KAKO NAUCITI STENE DA...

Hmmm, ovako, situacija je sledeca:
stene ima mesec dana, znaci stvarno je majusno, mesanac pekinezera i shi tsua. I divno je! Kod nas je nedelju dana. z:lol:Ona piski po celoj kuci, u ogormnim kolicinama, samo nocu tri puta! A tek danju.....
Sve u svemu, receno nam je da ne sme napolje dok ne napuni tri meseca, a i sad je zima. Pokusala sam da je nosim u tus-kabinu svaki put posle spavanja, jer tad UVEK piski, ona je uspela da se ispiski tamo dva puta, i posle je prestala, cim je izvedem i kabine, ona se ispiski na parket. Hvala bogu pa ne piski po tepihu, iz nepoznatih razloga! Trenutno pokusavam da je naucim da piski u kutiju. Danas se ispiskila cim sam je stavila u kutiju, sto nije slucaj, jer kad je stavim u kutiju, ona samo sedi, a onda izadje i ispiski se na parket. Medjutim, malopre se sve vreme vrpoljila u kutiji, pola sata bukvalno nije htela ni da proba da se ispiski, a onda je iskocila i zavrsila posao na podu. Pokusavam sa keksicima, jer mazenje nece upaliti, iz ruku je i ovako ne ispustamo! z:lol: Medjutim cini mi se da ona to ne kapira, jer ona jedan keksic jede tri dana (nema zubice). Kaznjavamo je novinama, ali to je samo uplasi i pobegne, ne primecujem neki napredak sa tim metodom! Ne znam stvarno gde gresim, kao da sve pogresno kapira. UPOMOC!!! z:cry:

Болдоване реченице су поента!
Нити штене од месец дана може да научи да буде чисто у кући, нити се то може постићи за само недељу дана!

Припреми се на још мнооого времена и стрпљења! z;)

Пас мора да достигне одређени ниво зрелости да би уопште могао да контролише вршење нужде. Кажу да је оптималан узраст за то 3 месеца!
Као и код људске бебе: можеш ти бебу од 8 месеци стављати на ношу сваки дан по 100 пута, али она ће моћи да научи сама да тражи ношу тек када напуни минимум 14-15 месеци, када довољно сазри да може да контролише ту потребу!

За сада само буди стрпљива и упорна, немој га кажњавати још увек јер још није у стању да повеже казну са учињеним делом.... И спреми се да још бар месец-два бришеш за њом. z;)

Moj muz je juce doneo stene centralno azijskog ovcara koje ima malo vise od 2 meseca tacnije 2 meseca i nedelju dana,ja ima iksutva sa psima i muz ali sa odralima ne sa ovakiv bebama i danas kada smo ga vodili da dobije vakcinu,tabletu za gliste i front line receno nam je da ne izlazi napolje jos mesec dana znaci bice pakao iskreno nisam znala da to tako ide al ajde sta je tu je znaci treba da ga naucim da vrsi nuzdu na jednom mestu ali u cemu (nekakv pesak se pominje jel to onaj za macke?) i kako da pocnem isto tako me zanim kako ce reagovati kada izdjemo negde a on ostane sam (sada kada odem do druge sobe i kada provali da nisam tu cvili)

Moj muz je juce doneo stene centralno azijskog ovcara koje ima malo vise od 2 meseca tacnije 2 meseca i nedelju dana,ja ima iksutva sa psima i muz ali sa odralima ne sa ovakiv bebama i danas kada smo ga vodili da dobije vakcinu,tabletu za gliste i front line receno nam je da ne izlazi napolje jos mesec dana znaci bice pakao iskreno nisam znala da to tako ide al ajde sta je tu je znaci treba da ga naucim da vrsi nuzdu na jednom mestu ali u cemu (nekakv pesak se pominje jel to onaj za macke?) i kako da pocnem isto tako me zanim kako ce reagovati kada izdjemo negde a on ostane sam (sada kada odem do druge sobe i kada provali da nisam tu cvili)

Imas puno o vrsenju nuzde na ovoj temi :)
Malo prelistaj stranice i nacice..
Mislim cak da je jedno od prvih pitanja to u vezi nuzde z:)
Da tako je kuca napolje sme tek sa 3 meseca.. z:)
Moze i pesak ali mislim da je bolje da stavis jednu novine..i naucih ga po upustvima sa ove teme..valjda ce pomoci (a najverovatnije xoce posto je vecini uspelo) z:)
Ja sam ti sad sao malo prepricala..ali sve odgovore na tvoja pitanja imas na ovoj temi (valjda) z:)
Tako da malo prelistaj i nacices.

Imam štene zlatnog retrivera, prekosutra će napuniti 3 meseca. Kod mene je od drugog meseca i evo 28 dana se ja rvam sa njom da nauči gde se vrši nužda....:sad2:
Postavila sam joj novine i tu se popiški 8 od 10 puta (svaki put kad potrefi nagradim je), ona tačno zna da tu treba da piški jer kad joj se omane negde drugo sva se umusi kao da zna da je kriva, ali to i nije toliki problem...
Problem je što piški u svojoj korpi na ćebetu.. Da li joj je tu toplo pa joj prosto milina ne znam, ali čitala sam po netu da psima to nije svojstveno da piške sebi u krevet..
a dva puta se tu i pokakila, oba puta kada ja nisam bila kod kuće, ne znam je li to neki inat ili šta je, istukla sam je novinama ali očito njoj ni to ne pomaže...
Da li ja nešto ne radim kako treba ili je ona lukava pa tera inat?:dontunderstand:

Pa perem ga svaki drugi dan ( svaki put kad vidim da je tu piškila)... a korpu oribam sirćetom jer ona ne može u mašinu...
a ne znam da li razume ili ne ali svaki put kad se popiški mimo novina odma počne da puzi kao da zna da je kriva, a danas kada sam ušla u stan i došla do korpe ona je već pobegla u drugu sobu tako da nisam baš sigurna da nije svesna šta radi...:think:

imam neku zenkicu ,pocela da dolazi ispred vrata sa nekom komsiskom kucom,i ja kada je bilo hladno vreme ,pocela sam da je pustam u kucu,i tako,,sada je ne dam nikome
samo imam jedan problem,sto nemam ogradjeno dvoriste i onda kada izadje ona pocne sa tom kucom da laje na prolaznike i na kola
inace,kada je sama on to ne radi,cak se u stanu i sklanja kada neka macka zarezi na nju
kako da je naucim da to ne radi.
ja kada hocu da je lupim kada pocne napolju da laje ,ona bezi od mene,,

E ljudi, ja imam malog vestija (westie-shkotski terijer) i ima 2 i po meseca. Kod mene je vec pola meseca i za to vreme mi je pojeo sve charape i popishao celu sobu (u kojoj vishe ne pisha, hvala Bogu jer sam otkrila da ako naprskam celu prostoriju u kojoj je pishiko asepsol-om ona tu vishe ne pishki). Sad pishki u kupatilu i u hodniku (bash uteshno).
Mene zanima kako da je nauchim da hoda na povodac, ne da se pa to ti je!
I zanima me kako da je nateram da prestane da spava na mom krevetu??? Tokom dana spava svuda po sobi medjutim chim vidi da ja legnem na krevet eto je, grebe cvili...A ne mogu da spavam s njom u krevetu, em shto nije higijenski em shto imam lak san a nemirna je.

Pa perem ga svaki drugi dan ( svaki put kad vidim da je tu piškila)... a korpu oribam sirćetom jer ona ne može u mašinu...
a ne znam da li razume ili ne ali svaki put kad se popiški mimo novina odma počne da puzi kao da zna da je kriva, a danas kada sam ušla u stan i došla do korpe ona je već pobegla u drugu sobu tako da nisam baš sigurna da nije svesna šta radi...:think:

Znaš kako, rasejana je, ne seti se da ode na novinu. Srediće se valjda. Oseća tvoju nervozu zbog piš***** okolo i to se prenosi na nju, pa bi bilo dobro kad bi mogla da ostaneš "hladne glave" dok je grdiš, da oseti da si ljuta a ne besna. Ma srediće se to svakako, samo treba biti strpljiv sa njima.

imam neku zenkicu ,pocela da dolazi ispred vrata sa nekom komsiskom kucom,i ja kada je bilo hladno vreme ,pocela sam da je pustam u kucu,i tako,,sada je ne dam nikome
samo imam jedan problem,sto nemam ogradjeno dvoriste i onda kada izadje ona pocne sa tom kucom da laje na prolaznike i na kola
inace,kada je sama on to ne radi,cak se u stanu i sklanja kada neka macka zarezi na nju
kako da je naucim da to ne radi.
ja kada hocu da je lupim kada pocne napolju da laje ,ona bezi od mene,
,

To sa jurenjem kola je "zarazno" i nije mi poznato da ima leka. Osim da je držiš na povodniku i što dalje od te kujice koja je naučila to.

E ljudi, ja imam malog vestija (westie-shkotski terijer) i ima 2 i po meseca. Kod mene je vec pola meseca i za to vreme mi je pojeo sve charape i popishao celu sobu (u kojoj vishe ne pisha, hvala Bogu jer sam otkrila da ako naprskam celu prostoriju u kojoj je pishiko asepsol-om ona tu vishe ne pishki). Sad pishki u kupatilu i u hodniku (bash uteshno).
Mene zanima kako da je nauchim da hoda na povodac, ne da se pa to ti je!
I zanima me kako da je nateram da prestane da spava na mom krevetu??? Tokom dana spava svuda po sobi medjutim chim vidi da ja legnem na krevet eto je, grebe cvili...A ne mogu da spavam s njom u krevetu, em shto nije higijenski em shto imam lak san a nemirna je.

Odredite joj jednu prostoriju i stavite novinu ili posip za mačke, to bi trebalo da bude dovoljno što se tiče piš***** po kući. Na povodnik je treba navikavati postepeno, prvo po kući. Ustvari, možda je am bolje rešenje, tako ne može da se povredi ako jako cimne. Svakako će pomoći ako vidi u šetnji druge pse koji uredno hodaju na povodnicima. A što se tiče spavanja u krevetu, tu pomaže samo disciplina jer su terijeri takvi da stalno promeravaju granice i pokušavaju da ih pomere.

Мој вести сад има три и по месеца.:)
Ко да имам малу бебу у стану :sad2: (не сећам се да ми је са пудлом било тако....или сам ја оматорила па ми теже пада...:lol:)
У почетку се буди по неколико пута ноћу....сад једном или ниједном.
Нисам присталица спавања у кревету са псом, али је он толико скичао првих дана и гребао по кревету покушавајући да се попне - да сам му попуштала. :confused:
Иако сам му одмах купила корпу - уопште не борави у њој... :(
Изабрао је да спава на паркету у ћошку собе (чак и кад ставим корпу на то место - неће у њу) или испод мог кревета....
Све ређе цичи да хоће горе, тако да се надам да је превазишао ту фазу... Сад се деси тек можда једном-двапут недељно да се пробуди у сред ноћи и да цвили јер хоће на кревет...
(Кучићи су навикли да у леглу спавају поред других чланова чопора, а ми смо за њих њихов чопор и нормално је да показују жељу да спавају поред нас...;))

...a mesto gde ko spava je pokazatelj ko se kako rangira na hijerarhijskoj lestvici u "čoporu". Ako pas spava pokriven, sa glavom na jastuku, onda su ti vlasnici potpuno izgubili kontrolu. Ako spava vlasnicima pored nogu, a tek ujutru dođe do jastuka da ih probudi, svestan je svog podređenog položaja i prihvata ga. Ako se u toku noći na kvarnjaka privuče blizu jastuka, to znači da pokušava da napreduje na hijerarhijskoj lestvici. Sve je to zaostavština iz perioda kad su još bili vukovi i živeli u čoporu, jer u čoporu važe stroga pravila kojih se sve jedinke pridržavaju.

Мој вести сад има три и по месеца.:)
Ко да имам малу бебу у стану :sad2: (не сећам се да ми је са пудлом било тако....или сам ја оматорила па ми теже пада...:lol:)
У почетку се буди по неколико пута ноћу....сад једном или ниједном.
Нисам присталица спавања у кревету са псом, али је он толико скичао првих дана и гребао по кревету покушавајући да се попне - да сам му попуштала. :confused:
Иако сам му одмах купила корпу - уопште не борави у њој... :(
Изабрао је да спава на паркету у ћошку собе (чак и кад ставим корпу на то место - неће у њу) или испод мог кревета....
Све ређе цичи да хоће горе, тако да се надам да је превазишао ту фазу... Сад се деси тек можда једном-двапут недељно да се пробуди у сред ноћи и да цвили јер хоће на кревет...
(Кучићи су навикли да у леглу спавају поред других чланова чопора, а ми смо за њих њихов чопор и нормално је да показују жељу да спавају поред нас...;))

Imamo apsolutno isti sluchaj. Bukvalno sve shto si napisala pristaje i mom sluchaju. :zcepanje: Vestiji su nemoguci!

Писала сам ти данас ПП, али ме је нешто зезао нет, па сад видех да ми је ПП отишла незавршена...:confused:

Нисам имала тај проблем, али стави јој огрлицу и не скидај јој.... Нек се навикне прво на огрлицу.... После закачи поводац, па нек га вуче тако по стану... Тек кад престане да обраћа пажњу на њега ухвати крај повоца па тако мало иди за њом....

Мој је само првих пар дана мало шеврдао, и брзо се навикао на поводац.

E to smo joj i uradili vecheras, i evo je malo se pomerila ali je 2 sata lezhala kao usrana i nije se pomerala! Shto je potpuna suprotnost uobichajenoj situaciji kada skache kao skakavac i gricka sve redom. Je l posle kada je nauchim da sheta napolju treba neshto specijalno da uchinim da bi i vrshila nuzhdu napolju ili ce sama pocheti??

Pre dva nedelj sam kupila malo stene Samoyeda i naravno da i dalje piski po kuci. Ne nerviram se preterano jer je jos mali, pa i ne zna sta treba da cini i gde... pohvalim ga mazenjem i igrom kada to uradi na mestu gde treba, ali ga jos ne kaznjavam kada to uradi gde ne treba... ima tek 2.5 meseci... pa i ja sam u tim godinama nosila pelene :)
Elem, zanimljivo je sto ga polako ucim na samocu tj, da bude sam kod kuce jer mu to sleduje i dok nema nikog kod kuce on ne piski... jednostavno nece... a trpi da kaki dok mu ne otvorim vrata od kupatila i ne odem u drugu prostoriju da on to obavi na miru... ma mnogo je pametno kuce....
Jos malo pa cemo prvi put napolje... jedva cekam... a onda pocinje prava dresura... malo po guzi kad se popiski pa napolje... a kad to uradi napolju NAGRADA.... i tako neko vreme i skapirace on... Sigurna sam...

Ma nema kuceta koje to nije naucilo, na ovaj ili onaj nacin :)

Nego će posle on da muči tebe? Devojci mog druga su nedavno ukrali psa, predivnu kerušicu, mešankicu u tipu jorkija, samo zato što smo je pronašli i sklonili sa ulice kao već odraslog, poslušnog psa koji, eto, jedino na povodnik nije mogao da se navikne. I sad se cela njena porodica kida i premire od brige šta je sa Ljubicom, da li je bar u dobrim rukama...

Back