KAKO NAUCITI STENE DA...

ma to je prvi izlazak napolje... navicice se... odredi tacno mesto sa novinama gde treba da obavlja nuzdu, nemoj da ih stavljas svuda po kuci, nosi je na to mesto posle obroka, igranja, vise puta, ostavi malo "namocenih" novina na to mesto pa ce po mirisu znati da tu treba da piski, pokazi joj... ponovi...skapirace...

Imam kuju toy pudle od godinu dana. Uzeli smo je pre 3 meseca. Zivela je u kuci sa drugim psima i sad je sama u stanu kad mi odemo. Ostavljam je u kuhinji, na toplom je, ima i vode i hrane i svoje mesto za lezanje i mesto za piskenje i kakenje. Problem je sto ona toliko arlauce da smeta komsijama pa su poceli da se bune. Pazim da sam kuci u vreme odmora i uvece ali ipak nemogu stalno da budem kuci jer radim a i sin mi je u skoli. Da li mogu da me prijave (tj da li se smeju drzati kucni ljubimci u stanu) i kako da je odviknem da toliko histerise???

p.s. trazila sam slicnu temu ali nisam uspela da je nadjem pa se izvinjavam ako se ponavljam :D....

tesko da ces je navici ako je do godinu dana zivela sa drugim psima i nije ostajala sama (a da je nosis svud u dzepu? posto je toy mozes :D...sala sala) jedino duzi period pa postepeno da ostaje prvo malo sama, pa sat, pa dva... postoji negde "tehnika" za to uvezbavanje, ako nadjem stavicu link. sustina je navici je da je ok da ostane sama, da joj se nece nista desiti, kod nekih pasa instinkt za coporom=drustvom je toliki da oni bukvalno misle da ce da umru kada ostanu sami i otud razvaljivanje stana, panicno arlaukanje po ceo dan i sl...mozda ovde nadjes:
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/psi/pas_sam_u_kuci.php

na zalost nesto im e pobrljavio sajt pa ne otvara drugi deo texta u kome se objasnjava kako, to ces morati sama da isceprkas... srecno!

tesko da ces je navici ako je do godinu dana zivela sa drugim psima i nije ostajala sama (a da je nosis svud u dzepu? posto je toy mozes :D...sala sala) jedino duzi period pa postepeno da ostaje prvo malo sama, pa sat, pa dva... postoji negde "tehnika" za to uvezbavanje, ako nadjem stavicu link. sustina je navici je da je ok da ostane sama, da joj se nece nista desiti, kod nekih pasa instinkt za coporom=drustvom je toliki da oni bukvalno misle da ce da umru kada ostanu sami i otud razvaljivanje stana, panicno arlaukanje po ceo dan i sl...mozda ovde nadjes:
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/psi/pas_sam_u_kuci.php

na zalost nesto im e pobrljavio sajt pa ne otvara drugi deo texta u kome se objasnjava kako, to ces morati sama da isceprkas... srecno!

od jednog kolege veterinara dobila sam upustvo da psa zatvorim u prostoriju gde ce mu biti toplo, uz naravno, hranu i vodu i da ga ostavim samog par dana....probacu, jer njeno deranje ometa stanare i ako se ovako nastavi moze se desiti da cu morati da je se odreknem :-|

od jednog kolege veterinara dobila sam upustvo da psa zatvorim u prostoriju gde ce mu biti toplo, uz naravno, hranu i vodu i da ga ostavim samog par dana....probacu, jer njeno deranje ometa stanare i ako se ovako nastavi moze se desiti da cu morati da je se odreknem :-|

nemoj to nikako da radis... po meni je to jako surovo prema psu... ili postepeno da je navikavas ili da vratis kucu ako mozes. posto je taj tekst ocigledno nestao odprilike ovako to navikavanje na samocu izgleda : pas se priveze povocem za npr.radijator da ne bi mogao da se udalji, ali da mu bude konforno. treba da ga naucis da sedi mirno, bez cviljenja i lajanja dok se ti udaljis par koraka. naredba sedi, smirujes ga pricajuci mu, ako bude miran dobija poslasticu, kada pas posle nekoliko puta ukapira da biva nagradjen kada mirno sedi i ceka pored radijatora (ili za sta je vec vezan) predjes na naredni korak: prvo da se maksimalno udaljis, a onda i da se sklonis iz njegovog vidnog polja, izadjes iz sobe i sl. naravno na kratko i cim je miran i ne cvili makar to bilo jako kratko u pocetku dobija poslasticu. posle produzavas vreme ostanka van sobe, pa zatvaras vrata, pa na kraju dodes do izlaska iz stana, pas sada ne mora da bude vezan ali nagradis ga ako je miran kada izlazis, onda sl. put ostanes 15ak minuta ispred vrata i tako se vreme produzava. ovo se sve ne moze izvesti i nauciti za dan dva vec postepeno, mozda ce i trebati i nekoliko dana za prvi korak, vazno je da ga nagradis u pravo vreme, nikako ako nije miran, i da pas sve to ne dozivljava kao maltretiranje.

kada izlazis ne pravis od toga "oprostaj" i previse tetosis psa, on treba da to dozivi kao nesto uobicajeno, mirno, treba da izgovoris istu frazu kada ga ostavljas. on ce se postepeno navici da ostaje sam i da ces se ti vratiti. psi vole "red" i ponavljanja jer tako znaju sta ih ceka. mozes i da mu ostavis kosku od stisnjene koze da ima sta da glocka dok je sam.

Imam dilemu, pa ako neko ima savet znacilo bi mi.

Nikada nisam cuvala psa, i volela bih sada da ga uzmem. Samo ne znam koliko je to dobra ideja.
Dakle, u mojoj porodici niko nije bas zaljubljen u zivotinje (sem mene) i svo setanje i briga bi bili na meni. Medjutim, trebalo bi da se zaposlim uskoro i ne znam koliko cu dnevno raditi. Znaci, bicu i po deset sati dnevno (ali mozda i vise) van kuce. Za to vreme psa ne bi imao ko da izvede napolje.
Drugo, mozda bi bio na spratu sa roditeljima. Ali mozda oni to i ne budu zeleli, u tom slucaju bi bio sam na spratu iznad, gde smo brat i ja.

Da li je u redu uzimati psa, ako bi bio toliko vremena sam u stanu?

pa verovatno da dosta zavisi od temperamenta psa, znaci od rase, neko lakse podnosi samocu, spava, igra se, a neki psi i kada su malo sami demoliraju ti stan ili "placu" dan i noc. u svakom slucaju 10 sati je mnogo, nije problem za trpljenje oko wc-a, nego sto je pas "drustvena" zivotinja i svakodnevno samovanje im uopste ne prija. ako roditelji ne zele njegovo drustvo, moj savet ti je da ipak ne mucis psa tolikom izolacijom, samovanjem od 10 sati. ima pasa, pa i moj ponekad, koji ostaju 7-8 sati dnevno sami, vlasnci rade, ali to znaci duga setnja da se iscrpi pre posla i opet isto kad se vratis i jos barem jedna pride. znaci i potpuna organizacija tvog zivota prema njegovim potrebama (zato je mnogo bolje i lakse kada vise ljudi deli obavezu) posto se sama staras o njemu... jos dok je stene, to samovanje ce mu biti strasno...

dobro razmisli.

pa verovatno da dosta zavisi od temperamenta psa, znaci od rase, neko lakse podnosi samocu, spava, igra se, a neki psi i kada su malo sami demoliraju ti stan ili "placu" dan i noc. u svakom slucaju 10 sati je mnogo, nije problem za trpljenje oko wc-a, nego sto je pas "drustvena" zivotinja i svakodnevno samovanje im uopste ne prija. ako roditelji ne zele njegovo drustvo, moj savet ti je da ipak ne mucis psa tolikom izolacijom, samovanjem od 10 sati. ima pasa, pa i moj ponekad, koji ostaju 7-8 sati dnevno sami, vlasnci rade, ali to znaci duga setnja da se iscrpi pre posla i opet isto kad se vratis i jos barem jedna pride. znaci i potpuna organizacija tvog zivota prema njegovim potrebama (zato je mnogo bolje i lakse kada vise ljudi deli obavezu) posto se sama staras o njemu... jos dok je stene, to samovanje ce mu biti strasno...

dobro razmisli.
Hvala alal ! :)
Spremna sam da se prilagodim, ali ne bih volela da ga mucim.
Mislim da sve dok ne budem bila trudna ne mogu sa sigurnoscu da kazem da cu biti najveci deo dana kuci :lol: , a do toga ima vremena.. ;-)
Mozda ipak i uspem da ubedim moje da bude delom i na donjem spratu. Radim na tome.. :D

Pristali bi samo na malog psa (mislim na malu rasu).
A mozda bi se vec odrastao pas lakse prilagodio, a i moji na njega (faze grizenja, ucenja na wc napolju i sl.)..
Videla sam da se poklanja pudlica preko Orce, stara je 5 godina.
Da li bi to bilo prihvatljivo?

Pitanje je slicno, kao kod oljamol, ali kod mene bi bila kuca sama i po 10h.. :?:

moze.

moja tako odrasla.

ali posle posla sve se vreme njoj posvecuje. duge setnje, spava u krevetu, stalno da je blizu.

Nekomora da zaradi za hleb, sta da se radi. bilo bi bolje da ima drustvo....

I da, do 6 meseci starosti imala je drustvo pola dana.

Moze se nije najsrecnije resenje ali ako ces psu posvetiti dovoljno kvalitetnog vremena posle toga, samo napred.

moze.

moja tako odrasla.

ali posle posla sve se vreme njoj posvecuje. duge setnje, spava u krevetu, stalno da je blizu.

Nekomora da zaradi za hleb, sta da se radi. bilo bi bolje da ima drustvo....

I da, do 6 meseci starosti imala je drustvo pola dana.

Moze se nije najsrecnije resenje ali ako ces psu posvetiti dovoljno kvalitetnog vremena posle toga, samo napred.

Hvala na podrsci :D

Idem za vikend da vidim tu pudlicu, pa cu pisati sta sam odlucila/uradila.

Hvala na podrsci :D

Idem za vikend da vidim tu pudlicu, pa cu pisati sta sam odlucila/uradila.

Ja stalno pricam/pisem i dosadna sam kao zubna bolest, ali ljudi ovde kao da zaboravljaju da se raditi MORA i da hrana ne pada s neba a racuni se ne placaju sami od sebe.

E sad, kad neko ko radi zeli psa, mora da bude svestan toga da treba da uzme ili starijeg psa (stene od 6 meseci recimo je idealno) ili da stenetu obezbedi drustvo da ne bude bas samo svih 10 sati.

Takodje, treba biti spreman da ce teze i sporije nauciti stene nekim stvarima, npr. vrsenje nuzde napolju jer nemas mogucnost da stene vodis svaki cas napolje. Isto tako racunaj da ce ti kuca dosta duze biti prljava jer ce stene nuzdu obavljati u kuci. VIse ces cistiti, sredjivati, u prvo vreme ce ledja da ti otpadnu od savijanja, skupljanja, brisanja. Bacices veci deo tepiha i tako :)

Najbolje je uzeti psa kad si na godisnjem odmoru i za to vreme ga nauciti da ostaje sam. Makar po sat dva, vremenom ce nauciti.

Takodje, u prvo vreme ces ko bez duse trcati s posla kuci. Da ne ostaje previse samo... Prekovremeno ce ti biti tragedija, i izbegavaces ga po svaku cenu.

Dobro bi bilo ako imas nekog od poverenja, ko bi stenetu pravio drustvo te kasnije, ako ti ne stignes da moze da ga proseta ili pricuva ako ides na odmor, pa da tako nekom i platis za te usluge. Recimo neka penzionerka koja voli kuce. Ako imas nekog od clanova familije, jos bolje...

Takodje, problem ce biti i dresura jer obicno mi koji radimo ne stizemo na casove, vec placamo privatno dresera da nam dodje, to je dosta skuplje.

Opet, pozitivno je sto radis pa imas para da psu platis bolju hranu, bolje sampone, igracke, povodce i stosta jos.

Ipak ono sto je najvaznije od svega jeste da kad dodjes kuci, s psom provodis kvalitetno vreme. Da se igrate da se druzite, i da radite. Sve to pas trazhi.

Ako nisi spremna da ti pas postane nacin zivota onda ga nemoj uzimati i to je to.

Ja sam za to bila spremna, i ne odustajem. Pokajala se nisam.

Pas mi je zdrav, veseo i istrcan. Ne bas najbolje poslusan, ali dobro, resicemo i to :)

ali to znaci duga setnja da se iscrpi pre posla i opet isto kad se vratis i jos barem jedna pride.

Nasa je organizacija malo drugacija. Ujutro kratka setnja. Popodne, onako, duza ali ne duga. Navece duga setnja. I to ne svaki dan. Svaki drugi dan pas se istrcava. Pa ni covek ne trenira svaki dan, treba i njoj vremena da se odmori. Ako ne trci napolju, igramo se u kuci. Vikendom i kad god je lepo vreme trudimo se da idemo u prirodu.
znaci i potpuna organizacija tvog zivota prema njegovim potrebama (zato je mnogo bolje i lakse kada vise ljudi deli obavezu) posto se sama staras o njemu... jos dok je stene, to samovanje ce mu biti strasno...

S ovim se slazem. Nije samo samovanje. Stene jede cetri puta dnevno. ko ce ga nahraniti kad ti nisi tu? Najlakse je kad pocne da jede dva puta dnevno ali to je tek od 6 meseci starosti a neki psi i kasnije pocnu da jedu 2 puta dnevno.
dobro razmisli.
I s ovim se slazem.
I dalje smatram da moze samo treba dobro se organizovati. Kad preguras do tih nekih 6 meseci sve je lakse. :)

Hvala Mishka puno! Ja zivim sa roditeljima i bratom, ali oni nisu bas zainteresovani za brigu o psu (ili ga uopste nece :|, ali to cemo, nadam se, prevazici).
I ja sam razmisljala da nema smisla uzimati stene, zato sto sada ni ne znam kako da ga vaspitam, a necu biti tu veliki deo dana.. Pogotovo faze rasta zuba - za 8-9h se moze puno toga izgristi :lol:
Dakle, videla sam na Orcinom sajtu da poklanjaju pudlicu staru 5 godina (neko je izbacio iz stana i oni su je nasli da luta na Nbg). Kazu da je jako mirna i da obozava da se mazi.

Idem za vikend da je vidim, pa vam javljam kakva je situacija :D

Nikako da sednem za komp da vam napisem kako je protekao prvi susret sa pudlom :D

Videla sam je proslog vikenda, i pravi je slatkis :D:D, bela je i skroz slatka.
Mada nije bila bas preterano raspolozena za druzenje samnom. Liznula me je po nosu dva puta i onda mi okrenula guzu :lol:. Nije bas bila raspolozena ni za slikanje..

Mozda joj se i ne svidjam bas, a mozda je jos uvek u traumi, posto je relativno skoro nadjena na ulici, pa sterilisana, pa pokusana da se udomi..

U petak bi trebalo ponovo da je vidim i odlucimo sta cemo .

Veliki pozdrav!

Pa cini mi se da ide u dobrom pravcu
Ali do tog trenutka kada je budem dovela, ne mogu uopste da budem potpuno sigurna.

Ako se sloze, mislila sam da je uzmem na pocetku vikenda da budemo ta dva dana non stop zajedno. Posto sam radnim danom van kuce od 8 do 18h :-| . Ali ona je navikla (pudla) da se izvodi 2x dnevno, a probala bih da bude dole kod mojih dok sam ja na poslu.
Mada ovako kada napisem stvarno zvuci mnogo - 10h!

Iskreno ja bih ti savetovala da ides postepeno.
Nemoj pudlu odmah da navikavas da nikad nije sama.
Ti kreni na posao, za nekih sat ili dva (ako laje i svili, tek kad prestane) neka neko dodje po nju. Neka budu s njom par sati, prosetaju i vrate je kuci.
I tako postepeno smanjujete broj sati kada ima drustvo....

Ako je vec navikla da ide 2x dnevno, ja bih je navikla na to da ide ujutro, posle posla i navece treci put, a ostavila bih otvorenu onu setnju u toku dana. Tj. da moze da bude i ne mora.

U svakom slucaju snacicete se :)

nemoj to nikako da radis... po meni je to jako surovo prema psu... ili postepeno da je navikavas ili da vratis kucu ako mozes. posto je taj tekst ocigledno nestao odprilike ovako to navikavanje na samocu izgleda : pas se priveze povocem za npr.radijator da ne bi mogao da se udalji, ali da mu bude konforno. treba da ga naucis da sedi mirno, bez cviljenja i lajanja dok se ti udaljis par koraka. naredba sedi, smirujes ga pricajuci mu, ako bude miran dobija poslasticu, kada pas posle nekoliko puta ukapira da biva nagradjen kada mirno sedi i ceka pored radijatora (ili za sta je vec vezan) predjes na naredni korak: prvo da se maksimalno udaljis, a onda i da se sklonis iz njegovog vidnog polja, izadjes iz sobe i sl. naravno na kratko i cim je miran i ne cvili makar to bilo jako kratko u pocetku dobija poslasticu. posle produzavas vreme ostanka van sobe, pa zatvaras vrata, pa na kraju dodes do izlaska iz stana, pas sada ne mora da bude vezan ali nagradis ga ako je miran kada izlazis, onda sl. put ostanes 15ak minuta ispred vrata i tako se vreme produzava. ovo se sve ne moze izvesti i nauciti za dan dva vec postepeno, mozda ce i trebati i nekoliko dana za prvi korak, vazno je da ga nagradis u pravo vreme, nikako ako nije miran, i da pas sve to ne dozivljava kao maltretiranje.

kada izlazis ne pravis od toga "oprostaj" i previse tetosis psa, on treba da to dozivi kao nesto uobicajeno, mirno, treba da izgovoris istu frazu kada ga ostavljas. on ce se postepeno navici da ostaje sam i da ces se ti vratiti. psi vole "red" i ponavljanja jer tako znaju sta ih ceka. mozes i da mu ostavis kosku od stisnjene koze da ima sta da glocka dok je sam.

hvala na savetu ali s obzirom na okolnosti ipak sam odradila po savetu i zatvorili smo je samu (na toplo, sa vodom i hranom i lezajem) par dana...i pomoglo je...mnogo manje histerise i sad je prihvatljiva....bas smo sretni :)....

Back