Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Ako krenem da menjam distribucije plasim se da necu moci da stanem :D
Gledam da budem sto produktivniji a vec tri dana nisam napisao ni jednu liniju koda :p
Mada mi Xubuntu deluje privlacno iako je xfce..
Koristim sad XFCE, moze da se dotera da izgleda moderno, a ne trosi memoriju nista :P
Nemoj da menjas distribucije, nema potrebe, svaki desktop/Window manager mozes
da stavis na bilo koji distro :P
Ali posto koristis Mint, treba da imas i opciju MATE desktopa, koji je isto lak
kao XFCE :P

Ako krenem da menjam distribucije plasim se da necu moci da stanem :D
Gledam da budem sto produktivniji a vec tri dana nisam napisao ni jednu liniju koda :p
Mada mi Xubuntu deluje privlacno iako je xfce..
Сваки XFCE можеш лако да кастомизујеш по својој жељи....

Ево пример једног...
fedora38.png

Koristim sad XFCE, moze da se dotera da izgleda moderno, a ne trosi memoriju nista :P
Nemoj da menjas distribucije, nema potrebe, svaki desktop/Window manager mozes
da stavis na bilo koji distro :P
Ali posto koristis Mint, treba da imas i opciju MATE desktopa, koji je isto lak
kao XFCE :P
Upravo sam instalirao kali pod wsl2 i xfce desktop naravno zato sto je minimalan.

Radi sve kako treba. Mozda bi moglo za nijansu bolje ali ne bih isao na xfce, nekako mi spartanski DE. Svidja mi se glatkoca Cinnamon-a. Voleo bih da malo manje podseca na Windows :p
Ne bi dobio ništa posebno prelaskom na xfce ili Mate, stoga ako ti Cinnamon radi prihvatljivo nema potrebe da menjaš zbog par stotina MB manjeg zauzeća RAMa.

PS a isto tako su male razlike i među brauzerima.

Iz ciste znatizelje sam presao na xfce, isto Mint.
Osetna je razlika, u velikoj meri.

Он ти је наприближнији Windows филозофији а не заузима пуно RAM-a. Такође, због мањка способности који може да уради као и фенси ствари xfwm много мање оптерећује прецосор него mutter који је део Cinnemon-a. Иначе има све исто workspace-ове.

Примера ради полупрозирност панела (као што видиш на мојој претходној слици) је много лакше уради на XFCE-у него на Cinnemon-у пошто је на Cinnemon-у она везана за тему (има додатак ал он не ваља јер се не прилагођава теми) али рецимо на XFCE-у немаш виџете за десктоп на пример као ни overview свих workspace-ова онако фенси. И један и други имају своје предности и мане, но XFCE је много моћнији што се тиче кастомизиције док је Cinnemon више функционалност out-of-box. :D

Poslednja izmena:
A da li je bezbedno uraditi dual boot sa dve distribucije?
I koju opciju izabrati prilikom instalacije?
Ja имам три линукса на једној машини. Добро је само пази да не кренеш да испробаваш у недоглед.
Што не пробаш у виртуалци за почетак неку дистрибуцију ? Инсталирај Virtualbox па полако. Лако ћеш инсталирати нешто ако ти се допада на физичкој машини.

A da li je bezbedno uraditi dual boot sa dve distribucije?
I koju opciju izabrati prilikom instalacije?
Uglavnom jeste ali čak i ako nešto zeznes, šta pa imaš od važnih stvari pa da izgubiše za ovo kratko vreme?

Ali pre nekoliko godina su neki imali problem ako na kraju instaliraju Debian jer je iz ko zna kog razloga menjao UUIDove swap particija svih već instaliranih distroa.

Ja имам три линукса на једној машини. Добро је само пази да не кренеш да испробаваш у недоглед.
Што не пробаш у виртуалци за почетак неку дистрибуцију ? Инсталирај Virtualbox па полако. Лако ћеш инсталирати нешто ако ти се допада на физичкој машини.
Slaba je masina za to, virtualci moram da dodelim bar 2gb memorije i ostaje mi 2. Radio sam to na Windows-u i imao sam problem sa pregrevanjem SSD-a.
Aко хоћеш да пробаш више DE можеш имати једну дистрибуцију, нпр xfce, gnome и cinnamon у једном. Aко си мислио да то тестираш ?
Probao bih celu distribuciju, ne samo DE. Zanima me osecaj u radu.
Uglavnom jeste ali čak i ako nešto zeznes, šta pa imaš od važnih stvari pa da izgubiše za ovo kratko vreme?

Ali pre nekoliko godina su neki imali problem ako na kraju instaliraju Debian jer je iz ko zna kog razloga menjao UUIDove swap particija svih već instaliranih distroa.
Svi podaci su mi na eksternom HDD-u.

Da li rucno da pravim particije ili da instaliram alongside?
Sta se desava sa swap particijom i koliko prostora odvaja nova distribucija za sebe kad se automatski instalira pored postojece?

Slaba je masina za to, virtualci moram da dodelim bar 2gb memorije i ostaje mi 2. Radio sam to na Windows-u i imao sam problem sa pregrevanjem SSD-a.

Sta se desava sa swap particijom i koliko prostora odvaja nova distribucija za sebe kad se automatski instalira pored postojece?
Može alongside ako je neki derivat Ubuntua. Za instalere nekih drugih distroa nisam siguran da li imaju takvu opciju ili kako radi. Odavno ništa nisam probao što nije Ubuntu u osnovi.

Što se veličine swap particija Ili swap fajla tiče pretpostavljam da je uvek isto jer se prema količini dostupnog RAMa procenjuje tokom instalacije.

Немаш велики избор с обзиром да имаш стару машину, тј. не верујем да би нешто опипљиво добио променом саме дистрибуције.
Инсталирај посебно партиције за нови Линукс и уради овако
/ (root партиција) - приликом инсталирања означи то, тј. означи која партиција је системска, тј. која је она на којој инсталираш.
Обавезно означи и стари swap, тј. неку партицију коју си раније означио као swap.
os-prober ће ти наћи све што треба и добићеш у grub-u све Линуксе које имаш инсталиране.

Back