Kako overklokovati

Ej drugovi...imam pitanje za vas overklokere...

AMD ATHLON64 3000+...1.8Ghz
MSI K8N NEO 4-F .....S939
2X512MB+1X1GB KINGSTON....PC400
NV8600GT
400W...........

Posto sam nacuo da se ovaj procesor klokuje ko lud a i ploca
recite mi kako da ga DIGNEM bar na 2,4Ghz....

Ranije sam se bavio 7 godina sklapanjem racunara,ali nikada
se nisam upustao u OC....,iskreno nije me ni interesovalo...

Znaci recite mi da li je moguce da OC procesor,a ostale komponente ne
tli kada se klokuje proc. mora i memorija...RAM........

Unapred zahvalan.

imam procesor Intel 865PE/848P + ICH5 chipset based cpu 2.40 Ghz
RAM 1280
ploca MSI
samo me hladjenje malo je*e...
digao sam procesor na 3.00 Ghz i nisam pokusavao vise zbog hladjenja, ali ne znam da li treba da dignem voltazu ili koliko i sta....

i ako podignem malo vise sta ce da se desi? :D objasnite malo please :D

Poslednja izmena:
normalno biosi za razlicite ploce su razlicite ali meni je po advanced ( gde se podesava frekvenciaj memorije procesora itd ) ima opcija agp/pci frequency ides manual i izaberes 66.66/33.33

ok, nasao sam to ... ali ima novi problem :)

ovako je po default

adjust cpu bus clock (Mhz) 133
adjust agp/pci clock (Mhz) 66.66/33.33

e sad kad povecavam cpu bus clock srazmerno se povecava i agp/pci ... i kad podignem cpu bus, onda agp/pci ne mogu da stavim na 66.66/33.33 ...
npr cpu bus clock sam stavio 155 (Mhz) i onda sam pokusao da stavim agp/pci na 66.66/33.33 i ne moze ... najmanje je 67.01/33/50 ... nisam sacuvao promene...
sta da radim ?

Uopste nije preporucljivo preterivati sa overklokingom,moze izazvati dugotrajne posledice.Ne mozes od nekog starog procesora sada da pravis novi.Treba biti pazljiv sa tim stvarima.Sto se tice temperature procesora,bez obzira na to koja temperatura stoji kao krajnja tacka za upozorenje,ne valja ako predje 65 stepeni.Tu se treba vec zabrinuti.Eventualno do 70 mozda i to je to.Dobro,sve ovo zavisi i od vrste procesora,neki su bolji za overkloking,neki ne,ali moja je preporuka da ko nije bas neki strucnjak za kompjutere da se drzi principa da ne dize radni takt za vise od 10% i da pazi da mu temperatura procesora ne predje 65-70 stepeni.

1zqy99l.png

Hladjenje Zalman 9700NT

Stable vec mesecima...

Sve zavisi od procesora,naravno da su razne varijante moguce.Ipak kljuc je u temperaturi jer ako je suvise velika,nastaju problemi.Kao sto rekoh ako je ispod 65 stepeni odlicno,ako je iznad 70 ne valja.Ako je temperatura niska,overklokuj dokle mozes.:D

Sve zavisi od procesora,naravno da su razne varijante moguce.Ipak kljuc je u temperaturi jer ako je suvise velika,nastaju problemi.Kao sto rekoh ako je ispod 65 stepeni odlicno,ako je iznad 70 ne valja.Ako je temperatura niska,overklokuj dokle mozes.:D

Ako je ispod 65 stepeni (odlicno) za koji procesor? ako je iznad 70 stepeni (ne valja) za koji procesor?

Kao i sam sto si rekao sve zavisi od procesora, istina, kako onda mozes da kazes da je za svaki procesor 70 C puno?

Ne mozes da poredis procesor dual core sa core 2 duo (core 2 quad) ili nove i7 procesore kao ni xeon procesore sa prethodnim navedenim.

Specifikacije, max temperature itd mogu da se nadju na intelovom sajtu, kao i na amd sajtu.

damir

Back