Kako je Hrvatima od kad su ušli u EU i NATO?

Kako je u Hrvatskoj od ulaska u EU?

Zadnjih sedam godina se osjeti korist.
Problem je bio da smo ušli u EU usred svjetske ekonomske krize, Milanović je postao premijer i nikako se nije snašao u tom poslu.
Sad smo opet uhvatili korak sa istočnom drzavdma EU koje su nas prestigla upravo za vlade Milanovića.

Plaće su dosta porasle, a ljudi se i dalje tuže. Ne daj Bože da se prizna da je dobro, mogao bi netko tražiti da pomogneš. Sredi se kuća, novi auto pred kućom i opet loše je loše loše....samo se sad malo tko tuži da nema posla.
Problem s Hrvatima nije u EU, nego u mentalitetu inercije, stalnoga jadikovanja i nedostatka inicijative. To je kulturološki problem kog nijedna vlada, da je i savršena, ne može riješiti. Može jedino vrijeme, življenje u kompetitivnom kapitalizmu i poštovanje zakona.

Takve možeš na prste jedne ruke nabrojat.
Evo meni zauzeti prsti na jednoj ruci sa tri starije porodice iz Petrinje i okoline i dve iz Kistanja i Benkovca... samo penzosa povratnika iz Kanade.

A i u majcinom zavicaju skoro svi su obnovili kuce te tamo provode leta (jer su blizu Jadrana), neki ostaju i preko zime ali vecina se vrati u nove drzave kada dani postanu hladniji. Bio sam tamo pre 2 godine, selo/varosica je puna automobila srpskih i nemackih tablica (ne, nisu Nemci u tim automobilima), dodju i ljudi iz Kanade i Australije da provedu leto u zavicaju. Rekoh, neki, pogotovo oni iz Svabije su poceli i da zive u Kistanju.

Poslednja izmena:
Vidim da ima dosta članova iz Hrvatske, bilo bi korisno čuti utiske.
Članstvo u EU je najbolja stvar koja se desila Hrvatskoj. Ne postoji niti jedan negativni aspekt članstva u EU, što naravno ne znači da je EU savršena, ima tu mnogo problema, ali samo članstvo nema alternativu.
Zanemarit ću selektivnu ljudsku memoriju koja uvijek lakše pamti lijepe stvari: to su svi oni luzeri koji pričaju "prije je bilo bolje". A nije, nego so bio mlađi. Nikome prije nije bilo boje.
Evo par konkretnih prednosti članstva u EU, neka su više subjetkivna i nebitna, neka su vrlo bitna:
- na osobnoj razini: nemaš čekanja na granicama, valuta je uglavnom ista pa odmah imaš dojam vrijednosti. Lakše putuješ, telefon koristiš kao da si kod kuće, pržiš megabajte i baš te briga. Vrlo jednostavno zapošljavanje i dobivanje radnih dozvola u praktički bilo kojoj zemlji EU.
- na lokalnoj razini: Šibenik je dobar primjer što može učiniti loklana samouprava ako je sposobma i želi raditi.
Od kad smo u EU, Šibenik obnavlja najmanje 3 trvđave, uređene šetnice, niskopodni autobusi, odličan studentski dom, prometne infrastrukture nevjerojatno uređene, energetske obnove zgrada, renoviranje muzeja, a o dječjim igrališima i sličnim sitnijim stvarima da i ne pričam. Razlika u izgledu, sadržaju i kvaliteti Šibenika sada i prije 10 godina je ogromna. Grad je potpuno neprepoznatljiv.
I sve to, u 90% iznosa, financira EU.
- na državnoj razini:
Financiranje ogromnih projekata tipa Pelješki most (da nije EU, danas ne bi ni temelji bili postavljeni), jeftini krediti, dramatično smanjenje korupcije, EU fondove ne možeš okrasti, jer svaki cent se provjerava. Doduše, neki su pokušali pa su na teži način ustanovili da je to praktički nemoguće. Korupcija je osjetno smanjena na svim razinama (probaj danas panduru uvaliti 50 evrića ako si prebrzo vozio pa da vidim kako ćeš proći), siva ekonomija je na nebitno niskoj razini.

Sjećam se Srbije kada je dosta rasla (vjerojatno doba Tadića prije globalne krize) i mislim si "u jbt, ovi će nas prestići samo tako", ali ulazak u EU je napravio suprotno: nedavno sam više puta bio u Srbiji (doduše samo Beograd), i moram reći sa smo mi odjurili a vi tapkate na mjestu, ili idete puževim korakom.
Zašto je tako je jedna sasvim druga tema.

Problem s Hrvatima nije u EU, nego u mentalitetu inercije, stalnoga jadikovanja i nedostatka inicijative. To je kulturološki problem kog nijedna vlada, da je i savršena, ne može riješiti. Može jedino vrijeme, življenje u kompetitivnom kapitalizmu i poštovanje zakona.
A sta Hrvatska ima da bi mogla biti deo kompetativnog kapitalizma.Srbija na primer ima,ali sta ima Hrvatska?

Postoji forum.hr, panadan ovom forumu ali malo siri, obuhvata vise stvari nego ovaj forum. Istina je da Srbi tamo odlaze masovno i komentarisu poprilicno.
Secam se recimo da dok nije bilo Djokovica u tenisu nisi imao bas nijednog Srbina na podforumu "Tenis" a onda kako je Djokovic poceo da pravi rezultate odjednom se pojavila gomila Srba jer u Srbiji nije bilo adekvatnih foruma koji su se bavili tenisom. Verovatno i iz razloga da nabiju komsijama kompleks :D

Poslednja izmena:
Kako može da im bude ako znamo da moraju da slušaju naređenja iz Brisela?Izgubili su samostalnost u vođenju državne politike.
U pravu si djelomično, dio suvereniteta si prepustio.
Npr, ne možeš uvesti smrtnu kaznu.
Ne možeš ženama ukinuti pravo glasa.
Ne možeš silovanje u braku proglasiti bračnim problemom.
Ali, s druge strane, uvijek možeš izaći iz EU, i nitko ti tu neće praviti probleme, pa budi pametan i samostalan.

To sam pricao pre par godina i ljudi mi se smejali.
Pa kad dodju kod mene u Nemacku i probaju meso, sireve i mleko - raspamete se :)
Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali hrana u Srbiji u prodavnicama je lošeg kvaliteta, naročito poslednje 2-3 godine.
Brat mi je prošlog meseca bio u Nemačkoj i kaže da su osim kvaliteta i izbora i cene povoljne.

Sve koje znam se tako osećaju.
Sa vremena na vreme razmenim po koji poruku sa mojim bivsim komsijama (iz Kanade) koji su se vratili u svoj Zadar. Ne govore da su se za.y.ebali, deca su im se prilagodila na skolu (imaju jednog srednjoskolca i osnovnoskolku), oni guraju svoj posao ( konkurisali su i za neki podsticaj iz EU fondova za poljoprivrednu proizvodnju), zive sa porodicama i prijateljima... deluju mi zadovoljno. Ili dobro kriju, sta mislis ti kao strucnjak?

Opet, sa tim jednim penzionerskim parom koji se vratio u rodno Kistanje imam neki kontakt ( neka dalja rodbina sa mojom majkom) i oni su zadovoljni, doduse deca im zive na drugom kontinentu ali i dok su ziveli na istom kontinetu izmedju njih je bilo par hiljada km. Kazu da ih niko ne maltretira zato sto su Srbi, nasli su neku svoju generaciju tamo pa im dobro. No, oni su druga, penzionerska prica.

Back