Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Слажем се али колико се сећам имао сам проблема са новијим qt апликацијама под тим DE, што сужава могућности употребе и свело ми је кратко време проведено уз Trinity, на лепо подсећање.

Зато што је он qt3 као и сви trinity програми а нове су qt5 и онда треба нове зависности да се инсталирају. Рецимо конзола уопште није она конзола него је trinity-konsole. Тотално је свеједно да ли ћеш да користиш тамо gtk или qt. pcmanfm (gtk2) ради супер. :super:

Слажем се али колико се сећам имао сам проблема са новијим qt апликацијама под тим DE, што сужава могућности употребе и свело ми је кратко време проведено уз Trinity, на лепо подсећање.
Stavis qt 4 i qt 5, pa onda nemas problema.... vidim ima i qt 6. Isto i sa gtk, sve verzije stavis i vozis.
ili flatpak ili snap, pa vuku sa sobom... pu nisu ubacili kod mene trinity, mora da se dodaje repo posebno,
ko onaj kineski u pocetku, pa su ga ozvanicili, sto smatraju da trinity niko nece da koristi?!

Stavis qt 4 i qt 5, pa onda nemas problema.... vidim ima i qt 6. Isto i sa gtk, sve verzije stavis i vozis.
ili flatpak ili snap, pa vuku sa sobom... pu nisu ubacili kod mene trinity, mora da se dodaje repo posebno,
ko onaj kineski u pocetku, pa su ga ozvanicili, sto smatraju da trinity niko nece da koristi?!

DDE ретко која дистрибуција има.

Linux Mint MATE. Одлична и лагана кастомизација све преко графичког итерфејса. Само постарајте се да су вам фајлови запаковани у tar.xz формату. Лако се распакује и запакује слично као zip на Windows-у значи десни клик и то је то. Наравно ту је одличан MintMATE који има одличне способности.

VirtualBox_MintMATE_25_09_2023_23_04_40.png

.zst je sad aktuelan xz je Arch napustio jer jezivo sporo ide pakovanje.
to isto zstd ide i u zfs kompresiju kao najbolji ratio brzine i kompresije.

Ма у tar.xz треба да буду фајлови да би се инсталирале темe и иконице кроз графички интерфејс. Значи ако је у zip, tar, 7z итд. запакована нека преузета тема отпаковати то и запаковати у tar.xz и онда да се уђе у контролни центар. :pivce:

Poslednja izmena:
Ма у tar.xz треба да буду фајлови да би се инсталирале темe и иконице кроз графички интерфејс. Значи ако је у zip, tar, 7z итд. запакована нека преузета тема отпаковати то и запаковати у tar.xz и онда да се уђе у контролни центар. :pivce:
Sto ne predju na .zst? Ok to, ali opet malo cudno sto treba da se pakuje, kad i zfs i btrfs nude kompresiju for free.

Sto ne predju na .zst? Ok to, ali opet malo cudno sto treba da se pakuje, kad i zfs i btrfs nude kompresiju for free.

Иконице и теме које скидаш са gnome-look-а су zip или 7z, неки је tar и tar.xz. Е како би инсталер видео пакет мора да буде запакован у tar.xz

Иконице и теме које скидаш са gnome-look-а су zip или 7z, неки је tar и tar.xz. Е како би инсталер видео пакет мора да буде запакован у tar.xz
Ma ok, aii ko je pisao kontrol panel? Verovatno oni. OK, ne moram sad da pametujem, nisu to veliki fajlovi...

Ubuntu MATE сређен као Linux Mint MATE. Коначно сам успео да поставим иконицу! :pivce:

Ubuntu mate-menu (алтернативна brisk menu који је иснталиран и подешен по дифолту) којег видите на слици а који је форк минт-менија нема функцију да графички промените иконицу менија само текст. Па како да промените иконицу менија? Фора је у томе да у сету икона који желите да примите направите за сваку величину иконице фолдер places ако не постији у ту копирате start-here.png којег ћете пронаћи у Yaru-MATE сету икона. Те иконице морају ручно да се инсталирају глобално (за све кориснике, system-wide) копирањем дакле у /usr/share/icons

VirtualBox_UbuntuMATE_27_09_2023_23_51_45.png

Poslednja izmena:
Софтвер Бутик који долази уз Ubuntu MATE је најбољи графички инсталер који сам видео.

Значи један клик на Brave, Spotify... он додаје репозорију са друге стране и инсталира пакете не као snap него као dpkg. :pivce:

Poslednja izmena:
OpenMandriva Lx је свакако једна од диструбиција која заслужује пажњу. Дистро је као Mageia пошто су оба наследници Mandrive tj. Mandrake-a али ми се чини да је доста user-friendly. Такође изненадићете се брзином којом се инсталирају пакети преко dnfdragore у односу на када куцате dnf у терминалу. Постоје две верзије Rock за људе које желе стабилан систем и Roma која је њихова rolling дистрибуција. Ја сам пробао Rock и јесте Rock. OM Welcome мени омогућава вам да на клик инсталирате све програме. Дакле само клик и ето га. :D

VirtualBox_OM_29_09_2023_22_54_49.png

Poslednja izmena:
Linux Lite је можда најбољи дистро за људе како за људе које долазе у свет Линукса али нису вични у сналажењу тако и за оне који желе један стабилан дистро. Прегршт избора кернела неће оставити равнодушним ни напредне кориснике који траже Ubuntu LTS са најновим кернелима. Моја препорука такође. :super:
VirtualBox_Lite_29_10_2023_18_28_56(1).png

Изашла је нова Fedora Linux 39. Иначе јако дуго сам одржавао Fedora-у у вируалној машини и то је невероватно стабилан дистро такође је и најбоље дистро за гејмере судећи по ProtonDB извештајима јер велики број игара у Fedora-и раде "click-to-play". Осим за гејмере Fedora je добра и за напредне кориснике. Једина мана коју имам је та што код ње dnf је јако спор у односу на OpenMandrive-у и Mageia-у.
:D

VirtualBox_Fedora_08_11_2023_20_22_34(1).png

Trisquel Gnu/Linux је дистрибуција која долази са Linux-libre кернелом и која у репозицијама има само слободни софтвер. Иначе једна од првих дистрибуцијак коју сам пробао у VM-у при чему незнајући ни шта је Слободни софтвер. Сад га мало тестериам на старом лаптопу, звук ради као сат, за графику не морам да бринем јер имам ati серију. Невероватно стабилна и проверена Једино зашта знам да би предстаљао проблем је wifi картица која је власничка. Ово остало све шљака. Иначе долази са abrowser-ом који је форк firefox-a без "модерних додатака" а екстензије преузимате са Trisquel сајта. :D
VirtualBox_Trisquel_09_11_2023_21_17_19.png

Poslednja izmena:
Alpine Linux је NON-GNU Linux distro (као Android) који користи busybox kao userland и musl C lib. Намењен је превасходно за сервере, контејнере, телефонију, као из систем из RAM-a да се покреће... АЛИ ако имате неки јако антички рачунар (значи неки лаптоп из 2002 као ја нпр) или неки млађи што да не, можете направите изузетно брз систем који ће трен ока све да отвара и у исто време да буде сигуран као тврђава. Захљвајући новој скрипи можете сад лако да инсталирате gnome, xfce и plasma desktop но ако се упустите у ручну инсталацију десктопа. Alpine , како није намењен за десктоп кориснике , има веома атомизиране пакете па тако код других дистроа где се нешто подразумева да ће да буде инсталирано овде неће. Уосталом погледајте колико је лаган XFCE на њему.

VirtualBox_Alpine_12_11_2023_18_47_08.png

Alpine Linux је NON-GNU Linux distro (као Android) који користи busybox kao userland и musl C lib. Намењен је превасходно за сервере, контејнере, телефонију, као из систем из RAM-a да се покреће... АЛИ ако имате неки јако антички рачунар (значи неки лаптоп из 2002 као ја нпр) или неки млађи што да не, можете направите изузетно брз систем који ће трен ока све да отвара и у исто време да буде сигуран као тврђава. Захљвајући новој скрипи можете сад лако да инсталирате gnome, xfce и plasma desktop но ако се упустите у ручну инсталацију десктопа. Alpine , како није намењен за десктоп кориснике , има веома атомизиране пакете па тако код других дистроа где се нешто подразумева да ће да буде инсталирано овде неће. Уосталом погледајте колико је лаган XFCE на њему.

Pogledajte prilog 1446015
Spartanski...

Pogledajte prilog 1446015
Аrtix i xanmod kernel као и Void за старе компјутере.
Alpine инсталира пакете као муња. Мислио сам да је грешка кад сам кренуо да радим са њим.

Back