Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Jos malo sam eksperimentisao.
Probao sam Mint Mate, Ubuntu Mate, nesto tezi PopOs i najtezi Kubuntu.
Mint Mate radi nekako cudno, desava se da ne odreaguje na komande ili da prozor za kucanje sifre izgubi prioritet pa kucam uzalud. Isti slucaj je i sa Ubuntu Mate.
Brzina je odlicna dok koristim file manager ili idem kroz podesavanja ali pokretanje programa je usporeno.
Gnome okruzenje na PopOs radi bez bagova ali performanse nisu zavidne.
Kde na Kubuntu mi se svidja ali opet performanse...
Probacu jos Zorin Lite i Core i tu se zaustavljam.
Mint Cinnamom je za sad prioritet.

distros.png

Напомена: Добра за нове кориснике МОРА да буде диструбиција која је СУПЕР СТАБИЛНА И ПРИЈАТЕЉСКА. Значи не стабилна као Windows ME или Vista него стабилна као Windows 7 или 10! У супротном мање икусним корисници мислеће да је Linux баговит а Windows корисници нису осетљиви на критику ако је оперативни систем лош као МаcOS или Linux корисници који имају обичај да дижу нешто у небеса. Такође дистрибуција МОРА да има systemd као инит систем јер као прво нови корисници ни не знају шта је то а као друго 90% диструбуција га користи самим тим важе универзалне команде кад се појави неки проблем.

Из тог разлога у ту класу сам ставио четири проверене дистрибуције: Linux Mint, PepermintOS, Ubuntu и ZORIN OS.

Што се тиче диструбуција за старе рачунаре. Стари рачунар није ваша аждаја од 4GB RAM-a и dual-core процесором која са неком графичком може да тера LoL. Ти рачунари о којима ја овде говорим то су рачунари који имају испод 2GB RAM-a и највероватније 32 битни процесор, као и Athlon64 серију. Па ако имате неки заиста стари лаптоп можете да га оживите са ове три диструбуције: Antix, Lubuntu и PuppyLinux.

Poslednja izmena:
Него сам приметио да многе Ubuntu базиране дистрибуције нису прешле на нови LTS jammy. Конкретно Zorin је још на focal тако да не може више од 5.15 кернела из официјалне репозороје што је заиста штета јер тај кернел нема драјвере за нову AMD графику као и бољу оптимизацију за нове процесоре. Што значи да out-of-box Zorin има да ради само на рачунар који је до сад користио Windows 7 и 10. Е сад, несумљиво је да многи људи и даље гурају Windows 7 и да ће ово претворити њихово рачунар у ракету али ово је леп дистро и заиста је штета што је по дефолту драјверски ограничен

Mint је такође још на 5.15 кернелу кад се бутује iso иако је одавно прешао на jammy. Само Ubuntu и Pepermint (Debian) су на 6.1 :eek:

Poslednja izmena:
Него сам приметио да многе Ubuntu базиране дистрибуције нису прешле на нови LTS jammy. Конкретно Zorin је још на focal тако да не може више од 5.15 кернела из официјалне репозороје што је заиста штета јер тај кернел нема драјвере за нову AMD графику као и бољу оптимизацију за нове процесоре. Што значи да out-of-box Zorin има да ради само на рачунар који је до сад користио Windows 7 и 10. Е сад, несумљиво је да многи људи и даље гурају Windows 7 и да ће ово претворити њихово рачунар у ракету али ово је леп дистро и заиста је штета што је по дефолту драјверски ограничен

Mint је такође још на 5.15 кернелу кад се бутује iso иако је одавно прешао на jammy. Само Ubuntu и Pepermint (Debian) су на 6.1 :eek:
Ja sam na 6.4, posto nije jos apdejtovan zfs modul za 6.5

Најбоље искуство које можете да имате на Линуксу према типу release-a:

• Fixed + LTS + systemd = GNOME
  • Fixed + LTS = Plasma
  • Fixed + systemd = Plasma
  • Fixed = Cinnamon
  • Rolling + systemd = Plasma
  • Rolling = XFCE
  • Agressive Rolling = qtile
Slazem se, mada i plasma ume da zeza na rolling. Tu nista nije stabilno, pa uvek moras da imas 3-4 desktopa spremno
a i da se sitchujes sa lightdm na gdm, sddm, jer i to ume da se polomi
:heart:

Најбољe Linux дисрибуције за људе које долазе са MacOS

-Ubuntu Budgie
-ElementaryOS
-Nitrux

Nitrux је имутабилна Линукс дистрибуција базирана на Debian Testing-у која префирриа контејнерски начин инсталације пакета (без root-a) и то као AppImage највише али можете да инсталирате све и flatpak пакете који је прединсталиран као и помоћу distrobox-а да инсталирате било који пакет из било које друге дистрибуције за оне мало напредније. Мени се лично не свиђа јер је убио све оно што волим код Linux-a, изузетно је системски тежак и захтева модеран хардвер а како и не би кад има liquorix кернел спреман за игре (један клик и инсталира се преко пречица унутар менија сви програми за игре) Инсталација софтвера се врши КЛИК и преузима се AppImage а онда NX Software сам га интегрише у оперативни систем. Такође прединсталиран и Waydroid па је могуће да инсталирате Android програме.

VirtualBox_NX_15_09_2023_18_02_24.png

Poslednja izmena:
Q4OS је дистрибуција базирана на Debian-у. У односу на Debian нема неке разлике пошто је спин и долази са два декстопа KDE 5 Plasma и Trinity (KDE 3 враћен од живот). Мени је више био интерсантнији Trinity пошто су га средили да неодовољиво подсећа на Windows XP. Носталгија... Q4OS инсталер је одличан и на један клик долазите до свих потребних програма на веома познати начин. Међутим пошто долази са Konqueror (file-brpwser + web browser) за KDE мој савет је да ако пробате Trinity да инсталирате dolphin или pcmanfm-qt (ако имате проблема са RAM-ом). Такође мораћете да инсталирате и ark за архиве. :D

Ја сам га мало средио чисто да видите да и KDE 3 може и дан данас да изгледа лепо.
VirtualBox_Q4OS_20_09_2023_18_25_59.png

Nije se jasno izjasnio na sta je mislio. Svakako da nadistroima koji idu na 6mecne apgrejde, ne mozes da stavis bilo sta...

Наравно да можеш да ставиш било шта на Debian-у. Јел си чуо некад за backport-ове? Додатне репозиторије?

Steam рецимо имаш директно из репозоритије али тада преузимаш само installer a не сам Steam. Друга опција је да га инсталираш из steam репозоторије а трећа је да ставиш као флатпак. Е сад људи препоручују највише опцију 2 а Debian Wiki 1.

Имаш и Lutris и то из официјалне или из OpenSUSE build system-a како стоји упуство за Lutris што се тиче Debian-a.

Ако ти је то "реална употреба" :D

Poslednja izmena:
Наравно да можеш да ставиш било шта на Debian-у. Јел си чуо некад за backport-ове? Додатне репозиторије?

Steam рецимо имаш директно из репозоритије али тада преузимаш само installer a не сам Steam. Друга опција је да га инсталираш из steam репозоторије а трећа је да ставиш као флатпак. Е сад људи препоручују највише опцију 2 а Debian Wiki 1.

Имаш и Lutris и то из официјалне или из OpenSUSE build system-a како стоји упуство за Lutris што се тиче Debian-a.

Ако ти је то "реална употреба" :D
Ma rolling je majka mara...

Ево још мало Q4OS Trinity.

Само да кажем да Q4OS је посебно средио Trinity тако да без преузимања иконица можете овако нешто да направите веома лако....

Оно што морате да инсталирате само је pcmanfm (обичан) a као терминал да кориситите Zutty (долази прединсталиран са Debian-ом). :pivce:

Virtual-Box-Q4-OS-21-09-2023-17-31-54.png

Па он је више за старије рачунаре a како је qt3 не прати ништа. Ево шта каже...

Trinity desktop - 350MHz CPU / 256MB RAM / 3GB disk
Слажем се али колико се сећам имао сам проблема са новијим qt апликацијама под тим DE, што сужава могућности употребе и свело ми је кратко време проведено уз Trinity, на лепо подсећање.

Back