Kako overklokovati

Ja mislim da ploca tu zeza,citao sam uputstvo i pise da podrzava do 3,8Ghz. Sta mislis da li treba da skidam flash za bios pa da onda vidim nasta ce da lici? meni se ipak cini da treba malo veci napon,varira od 1,2-1,3 V...

Mozes li biti malo precizniji kod tog "od 1.2-1.3v"Ako je bukvalno razlika izmedju 0% i 100% opterecenja procesora 0.1v,to nije dobro.Koje napajanje imas i koliko je staro?Koju gfx karticu imas?Ploca podrzava procesor koji fabricki radi na 3.8ghz.To ne znaci da ces ti moci svoj da guras na tom taktu(najverovatnije hoces,ali uz vecu voltazu).Skini novi bios pa probaj.I budi siguran da to radis dok ti je sve na fabrickoj brzini.Kada flashujes,resetuj cmos za svaki slucaj.Srecno!

Pa nije fora da ti bootujes sa usb flasha,vec da pokrenes flash app integrisanu u bios.Nego da bi bootovo sa flasha,moras da imas poseban system fajl koji dopusta da se usb ocita kao sistemski disk.Najsigurnije ti je da stavis na floppy.Imas,takodje,program za tvoju maticnu koji flashuje iz windowsa,a mozes da flashujes i sa cd-a.Pa ti izaberi.

E ljudi pomozite malo , hteo bih da kloknem predhodni procesor koji mi vec par meseci skuplja prasinu u pitanju je AMD athlon xp1700+ istog bi stavio na sl konf... msi KT6V 1X ncp 256\266 i 1Xncp 1gb\400 zanimljivo je da obadva modula rade na 400 i gf mx440
Samo da napomenem da trenutno koristim nekog semprona 2500+ i najvise sto sam uspeo da dizem FSB na 185 mhz bez promene napona preko toga puca windows

Koliki je pocetni mnozilac?Da li mozes da ga menjas navise?To pitam posto stariji Athloni XP nisu imali zakljucan mnozilac.Ukoliko ti ona mem kojoj je pocetna brzina 266 vec radi 400,bilo bi pametno da spustis mnozilac.Da li imas mogucnost zakljucavanja agp i pci frekvencije?Koliki ti je sada napon na proc-u?

Sigurno ces stici do 2.0ghz sa stock naponom ili sa podignutim istim sa pocetnih 1.65v na 1.7v(mozda ti bude trebalo i 1.75v).Za sve posle toga zavisi od procesora do procesora.Uglavnom ukoliko si stigao do 2.0ghz bez dizanja napona,sigurno ces,uz blago podignut napon,otici dalje.Inace pre nego sto se upustis u dizanje fsb-a,pronadji opciju agp/pci lock i podesi na najnizu vrednost(valjda nekih 33.3/66(ili bese obrnuto)).Ukoliko to ne uradis,postoji velika sansa da ce ti se win korumpirati.

Klothius:
Koliki je pocetni mnozilac?Da li mozes da ga menjas navise?To pitam posto stariji Athloni XP nisu imali zakljucan mnozilac.Ukoliko ti ona mem kojoj je pocetna brzina 266 vec radi 400,bilo bi pametno da spustis mnozilac.Da li imas mogucnost zakljucavanja agp i pci frekvencije?Koliki ti je sada napon na proc-u?
mnozilac je 11 i nije zakljucan,.ali ako bih spustio mnozilac morao bih da podignem klok a posto memorijski i AGP klok nemogu da zakljucam mislim da ce sistem biti nestabilan.
a ako bih spustio memorijski na 266mhz, predpostavljam da bih mogao da dizem frekvenciju ,sto bi mu dalo bolje performanse
-napon na athlonu je pocetni 1.5v a krajnji je oko 2,3v ; dok je na sempronu pocetni 1.6v i sa tim naponom super radi na pravih 1942mhz jedino sto se malo vise greje posto mu je boox cooler
i da li moze da se nekako otkjuca mnozioc na sempronu

Dobro kevu mu.....jel može neko meni da pomogne pošto sam totalni laik, ovo je moj sistem:
Ploča: Intel Desktop Board D865PERL based system Board model Genuine Intel(R) D865PERL system board
OS version Windows* XP version 5.1 Service Pack 2 build 2600
OS memory 521,968 KB RAM

Procesor: Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz Bus speed 533 MHz
L1 cache Data Cache 8KB, Execution Trace Cache 12K Micro-ops
L2 cache Advanced Transfer Cache 512 KB
Form factor Socket 478
Stepping 9

Physical memory 512 MB RAM
Memory speed DDR333
Memory type DDR, Synchronous
Form factor DIMM
BIOS date 02/13/2005
BIOS size 512 KB
BIOS version P21 (RL86510A.86A.0089.P21.0502132202) Memorija: 512mb RAM

Grafička: nVidia GeForce 5500 FX

Problem je u grafičkoj jer mi klinac prijavljuje da na zahtevnijim igrama secka.............Da li postoji fora da se clockuje grafika da radi brže i šta mi treba za to? Hvala svim majstorima unapred, pošto vidim da se razbijate od iskustva, svaka čast, ja sam starija generacija i nemam pojma al me nije sramota da vas pitam!

Supertajni:
Dobro kevu mu.....jel može neko meni da pomogne pošto sam totalni laik, ovo je moj sistem:
Ploča: Intel Desktop Board D865PERL based system Board model Genuine Intel(R) D865PERL system board
OS version Windows* XP version 5.1 Service Pack 2 build 2600
OS memory 521,968 KB RAM

Procesor: Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz Bus speed 533 MHz
L1 cache Data Cache 8KB, Execution Trace Cache 12K Micro-ops
L2 cache Advanced Transfer Cache 512 KB
Form factor Socket 478
Stepping 9

Physical memory 512 MB RAM
Memory speed DDR333
Memory type DDR, Synchronous
Form factor DIMM
BIOS date 02/13/2005
BIOS size 512 KB
BIOS version P21 (RL86510A.86A.0089.P21.0502132202) Memorija: 512mb RAM

Grafička: nVidia GeForce 5500 FX

Problem je u grafičkoj jer mi klinac prijavljuje da na zahtevnijim igrama secka.............Da li postoji fora da se clockuje grafika da radi brže i šta mi treba za to? Hvala svim majstorima unapred, pošto vidim da se razbijate od iskustva, svaka čast, ja sam starija generacija i nemam pojma al me nije sramota da vas pitam!
Ovo je bre pitanje,a ne da treba svako od nas da postavi jos deset pitanja dok damo odgovor,covek ostavio sve informacije! svaka cast Supertajni!
Inace treba ti neki programcic,da otkljucas overclock,ja koristim RivaTuner,lak je za upotrebu,e sad koliko ces moci da je ubrzas... Imaj na umu da je to vec zastarela graficka,ne za tvoje potrebe,vec za potrebe tvog sina,tu graficku ces moci da ubrzas 10-15% ali ne znam koliko ce se to odraziti na te igre koje tvoj sin igra...

Postovani, planiram da kupim ploter PHZ3100 44", jeftiniji je od istog koji ima oznaku "ps" za oko $2000 da li neko zna stvarnu razliku osim one koja se moze naci u specifikaciji (memorija i format koji podrzava). Svaki savet za ovaj ploter je dobrodosao. Hvala unapred!
Mina

Ljudi pomagajte...

Pokusavam da provalim kako da overclokujem procesor...

Dakle imam :
MB Gigabyte GA-945PLM-S2 (rev1.1)
CPU Intel Core 2 Duo E6600 na 2,4 sa 4 MB kesha

Ploca mi prijavljuje da procesor radi na 1,8 i na temperaturi od maksimalno 22 C posle 3DMark 2003 testa (rezultat je 3000)

Update-ovao sam poslednji BIOS ali ni pre ni sada mi ne daje niti jednu opciju za overclock, pokusao sam i sa Ctrl+F1da mi otvori dodatne opcije medjutim tu mi samo daje mogucnost da clocknem memoriju (tipa CAS to RAS...)....

Ima li ikakve sanse ?

Back