Kako je Hrvatima od kad su ušli u EU i NATO?

Sa vremena na vreme razmenim po koji poruku sa mojim bivsim komsijama (iz Kanade) koji su se vratili u svoj Zadar. Ne govore da su se za.y.ebali, deca su im se prilagodila na skolu (imaju jednog srednjoskolca i osnovnoskolku), oni guraju svoj posao ( konkurisali su i za neki podsticaj iz EU fondova za poljoprivrednu proizvodnju), zive sa porodicama i prijateljima... deluju mi zadovoljno. Ili dobro kriju, sta mislis ti kao strucnjak?

Opet, sa tim jednim penzionerskim parom koji se vratio u rodno Kistanje imam neki kontakt ( neka dalja rodbina sa mojom majkom) i oni su zadovoljni, doduse deca im zive na drugom kontinentu ali i dok su ziveli na istom kontinetu izmedju njih je bilo par hiljada km. Kazu da ih niko ne maltretira zato sto su Srbi, nasli su neku svoju generaciju tamo pa im dobro. No, oni su druga, penzionerska prica.
Ko god se uklopio u kanadski ili američki način života ne može više nikada da prihvati ne samo balkanski nego ni evropski u globalu.

Kako može da im bude ako znamo da moraju da slušaju naređenja iz Brisela?Izgubili su samostalnost u vođenju državne politike.

Bolje im je svakako. BDP po stanovniku je duplo veći nego u Srbiji, cene niže i niko im ne uvodi litijum za trovanje. Nego su oni lenj narod kao i svi balkanci pa su mislili kako se može živeti samo od turizma. A baš i ne može.

Pitaj one koji to pišu. Jednorog je tvrtka koja ima preko milijardu početnoga kapitala. RH ima dva jednoroga, a Mađarska, Grčka...jedan.
Nismo se razumeli,sta Hrvatska kao drzava ima,resurse na primer sa kojim moze da parira kompetitivnom kapitalizmu.Imamo i mi dosta pocetnog kapitala,ali
i dalje imamo resurse,koje nepomenik nije rasprodao.Razumes sta pitam?

Ko god se uklopio u kanadski ili američki način života ne može više nikada da prihvati ne samo balkanski nego ni evropski u globalu.
Zavisi, pun ti youtube snimaka o rodjenim Amerikancima u 6 kolena koji su se skucili u Italiji ili Grckoj. Nisu ljudi gadljivi na tudje kulture, tudju arhitekturu, kuhinju, prirodne lepote, ljudske naraci... a pogotovo ljudi koji su silom prilika pre 3 decenije (ili manje) otisli iz tih podneblja.

Imao sam kolegu, anglosaksonskog porekla ciji cukundeda iz Skotske dosao da lovi dabrove na ovom kontinentu. Ozenio se Grkinjom, rodjenom ovde doduse. Pa kad su njeni roditelji krenuli da penziju uzivaju u rodnoj Chaniji na Kritu preselile i njih dvoje sa decom. Svi su mu davali 1-2 godine da se vrati jer je ovde bio PEng i imao odlican posao, u Grckoj nije imao nista sem tasta i taste. No, evo ga vec 7-8 godina zivi tamo, zivi novi zivot u novoj sredini, bavi se strukom doduse, zida kuce i prodaje Englezima i Skotima.

Znaci, dozivljaj je individualan, nema pravila. Naravno, ako imas od cega da zivis.

Ne znam ,zaista. Kazu da zive bolje od nas,moguce. Medjutim ja zivim u Srbiji,nikada nisam ni pomislio na zivot tamo. Nisam krocio tamo od 1986.
Nasi odavde ,moji rodjaci i ispisnici su izabrali Kanadu i USA. Nasi Hrvati su otisli u Australiju najvise nisu Hrvatsku?
Svima se dopada tamo gde su otisli ali vole i da dodju u stari kraj. Njihova deca ne,ne snalaze se u nasem drustvu.
Nas zivot ovde nije los u odnosu kakav je bio a ocekujem jos bolji.

Možda su to neki novi podaci, ali nije fanatazija, jer je udeo turizma u BDP-u bio i 20%. Menjao se tokom i posle pandemije, kada je opao. Menja se od godine do godine. Udeo turizma u BDP-u Hrvatske bio je najveći udeo u EU. Moguće da je i sada pri vrhu.
To su zvanicni podaci ali je nas bratko Croata zaboravio da stavi ispred rec "izravni", znaci ono sto zvanicno direktno uplate turisti hotelima, turistickim agencijama bilo da su domaci ili strani itd. Naravno, u tu cifru nije uracunata sekundarna potrosnja, hrana koja se proizvede ili uveze, usluge koje turista karticom plati negde van hotela, kesh kojim plati neki proizvod ili uslugu. Jer, prehrambena industrija, industrija usluga, trgovinski lanci tokom letnjih meseci u poprilicnoj meri rade za turizam.

Imaju 1000+ evra platu i tri puta jeftiniju hranu. Pošto su u eu, konkurišu u nemačkoj za posao, spakuju torbicu i hop plata 3-5.000 evra.
Jeste, hrana im je bas jeftina, sem na rasprodaji u Lidlu sve im je tu negde ili skuplje.
Isto kao i taj Croata i ti mozes da spakujes torbicu za Dojcland, no za platu od 3-5 hiljada moras nesto znati i da radis. Sverc se ne racuna u to.

Prošle gotine sve sami žutaći na jadranu, spori, prosipaju, lupaju čaše i tanjire... Letos me zvali da im nađem neke ukrajinke znam ih ihaj ali ne mogu da im objasnim da su buržujke zbrisale od rata. Čuj da konobare :mrgreen:

A srpkinje neće a kada ja dovedem nešto mlado samo mi se motaju ispred kuće. Jedan sa broda drugi iz plićaka, treći visi sa masline, četvrti sa dalekozorom :lol:

Back