Kako postati svoj covek u tridesetim....

Cek da vidimo sta kazu oni na koje se odnosi tema, a nisam siguran da si u pravu, jer bi prvo trebalo da definisemo sta je to potrebno da covek bude nezavisan. naravno nisi nezavisan od drustva ni na planini sa meckama...ali neki osecaj nezavisnosti je bitan.
Tacnije, mislim da je odnos izmedju generacija zaostren bas zbog tog osecaja, a ne realnih stanja.

Ok, sta je fer odnos?
Kakva pomoc je potrebna?
Cime su sputani mladji?

Da ga pusti da odraste a ne da ga stiti od svega kada treba da postane svoj covek.
Aleksandar Makedonski je sa 16 godina dobio odred konjice, generala da ga savetuje i celo desno krilo pod svojom komandom u ratu, medju tim ljudima je bilo i njegovih vrsnjaka.
Sada imas coveka od 30 godina koji ne zna da promeni tocak na svom automobilu.
Ne mislim na materijanu vec na moralnu podrsku, da se da dobronameran savet ukoliko je potrebno a ne da se zvoca i komentarise zajedljivo kako od svega nema nista, kako nikad nece biti bolje i kako je vlast za sve kriva.

Cek da vidimo sta kazu oni na koje se odnosi tema, a nisam siguran da si u pravu, jer bi prvo trebalo da definisemo sta je to potrebno da covek bude nezavisan. naravno nisi nezavisan od drustva ni na planini sa meckama...ali neki osecaj nezavisnosti je bitan.
Tacnije, mislim da je odnos izmedju generacija zaostren bas zbog tog osecaja, a ne realnih stanja.
Naravno da je zaoštren kad još uvek žive k'o u rodovsko-plemenskim zajednicama. Po tri generacije u istoj kući i dvorištu, k'o fol deli ih ograda.Ti inače možeš da definišeš šta god tebi odgovara "biti nezavistan".U prvom redu to je ekonomska samostalnost, u drugom je samostalnost da sam donošiš odluke koje se tiču tvog života, sve dok se ne stupi u brak(koji podrazumeva kompromise).

Odrastao čovek koji još uvek živi sa svojim roditeljima, čak iako radi i dobro zarađuje, izgleda kao neko kome je dato da bude nezavistan, ali mu je uskraćeno da ima svoju slobodu.To je po meni gora i štetnija varijanta za ljudsku psihu ,od onih koji nikad i ne odrastu.Ili ti žargonski:"đžaba ste krečili".

Poslednja izmena:
Da ga pusti da odraste a ne da ga stiti od svega kada treba da postane svoj covek.
Aleksandar Makedonski je sa 16 godina dobio odred konjice, generala da ga savetuje i celo desno krilo pod svojom komandom u ratu, medju tim ljudima je bilo i njegovih vrsnjaka.
Sada imas coveka od 30 godina koji ne zna da promeni tocak na svom automobilu.
Ne mislim na materijanu vec na moralnu podrsku, da se da dobronameran savet ukoliko je potrebno a ne da se zvoca i komentarise zajedljivo kako od svega nema nista, kako nikad nece biti bolje i kako je vlast za sve kriva.
Da se vratimo na ovaj post o fer odnosu....dobronameran savet? kome? ko bi trebalo da da savet?
kako razlikujes pomoc od toga da ga stiti od svega?

Da se vratimo na ovaj post o fer odnosu....dobronameran savet? kome? ko bi trebalo da da savet?
kako razlikujes pomoc od toga da ga stiti od svega?

Zavisi oko cega, nekada stariji da da savet ali nekada i da saslusa mladjeg ako je posao na duge staze i nece dati brzo rezultate.

Pomoc je kada ti neko da ruku da ustanes kada padnes ali ako ti ne da da padnes neces znati da ustanes kada nije vise pored tebe.

Ili recimo, stalno probas i menjas poslove, nekad i ulazes i pucas, nekad samo radis i ide ti dobro, ali puca firma....
ali je tebi najjednostavnije da prestanes da radis dok se neko opet ne seti da ti nadje posao....
I uostalom, da li je bilo ko duzan da misli o tvojim problemima, ako ti sam ne trazis?

Da li zaista mislis da mladji traze savet ili da svoje probleme ne dele samo sa drugovima?
Ono sto ja vidim je da ljudi sa trideset imaju svoj stav i da se drze tih stavova i ako bi im neko rekao da to nije bas tako izgledalo bi kao zlonamerno ponizavanje i povredjivanje ega......

Ako su pametni trazice savet od onoga za koga znaju da moze da im pomogne.
Zelim da kupim automobil i imam srece da mi je ujak automehaničar, njega cu pitati koje modele da gledam i sta da kupim.

Znam da ne znam sve na svetu ali mogu da naucim ako treba, kada sam u pravu necu popustiti budali.

Back