Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Pitanje je bilo sta je bolje , chrome ili chromium.
Oдговорио сам ти - мање више је то све исто. Мале су разлике. Неке екстензије су намерно скинуте са chrome webstore, што довољно говори о томе да хтели-не хтели све контролише Гугл, барем када су Chromium базирани браузери у питању.

Oдговорио сам ти - мање више је то све исто. Мале су разлике. Неке екстензије су намерно скинуте са chrome webstore, што довољно говори о томе да хтели-не хтели све контролише Гугл, барем када су Chromium базирани браузери у питању.
Lupas gluposti.

Listed below are the advantages and disadvantages of using Chromium.

Advantages of using Chromium

• Does not track browsing data
  • It is open source
  • Updates are frequent
Disadvantages of using Chromium

• Need to download and install updates manually
  • Does not have in-built support for Flash or Media codecs

Ako bi birao uvek izmedju ta dva , pao bi izbor na chromium.

Lupas gluposti.

Listed below are the advantages and disadvantages of using Chromium.

Advantages of using Chromium

• Does not track browsing data
  • It is open source
  • Updates are frequent
Disadvantages of using Chromium

Ako bi birao uvek izmedju ta dva , pao bi izbor na chromium.
Chromium is a free and open-source web browser project, mainly developed and maintained by Google.[3] This codebase provides the vast majority of code for the Google Chrome browser, which is proprietary software and has some additional features.

Chromium provides the vast majority of source code for Google Chrome, so the name "Chromium" was chosen by Google because chromium metal is used in chrome plating.[1][10]
Oво нису никакве структуралне разлике између браузера.
Oчигледно да је веома велики део кода од Хромиума преузео Гугл хром. Што следи да су то веома слични браузери и да неке претеране разлике и нема.

Oво нису никакве структуралне разлике између браузера.
Oчигледно да је веома велики део кода од Хромиума преузео Гугл хром. Што следи да су то веома слични браузери и да неке претеране разлике и нема.
Ajde ne komplikuj , reci lepo sta je bolje od ta dva ...

Ajde ne komplikuj , reci lepo sta je bolje od ta dva ...
Све је то једно те исто.

Google opens up Chromium​

Expanding governance is the most significant change to the Chromium project. Before the change, Google engineers largely decided whether Chromium would accept or reject major new features.
Дакле да би се Хромиум развијао, Гугл мора да да дозволу ? Реално, Гугл хром има неке гугл сервисе, али сам Хромиум код је такав да одређене промене не дозвољава, исто као што те промене не дозвољава ни Гугл хром. Користе исте екстензије и реално не видим посебну разлику посебно за крајњег корисника који не може нешто посебно да промени.

Meni je cak i Edge bolja opcija od Chroma.
Ја то не рачунам у браузере. Пре би користио сиротињске ветеране Оперу него Мајкрософт.

Све је то једно те исто.

Дакле да би се Хромиум развијао, Гугл мора да да дозволу ? Реално, Гугл хром има неке гугл сервисе, али сам Хромиум код је такав да одређене промене не дозвољава, исто као што те промене не дозвољава ни Гугл хром. Користе исте екстензије и реално не видим посебну разлику посебно за крајњег корисника који не може нешто посебно да промени.
Ali jedno od ta dva ipak ima manje djubreta po defaultu.
HbT koliko si ti komplikovana osoba.

Ali jedno od ta dva ipak ima manje djubreta po defaultu.
HbT koliko si ti komplikovana osoba.
Нисам се сложио са тобом, што сам ти образложио. Видим да ти образложење нешто се не допада, па добро, не видим онда разлога да се љутиш. Што си ме питао шта је боље од та два браузера ако те не интересује одговор ? Па ти си закомпликовао, не ја.

Нисам се сложио са тобом, што сам ти образложио. Видим да ти образложење нешто се не допада, па добро, не видим онда разлога да се љутиш. Што си ме питао шта је боље од та два браузера ако те не интересује одговор ?
Pazi ti si umešao u priču i FF.
Pitanje je jasno i vrlo lako se dolazi do odgovora.
Šta je bolje u izboru:

1. Chromium

2. Chrome

Ne bih menjao distribuciju, hteo bih da se zadrzim na jednoj, taman sam sve skockao :D
Kao sto sam rekao na pocetku, treba mi neki os laksi od Windows-a, sto sam i dobio sa Mint-om.
Takodje i softver je lako dostupan.

Па ако све ради како треба, ако нема трзаја задржи се на Cinnamon-у.

Пробај да пронађеш програме који ти недостају преко флатпак-а. Подешен ти је на Mint-у.

https://flathub.org/

Све web странице су савршено отпимизоване на Chromium browser-е те тако имаш далеко већи одзив.

Chromium based прегледачи:

Google Chrome
Chromium - open source
Opera
Microsoft Edge
Vivaldi - код је доступан, заштићен је само GUI од копирања.
Brave -оpen source

Иначе сам Chromium је ОpenSource и под BSD лиценцом која омогућава да Google Chrome који настаје од њега претвори у close-source.

Poslednja izmena:
Па ако све ради како треба, ако нема трзаја задржи се на Cinnamon-у.
Radi sve kako treba. Mozda bi moglo za nijansu bolje ali ne bih isao na xfce, nekako mi spartanski DE. Svidja mi se glatkoca Cinnamon-a. Voleo bih da malo manje podseca na Windows :p

Пробај да пронађеш програме који ти недостају преко флатпак-а. Подешен ти је на Mint-у.

https://flathub.org/
E super, mnogo je preglednije nego Software Manager.

Radi sve kako treba. Mozda bi moglo za nijansu bolje ali ne bih isao na xfce, nekako mi spartanski DE. Svidja mi se glatkoca Cinnamon-a.

E super, mnogo je preglednije nego Software Manager.

Flatpak су другачији пакети него dpkg. Они не захтевају root (шифру) већ само одеш у Software Manager и кликнеш и то је то. Мана је та што ти заузимаји додатно меморију зато што је то један подсистем унутар система па је савет је да их користиш само онда када немаш неки програм у официјалном репозорији. Такође флатпак увек ће да ти ради без обзира на којој си дистрибуцији. За игре су такође исто генинијални јер ти све инсталирају у једном потезу и не утичу ти на систем.

Back