Kako overklokovati

Master Of The Air:
E ovako...kako?Imam procesor AMD Athlon(tm) XP 2500+ i na koliko bih mogao da mu podignam brzinu?

Processor
Model : AMD Athlon(tm) XP 2500+
Speed : 1.84GHz
Model Number : 2500 (estimated)
Performance Rating : PR2719 (estimated)
povecavaj mnozilac i vidi dokle mozes da doguras zatim povecaj napon pa probaj opet povecati mnozilac i stices da 2.20ghz ja inana athlon xp 2400+ radi na 2.2 bez ikakvih problema

ptosic:
Ljudi pomagajte...

Pokusavam da provalim kako da overclokujem procesor...

Dakle imam :
MB Gigabyte GA-945PLM-S2 (rev1.1)
CPU Intel Core 2 Duo E6600 na 2,4 sa 4 MB kesha

Ploca mi prijavljuje da procesor radi na 1,8 i na temperaturi od maksimalno 22 C posle 3DMark 2003 testa (rezultat je 3000)

Update-ovao sam poslednji BIOS ali ni pre ni sada mi ne daje niti jednu opciju za overclock, pokusao sam i sa Ctrl+F1da mi otvori dodatne opcije medjutim tu mi samo daje mogucnost da clocknem memoriju (tipa CAS to RAS...)....

Ima li ikakve sanse ?
Nema sanse,taj procesor radi na 1066fsb,tvoja ploca podrzava do 800fsb,zato ti i pojavljuje da radi na 1,8ghz!
Inace taj skor sto si napisao je veoma veoma mali,jel koristis integrisanu graficku? ili si testirao samo procesor?
Predlog : menjaj plocu...
http://www.gigabyte.com.tw/Support/...board&ProductID=2377&ProductName=GA-945PLM-S2

Zlaja87:
Nema sanse,taj procesor radi na 1066fsb,tvoja ploca podrzava do 800fsb,zato ti i pojavljuje da radi na 1,8ghz!
Inace taj skor sto si napisao je veoma veoma mali,jel koristis integrisanu graficku? ili si testirao samo procesor?
Predlog : menjaj plocu...
http://www.gigabyte.com.tw/Support/...board&ProductID=2377&ProductName=GA-945PLM-S2

Nije integrisana u pitanju je ASUS 7300LE radi na 400/450 i mislim da je 512 MB RAM

Kada upalim komp prijavljuje mi 200x9 za CPU

...Samo mi nije jasno kako ne postoji niti jedna od opcija u BIOS-u za podesavanje magistrale, voltaze...

...Ispravka...ne zelim da kloknem taj procesor nego da ga nateram da radi u svojoj punoj snazi...video sam da je magistrala procesora 800 ali mi se cini da ne radi ni na tom taktu... ima li ikakva fora da se popale gore pomenute opcije u BIOS-u ?

@ ptosic
Chekaj kupio si procesor koji koshta 350 € i kupio si njesra od matichne, 512 MB ram ( bash me zanima na koliko MHz radi ? ) a grafichku nemoram ni da komentarishem.....

Shto jednostavno nisi uskladio cene i performanse i nisi kupio sledece: E 6300 ili E 6400 / Asus P5B Deluxe ili Gigabyte GA-965P-DS3 ili Intel D975XBX2 dobro ova zadnja koshta oko 250 € ali vredi svaki evrocent i najbolji je overclocker / 1 GB 800 Mhz Ram / 7600 gs ili 7900 ? ? ? ?
ovo bi te priblizno koshtalo kao ono tvoje sa kojim necesh dobiti te performanse kao sa ovim shto sam ja naveo... 8-) 8-)

ivam91:
Bez uvrede ali samo budala hoce da klokne takav procesor....

Takvi procesori se samo kupuju zbog toga ! ! Radi na 2.4 a bez problema sa dobrim ramom i dobrom plochom ( Intel D975XBX2 ) se klokne do min.3.5 GHz :lol:

A ti ivame ako si protivnik Overclocka :shock: nemoj ni da ulazish u temu kojoj u naslovu pishe "Kako overklokovati...." :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa mora da mozes da pomeras taj bus speed nekako?? ali opet ti nece biti isti efekat zato sto ti je losa ploca za taj proc.
I tu ti nesto ne valja nije moguce da imas samo 3000 skor u 3d03...
Taj procesor neces moci da iskoristis potpuno dok ne promenis plocu,i ako uradis OC neces moci da ga doguras do 2,4ghz sto je njegov default...

*P*A*B*L*O*:
@ ptosic
Chekaj kupio si procesor koji koshta 350 € i kupio si njesra od matichne, 512 MB ram ( bash me zanima na koliko MHz radi ? ) a grafichku nemoram ni da komentarishem.....

Shto jednostavno nisi uskladio cene i performanse i nisi kupio sledece: E 6300 ili E 6400 / Asus P5B Deluxe ili Gigabyte GA-965P-DS3 ili Intel D975XBX2 dobro ova zadnja koshta oko 250 € ali vredi svaki evrocent i najbolji je overclocker / 1 GB 800 Mhz Ram / 7600 gs ili 7900 ? ? ? ?
ovo bi te priblizno koshtalo kao ono tvoje sa kojim necesh dobiti te performanse kao sa ovim shto sam ja naveo... 8-) 8-)

Takvi procesori se samo kupuju zbog toga ! ! Radi na 2.4 a bez problema sa dobrim ramom i dobrom plochom ( Intel D975XBX2 ) se klokne do min.3.5 GHz :lol:

A ti ivame ako si protivnik Overclocka :shock: nemoj ni da ulazish u temu kojoj u naslovu pishe "Kako overklokovati...." :lol: :lol: :lol: :lol:

Graficka ima 512 MB RAM-a a imam 1GB Kingston na 667Mhz (ispravi me ako gresim u hercazi)

Plocu, procesor i RAM sam dobio na poklon od supruge :-D...nego, elem...pomagaj ako moze nesto sa ovim da se uradi jer nemam para za menjazu ploce, mada ne znam ni koliko bi to zadovoljstvo kostalo...

ptosic:
Graficka ima 512 MB RAM-a a imam 1GB Kingston na 667Mhz (ispravi me ako gresim u hercazi)

Plocu, procesor i RAM sam dobio na poklon od supruge :-D...nego, elem...pomagaj ako moze nesto sa ovim da se uradi jer nemam para za menjazu ploce, mada ne znam ni koliko bi to zadovoljstvo kostalo...

Ta grafichka nemoze da ima 512 MB nego samo 128 ili 256 MB ddr2 i yebenih 64 bit mada neznam koju seriju imash ali pogledaj ovde Jedino ako uzima josh memorije iz sistemske.... mada naznam shta ce ti uopshte 512 MB na takoj shklj kartici..... Na ovakvoj grafichkoj nevazi pravilo shto vishe to bolje.... josh kad ima 64 bit :-? :-? :-? neznam i shto prave takve kartice....
Skini program everest i vedecesh tachne specifikacije tvoje kartice....
Neznam shta drugo da ti kazem....
Ako bi hteo da menjash plochu pa koshtalo bi te nekih 100-150 € npr Biostar 965 PT koshta oko 110 € i za te pare dobijash izuzetan overclock.....

*P*A*B*L*O*:
Ta grafichka nemoze da ima 512 MB nego samo 128 ili 256 MB ddr2 i yebenih 64 bit mada neznam koju seriju imash ali pogledaj ovde Jedino ako uzima josh memorije iz sistemske.... mada naznam shta ce ti uopshte 512 MB na takoj shklj kartici..... Na ovakvoj grafichkoj nevazi pravilo shto vishe to bolje.... josh kad ima 64 bit :-? :-? :-? neznam i shto prave takve kartice....
Skini program everest i vedecesh tachne specifikacije tvoje kartice....
Neznam shta drugo da ti kazem....
Ako bi hteo da menjash plochu pa koshtalo bi te nekih 100-150 € npr Biostar 965 PT koshta oko 110 € i za te pare dobijash izuzetan overclock.....

Za te pare cu pre zenu izvesti na veceru nego kupovati drugu plocu...hvala svima, ovo ce morati da ostane ovako kako jeste...

EVEREST Info :

Za graficku : NVIDIA GeForce 7300LE, MemorySize 512MB
za CPU : CPU Type Intel Core 2Duo 1800 MHz (7x257), Origilan clock : 2400MHz

7300LE postoji sa 512mb ram-a.Jeste da tih 512mb nece doneti APSOLUTNO nista,ali izgleda mocno,a samim tim i privlacno za neupucene kupce.@ damnjan Taj proc radi na 1.67ghz jel da?On bi trebalo da stigne do nekih 1.7 ili 1.8 ghz.Ako bas imas srece,mozda odes i preko.Naravno moraces da dizes voltazu proca da bi stigao do tih 1.8ghz.Ukoliko budes planirao da extremno dizes voltazu,sigurno ce ti trebati nov kuler.U suprotnom verovatno nece.Sve zavisi od tvojih trenutnih temperatura.

Procitao sam dosta stvari o ovoj temi, dosta dugo se poigravam sa mojom
masinom pokusavajuci da izvucem maksimum iz nje.

Konfiguracija mi je sledeca:

Asus K8n
AMD Sempron 2600+
2x512 ddr400 kingston

Jedan memoriski modul je kupljen sa kompletnom konfiguracijom, pre oko godinu i po, a drugi
je star par meseci. Asusov PC probe cita stari kao single bank, a novi kao double bank.

Prilikom default vrednostima u biosu, memorija mi radi na 166 Mhz,
i ne mogu da je podignem na 200 Mhz, koliko bi po mojim shvatanjima trebala da radi.
Podigao sam FSB na 250, HT postavio na 3, i vrednost memorije na 333Mhz, tako da mi CPU-Z
sada ocitava da mi procesor radi na 2000Mhz, ht link na 750 i memorija na 200Mhz. Sistem
je perfektno stabilan, temperatura procesora je 40 stepeni pri max opterecenju. Hteo bih
da izvucem maximum iz procesora(2.4GHz je po mojim racunima), ali je problem u sledecem:
cim pokusam da spustim brzinu memorije na 266 MHz, ili da joj promenim bilo koji drugi
parametar, bios mi blokira, sledi resetovanje istog i opet sve ispocetka. U biosu mogu da
podesim da vrednosti brzine memorije budu 200, 266, 333, 400MHz i sve rade osim kada stavim
na 266. Takodje, CAS Latency mi stoji na 2.5, i cim ga promenim moram da resetujem bios.
Na kutiji od jednog memoriskog modula pise da je CAS Latency 2.5, a za drugi ne znam vrednosti.
Ostali parametri memorije su: RAS to CAS Delay 3 clocks, RAS Precharge 3 clocks,
Cycle time (Tras) 7 clocks, Bank Cycle Time(Trc) 10 clocks, Command Rate 2T,
DRAM Idle Timer 16 clocks.

Mozda sam ovo napisao malko konfuzno, ali valjda je neko razumeo sta sam hteo reci sa ovim silnim tekstom iznad.

Moja pitanja su sledeca: Kako da zadrzim brzinu memorije na 400(200)MHz?
Ima li neko ideju zasto mi promena ostalih parametara memorije
zapucava bios, i kako da ih podesim za najbolje preformanse?

UNAPRED ZAHVALAN NA ODGOVORIMA

Uvek je vaznija brzina procesora nego brzina memorije.Ja ti preporucujem da ostavis sve kako je i da podignes fsb jos malo(dokle moze). Tako ce mem raditi nesto brze od 200mhz,a proc ce biti blizi njegovom max oc-u.

Moja konfiguracija je sledeca:
ASRock 4CoreDual-VSTA
Intel Pentium D 915 2.8Ghz @ 3.123
DDR2 GEIL 1GB 533Mhz @ 600Mhz
ASUS N6600GT/TOP/TD 128mb 128bit
Ostalo je manje-vise nebitno.

Kako da memoriju zakljucam na 600Mhz a procesor da podizem jos, jer znam da provereno moze do 3.3 bez podizanja napona? Uskoro trebam da zamenim ovu memoriju za DDR2 GEIL 1gb na 667Mhz pa cu da je kloknem na 750-800Mhz. Ali mi opet treba kako da je zakljucam.

Ne mozes da zakljucas frekv. mem. Mozes jedino da spustis memorijski dililac na nizu vrednost sto bi ti spustilo i frekv. memorije,ali ako nastavis da overklokujes sticices do tvoje sadasnje frekv. Inace koriscenje mem delioca na Intelu(P4 i celeron) daje losije rezultate od 1:1 mem delioca na istoj frekvenciji,ali s obzirom da ti proc moze vise,slobodno ga koristi.

Evo sad pre dva dana mi je stigao Cooler Master Hyper TX pa sam zamenio ovaj box i malo sam se igrao..... :D Znam da je clock manje - vishe bedan ali nisam ni isao na veci...
.....nego na shto manju voltazu ;)
Ova prva slika je na default voltazi ( 1.3250 V ) druga je na 1.2500 V a treca je na 1.21875 V :D Ovo su voltaze kad se gleda u BIOS-u.... Vidite i sami shta kaze CPU-Z....

E ali sad imam problem: kako da memoriju nateram da radi 1:1sa FSB-om ? najmanji memorijski delilac koji mi je ponudjen u BIOS-u je 533MHz
Memorija je PQI 1 GB 800 MHz

Nebi je to ovde pitao da znam.... Ali kad je stavim na auto ona radi na 710 MHz kao shto vidish i na slici....

Samo mi nije jasno shto je INTEL stavio 1.325 V kao default za CPU kad sam ga ja Overclockovao na 2.4 GHz na 1.21875 V :D Nije ni chudno shto ga ljudi O/C na 3 GHz na default voltazi....
Onda kad radi na default clock-u valjda se VCORE moze postaviti na najmanju ponudjenu a to je 1.1 V i skinuti oko 8-9 C ( sa box coolerom ) ako ne i vishe.....
Evo ja shto sam overclockovao i undervoltovao cpu skinuo sam nekih 7-8 C
Ko to kaze da se clockovanjem dobija veca temperatura... :D

Back