Kako i odakle generalno učiti istoriju? Kako proprati kvalitetnu i korisnu literaturu?

Isakovic_01

Obećava
Banovan
Poruka
63
Nakon završetka školovanja, zajsta ne znam kako bih se najbolje mogao obrazovati. Nekada je bilo lako, imam udžbenik pa iz njega učim.

Međutim, odakle sada početi?

Sada kada bukvalno svako piše neke istorijske knjige, romane, dela, šta već. Odakle uopšte početi? Recimo hoću da saznam nešto o istoriji Kine, Indije, pa čak i Srbije, kako da proberem, i gde uopšte da tražim literaturu? Jedini izvor mi je wikipedia, ali i ona je oskudno napisana, nekad čak nije ni objektivna.

Nekada su barem postojale izdavačke kuće kojima se moglo verovati, ili čak i samim piscima, ali sada kada imamo svakakve šarlatane, čak i sa diplomom, kako izabrati dobru knjigu na tu temu?

Jedini drugi izvor bi mogli da mi budu ljudi koje sam slušao na Youtube, koji su profesori i koji deluju kao da znaju šta pričaju.

Još jedna stvar, ovo pitam kao neko ko se ne bavi istorijom, kome je ona eventualno hobi. Džabe je da mi neko preporučuje tomove knjiga na neku temu, i neke "naprednije" metode istraživanja. (naravno ne morate ni slikovnice da mi preporučujete :) )

Nakon završetka školovanja, zajsta ne znam kako bih se najbolje mogao obrazovati. Nekada je bilo lako, imam udžbenik pa iz njega učim.

Međutim, odakle sada početi?

Sada kada bukvalno svako piše neke istorijske knjige, romane, dela, šta već. Odakle uopšte početi? Recimo hoću da saznam nešto o istoriji Kine, Indije, pa čak i Srbije, kako da proberem, i gde uopšte da tražim literaturu? Jedini izvor mi je wikipedia, ali i ona je oskudno napisana, nekad čak nije ni objektivna.

Nekada su barem postojale izdavačke kuće kojima se moglo verovati, ili čak i samim piscima, ali sada kada imamo svakakve šarlatane, čak i sa diplomom, kako izabrati dobru knjigu na tu temu?

Jedini drugi izvor bi mogli da mi budu ljudi koje sam slušao na Youtube, koji su profesori i koji deluju kao da znaju šta pričaju.

Još jedna stvar, ovo pitam kao neko ko se ne bavi istorijom, kome je ona eventualno hobi. Džabe je da mi neko preporučuje tomove knjiga na neku temu, i neke "naprednije" metode istraživanja. (naravno ne morate ni slikovnice da mi preporučujete :) )

Ne verujem da možeš očekivati odgovore drugačije od onih koje si dobio prošli put kad si pitao: https://forum.krstarica.com/threads/pisani-izvori-na-internetu-i-literatura.95370/page-41

Znam, ali čisto da probam. Tu si mi uglavnom odgovorili na konkretne stvari, ali ne i generalno na ovo glavno pitanje.

Ne znam ni gde da pitam, jer ni ta tema ne deluje preterano aktivno.

Pa zato što je pitanje previše generalizovano. :D

Na internetu, uzmi Vikipediju. Za nacionalnu istoriju, mnogo bolje od Vikipedije, uzmi Istorijsku biblioteku http://www.istorijskabiblioteka.com/

Kreni odatle. Proveravaj reference, pa onda traži po njima. Na internetu svačeg ima. Imaš ruske sajtove s torrentima, imaš čuveni libgen https://libgen.is/ Mnogo čega je digitalizovano na drugim resursima...imaš onda, recimo, Srpski citatni indeks: https://scindeks.ceon.rs/

A gde početi? Pa, po enciklopedijama. I u zavsnosti, naravno, od toga šta te zanima. Za nacionalnu istoriju, relativno dobre (sa naglaskom na relativno( leksikografske jedinice jesu: Enciklopedija srpskog naroda, Srpski biografski rečnik, Leksikon srpskog sredneg veka. Pogledaš šta te interesuje. Poljoprivreda, mere, vojska? I onda nakon što pročitaš tekst te odrednice, vidiš spisak literature na njenom kraju. I onda tražiš tu literaturu.

Da, ali naveo sam primer istorije Kine, Indije, Rima, Grčke, Egipta, Rusije, Francuske, Nemačke, itd itd. odakle tu početi? Pitam zato što kada odem na neki sajt za kupovinu knjiga, ima ih milion na tu temu. Kako ja da znam koja je dobra, a koja je glupost koju ne vredi kupovati?
Onda je to pre pitanje:"Koji istoričar po kom pitanju je vredan čitanja?" Možeš se informisati na internetu nađeš neki rad, ukucas naslov pa vidiš u pretraživaču gde je rad citiran i u kakvom kontekstu i eventualno kakve su recenzije. u biti tražiš sam, onda dođeš na Krstaricu postaviš temu i ako uspeš da odbraniš autora i knjigu znači da imaš dobru knjigu

Da, ali naveo sam primer istorije Kine, Indije, Rima, Grčke, Egipta, Rusije, Francuske, Nemačke, itd itd. odakle tu početi? Pitam zato što kada odem na neki sajt za kupovinu knjiga, ima ih milion na tu temu. Kako ja da znam koja je dobra, a koja je glupost koju ne vredi kupovati?

Pa, za početak, kad god te nešto specifično zanima postavi specifično pitanje ovde.

To o čemu pričaš, vremenom, doći će samo od sebe.

Kada naiđeš na neku knjigu, ti proveri na guglu ko je autor, njegovu biografiju i bibliografiju, i pri kojoj instituciji piše (fakultet, institut). Na taj način ćeš istražiti da li se radi o školovanom istoričaru sa naučnim zvanjem, ili šarlatanu, hobisti.

Ja se trudim da svu relevantnu literaturu koja se koristi na fakultetskim studijama istorije sakupljam na sajtu: https://gira1804.github.io/istorija/

Nažalost, o Kini i Indiji nemam ništa, osim u sklopu nekih drugih sinteza, orjentisanih više ka zapadnom svetu. O Rimu, Grčkoj i Egiptu ima dosta literatrure na sajtu, to možeš naći lako (Egipat je u sklopu Starog istoka). Sajt je podeljen u kategorije prema nazivima kurseva na osnovnim studijama istorije.

Za Kinu, Indiju, Japan pre 20. veka ti ne mogu pomoći. Te teme se ne uče na fakultetu i nema mnogo naših istoričara koji su se bavili tim temama, niti su bili zainteresovani da prevode knjige na te teme. Na srpskom jeziku, jedino što znam da možeš koristiti jesu neke enciklopedije.

Srećno u daljem istraživanju.

Back