Kako nas vide drugi

Чарли Стоун

Domaćin
Banovan
Poruka
4.399
1.11. Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty

Pro účely jednání se Srby je možné konstatovat, že místní zvyky se příliš neodlišují od českých. Jisté odlišnosti jsou v jižanském přístupu k životu, tedy jiné (volnější) vnímání času, výraznější rétorika (včetně opakovaného zmiňování osobních kontaktů na politiky, které je v některých případech spíše hypotetického rázu). Důraz je kladen na osobní kontakt, je vhodné partnera pozvat do ČR. Doporučuje se také prověřovat, zda druhá strana postupuje podle dohody (je třeba počítat s tlaky na odkládání problémů, což v důsledku může znamenat značné zpoždění společných projektů). Dílčí odlišnosti mohou nastat také v projevech ortodoxně silně věřících partnerů. Jednoznačně nedoporučujeme otevírat následující témata: rozpad Jugoslávie, otázku Kosova a bombardování NATO - pokud nehodláte zcela přistoupit na srbské stanovisko.

http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/srbsko/index.html

Domaće navike važne za poslovne kontakte
Prilikom pregovora sa Srbima moguće je konstatovati da se domaće navike mnogo ne razlikuju od čeških. Odredjene razlike su u južnjačkom pristupu prema životu, znači drugačije (slobodnije) shvatanje vremena, irazitija retorika (uključujući neprestano ponavljanje ličnih kontakata sa političarima, koji su u nekim slučajevima samo hipotetičkog karaktera). Naglasak je dat na lični kontakt a partnera je bolje pozvati u ČR. Preporučujemo takodje proveriti da li druga strana postupa prema dogovoru (treba računati na pritisak da se odloži problem, što bi kao posledicu imalo znatno zakašnjenje zajedničkih projekata). Ostale razlike mogu nastati takodje u ponašanju snažno orijentisanih pravoslavnih vernika. Izrazito ne preporučujemo otvaranje sledećih tema: raspad Jugoslavije, pitanje Kosova i bombardovanje NATO - ukoliko ne odlučite da se potpuno ne poistovetite sa srpskim stanovištem.

Meni lično se neobično dopala konstatacija data u poslednjoj rečenici. :lol:

poslednja recenica je trik pitanje - ona otkriva ko je normalan.

cesi znaju odgovore, ali su eu oportunisti.

zar nema ceski film o pravoj istini na kosmetu? jedinoj istini, a to sto je istina na nasoj strani nije nasa nego nato krivica

Sa Česima sam poslovao i prilično su korektni u poslovanju ali jako nepoverljivi i sitničavi. S obzirom da su prethodno poslovali u Bugarskoj,Rumuniji i Hrvatskoj imali su iskustva sa ovdašnjim mentalitetom pa i ne čudi takav pristup ;)

Možda su Sloveni ali biznis su učili od Nemaca.

http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/srbsko/index.html

Domaće navike važne za poslovne kontakte
Prilikom pregovora sa Srbima moguće je konstatovati da se domaće navike mnogo ne razlikuju od čeških. Odredjene razlike su u južnjačkom pristupu prema životu, znači drugačije (slobodnije) shvatanje vremena, irazitija retorika (uključujući neprestano ponavljanje ličnih kontakata sa političarima, koji su u nekim slučajevima samo hipotetičkog karaktera). Naglasak je dat na lični kontakt a partnera je bolje pozvati u ČR. Preporučujemo takodje proveriti da li druga strana postupa prema dogovoru (treba računati na pritisak da se odloži problem, što bi kao posledicu imalo znatno zakašnjenje zajedničkih projekata). Ostale razlike mogu nastati takodje u ponašanju snažno orijentisanih pravoslavnih vernika. Izrazito ne preporučujemo otvaranje sledećih tema: raspad Jugoslavije, pitanje Kosova i bombardovanje NATO - ukoliko ne odlučite da se potpuno ne poistovetite sa srpskim stanovištem.

Meni lično se neobično dopala konstatacija data u poslednjoj rečenici. :lol:

zato jer si je krivo shvatio

pisac teksta ne očekuje da česi globalno imaju isto mišljenje sa srbima o navedenim događajima, zato ne preporuča razgovore o tim pitanjima

eventualno onim pojedincima koji bi imali približna mišljenja o tome sa srbima ili onima koji bi im bili spremni povlađivati

a kako si ti shvatio?
Ti si sam dao odgovor a sada me ponovo pitaš. Rekao si da sam ja krivo shvatio.
leba ti, na osnovu čega si to zaključio? :evil:

Чеси и Пољаци сваке године, кад је годишњица проглашења независног Косова, организују демонстрације за српско Косово. Због тога их готивим, прави Словени ;)

Чеси и Пољаци сваке године, кад је годишњица проглашења независног Косова, организују демонстрације за српско Косово. Због тога их готивим, прави Словени ;)
То јесте.Нису тотални робови страног новца к'о Кроасани.

Onako kako se sami, kroz aktivnu turisticku propagandu, ucesce na sajmovima, izlozbe, odrzavanje filmskih veceri po vecim gradovima Evrope, kvalitetom i konkurencijom proizvoda, predstavimo!
To nije od uticaja jer sliku o nama stvaraju podmićena medija kao i svugde. A što se tiče napisanog texta odslikava nas tačno onakvim kakvi jesmo.

Meni se svidela poslednja konstatacija jer jednostavno ni ovde u Češkoj sa mnom niko ne sme da udje u diskusiju oko tog pitanja. Probao i predsednik češkog Ustavnog suda na jednoj debati u Pragu pa sklopio knjigu. Mi imamo konstantno, nedeljivo i ne promenljivo mišljenje a njihovo se menja kako vetar duva.

I ovaj pokušaj jednog anonimca da mene oko toga nešto pita pokazuje tačnu sliku kakvi smo. :rtfm:

I ne samo tada. Ne retko izlaze na stadione sa transparentima o podršci. Ranije Karadžiću i Mladiću a u poslednje vreme srpskom Kosovu. :hvala:

Vi o tome a čak i njihova javnost malo zna jer ne dopire do javnosti svaki ispad navijača i demonstranata kada je Kosovo u pitanju.

To nije od uticaja jer sliku o nama stvaraju podmićena medija kao i svugde. A što se tiče napisanog texta odslikava nas tačno onakvim kakvi jesmo.

Meni se svidela poslednja konstatacija jer jednostavno ni ovde u Češkoj sa mnom niko ne sme da udje u diskusiju oko tog pitanja. Probao i predsednik češkog Ustavnog suda na jednoj debati u Pragu pa sklopio knjigu. Mi imamo konstantno, nedeljivo i ne promenljivo mišljenje a njihovo se menja kako vetar duva.

I ovaj pokušaj jednog anonimca da mene oko toga nešto pita pokazuje tačnu sliku kakvi smo. :rtfm:

Bitno je da mi, koji boravimo u inostranstvu, u kontaktu sa obicnim ljudima, takodjer, o tome govorimo! Bilo mi je drago kada me sacekala direktorica skole moga sina da me upita da li je jedna emisija o Srebrenici stvarno ono sto je bilo na terenu i sto ja o emisiji mislim. Zao mi je kada neki izbjegavaju te diskusije, srameci se porijekla.

Bitno je da mi, koji boravimo u inostranstvu, u kontaktu sa obicnim ljudima, takodjer, o tome govorimo! Bilo mi je drago kada me sacekala direktorica skole moga sina da me upita da li je jedna emisija o Srebrenici stvarno ono sto je bilo na terenu i sto ja o emisiji mislim. Zao mi je kada neki izbjegavaju te diskusije, srameci se porijekla.
Ja ovde nisam naišao ni na jednog našeg čoveka koji nije glasno iznosio istinu. Mislim da smo mi koji živimo u inostranstvu ipak daleko složniji od onih kojižive u Srbiji. Ovde na forumu vidim više verzija kako Kosovo treba da izgleda. Neverovatno za moje pojmove. Ima samo jedna jedina slika Kosova.

Ali tema je ipak kako nas drugi vide. :D

Back