Kako prepoznati lažni kajmak?

mario80

Stara legenda
Banovan
Poruka
75.352
Kada probate kajmak zatvorite oči i ako osetite blagi ukus sira, kajmak je lažnjak.

Kako se pravi lažni kajmak? Seljak trgovac muti margarin mikserom i skuplja penu koju odvaja, potom dodaje red sira i tako u krug. Većina kajmaka po prodavnicama je lažnjak. Znaju da budu vrlo ukusni jer su tehnolozi vrhunski ali ne zaboravite da su to nezdrave biljne masnoće.

Dakle ako kajmak ima ukus sira to je lažnjak.

I ne kupujte kajmak od ljudi koji proizvode i sir.

Ако кајмак има у себи ситне мрвице сира, онда је лажњак.

А то да се не купује кајмак од људи који праве сир је глупост, јер већина људи који имају краве праве и једно и друго.

Ne ljudi koji prave kajmak mleko prodaju tj daju na otkup. Ljudi koji prave sir ako skinu kajmak ne ostaje im ništa.

Nakupci imaju jedno i drugo a to je već priča za sebe.
Moja familija u okolini Uba ima farmu krava, prave odličan sir, mladi i stari, i odličan kajmak. Imaju i svoju tezgu na Ubu na pijaci. Ne znam odakle ti to da je nemoguće proizvoditi sir i kajmak.

moze da se proizvodi sir i kajmak od istog mleka.samo se manje skida kajmak i sir je posniji.u zavisnosti od kolicine skinutih masnoca dobija se i drugaciji sir.retko ko pravi sir bez skidanja kajmaka,ali ih ima.ja vizuelno mogu da procenim sastav masnoca u siru i retko pogresim.ivice kriski kod posnog sira zadrzavaju liniju-pravac a kod masnijeg sira se ivice zaoble...

Zavisi od kraja, ja bar probiram i sir i kajmak..

E sad kako druge nauciti sta je dobar, a sta pravi kajmak ne znam..
Ja sjenicki ne bih kupio da me tuku....ni uzicki...
Ni prcu ni sir iz mesine...bar ne onaj obican, ima jedan poseban ali ne znam kako ga zovu znam razliku u pripremi.

Moze dobar sir da bude i kad se vadi kajmak, malo gumast, kaucukast, ali ukusan...i da ima bas karakteristican ukus...
Miris mleka se oseca u kajmaku.

Sirko je takodje nov proizvod nastaje mucenjem sira mleka i neko dodaje mlecne masti , pavlaku , mileram....

Jezik bi trebao da oseca razliku izmedju margarina i maslaca, ali mnogi ne osecaju....
Da se ne bi osecala razlika toliko drasticno neprihvatljivo vrsi se umucenje plus blago topljenje..
Ali i tada ostane 20% ukusa i mirisa maslaca....za jezik..

Ja bas danas razmisljah na pitanje prodavacice sta je ostalo istog ukusa kao nekad...nisam uspeo da se setim..
Skoro sam cuo da prave simulaciju svinjskog mesa sa pilecim, nesto kao dimljena varijanta..

Ja bih se vise bojao sto koriste Cacl2 umesto soli, da bi dobili vecu kolicinu sira, a poreklo i cistoca je kineska...

Back