Kako overklokovati

Jel ima ta tvoja ploca promenljiv bios chip ili ne(pretpostavljam da ima, ali ajd da pitam). Onda jel ima neko od tvojih ortaka Biostarovu plocu? Ako je sve da, uzmes lepo izvadis bios chip sa svoje, upalis Win na onom od tvog ortaka i dok radi komp zamenis bios chip i lepo reflashujes sa tvojim originalnim biosom. Inace kada flashujes iz win-a, vrati SVE na stock OBAVEZNO!!!! A preporucljivo je da flashujes iz pri bootovanju.

Možete bez previše brige vaditi BIOS čip čim se pokrene bilo koji oper. sistem ( već tu bios više ništa ne radi ). I poželjno je da to bude DOS... Samo treba biti pažljiv da se socket ne ošteti fizički ( ako se vađenje obavlja ''domaćim'' alatom ).
U principu, čak ne mora ista ploča da bude. Treba BIOS da je isti ( oblik socket-a, broj pinova, napon flešovanja ) i može da radi i na drugoj ploči ( provereno! )...

neznam dali je OC pametan i sta uopste dobijate sa time ali i to sam probao dok nisam sprzio dva intelova procesora na MSI plocama,pa sam inace presao na AMD sa VIA plocm i to je zakon,a sto se tice napajanja sto jace yo bolje(ali ipak proverite napon struje u kucnoj instalaciji) za mem mislim da je jos uvek the best Kingston

@corpusdeliktes
Bez uvrede bato,ali sta si hteo da kazes?????
To sto si ti sprzio 2 procesora ide tebi na cast,ali kakve to veze ima sa celokupnom situaciom i trenutnim problemom sa chipom????

@dr_Bora
Da ja sam i mislio na fizicko ostecenje... veoma osetljiva stvar( i ovo je provereno ;) )

corpusdeliktes:
neznam dali je OC pametan i sta uopste dobijate sa time ali i to sam probao dok nisam sprzio dva intelova procesora na MSI plocama,pa sam inace presao na AMD sa VIA plocm i to je zakon,a sto se tice napajanja sto jace yo bolje(ali ipak proverite napon struje u kucnoj instalaciji) za mem mislim da je jos uvek the best Kingston
da O/C za mene je dobar... I dalje cu da O/C-ujem bez obzira shta mi se desilo sa BIOS-om... Koliki si ti napon gurao kad si uspeo da sprzish 2 procesora ? :lol: i kako si ih hladio ? pasivno ? :lol:
Chim ti si preshao na AMD i plocu sa VIA chipsetom i kazesh da je to najbolja kombinacija neshto kod tebe u glavi nevalja :lol: mislim na VIA chipset... VIA chipset zajedno sa SIS chipsetom su ubedljivo najgori
Kinston je najbolji, e pa nije ! !najbolji je OCZ ( znam da mozda nisi chuo za OCZ ali jbg ) Ako si vec preshao na AMD trebalo je da uzmesh plochu sa nForce chipsetom zato shto je najbolji....
Evo zashto OC:
Kupish procesor koji koshta 110 € i default radi na 1.8 GHz i bez podizanja napona ( ili sa minimalnim 1 ili 2 stepena ) dignesh ga na 3.0 GHz...
E 4300 - 110 € ( ja sam ga platio 185 € :( poshto sam ga uzeo 2 nedelje posle nego shto je izashao )
Default Clock - 1.8 GHz
Voltaza - 1.3250 V
FSB - 800 MHz
Cache - 2 MB shared
A kad ga kloknesh na 3.0 GHz radi u rangu sa E 6700 koji koshta 3 puta vishe....

corpusdeliktes:
a za BIOS ako neznate sta radite 100% bolje nemojte
da ja sam debil neznam da flashujem BIOS... :lol: Dovoljno je da se loshe upishe 1 bajt i odmah nije dobro....

E inache stigla mi je plocha sa reklamacije iz Telix-a i kazu da kod njih radi sve normalno i da podize Win.... Mozda mu je smetala neka kartica ili neki HDD... Neznam... Josh nisam sastavio mashinu... Kad sastavim javljam shta je bilo uzrok problema....
Nego jel ovaj cooler dovoljan za OC 100 % ? :-) i dali ce stati u moje china no name kucishte ? ;) ;)
IMG_7277.jpg

IMG_7276.jpg

IMG_7275.jpg

IMG_0844.jpg

Inache stigla mi je plocha sa reklamacije i za divno chudo oni meni kazu: pa tvoja plocha normalno ulazi u BIOS i normalno podize sistem.... :o A sve shto su u servisu ( ovde u selu ) uradili je povadili sve kartice ( osim grafichke ) otkachili HDD-ove i optiku i onda su izvadili BIOS chip i ponovo ga stavili na plochu i odneli u telix a pre toga u servisu nisu probali dali ce da proradi :D i za divno chudo iz telixa su javili da je proradila....
Probao sam i reset CMOS preko jumpera ali to nije pomoglo.... :confused: Mozda kad su u servisu izvadili BIOS chip mozda se tad resetovao CMOS stvarno neznam... :confused:

Probacu ovih dana da ga dignem @ 3.0 GHz

U subotu nocu kad sam doshao iz diskoteke malo sam clockovao grafichku Gainward 7600 GS GLH sa GPU 500 i MEM 600 na 550/800 MHz ( na 558 za GPU je sledio restart a na 810 MHz za memoriju pojavile se linije na Ati Tool chupavoj kocki ) Temperatura nije prelazila 60 C pa mi nije jasno shto nisam mogao vishe.... Vidim da su ovu karticu terali na 600/800 bez ikakvih modova.... Pa dobro bilo kako bilo sa grafichmom sam relativno zadovoljan pa sam i CPU kloknuo na 3.0 GHz... 8) U win je ushao iz prve: FSB = 333 / Mem = ddr400 = 667 MHz / Vcore = 1.35 ( 1.3250 V je default ) ali odmah posle oko 20 min je puknuo pa sam mu povecao napon na 1.375 V... Nisam mu pustio Orthos poshto me mrzelo i bio sam "umoran" :D Pustio sam mu samo 3D mark 05 i za to vreme je radio stabilno.......
Evo i validacije za CPU:
http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=209156
Ovo mi nije jasno: kako 3x1 GB moze da radi u dual channal-u ? :confused:

E reshio sam problem tako shto sam jednu Transcend vratio poshto mi nije ni bio cilj da imam 3 GB nego 2 GB... Uzeo sam 2 Transcenda samo za svaki sluchaj ako nece da saradjuje transcend + PQI u dual channal-u..... Sad sam nashtelovao rade u DC i testirao sam ih i nema greshaka....
Postavio sam ih na 2 T i 5-5-5-15....
dr_Bora:
Zanimljivo... Tako je to kad se zajebavaš po kompu kada si pod uticajem... ;-)
Ma nisam bio puno pod uticajem poshto sam video sve ikone na desktopu i nisu bile duplirane i mutne.... ;-)

Pozdrav svima:
*Iskusnim majstorima OC-a
*Te svim onima koji su s manje ili vise uspeha nekad nesto radili na ovu temu i jedno pitanje za sve (da mi nebiste rekli pisano je ovde o toe mnogo procitaj - napominjem da sam sve procitao od korica do korica i nenadjo nista o mom problemu)
-Dopala mi saka Epox ploca EP-8KHA+ i iskopao sam AMD Athlon 1800+ procesor!
Od mase naroda procitah i cuh da je Epox strava za klok i reko ajd da i ja nesto cacnem oko toga pa sta Bog da!
-Na ploci ima dzamper za fsb 100-133- prebaceno na 133.
-U biosu DRAM klok stavljen na 133 (sta izabrati od performansi ploce ima normal,fast,faster i fastes- od toga kaze zavise neka setovanja koje ploca sam vrsi): kakve tajminge za memoriju izabrati (kingston KVR400X64C3A/1Gb) do koliko joj dici napon-sad je na 2,7v i DRAM Clock i DRAM Timing By SPD!
-U odeljku biosa Frenquency/Voltage control kako podesiti date parametre da se dati procesor na pomenutoj ploci natera da predje 1800 jer ja to nisam uspeo cineci svakojake kombinacije mnozenja (mnozioc ide do 17 ali ja ga nisam uspeo dici vise od133x13 sto je 1729) svaka druga matematika s raznoraznim kombinacijama veca magistrala - manji mnozilac za posledicu ima crnilo ekrana i tisinu.
-Pitam se da mozda za to nije kriva graficka karta GF4-64mb da se njoj neizmnozi AGP magistrala pa pobrljavi-nisam nasao u Biosu opciju da se zakljucaju i obezbede od oc-a PCI i AGP magistrale te da to nepravi problem sto je grafika krs - da probam s ATI 9800PRO(nisam smeo dok se nekonsultujem s vama zao mi da je mozda upropastim ovoim eksperimentima samo radi puke znatizelje!!!)
-Pitam se jos da mozda procesoru nije zakljucan mnozioc iako ga u Biosu mozes menjati?
-Ako bi stavljao ATI-ja moram da stavim i jace napajanje ovo je neko no name 400w -pa se bojim da ce da bude slabo.
-Sigurno sam smorio al pomagajte - da i ja nesto naucim od ovih vestina .
Hvala na razumevanju i na ulozenom trudu unapred !!! :)

neznam za taj procesor ali Athlon 2000+ koji radi na 1.67 GHz najveci stabilan clock na vazduhu je bio ~ 1.8 GHz znachi oc bednih 130 MHz.... Nisam siguran da li taj 1800+ moze preko onih 1729 ali ja mislim da nemoze....

Klothius:
Jedno pitanje: da li si dizao voltazu procesoru????
Pozdrav,
pokusao sam i to,za+0,25v i 05v al bez ikakvih rezultata kada se primeni procedura dizanja magistrale na 166 a spusti mnozioc na 12 = samo crnilo ekrana.
-Pitam se dal mozda treba i flesovati bios jer je verzija 8khi2612 od 2002-07-30 a posle nje ima jos tri izdanja te u zadjem od 2003-05-09 kao napomena pise: Improved Atholn XP2600+ stability.
- Razmisljam i o memoriji i njenim setovanjima : trenutno stoji na 2T i timing by SPD-dal joj neodgovara sto je 400Mhz mozda bi joj vise pasala da je na 333 i recimo da je 512mb a ne sadasnja vrednost 1Gb (mada posteno govoreci mislim da to nebi trebao da je problem)hvala na razumevanju i trudu!
Unapred zahvalan

Samo novije masine je moguce klokovati one koje imaju ono dugme za reset BIOS-a
Ja sam imao stariju ,nije imao reset dugme i bacio sam maticnu ,a sam malo sakm klokovao,sad imam nowu maticu pa ga lokujem dosta.
Samo preporuka!!

Wolweline:
Samo novije masine je moguce klokovati one koje imaju ono dugme za reset BIOS-a
Ja sam imao stariju ,nije imao reset dugme i bacio sam maticnu ,a sam malo sakm klokovao,sad imam nowu maticu pa ga lokujem dosta.
Samo preporuka!!

Odakle si ti izashao ? Shta ti pricash ? Jesi mozda cuo za vadjenje baterije sa ploche da se tim resetuje CMOS ? :lol:
I novije ploche imaju S.R.S. ( self recovery system ) pa ako i preterash sa overclockom plocha ce sama posle 1-2 pokushaja paljenja da vrati sve na default ( odnosno sama plocha ce da resetuje CMOS )

Neznam kako se zvala plocha ali je na njoj bio neki PII koji se nemormalno overclockovao sa 400 MHz na 700 MHz ! ! :!: U to vreme je bio chudo... tako da ti prichash gluposti...

Back