Kako overklokovati

ja sam otprilike pocetnik i nije mi najjasnije sta smem i kako da cackam, a voleo bih da malo ojacam komp (AMD Athlon 64 3200+ (venice); 2x512 kingmax (veritech) 3200/400, ASUS EN6600LE, Mainboard= A8V-E SE).... sta mi predlazete? Koja se komponenta najcesce klokuje?
Inace, skinuo sam neki .reg (oficijelni) file koji mi je ubacio opcije za overclock u okviru opcija za graficku- mozda znate o cemu se radi (core clock i memory clock frequency su podeseni na 300 tj. 500 Mhz...)?

AMD Athlon 64 3500+
2 * 512 Kingston PC3200 uparene
DFI NF4 Ultra Infinity
ASUS 7600 GS 512 Silencer
Cooler Master 430W Extreme Power

Procesor po default-u radi na 2200
Ja sam podigao samo FSB na 220 i sad radi na 2420Mhz
Probao sam i vise bez dizanja napona al nece .
A i imam box kuler pa ne bih da preterujem.
Ima li ko slicno i koliko ga gura ?

jevtabg:
AMD Athlon 64 3500+
DFI NF4 Ultra Infinity

Kako da podignem FSB?
I koliko? Koje su moguce nezeljene posledice (nije on dzabe automatski stavljen na 200)...
Imam slican procesor ( 3200+, realno 2.0Ghz)... Ma, iznad sam vec napisao svoju konfiguraciju...

jevtabg:
AMD Athlon 64 3500+
DFI NF4 Ultra Infinity

Evo isceprkao sam nesto... Temperatura je stabilna- ne ide preko 55 na full load-u... Proverio sam komp sa memtest i prime 95 (ali samo po 1h) i radi bez greske :)
Ti ne mozes da povecas FSB preko 220, jer time povecavas i hercazu memorije. Moras obratiti paznju na ono sto ti je u prvom postu napisano- potreban ti je delioc koji ce za osnovu memorije gurati 166Mhz! Onda, kada povecas FSB na recimo 250 (koliko ja guram) memorija ce ti biti 210 (tj. 420Mhz)! Ako nisi ovo radio ranije bolje ne preteruj... Ja nisam radio ranije i bogami bila je prpa kada komp nije hteo da se boot-uje! Nekako se izvukao a ja sam morao JOS da ga cackam... Sada ipak, da kucnem u drvo, sve radi... :D Cak sam na ovaj nacin i 5% ubrzao memoriju :) Jedino sto nisam siguran je kako da podesim memory timings- ostavio sam sve na default (mozda bih cackanjem, kojeg nece biti, mogo izvuci jos)...

Dakle evo rezultata:

FSB= 251 (default 200)
Memclock index value = 166Mhz (default 200)
LDT BUS Frequency = 800Mhz (default Auto)
Tcl-Trcp-Trp-Tras = 3-4-4-8 (default ---II---)
2T/1T = 1T (default ---II---)
PciEx clock sync to CPU = Disable-100Mhz (default enable-100Mhz)
Pci Clock sync. Tu Cpu = Disable- 33Mhz (default enable-33Mhz)
CPU multiplyer = Auto-x10 (default ---II---)
-----------------------------------------
AMD Athlon 64 3200+ (venice)
ASUS A8V-E SE
2 x 512 Kingmax (veritech) PC 400 / 3200
ASUS GeForce EN6600LE
-----------------------------------------
Athlon 3200+ (2 Ghz default) ---> 2.5Ghz
DDRAM Kingmax 400Mhz ---> 420Mhz

I da ne zaboravim: kao sto ovde i vidis... Moras "lockovati" vrednosti PCIEx, PCI, i ako imas AGP! Cini mise da oni ne podnose bas najbolje novu hercazu CPU-a...
Ako te nesto buni iz sjajnog prvog posta, mozda je to samo zbog terminologije- to je i mene jedino mucilo, a to mozes da proveris negde na netu... I samo strpljivo i polako...

A oni koji su protiv OC, mogu da se zapitaju zasto uopste postoji BIOS?! Nije sigurno samo za podesavanje boot device priority! Uostalom i ako ce mi procesor brze crci... Nema veze :) Da li ce to biti za 5 umesto za 6 god. mi i nije bitno, jer cu vec za 2-3 morati da ga menjam :P A onaj ko odmah rokne 350Hz na FSB koji je po default-u 200Hz- mora da je lud! Njemu i treba a i bolje da mu crkne CPU- da se ne bi kasnije izgubio negde na NETu ili sta vec znam! :lol:

watcherrr:
koliko bi ja mogo da izvucem overklokovanjem
ploca- ASUS A8V Delux
pocesor DualCore 4200 Box AMD64 radi na 2200
RAM.M Kingston VR 1GB PC400 CL3DIMM-3komada ili 3GB
na koliko bi se mogo dici rad procesora :)

Moj X2 4200+ radi stabilno na 2900, a prelazi 3GHz, samo tada ne prolazi sve testove.

Ne razumem zasto si stavio 3x1GB RAM-a, zar tako ne gubis Dual-Channel mod?

Imam Sempron 2400 i k7vt4a pro a radi na 1000MHz. Hocu da ga klokujem ali pre neki dan je tako ortaku riknuo komp!
I on ima isti racunar kao ja (kupili zajedno kod istog prodavca) i i njemu radi na 1000MHz (10*100). Koliko sam ga razumeo on je digao magistralu na 133 i racunar je normalno digao sistem i prijavljivao da radi na 1333 MHz. Radio je normalno 15-ak minuta (slusao muziku i igrao zumu). Sve je bilo normalno dok nije restartovao racunar. Posle toga nije hteo da digne ni sistem ni bios nista, ni monitor se nije upalio. Mislim da mu je riknuo procesor. Predpostavljam da je nesto zaboravio da podesi u bios-u. Sta da uradim ja da da mi se ne bi desilo slicno?

Toshack:
Imam Sempron 2400 i k7vt4a pro a radi na 1000MHz. Hocu da ga klokujem ali pre neki dan je tako ortaku riknuo komp!
I on ima isti racunar kao ja (kupili zajedno kod istog prodavca) i i njemu radi na 1000MHz (10*100). Koliko sam ga razumeo on je digao magistralu na 133 i racunar je normalno digao sistem i prijavljivao da radi na 1333 MHz. Radio je normalno 15-ak minuta (slusao muziku i igrao zumu). Sve je bilo normalno dok nije restartovao racunar. Posle toga nije hteo da digne ni sistem ni bios nista, ni monitor se nije upalio. Mislim da mu je riknuo procesor. Predpostavljam da je nesto zaboravio da podesi u bios-u. Sta da uradim ja da da mi se ne bi desilo slicno?
sta da uradis? da ne budes budala.
-NULTO, da dobro proucis sve tekstove o OC na koje naidjes i da budes spreman i da naucis, ako zatreba, da resetujes bios!
- prvo fsb se ne dize odjenom za 33<hz,, vec se to radi po 3-5Mhz.
- drugo, lockovaces PCI i AGP!
- trece, kada i udjes u windows, neces pustati muziku i igrati Zumu, nego ces da pustis program koji ce da proveri stabilnost procesora i memorije! Takodje i temperaturu!
- cetvrto, neces nikada dizati fsb za vise od 20Hz, ako prethdno ne smanjis delioc za memoriju (tj. spustis je na 166 ili 133Mhz) kako ne bi skocila koliko i procesor!

E pa sad bas.Ako nikad nisi overklokovo,to ne znaci da ne treba da naucis i pokusas.Nakon nekog vremena stecices samopouzdanje i nece te biti strah da probas da izvuces jos koji mhz iz svog namucenog proc.A inace OCovati itekako vredi.Pogotovo ako volite da igrate FEAR sa slabom grafickom(znam iz iskustva).

Klothius:
E pa sad bas.Ako nikad nisi overklokovo,to ne znaci da ne treba da naucis i pokusas.Nakon nekog vremena stecices samopouzdanje i nece te biti strah da probas da izvuces jos koji mhz iz svog namucenog proc.A inace OCovati itekako vredi.Pogotovo ako volite da igrate FEAR sa slabom grafickom(znam iz iskustva).
da ali:
OC unistava garanciju, OC trazi bolji napon, OC trazi bolje hladjenje... OC smanjuje vek procesoru.
Na kraju ako hoces da uradis OC posteno, treba ti jos barem 40e, osim ako u startu nisi imao odlican napon a uglavnom se o tome ne misli da bi sto vise para dao na druge komponente. Ako ne znas sta radis o tome i da ne pricamo....
Naravno da je OC dobra stvar ako znas sta radis i ako imas komponente koje su pogodne za OC... Ali u principu kada sve sto sam rekao saberes i oduzmes- nisi mnogo na dobitku. Ako vec nisi rizikovao bolje je da to ne radis pogotovo na novijem kompu... Treba se ispraksirati pred kupovinu svakog novog kompa, pa onda to vec postaje super stvar :)
Uostalom neke procesore povlace iz prodaje samo zato sto ih opusteno kloknes toliko da ih everest prepoznaje kao 50e skuplje modele :)

Tacno tako.Ja sam bacio nekih 56e za Thermaltake napajanje sa 29A i 500w(volim da imam prostora za nadogradnju) i nekih 40e za Zalmana vf900cu(za graficku).E sad fora je u tome sto ja vec nekih 8 meseci imam stock kuler na Athlon64 3000+,a u njega guram 1.7v!Radi ko nov i nemam problema sa temperaturom.Usput Everest mi uopste ne cita koja mi je oznaka proc ako predjem 2.4ghz.

A kad je na 2.4,cita ga kao 3800+.A da i jos nije dokazano da OCovanje skracuje vek procesoru,posto nekima treba citava vecnost da crknu,a neki odma crknu i ako se dignu za 100mhz.A u vezi garancije,pa serviseri retko kad mogu da provale da si OCovo.Naravno sve zavisi od toga koliko si spreman da rizikujes.

Klothius:
A kad je na 2.4,cita ga kao 3800+.A da i jos nije dokazano da OCovanje skracuje vek procesoru,posto nekima treba citava vecnost da crknu,a neki odma crknu i ako se dignu za 100mhz.A u vezi garancije,pa serviseri retko kad mogu da provale da si OCovo.Naravno sve zavisi od toga koliko si spreman da rizikujes.
Da se nisi nesto zayebao? 100Mhz! To je veliki OC! To ti je OC od 50%!!!!! Meni sa FSB od 270Mhz (znaci: 200+70) cita Athlona 64 3200+, kao 4100+ :)

Back