Lexa:Da li možete da se zamislite u telu starca/starice, kako vas u životu ništa više ne čeka od kovčega, bolesni ste, ali dovoljno zdravi da još nalikujete onome što ste nekad bili i da imate svest o tome koliko je vaše postojanje postalo ograničeno...? Iako je oduvek bilo, idemo u momenat kada se to najjasnije vidi...
Tema ne treba da vas deprimira ili da otvori pitanje vere, postavljena je za one koji se ne brane verom (znam da može na drugi način da se kaže, ali ne mogu sada da tražim lepše pakovanje...), takođe nije tu da kukamo, jednostavno da razmenimo mišljenja (doživljaje) u ovom slučaju...
Mlad, oboleo, čovek se oseća, verujem, pomalo kao ovaj naš starac, ali uvek imamo tu ideju da mi, baš mi, nećemo biti u toj poziciji... Starost je, sa druge strane, neizbežna.
Znam da bi većina rekla - o tome se ne razmišlja, ali ja i ne tražim da o tome razmišljate... Inače. Samo napišite šta mislite i zaboravite
Dakle, tema je ustvari, starost... Kakve babe/dede mislite da ćete biti? I zašto...?
Pa da napišem šta mislim, i zaboravim, kao što kažeš.
Ranije sam se užasno plašio smrti, neurotično. I gutao bensedine kad bih čuo da mi je neko poznat, da ne pominjem, blizak, umro. Sad se i ja približavam "Onamo *namo" ali straha nema. Ja sam već mrtav hladan što se ovog pitanja tiče.
Ovo pišem samo iz jednog razloga, ako neko ima jak neurotičan strah od smrti, neću ga naučiti (savjetovati) kako da je prevlada, reći ću samo kako sam ja to. Možda je pomoglo prethodno čitanje, svega i svašta, psihologije, filozofije, religije kao i razmišljanje o pročitanom.....međutim meni je pomogla mnogi će možda reći, banalno. Pa možda i jeste, tek meni je pomogao trening

Što češće suočavanje sa smrću, živim u manjem mjestu đe se većinom poznajemo a često i odapinjemo. I tako. Odem na groblje, posmatram spomenike, razmišljam. Strah se polako gubi.
Potpuno svjestan prestanka straha od smrti bio sam prije tri četiri godine. Umrla mi je prva komšinica, po običaju mi komšije dođemo da posjedimo. Sjeo sam, slučajno, blizu kreveta na kome je bila i dugo posmatrao umrlu. Kad sam poslije sjeđenja ustao, postao sam svjestan da više nema nikakakvog straha.
Vidim pominjete samoubistvo, ako me zakači neka bolest sa jakim dugotrajnim bolovima, to ću ladno da obavim. Mislim da ni u jednom drugom slučaju to nebih učinio. Eto.