Kako overklokovati

Maticna mi je: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P , naci samo tako udjem u bios i to uradim sto kazes i to je to. :D

Ajde da ti kazem kako. Udjes u bios, nadjes M.I.T. mislim da se tako zove kod Gigabyta. Ako ne onda u biosu trazi gde ima ACC. Tu imas ACC (Adwance clock calibration) namestis na hybrid i reserujes. Ta ploca ima SB 710 i ACC. Kad resetujes ucitace taj hibridni bios i otkljucati i druga 2 jezgra ako su ispravna, a u 95% slucajeva jesu, Dakle nakon ukljucenja opcije hybrid trebao bi imati x4 procesor i na njegovom fabrickom kloku od 3.1 ni sa 4 jezgra nemas potrebe za boljim hladjenjem od fabrickog kulera. Ako mu mislis jos i dizati clock trebao bi ti neki bolji kuler.

Ajde da ti kazem kako. Udjes u bios, nadjes M.I.T. mislim da se tako zove kod Gigabyta. Ako ne onda u biosu trazi gde ima ACC. Tu imas ACC (Adwance clock calibration) namestis na hybrid i reserujes. Ta ploca ima SB 710 i ACC. Kad resetujes ucitace taj hibridni bios i otkljucati i druga 2 jezgra ako su ispravna, a u 95% slucajeva jesu, Dakle nakon ukljucenja opcije hybrid trebao bi imati x4 procesor i na njegovom fabrickom kloku od 3.1 ni sa 4 jezgra nemas potrebe za boljim hladjenjem od fabrickog kulera. Ako mu mislis jos i dizati clock trebao bi ti neki bolji kuler.

Maticna mi je: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P , naci samo tako udjem u bios i to uradim sto kazes i to je to. :D

sto ne javis da li si otkljucao i druga dva jezgra. Zaboravih ti reci da u biosu u ACC hybrid namestis na automatic, ali to si valjda provalio.

Tu sam ja, nego ako otkljucam tako kako si rekao. Dal mogu da vratim nazad, pazi brate imam obican fabricki kuler

Pa ako zelis da vratis nazad (a neces zeleti), opet ces uci u ACC i vratiti na normal. Kod mene taj procesor vec 4- 5 meseci radi sa 4 jezgra na temperaturo 40 do 45. Box kuler, znaci nisam stavljao neki bolji. Kad osetim potrebu za vecim taktom, recimo 3,6 ili 4.0 onda cu menjati kuler. Iz radoznalosti sam ga isprobao na 3,4 Gz sa sva cetri jezgra i nisam primetio da dize temperaturu, doduse proba je bila kratka i radi bez problema. Znaci za 4 jezgra na 3.1 Ghz nemas potrebu za boljim hladjenjem.

Poslednja izmena:
Evo ovako,imam:

maticnu MSI P31 NEO-F
Intelov Dual-Core E1200 1.6 Ghz
Transcend JetRam JM800QLJ 1GB
GeForce NX8500GT 256mb isto MSI-ov

Podnozje maticne je 775,mogu i Quad procesori,magistrala je na 800mhz,ddr2 na 800mhz,i normalnom coveku bi to bilo dovoljno al ja sam samo nakon mesec dana od kupovine overklokovao i da kucnem u drvo i dan danas radi.

Overklokovao sam ovako:

otisao u bios i podizao samo brzinu magistrale,automatski se menjala i brzina cpu-a i rama.
Kada dodjem na nekih 900bus speed ,cpu je na 1.8ghz a ram na 900 i nesto
Podigao sam na 1000bus speed , cpu je na 2Ghz a ram je na 820 ( i tako sam ostavio )

Sve preko ovih 2ghz automatski se podize voltaza (bude u high performance mod-u ,nije u crvenom ) a ovako na 2ghz je po default-u 1.34v,temperatura cpu-a ne prelazi 25-33 stepena. Naravno i graficka se overklokuje tako da dobijem performanse GT8600.

E sad sledi glupo pitanje dali moze jos... :eek:

PC Wizard 2008 mi ocitava 2 brzine,pre overkloka to je bilo 1200 i 1600mhz,sve zavisi jel radi nesto cpu il ne radi; a sad je 1500-2000mhz, sto se tice multipliera on je na 6x tj.8x(kada je 2ghz).

Dali pokusavati ici na 2.2 ili 2.4(zbog dizanja voltaze)nesto mi se cini da mu je ovo maksimum koji maticna,cpu,i ram mogu dati,mada u biosu dok ne udje u crveno sto se tice napona cpu moze ici na 2.8.

Iskusni overclockeri prosvetlite me.... :ceka:

Ne kapiram te Iwane,ja napon ne menjam,automatski se podize sa promenom brzine magistrale,al sve u svemu kod napona imam 3 moda,sivi(default),beli(performance),crveni (critical). u belom je kad je cpu negde oko 2.8Ghz. Aj uslikacu fotoaparatom pa cu postaviti sliku iz biosa.

Nego par pitanja,jel voltaza jedino ono na sta treba da brinem i temeratura,ili je bitan i radni takt koji komponente mogu da podnesu. Ako je samo do napona i temp. ja znaci cpu od 1.6 mogu na 2.8 al da bi dosao do toga ram treba da podnese opterecenje od 1300mhz,fsb preko 500,malo su lude vrednosti

I koji su to programi koji mogu da mi odrade te testove i tempove???

Poslednja izmena:
Evo da se nadovezem na predhodnu pricu sa slikama:

Vrednosti po default-u su cpu1.6ghz,ram800,fsb200mhz
Trenutan overclock izgleda ovako,napon NIJE menjan!

2zroxgy.jpg

1675hk4.jpg

11m812u.jpg

Ovo je vrednost na koju bih hteo da stavim,da napomenem napon se sam automatski podize pri rastu vrednosti fsb-a i ostalih komponenti,ali ga i ja mogu manuelno podesavati(ovo sto on sam podesi je verovatno min vrednost koja mu treba za tu postavljenu brzinu)

2a7zodf.jpg

2sbtx4z.jpg

MAKSIMUM koji ne bih ni pokusavao je ovaj:

2hgr3us.jpg

PITANJE: Da probam da idem na 2.4 ili ne???? :think:

Evo da se nadovezem na predhodnu pricu sa slikama:

Vrednosti po default-u su cpu1.6ghz,ram800,fsb200mhz
Trenutan overclock izgleda ovako,napon NIJE menjan!

2zroxgy.jpg

1675hk4.jpg

11m812u.jpg

Ovo je vrednost na koju bih hteo da stavim,da napomenem napon se sam automatski podize pri rastu vrednosti fsb-a i ostalih komponenti,ali ga i ja mogu manuelno podesavati(ovo sto on sam podesi je verovatno min vrednost koja mu treba za tu postavljenu brzinu)

2a7zodf.jpg

2sbtx4z.jpg

MAKSIMUM koji ne bih ni pokusavao je ovaj:

2hgr3us.jpg

PITANJE: Da probam da idem na 2.4 ili ne???? :think:

Ne preceravaj sa tom maticnom sa OC,taj procesor moze vise ali sa boljom maticnom i boljim hladjenjem,mozes da pokusas na 2.2-2.3 pa proveri temperature i istestiraj ga sa orthosom i prime-om 95.
I sa svim OC taj procesor nece biti jaci od E2140 pre svega zbog malo cache memorije i tako da je to sve za dzaba.
Sto se tice graficke 8500GT neces nikada naterati da bude kao 8600GT jedino mozda kao 8600GS.

Poslednja izmena:
Serije E1xxxx E2XXX E3XXX E4XXX E5XXX To su procesori veoma niske klase(ja imam E2140 290,5 X 9 maximalno)koji se mogu overclock do besvesti što zavisi naravno pre svega od Hlađenje.
To su procesori koji su napravljeni da pre svega neverovatno malo troše struju,a kada se overclockuju onda se gubi smisao uštede energije.
Znači išlo se na tome da na default radi recimo slučaj kod mene X6 a na maxX9,a sve u cilju smanjenje potrošnje struje.

Pa ako zelis da vratis nazad (a neces zeleti), opet ces uci u ACC i vratiti na normal. Kod mene taj procesor vec 4- 5 meseci radi sa 4 jezgra na temperaturo 40 do 45. Box kuler, znaci nisam stavljao neki bolji. Kad osetim potrebu za vecim taktom, recimo 3,6 ili 4.0 onda cu menjati kuler. Iz radoznalosti sam ga isprobao na 3,4 Gz sa sva cetri jezgra i nisam primetio da dize temperaturu, doduse proba je bila kratka i radi bez problema. Znaci za 4 jezgra na 3.1 Ghz nemas potrebu za boljim hladjenjem.

Evo uradio sam i sta sad xD

Molim za pomoc :D
Znam da mi je par korisnika reklo da su otkljucali 2 fabricki zakljucana jezgra na Phenom ii x2 550 i 555 BE.I znam da je to 3 klika,pa sad moj bios me malo .....,malo vise.Do tog nivoa da ne mogu ni sistem da oborim:lol:.Ne mogu da se snadjem u boot meniju,ali to je za drugu pricu.Do overcloka cemo doci ,ali prvo ovo otkljucavanje ako uopste moze.Imam M4A77TD PRO Asusovu maticnu ,koja ima podrzan i Crossfire i ACC.I u ACCu ima mogucnosti - disabled;-auto;-all cores;-per core.Sto jos nigde nisam nasao na netu kao primer ,pa me malo buni.Malopre sam apdejtovao drajvere za maticnu i sad mi se pri dizanju pojavljuje i mogucnost za neki Asus Coreunlocker ,pa me buni jos vise.
Molim pomoc od nekog ko je iskusan i da mi se kaze koliko je opasno ovo sto radim i koji mi se programi preporucuju za ovakva prckanja pored Everesta za temp. i CPZ-U za sve ostalo ??!?!?!?!
:):)
p.s Nemam tu hibrid opciju o kojoj svi pricaju ,cak i nakon apdejtovanja procesora maticne

Poslednja izmena:
Molim za pomoc :D
Znam da mi je par korisnika reklo da su otkljucali 2 fabricki zakljucana jezgra na Phenom ii x2 550 i 555 BE.I znam da je to 3 klika,pa sad moj bios me malo .....,malo vise.Do tog nivoa da ne mogu ni sistem da oborim:lol:.Ne mogu da se snadjem u boot meniju,ali to je za drugu pricu.Do overcloka cemo doci ,ali prvo ovo otkljucavanje ako uopste moze.Imam M4A77TD PRO Asusovu maticnu ,koja ima podrzan i Crossfire i ACC.I u ACCu ima mogucnosti - disabled;-auto;-all cores;-per core.Sto jos nigde nisam nasao na netu kao primer ,pa me malo buni.Malopre sam apdejtovao drajvere za maticnu i sad mi se pri dizanju pojavljuje i mogucnost za neki Asus Coreunlocker ,pa me buni jos vise.
Molim pomoc od nekog ko je iskusan i da mi se kaze koliko je opasno ovo sto radim i koji mi se programi preporucuju za ovakva prckanja pored Everesta za temp. i CPZ-U za sve ostalo ??!?!?!?!
:):)
p.s Nemam tu hibrid opciju o kojoj svi pricaju ,cak i nakon apdejtovanja procesora maticne

ACC postavi na auto. Kako misliš da si apdejtovao drajvere, pa se pojavio core unlocker. Jesi bios ili drajvere apdejtovao?

Back