Kako treba jesti?

Umri_muski

Legenda
Poruka
67.823
Matori su nam bez zuba, sredovecni su nam bez zuba, iz drugog razloga...oni svi imaju neke tehnike kako jedu , da bi olaksali unos hrane, koja nije uvek zdrava tehnika..

Svako ko je bolestan i pije lekove zna da je redovnost vrlo vazna...i redovnost u ishrani...
I nacin ishrane..

A ne sta se jede, nego i redosled...

Npr mnogo ljudi ima fobije od zatvora...mislim na stomacni problem ne pravni problem...
To sam video kad sam bio u bolnici...to nije 50% nego 99%

A tu nije resenje bundeva , niti ga svi koriste niti je resenje...ali npr korisno je znati da za varenje mesa treba 5x vise vode, i ondase prilikom unosa mesa ako se slaze u zelucu kako treba, sa dodacima, onda nema grupisanja i skamenjivanja vecih komada usled nedostatka vode pri procesu varenja i nenaviknutosti na novi rezim ishrane, tj telo se prilagodi na odredjenu sekvencu hranjenja....

E sad da vidimo sta sve tu postoji...
Da li jesti sve sa cajem? ili sa vinom , ili sa supom svaki dan na pocetku ili na kraju obroka...
Da li koristiti recept studentske menze u cacku , ostaviti uvek malo glad i umesto sitosti uvaliti casu ili dve case vode za zavrsetak obroka...to pali , vidjeno u praksi...
Samo sto si prvi na veceri , jer ogladnis malo brze...
Dakle da vidimo sta je resenje ovog pitanja....a sta cete tacno jesti , to ovaj put necemo ako nema veze sa nacinom ishrane....tj ako je tacno da meso trazi 5x vise vode, a nece ga stalno biti na trpezi , onda nacin ishrane, a ne nutricionizam zahteva da se uz meso unosi i nesto sto u sebi ili oko sebe drzi dovoljno kolicine vode ili pak rastresitost i posle varenja....sto sigurno nije hleb koji se skameni niti je neka druga hrana, a neka hrana jeste takva...pire i posle varenja...sad se treba setiti svog organizma i kakve su stolice posle neke vrste hrane...

1739320106583.png

Evo ponuda za 35000 za 4 nedelje uz besplatnu dostavu .....neki rusi prave za sportste i ove sto paze na kalorije..

Vlakna i Ishrana: Ključ Zdravlja Probavnog Sistema

Vlakna su esencijalni deo ishrane, igrajući ključnu ulogu u očuvanju zdravlja probavnog sistema i celokupnog organizma. Nalaze se pretežno u biljnim namirnicama, a prema rastvorljivosti dele se na rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Vrste vlakana i njihova uloga

1. Rastvorljiva vlakna – Nalaze se u voću, povrću, mahunarkama i zobenim pahuljicama. Ona apsorbuju vodu, stvarajući gelastu masu koja usporava varenje i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Takođe, smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL).
  2. Nerastvorljiva vlakna – Prisutna su u integralnim žitaricama, orašastim plodovima i povrću. Ona povećavaju volumen stolice i ubrzavaju njen prolazak kroz creva, sprečavajući zatvor i održavajući zdravlje crevnog sistema.

Zdravstvene prednosti vlakana

• Poboljšanje varenja – Pomažu u regulaciji crevne flore i sprečavaju zatvor.
  • Kontrola telesne mase – Produžavaju osećaj sitosti i smanjuju unos kalorija.
  • Regulacija šećera u krvi – Posebno korisna kod osoba s dijabetesom tipa 2.
  • Smanjenje rizika od srčanih oboljenja – Snižavaju nivo holesterola i regulišu krvni pritisak.
  • Prevencija karcinoma debelog creva – Povećan unos vlakana može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma.

Preporučeni dnevni unos vlakana

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos od 25–30 grama vlakana dnevno za odrasle osobe. Međutim, mnogi ljudi unose znatno manje od preporučenog nivoa, što može dovesti do probavnih i metaboličkih problema.

Kako povećati unos vlakana?

• Konzumirati više integralnih žitarica umesto rafinisanih.
  • Uključiti više voća i povrća u svakodnevnu ishranu.
  • Koristiti mahunarke kao izvor proteina i vlakana.
  • Uzimati orašaste plodove i semenke kao zdrave užine.
  • Postepeno povećavati unos vlakana kako bi se izbegle probavne smetnje.

Zaključak je da su vlakna neophodna za pravilno funkcionisanje organizma i prevenciju mnogih bolesti. Njihov unos treba postati prioritet u zdravoj i izbalansiranoj ishrani.

Samo da usmerim temu ...

Ovo kad vam kazu sastav hrane je vise nutricionisticki pristup , ali je vazan i redosled u toku obroka...sto recimo retko se kaze, a ja bih da to bude topic ove teme....
Jer je bas vazno , mnogo vise nego sto povrsni balkanci misle, a jesu povrsni , tu ne pomaze nista....

E sad ovo prethodno je kao provereno , a ovo sad je moj licni utisak...
Meni je postao cilj da ne rastezem zeludac....sto ce reci , ne radim povecan unos kabaste hrane, ni kad moram..radije predjem na koncentrat hranu..
To pojasnjeno znaci ovo , boranija je hrana koja je slabo kaloricna, krastavac, ima tako hrane koja je ukusna, potrebna ali kad je samo ona , dosta je kabasta...pa bi vise obroka koji su obimniji u volumenu doveli do sirenja mog zeluca...

To bi kasnije dovelo do povecanog apetita...sto mi nije cilj..
Apetit moze da se dobija kad ti telo trazi , odredjenu vrstu , kad ti trazi energiju , i kad ti je zeludac prosiren...ovo trece mi ne treba, ovo prvo je pozeljno ovo drugo je zdravo da bude ispunjeno ali moze i da ne bude neko vreme...

Back