeo da mi kaže! Jes', Amerika je svuda odgovor, i na sve!
Ne znam što na ulicu, kad može na lečenje.
Imala sam ovde u komšiluku lika koji je mešao neke tablete sa alkoholom.
Nekad je i tri puta u toku dana dolazila milicija, jer je divljao. Majka ga je štitila.
Lagala miliciji da ga otac maltretira. Svaki put je lažno svedočila za njega. Bio
na ratištu, ne može da nađe posao.
Kad je ona umrla, braća ga spakuju na lečenje i oprave ga. Vrlo jednostavno.

braća ga spakuju na lečenje i oprave ga

Šta je sa ocem, da li je tada bio živ kada su ga braća odvela na lečenje?

Ne znam da li članovi porodice narkomana ( braća u ovom slučaju ) mogu svog brata narkomana da odvedu na lečenje.

Kada je alkoholizam u pitanju, jedino roditelji, bračni partner i njihova deca mogu da alkoholičara vode na prinudno lečenje.

Tako je u zakonu. Braća i sestre ne mogu alkoholičara da vode u bolnicu na lečenje.

Ne znam da li članovi porodice narkomana ( braća u ovom slučaju ) mogu svog brata narkomana da odvedu na lečenje.

Kada je alkoholizam u pitanju, jedino roditelji, bračni partner i njihova deca mogu da alkoholičara vode na prinudno lečenje.

Tako je u zakonu. Braća i sestre ne mogu alkoholičara da vode u bolnicu na lečenje.

Ja ne znam dal uopšte možeš bilo koga da vodiš na prinudno lečenje i može li se uopšte iko lečiti protiv njegove volje, ja mislim da je prinudna hospitalizacija i prinudno lečenje jedino moguće ukoliko pacijent predstavlja opasnost po sebe ili okolinu.

Otac je preminuo godinu dana pre majke. Ona je sina zaštitila od
svih koji su mogli da mu pomognu. Braća su dobila zabranu prilaska
kući, jer je ona svedočila da ga maltretiraju. Za muža je svedočila da
bije i nju i sina i da im ne da leba da jedu, pa je morao da joj daje
pola penzije. A on starac šlogiran u ruku načisto, a nogu vuče. Koga
bi on tuko.. I kaže da hleba u kući uvek ima, ali za piće mu pare
ne da. Večito se tuda vrtela milicija i socijalni radnici, al dok je ona
bila živa, ništa se nije moglo.

Pomoć je kada uradiš pravu stvar za nekoga, a ne kada ga podržavaš
u lošem. Njoj kao da je cilj bio da on ostane zauvek njen mali sinčić
koji bez nje ne može da preživi.

Kod mene u naselju situacija
Sin poceo da pije a zbog devojke i da se drogira
Otac pijanac i to tezak a majka dobijala batine od muza i cutala.
Svi su znali sve ali njih dvoje nisu prijavljivali sina.
Na kraju balade sin otisao kod oca u vikendicu i seo da popricaju.
Posle izvadio bombu i aktivirao je.
Otac se spasao skokom kroz zatvoren prozor.
Posle par godina preminio.
Majka danas u stracakom domu gde su je smestile cerke koje zive u inostranstvu.
Nista nisu mogle dok su otac i brat bili zivi.
Teskih prica ima i svaka je drugacija ali NA SILI ne mozes nikog oterati na lecenje.

Back