kako filozof idealista treba da se ophodi prema materijalnim dobrima?

npr sprdaju se sa popovima koji voze skupe limuzine........
slično tome, mene zanima da li je ok da filozof kupi recimo tv od 42inča a naginje negaciji volje i oslobađanju od sebe?

kao da on tu sledi evolutivni put razvoja televizora, te progresivno reformiše svoj prostor, pa me tu zanima kakav je odnos evolucije i negacije volje?

Pa ne mozes filozofima idealstima zvati spomenute qurceve filozofe. Primer sa TV isto nije dobar, danasnjim idealistima zbog dostupnosti njihove misli svekolikom puku i biljezenja istih trebaju i laptopi :)

npr sprdaju se sa popovima koji voze skupe limuzine........
slično tome, mene zanima da li je ok da filozof kupi recimo tv od 42inča a naginje negaciji volje i oslobađanju od sebe?

kao da on tu sledi evolutivni put razvoja televizora, te progresivno reformiše svoj prostor, pa me tu zanima kakav je odnos evolucije i negacije volje?

ima fin lg 1080 na 12 rata po 6 soma... prva liga, pazario 2 komada

svaki filozof mora da ima dve 42-ke a zasto mora reci cu kad budem plav :roll:

Ovo je čisto psihološko pitanje...Premalo je podataka-tek jedan,a to je da ličnost-filozof-a zastupa ili misli
da je svet njegova predstava kojom nema ingerencije da upravlja...Naravno-to je njegov racionalni -razuman stav...
O ostalim njegovim osobinama i sadržajima svesnog i nesvesnog nam nije ništa rečeno...
Čak nam nije saopšteno koliko dugo zastupa to idejno učenje tj.da li je i njegov superego
pod uticajem tog učenja uobličio obrasce ponašanja...Ukoliko jeste,tada ćemo imati pred sobom isposnika-monaha
ili kaluđera ili derviša,a najverovatnije asketu...
Problem je što se superego formira uglavnom u detinjstvu i dopravlja u adolescenciji,mada su moguće manje korekcije i kasnije...
Tako da filozofsko učenje ne utiče na ponašanje čoveka odlučujuće i na delu je maksima "jedno priča-drugo radi...":mrgreen:

Mislim, iako shvata kako je sve to nevažno, nigde ne piše da treba da izbaci nevažne stvari iz svog (realnog) života, on samo treba da bude svestan njihove prolaznosti...

Па да. Не одбацити их јер су ипак материјална добра неопходна за живот, али одбацити доминацију материјализма у овом свету.
Само вратити ствари на своје место и ништа више. Првенство вратити духовности, а материјалне ствари третирати као секундарне.

Па да. Не одбацити их јер су ипак материјална добра неопходна за живот, али одбацити доминацију материјализма у овом свету.
Само вратити ствари на своје место и ништа више. Првенство вратити духовности, а материјалне ствари третирати као секундарне.
Idealisti me oduševljavaju svojim glupim prezirom materijalnog,a pri tome o materiji još uvek niko ništa ne zna...
Tako da je imati o neznanom neke emocije idiotizam-blago rečeno...:mrgreen:
Ja i o idejama nemam saznanje-možda su to neki nevidljivi oblačci koji nam vijore više glave?:mrgreen:
Ali svakako se ne odričem ni idej ni materijalnog...Što bih bio lud da se ičeg odričem?
Neki film s dobrim idejama valja pogledati i pritom grickati semenke,bombone,čokoladice (one fine raznih ukusa:zjede:)...
Oni koji zagovaraju askezu-ok-nek jedu 0:mrgreen:

Idealisti me oduševljavaju svojim glupim prezirom materijalnog,a pri tome o materiji još uvek niko ništa ne zna...
Ja i o idejama nemam saznanje-možda su to neki nevidljivi oblačci koji nam vijore više glave?:mrgreen:
Ali svakako se ne odričem ni idej ni materijalnog...Što bih bio lud da se ičeg odričem?
Neki film s dobrim idejama valja pogledati i pritom grickati semenke,bombone,čokoladice (one fine raznih ukusa:zjede:)...

veruj mi da nema goreg no kad zadojeni materijalista odbaci duhovno... duhovni coek ima makar korene spoznaje apstraktnog, materijalisti kad se prvi put suoci sa neobjasnjivim pocinje da se rusi izgradjeni sistem vrednosti i on zapada ne nihilizam branjenja svog koncepta po svaku cenu, vec leze ko q i siri noge lazi kojom valjda misli da nadomesti nedostatak emocionalnosti o kojoj zna isto onoliko koliko suvoparni idealista o tehnoloskom haj endu.

idiotizam...blago receno :mrgreen: ali izmedju idiotizama postoji gradacija... kad si mladuvek ces birati materijalistu, kada odrtavis shvatas sta je sustina svega na ovoj planeti pa biras ono drugo, sto implicira da si ti covi jedan nezreo klinac :rotf:

Ima u idealizmu dosta dobrih stvari, i jako velikih istina. Prezir prema materijalistički koncepiranim idejama je svakako neopravdan, ali, imajući u vidu strukturu tog učenja- i nije toliko nužan, a po mom ličnom mišljenju - čak i nepotreban. Ja sam nekako ubeđen da između tih shvatanja sveta i nema mnogo antagonizama, i da su svi manje-više veštački.

Realno, iako važi relacija ideja >> realnost, to ne znači da je realnost=0. Poređenja radi, neka idealizam bude voćnjak pun jablanova, a materijalizam jedna jabuka. Posedovanje velikog voćnjaka punog jaubka (ideje) nije razlog da se odreknemo još jedne jabuke koja nam se nudi (a to je materijalni svet).

Ima u idealizmu dosta dobrih stvari, i jako velikih istina. Prezir prema materijalistički koncepiranim idejama je svakako neopravdan, ali, imajući u vidu strukturu tog učenja- i nije toliko nužan, a po mom ličnom mišljenju - čak i nepotreban. Ja sam nekako ubeđen da između tih shvatanja sveta i nema mnogo antagonizama, i da su svi manje-više veštački.

Realno, iako važi relacija ideja >> realnost, to ne znači da je realnost=0. Poređenja radi, neka idealizam bude voćnjak pun jablanova, a materijalizam jedna jabuka. Posedovanje velikog voćnjaka punog jaubka (ideje) nije razlog da se odreknemo još jedne jabuke koja nam se nudi (a to je materijalni svet).
Naše ideje i brojčano i uticajno su sića svemira...Zasad...:mrgreen:

Ne baš. :mrgreen: 0,000...1

Има ли шта бедније од материјалисте? Разумети само оно што видиш сопственим очима. Материјалиста је друго име за човека који се још увек није издигао изнад животиње. Материјалисте тешко да можеш убедити у исправност живота који одбацује материјализам, стога се са њима не треба ни трудити. Зашто се трошити?

@fisherman1: Не знам коме говориш. Празне, апстрактне философске дискусије нису ми блиске јер ничему не служе нити воде било где. Све што имам да кажем, кажем тако да ме сви разумеју и суштину износим у неколико реченица без непотребног философирања и запетљавања.
Иначе, не занима ме философија која се не може спровести у стварном, овоземаљском животу, не занима ме теоријско наклапање и бављење проблемима који немају утемељење у проблемима овога света. Зато изнад свега ценим Питагору, Конфучија, Лао Цеа, Платона, Шопенхауера, Ничеа, Еволу итд.

@ljubavninik: Духовни свет није баш апстрактан, већ реалан и објективан.

veruj mi da nema goreg no kad zadojeni materijalista odbaci duhovno... duhovni coek ima makar korene spoznaje apstraktnog, materijalisti kad se prvi put suoci sa neobjasnjivim pocinje da se rusi izgradjeni sistem vrednosti i on zapada ne u nihilizam branjenja svog koncepta po svaku cenu, vec leze ko q i siri noge lazi kojom valjda misli da nadomesti nedostatak emocionalnosti o kojoj zna isto onoliko koliko suvoparni idealista o tehnoloskom haj endu.

idiotizam...blago receno :mrgreen: ali izmedju idiotizama postoji gradacija... kad si mlad uvek ces birati materijalistu, kada odrtavis shvatas sta je sustina svega na ovoj planeti pa biras ono drugo, sto implicira da si ti covi jedan nezreo klinac :rotf:
E, što jes, jes! Klinac je, al of recourse. I s iq cca 201! :klap:

@fisherman1: Не знам коме говориш. Празне, апстрактне философске дискусије нису ми блиске јер ничему не служе нити воде било где. Све што имам да кажем, кажем тако да ме сви разумеју и суштину износим у неколико реченица без непотребног философирања и запетљавања.
Иначе, не занима ме философија која се не може спровести у стварном, овоземаљском животу, не занима ме теоријско наклапање и бављење проблемима који немају утемељење у проблемима овога света. Зато изнад свега ценим Питагору, Конфучија, Лао Цеа, Платона, Шопенхауера, Ничеа, Еволу итд.
.
Samo još da su oni imali priliku da cene tebe...:mrgreen:
Ja od mojih savremenika -pozitivista bar kakvu-takvu satisfakciju...:lol:
A i rekao bih da spadaš u srpske idealiste...:mrgreen::hahaha:
E,da...jesi li pokupio one šrafove iz one mašine?

Samo još da su oni imali priliku da cene tebe...:mrgreen:

Цене ме... комуницирам са њима. Имам моћ да се враћам кроз време ;).

Ja od mojih savremenika -pozitivista bar kakvu-takvu satisfakciju...:lol:

Јадан је човек који од људи тражи сатисфакцију!

A i rekao bih da spadaš u srpske idealiste...:mrgreen::hahaha:

Па да! А што, не ваља ти идеализам?

E,da...jesi li pokupio one šrafove iz one mašine?

Не знам на које шрафове мислиш:confused:?

Back