Bolje je, puno bolje nego prije ulaska u EU. Ispočetka, u vrijeme Milanovića nismo se baš snalazili, ali nije on kriv tome. Imao je pizdarije oko milijun migranata, hrvao s s Orbanom i Slovencima oko toga, zaključao Srbiju na par dana dok nije izborio "šaraj brate malo", pa se Merkelica furila, poplavu u Gunji sredio je za godinu dana, pokrenuo fiskalizaciju, "švicarac", predstečajne nagodbe, smanjio plaće državnim službenicima - uhljebima, ukinuo saborske penzije s 2 godine staža ... itd.
Nije mogao otići u svaku vukoyebinu i ukazivati lokalnim adezejcima da im treba mrtvačnica, vrtić, kanalizacija, nogostup, solarna elektrana itd. A nismo ni znali napraviti dobar elaborat nekog projekta kako je to EU zahtjevala, čiste imovinske papire, sve točno u cent i centimetar, bez mogućnosti muljanja i lako ćemo, samo vi dajte šolde.
E kad smo te cake skužili milijarde eurića su krenule, ali ... opet je bilo onih protiv, kao sve je to naš novac (jer i uplaćuješ u fondove), više plaćamo nego dobijamo i sl. No, kaže jedna dobra pjesma "oduvijek je bilo budala i rata". E sad, problem je u tome što ulažemo u infrastrukturu i društveni standard koji ne stvara novu vrijednost, a tražit će održavanje, a tu nismo baš neki, k'o i svi balkanci. Imam čak primjera, ispred kuće gdje su napravljene nepotrebne stvari, dupla kanalizacija i dupliran plinovod, ali kažu, novaca je bilo, rokovi su istjecali i potrošilo se na brzaka gdje se stiglo. Tako da je lova ipak ušla u državu, izvođači radova platili su porez, materijal, plaće radnicima i kolo se zavrtilo, novac se trošio, Plenky je digao plaće državnim službenicima, penzićima dodijelio već desetak jednokratnih "zaštitnih dodataka" po parsto eura, sad će i trinaesta penzija (malo je, kažu mnogi, a ja kažem moglo je i bez toga, bi li to bilo bolje?), ceste su pune novijih, modernih auta, mrcina, "tenkova" kažem ja, rulja po shoping centrima kupuje ko sumanuta, k'o da ne postoji sutra.
Unatoč svemu, mnogo ljudi gunđa na visoke cijene, uglavnom za to krive uvođenje eura, a vlastite proizvode jaja, voće, zelenjavu i sl. na tržnicama cijene ko dragi kamen. Zbog eura? Prvi put u životu je u trgovinama ponuda voća i povrća povoljnija i kvalitetnija od tržnica, jer "seljaci" švercaju, kupuju u hladnjačama i veletržnicama i preprodaju pod "svoje domaće".
Naravno da nije sve bajno, zdravstvo se doslovno raspada, liste čekanja, otkazivanje već dobijenih termina jer "nema doktora", sestre koje padaju s nogu jer ih je premalo, sprega javnog zdravstva i privatnih klinika pa plati brale iako imaš zdravstveno. Školstvo, obrazovanje je u komi, roditelji gospodare zbornicom , svi učenici su odlikaši, nasilje nad nastavnicima eskalira, ispiti i diplome se kupuju, ne svagdje, ali previše je toga. Sudstvo je tragikomedija pod političkim diktatom, policija nevidjliva u prometu i na ulicama, nasilje maloljetničkih skupina raste, evoluira, ne samo navijačkih skupina, val desničarskog crnila buja ZDS i te fore ... itd. No sve bi to bilo još gore da nismo u EU i NATO.
Sve to su razlozi zbog kojih je došlo do djelomičnog iseljavanja ljudi koji su potražili život u "uređenijim zemljama", ali naišli su na druge probleme, mentalitet, prereguliranost života, robovanje standardu, pa se poneki sad vraćaju. Dolaze i migranti, jer nas je 1 milijun manje nego 1990. Otišlo pola milje Srba poslije Oluje i narednih desetljeća i toliko Hrvata od ulaska u EU. Nije čudo da nedostaje radne snage za najjednostavnije poslove, jer loše odgojena, gotovanska mladež zbog nešto boljeg standarda bira poslove ili ne radi, a "probavu i zabavu" su osigurali roditelji deda i baka.
Mnogi gunđaju zbog Nepalaca i Indijaca na baušteli, a ne smeta ih što nam je pola nogometne lige u čokoladnim nijansama, bez veze, jer sportsko navijanje traži srce, strast, lokalpatriotizam, a ono ... muhamedi i čunga-lunge. Meni smiješno.
Pripadnost NATO daje neki osjećaj sigurnosti, ali ja postavljam pitanje, za sad bez odgovora, što ako nas ugrozi, napadne neka članica NATO, npr. Madžarska ili Italija, pod izlikom traženja svojih povijesnih teritorija kojima su fakat vladali nekih 800 godina? Kako će se Pakt tada postaviti?
Eto, moje viđenje situacije, nije objektivno, jer sam penzioner s malim potrebama u odjeći i prehrani i osiguranim standardom, ali vidim da se živi bolje nego ikada, a nikad većeg nezadovoljstva. Ja kažem narod je glup, a jedna pjesma "nemirno je srce ljudsko, nikad zadovoljno...", a jedna mudra "pučina je stoka jedna grdna!"