Kako je Hrvatima od kad su ušli u EU i NATO?

A ima i ovo:

Istraživanje provedeno u svibnju u svih 27 država članica. Rezultati su pokazali da velika većina od 79 posto hrvatskih građana smatra da je članstvo u EU korisno za zemlju. To je za šest postotnih bodova više nego što prosječno ispitanici u svim zemljama članicama smatraju da je članstvo u Uniji korisno za njihovu zemlju.

Najviše hrvatskih građana, 49 posto, kao glavnu korist od članstva u EU-u navodi nove mogućnosti za rad. Da EU pridonosi gospodarskom rastu u Hrvatskoj smatra 32 posto građana. Isti postotak vrijedi i za tvrdnju da EU poboljšava standard života ljudi te za tvrdnju da pridonosi održavanju mira i jačanju sigurnosti.

Na razini EU-a, redoslijed je nešto drugačije raspoređen. Na prvom mjestu, 37 posto, jest da EU pridonosi održavanju mira i jačanju sigurnosti. Slijedi sa 36 posto tvrdnja da članstvo njihove zemlje poboljšava suradnju s ostalim članicama, a na trećem mjestu s 29 posto da članstvo pridonosi gospodarskom rastu njihove zemlje.

https://www.telegram.hr/vijesti/eur...ovica-ih-misli-da-zemlja-ide-u-dobrom-smjeru/

Ovo je od prošle godine:
Samo prošle godine strani državljani su u Hrvatskoj kupili 12.300 nekretnina, uglavnom na primorju. Sivo-bele kocke sa luksuznim apartmanima i vilama uništavaju hrvatsko primorje.​
Hrvatska turistička zajednica javno je pozvala na hitno zaustavljanje "apartmanizacije" koja, po njihovom mišljenju, šteti normalnom razvoju turizma, a istovremeno uništava jednu od najlepših obala. Zadarski list prenosi da je samo za godinu dana na tržište izašlo 60.000 novih kreveta u ovoj vrsti smještaja. Udeo hotelskog smeštaja pao je ispod 10 odsto i čak je najniži na Mediteranu. Pored stanova, problemi sa novim nekretninama je i to što se vlasnici ne uknjiže kao zakoniti stanodavci.​

Da li je ovo propaganda?

Hrvati su nezadovoljni, no jedna europska zemlja ipak prednjači: "Većina je na rubu egzistencije"​

Piše Dino Goleš/DNEVNIK.hr, 23. siječnja 2025. @ 21:07​
I sta je sustina tih istrazivanja na koje se poziva dnevnik.hr? Da su uglavnom oni preko 65 godina nezadovoljni svojim sadasnjim zivotom u CRO a mladi sasvim zadovoljni (cak 82% mladih). Sto je i razumljivo, stariji gradjani sirom sveta su su poprilicno nezadovoljni sto zbog skorog kraja zivota, sto zbog propustenih zivotnih prilika, sto zbog svog trenutnog statusa ( u moje vreme je sve bilo drugacije, zemljom je tekao med i mleko, postovali su se stariji, zivelo se punim plucima, mogo sam 5 puta stojeci bez vadjenja, licno me je pogledao gospod Bo.. pardon drug Tito...).

Upoznao sam Hrvate koji su se iselili u zadnjih 10-tak godina, cudno, nisu izabrali EU nego su dosli ovde na kraj poznatog sveta. Njihova prica je bila da troskovi zivota i plate nisu bili adekvatni, da je manjak posla, da su navukli Nepalce i Indijce da im obore nadnice te da za decu im nema perspektive... slicna prica nasoj, zar ne?

Ove godine su dve njihove porodice (sa kojima sam imao neko druzenje) se vratile u lijepu njihovu, kazu da se desava i povratak njima bliskih porodica iz EU pogotovo jer su troskovi zivota negde u EU/Canadi dosta veci nego prethodnih godina pa je jednostavna kalkulacija sta dobijes nesto vecim zivotnim standardom prema zivotu na rodnoj grudi prevagnula kod njih te su se vratili. Tako da ja nemam vise sa kim da se balotam i igram treset/briskulu.. ok, za brikulu/treset sam nasao originalanu a italijansku ekipu.

99% tih koji se vrate se pokaju.
Ne znamo to. Ima negde istrazivanje a ne tvoja odokativna procena?

Ja svoje pisanje zasnivam na ljudima koje znam a oni su mali statisticki %, cuo sam njihovu pricu o drugima (mozda im je tudji povratak bio opravdanje za njihov) povratnicima. I njihova prica je da su se iseljavali uglavnom oni koji nisu imali nesto u njihovoj drzavi, oni koji su imali zemlju, kuce na moru, drzavne poslove, svoje privatne poslove su ostajali, nisu se selili. Opet, to je prica tih mojih poznanika.

Plate ali i cene visoke, penzije niske. To je suštinski odgovor na tvoje pitanje
sinoc gledam neke rang-liste evropskih drzava po pitanju standarda gradjana na osnovu plata i troskova zivota.
Hrvatska 0,92
Srbija 0,93
BIH 0,98
sto znaci da u hrvatskoj prosecna plata pokriva 92 posto troskova zivota a u Srbiji 93 posto, BIH se kotira jos bolje od nas i hrvata.
To su pravi pokazatelji standarda a ne BDP po glavi ili mesecna plata.

Vidim da ima dosta članova iz Hrvatske, bilo bi korisno čuti utiske.
750 evra minimalac kilo mesa tri puta jeftinije nego u srbiji.

1000008522.jpg

Kako je u Hrvatskoj od ulaska u EU?

Zadnjih sedam godina se osjeti korist.
Problem je bio da smo ušli u EU usred svjetske ekonomske krize, Milanović je postao premijer i nikako se nije snašao u tom poslu.
Sad smo opet uhvatili korak sa istočnom drzavdma EU koje su nas prestigla upravo za vlade Milanovića.

Plaće su dosta porasle, a ljudi se i dalje tuže. Ne daj Bože da se prizna da je dobro, mogao bi netko tražiti da pomogneš. Sredi se kuća, novi auto pred kućom i opet loše je loše loše....samo se sad malo tko tuži da nema posla.

Back