Kako doživljavate sopstvenu smrtnost?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Napisala sam jako dugacak post kao odgovor Ozimanu i cini mi se da je bio tu ali ga sada nema...mozda prividjam stvari.
Pokusacu da razlozim svoj odgovor jos jednom ali mnogo krace i povrsnije.

U skladu sa navedenom pricom, neka bude primer snalazenja u stranoj drzavi...moguce su dve price...odes kao mali, pod pokroviteljstvom onih koji te vaspitavaju i stite, bez ikakvog saznanja o promeni ili tek sa neznatnom upucenoscu u strano...sledi ucenje, upijanje, prihvatanje novog, uskladjivanje sa svim onim sto se vec zna, odbacivanje nezeljenog, utapanje, adaptacija, plivanje niz vodu...onako kako zivot cini laksim. Naspram toga oni koji sticajem okolnosti (zeljenim ili ne) tu dodju ne hrle u biblioteke...ne zato sto su mozda nespremni da iscrpe sva izlozena znanja (pri tom tudja, nemerodavna, mozda i subjektivna) vec zato sto realan zivot jesu mesta za zabavu, i kazina, i setalista, i sve ono realno sto cini zivot, koliko god izgledalo banalno. Tek kada se spozna sustina povrsnog, obicnog, i slenga, postoji spremnost na uranjanje u vise. Ovaj svet ili "strana drzava" znaci ponajpre suocenje sa poteskocama koje treba svakodnevno savladjivati ali ne primenom tudje "literature" vec uvodjenjem leksikona kada za to dodje vreme.

Tudja znanja su jako vazna ali postaju bezvredna ako se zivi po pravilima koja su vazila za nekog drugog. Neki nisu sposobni niti zeljni da iskuse delikatese...uzivaju u brzoj hrani, i zive od toga, mozda ne zdravo ali zive.

Realno je da je neophodno raditi da bi se prezivelo...misliti da bi se razumelo...uciti da bi se usvojilo ali isto tako i da je nemoguce iodbaciti ono sto zivot cini uobicajenim i pre svega ljudskim. Svaka izolacija, makar ucinjena iz najboljih i najsvetlijih pobuda ne znaci sigurno priblizavanje pravim vrednostima. Da li je bezvredno uzimanje hrane koja odrzava psihicki i telesni zivot...sa aspekta visih bica sigurno da ali je to uslov da nize bice zna da uopste postoji.

Samoosudjivanje...pre bih upotrebila rec samosvest ali se postavlja pitanje da li filozofija daje garanciju da osudjivanje sebe znaci i izgradjivanje bolje licnosti. Da li su stari filozofi bili dovoljno samokriticni?

Napisala sam i da se jako radujem tome kada neko uspe da pronadje svoj put, kada je apsolutno siguran u to da se nalazi na stazi koju ne presecaju nedoumice iskrsle sa sporednih puteljaka prema cilju. Svaka cast!
Ipak, dometi nisu isti, razumevanje jos manje, a zivot postavlja i pogresne putokaze. Treba razumeti da je nekome drzanje za cvrsto tlo, makar i u palubi bez sunca sigurnije od izlaganja beskrajnom moru u kome plivaju ajkule...a i SOS signal nema uvek dovoljan domet.

Postojanje je uvijek i bilo ograniceno a nije potrebna smrt nas samih da bi to shvatili. Niti je bolest sastavni dio starenja, samo posledica dotadasnjeg nacina zivota. Iz tog ugla ne bih trebala da umirem od raka ili sl. Ali u svakom slucaju, bila bolesna ili ne, planiram da umrem od svoje ruke.
Pomisao na to da nakon svega slijedi ne-postojanje je umirujuca i to ne bih mjenjala.

naravno, uvijek postoji opcija nekog iznenadnog umiranja prije toga o kojoj se ne razmislja jer ... ako se desi, desilo se

Unsaie, da li si siguran/sigurna (ne znam koji pol je u pitanju jer jedno kaze profil a drugo reci) da imas prava na odredjivanje svog trenutka?

Da li znaš kako bleda i razuzdano uzbuđujuća
Dolazi smrt u čudni čas
Nenajavljena,neplanirana

Kao zastrašujući preterano druželjubivi gost koga si
Doveo u krevet

Smrt pravi anđele od svih nas
i daje nam krila
Tamo gde smo imali ramena
Glatka kao gavranove
Kandze

Nema više,novca,nema više skupe odeće
Ovo drugo kraljevstvo se čini daleko bolje
Sve dok njegova druga čeljust ne otkrije incest
I labavu poslušnost prema biljnom zakonu

Ja neću poći
Više volim gozbu prijatelja
Naspram Dzinovske porodice​

Ristob
Pa daj, prosvetli me više! Šta je "Metafizicku uteha" i o kom spasenju govoriš?

Metafizicka uteha je ono sto donosi izucavanje filozofije kao "nagradu", a to je razumevanje smisla zivota, naslucivanje sustinske realnosti izvan granica iskustva i najvaznije od svega.. mogucnost negacije volje kao kranjoj perspektivi i jedinim nacinom spasenja.
Ali ja ti ovde iznosim evo zakljucke jedne velike filozofije i sta ti mozes da radis sa njima , ako nemas znanje iz koga su ti zakljucci izvedeni, osim da ih gledas kao neke fantasticne reci bez znacenja i da u krajnjoj liniji smisljas "duhovite" posalice poput bodyexstrumpfa.
Zato ako imam vremena obradicu nekada upravo metafizicku utehu, a do tada mozes na mom blogu videti sta je "negacija volje"
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=6264

Lanavi
Napisala sam jako dugacak post kao odgovor Ozimanu i cini mi se da je bio tu ali ga sada nema...mozda prividjam stvari.
Pokusacu da razlozim svoj odgovor jos jednom ali mnogo krace i povrsnije.

Steta ! :)

U skladu sa navedenom pricom, neka bude primer snalazenja u stranoj drzavi...moguce su dve price...odes kao mali, pod pokroviteljstvom onih koji te vaspitavaju i stite, bez ikakvog saznanja o promeni ili tek sa neznatnom upucenoscu u strano...sledi ucenje, upijanje, prihvatanje novog, uskladjivanje sa svim onim sto se vec zna, odbacivanje nezeljenog, utapanje, adaptacija, plivanje niz vodu...onako kako zivot cini laksim. Naspram toga oni koji sticajem okolnosti (zeljenim ili ne) tu dodju ne hrle u biblioteke...ne zato sto su mozda nespremni da iscrpe sva izlozena znanja (pri tom tudja, nemerodavna, mozda i subjektivna) vec zato sto realan zivot jesu mesta za zabavu, i kazina, i setalista, i sve ono realno sto cini zivot, koliko god izgledalo banalno. Tek kada se spozna sustina povrsnog, obicnog, i slenga, postoji spremnost na uranjanje u vise. Ovaj svet ili "strana drzava" znaci ponajpre suocenje sa poteskocama koje treba svakodnevno savladjivati ali ne primenom tudje "literature" vec uvodjenjem leksikona kada za to dodje vreme.

Jednom sam napisao. Ne mozemo imati i jare i pare. Ili sto je rekao Isus:
"Nikakav pak sluga ne može dva gospodara služiti; jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti, ili će jednog voleti a za drugog ne mariti. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu
Mat. 6.24"

Onaj ko zeli da zadovolji zahteve svoje indivudalne volje tesko da ce mu ostati vremena za sustinske stvari u zivotu osim kada ostari poput ono dvoje staraca... ali tada je vec kasno. Energija je vec utorsena na gradnju kula od karata, a steci znanje jeste najtezi poduhvat na ovom svetu .

Tudja znanja su jako vazna ali postaju bezvredna ako se zivi po pravilima koja su vazila za nekog drugog. Neki nisu sposobni niti zeljni da iskuse delikatese...uzivaju u brzoj hrani, i zive od toga, mozda ne zdravo ali zive.
Realno je da je neophodno raditi da bi se prezivelo...misliti da bi se razumelo...uciti da bi se usvojilo ali isto tako i da je nemoguce odbaciti ono sto zivot cini uobicajenim i pre svega ljudskim. Svaka izolacija, makar ucinjena iz najboljih i najsvetlijih pobuda ne znaci sigurno priblizavanje pravim vrednostima. Da li je bezvredno uzimanje hrane koja odrzava psihicki i telesni zivot...sa aspekta visih bica sigurno da ali je to uslov da nize bice zna da uopste postoji.

Tesko je odvojiti se od kolotecina banalnog svakodnevnog zivota, u pravu si, ipak onaj ko to zeli i ide u tom pravcu jednom ce uspeti.

Napisala sam i da se jako radujem tome kada neko uspe da pronadje svoj put, kada je apsolutno siguran u to da se nalazi na stazi koju ne presecaju nedoumice iskrsle sa sporednih puteljaka prema cilju. Svaka cast!
Ipak, dometi nisu isti, razumevanje jos manje, a zivot postavlja i pogresne putokaze. Treba razumeti da je nekome drzanje za cvrsto tlo, makar i u palubi bez sunca sigurnije od izlaganja beskrajnom moru u kome plivaju ajkule...a i SOS signal nema uvek dovoljan domet.
Sigurnije je ostati u brodu koji tone i zavaravati se da ipak nece potonuti, medjutim, to je samo zavaravanje a jedino ispravno delovanje u toj situaciji jeste okrenuti se beskrajnom moru, ma koliko to bilo uzasavajuce. Jer kao sto rece Nice:

Hladne duse, mazge, slepci, pijani - nisu za mene srcani. Srca ima koji zna sta je strah, ali koji ume da savlada strah; koji vidi ambis, ali s ponosom.
Onaj ko vidi ambis, ali ocima orla,- koji kandzama orlovskim shvati i uhvati ambis. taj ima hrabrosti.
Nice Iz Zaratustre

Orao i ambis
Eagle_Canyon.gif

Poslednja izmena:
U ljudima postoji strah od smrti i ono jos gore ..neprihvatanje iste ..podsvesno kao da se drugima to dogadja..zato takvi i zive mehanicki ..rutinski...prakticno ..oni ne zive...i starost dozivljavaju traumaticno..

Kao i svako od nas ne razmisljam previse o tome a i kada sebi to dozvolim..ok...to ce biti i to i tu nista ne mogu da promenim..fizicki cu se promeniti to stoji ali ono sto sam ja sada to cu biti i u starosti..moja svest i stavovi se nece promeniti ..mozda neke revidiram ali..svako od nas ostaje ono sto jeste..osim ako ne poblesavi ili ne podetinji.. smrti se ne plasim i ne razmisljam o njoj ..ona ce doci..jednom..plasim se samo da necu stici sve sto sam zamislila ..sve ono za cim imam potrebu i sto zelim i da ostvarim..Umiranje je umetnost..poput svega ostalog..jednom sam negde procitala.. Zamisli koliko kratko zivis, a koliko dugo ces biti mrtav..i to je istina..

Ristob
Jednom sam napisao. Ne mozemo imati i jare i pare. Ili sto je rekao Isus:
"Nikakav pak sluga ne može dva gospodara služiti; jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti, ili će jednog voleti a za drugog ne mariti. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu
Mat. 6.24"
Često pominješ Isusa. Koju On ulogu ima u tvojoj filozofiji?

P.S. Verujući čovjek stiče znanja neposredno od Boga, neposrednim uvidom, što je nešto više od intuicije.

Isus je covek koji je poznavao misticka ucenja Esena i koji kao takav ima vrednost poput svakog mistika. Nista vise ili manje od recimo Upanisada, Sufi mistika, Svedenborga , Blavacke , itd,itd.
Druga je stvar sto se zivot tog coveka poklopio sa arhetipom sopstva i tako postao simbol istoga. Rodjenje Isusa, njegov zivot, smrt, vaskresnje itd, itd, nista od toga Ristobu ne mozemo shvatati bukvalno. To su sve simboli sadrzaja nasega duha a koji su izvan mogucnosti saznanja, tako da ih mozemo samo projektovati u vidu simbola. To su Platonove ideje koje su se otelovile kao opazajne slike.
Isus je svakako postojao i bio je obican covek mistik, jedan od mnogih u to vreme , a ono sto je bozansko u svemu tome nije taj covek, vec ono sto svi projektuju na njega, a to sto projektuju je sama sustina, sam duh - Sopstvo.

A da ovaj nas izlet u religiju ne bi bio obicam spam, da kazem da onaj ko pred smrtnoscu odgovore trazi u religiji za mase, u dogmama crkve zasnovanim na bukvalnom tumacenju falsifikovane Biblije . Ko misli da se moze spasiti tako sto ce postiti, davati prloge crkvi, moliti se nekom zamisljenon autoritetu na nebu itd,itd.... gresi.. takve naivnosti ne mogu nekom pruziti ista osim lazne utehe.

I opet moram za takve opet da citiram Isusa:
Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! ,Gospode! ,nismo li u ime tvoje prorokovali, i tvojim imenom đavole izgonili,i tvojim imenom čudesa mnoga tvorili?
I tada ću im ja kazati: nikad vas nisam znao, idite od mene koji činite bezakonje"
Matej 7,24

Kako ne kapiras RistoB...sad cu ja da te provedem kroz ovu dzunglu metafizickih pojmova svojim duhovitim doskocicama.

Svet je slika,fenomen mozga.Svet ne postoji onakav kakav ga zapazamo svojim culima,nasa cula nas varaju.Odbacujemo culnost i telesnost i okrecemo se onostranom.Postoji svet ideja,ideali,volja po sebi.To nije ljudska volja koju cine htenje,zelje,ciljevi,osecanja koja uticu na nju.Ne,do nje smo dosli jezickom igrom zasto zato,recimo kroz pojam(rec) prijatnog koji ljudi nisu upotrebili da oznace odredjena fizicka ili psihicka stanja...nejasno nam je zasto su tu rec pripojili tom stanju... vec sad tom nekom geneologijom dolazimo do trenutka kada vise nema odgovora zato i sad tu nastupa prima causa(prvi uzrok) koji vise nije bog kao kod starih vec je to ta volja po sebi.Volja po sebi kao svaka volja ima zelju da te neke ideje i ideale,recimo ideal boginje - zene po sebi,ovaplodi u materiji,i sve to radi kroz silu elan vital.Nekad joj uspe nekad ne.I sad kada ti na kraju inkorpiras sve ove shopenhauerove mutljavine u svoj um ti si metafizicki utesen,i tako utesen ti zivis svoj zivot i utesen umires ...

Setio sam se i nasao kako je Niche jednom objasnjavao Isusa -

Mogucno je da ispod svete legende,u koju se prerusava Isusov zivot,lezi skriven jedan od najbolnijih slucajeva mucenistva izazvanog poznanjem ljubavi :mucenistvo najnevinijeg i najpozudnijeg srca kome nikad nije bilo dovoljno ljudske ljubavi,koje nije zahtevalo nista drugo sem ljubavi i da bude voljeno,srca s neumoljivoscu,sumanoscu i strahotnim izlivima gneva prema onima koji su mu ukracivali ljubav ; istorija jednog nevoljnika,nesitog i nezasitljivog ljubavi,koji je morao da izmisli pakao kako bi u njega slao one koji nisu hteli da ga vole - i koji je ,najzad,spoznavsi ljudsku ljubav,bio prinudjen da izmisli Boga koji olicava potpunu ljubav i moc da se potpuno voli ;nevoljnika koji se sazalio na ljudsku ljubav,jer je ona tako zlehuda i neiskusna.Ko na taj nacin oseca,ko o ljubavi zna sve to - trazi smrt.

Da probamo sada da izvalimo kako je Shopenhauer,mucenik,izmislio Boginju koja olicava ideal lepote iliti zenu po sebi -

Shopenhauer ima mali ****** ili je Shopenhauer impotentan.Shopenhauer zudi za zenama ali ga one izbegavaju i ne primecuju.Shopenhauer je uskracen za zensku ljubav i zadovoljenje polnog nagona.Shopenhauer izmislja Boginju,zenu po sebi u svetu ideja,sve zene u realnom svetu ili svetu iliuzija kako shopnhauer smatra,ne znam vise ni ja sam,su samo neuspeo pokusaj da se ona ovaplodi u materiji.Shopenhauer ce se jednog dana spojiti sa svojom Boginjom u bozanskom orgijanju i bice to metafizicki dogadjaj "mysterim coniuctionis".

Obicna ljubav muskaraca i žene naravno nije cak ni bleda slika svega toga...

Hristovo vaskrsenje je otelotvorena Platonova ideja ... vidis jednom kada si metefizicki utesen,sve se kockice sloze,sve znas ...

Kao pcela letis kao pcela ubadas ...

Pitam se sta bi sveta Katarina rekla na sve to ...

Poslednja izmena:
Jasno je da pokusavas da ispadnes duhovit ali ne znam sta je smesno ako karikiras jedno veliko filozofsko ucenje na taj nacin? Za razliku od tebe mozda na ovom forumu ima ljudi koji imaju mogucnosti da razumeju ono sto ti ocito nisi u stanju, tako da je tvoje karikiranje pre svega beozbrazno prema njima ... iako je smesno..priznajem ali ne na nacin na koji bi ti to zeleo. Onaj koji ipsada smesan jesi ti .....:)

Tako da tvoje sprdanje ne zasluzuje komentar ali onako usput moram da primetim gde si "zaribao" u shvatanju ovakvih znanja.

Svet je slika,fenomen mozga.Svet ne postoji onakav kakav ga zapazamo svojim culima,nasa cula nas varaju.Odbacujemo culnost i telesnost i okrecemo se onostranom.

Ovo nije za sprdnju vec je ovo najosnovnija neposredna cinjenica svesti. Od ovoga se polazi i na ovome se gradi.
Dakle, ako ovo nisi jasno shvatio, ako je tvoje razmisljanje zasnovano na aksiomu "svet je realan" a ne na cinjenici "svet je idealan"., onda ti nemas sta da trazis u filozofiji... niti ces ikada biti u stanju da razumes takve stvari kao sto su Sopenhaurova volja ili Platonove ideje.
Ostaje ti samo da mlataras praznim pojmovima raznih kvazifilozofa poput Vithestajna, u kome si se razumljivo nasao. Tako da se drzi ti tih karikatura filozofije a Sopenhauera ostavi pravim filozofima.

Haha Hihi

Za ovakvu Shopenhaurevu filozofiju me stvarno boli djon,ali naravno da me neces oterati,svaki put kad budes pokusavao nekome da izribas um dijamantskim cetkama i da ga procistis u mandalu i metafizicki utesis ima da uskocim sa svojim duhovitim doskocicama,svidjalo se to tebi ili ne,to je moje pravo...

Necu da mi ljudi okolo umiru sa osmehom svete Katarine na licu ...

Haha Hihi

Za ovakvu Shopenhaurevu filozofiju me stvarno boli djon,ali naravno da me neces oterati,svaki put kad budes pokusavao nekome da izribas um dijamantskim cetkama i da ga procistis u mandalu i metafizicki utesis ima da uskocim sa svojim duhovitim doskocicama,...

Samo napred. Gde se vode pametne rasprave tu su i dvorske b........ !

Nekada su izgledale ovako:
image

A danas izgledaju malo drugacije, iako se i sada mogu lako prepoznati.

svidjalo se to tebi ili ne,to je moje pravo...
Ne bih rekao da je ovaj forum namenjen zajebanciji , ali mozda se i varam. :think:

Haha Hihi

Za ovakvu Shopenhaurevu filozofiju me stvarno boli djon,ali naravno da me neces oterati,svaki put kad budes pokusavao nekome da izribas um dijamantskim cetkama i da ga procistis u mandalu i metafizicki utesis ima da uskocim sa svojim duhovitim doskocicama,svidjalo se to tebi ili ne,to je moje pravo...

Necu da mi ljudi okolo umiru sa osmehom svete Katarine na licu ...
Meni se sviđa! :super: :super: :super: Nema ljutnje Oziman-e.

Drugacije telo ista dusa....mlada dusa....starije telo.....
Zasto ?
Zato sto se karakterne crte,crte koje odlikuju coveka i dele ga od drugih i cine ga jedinstvenim se ne menjaju kroz zivot.....dusa je uvek mlada.......Telo stari i ono je fakticki prolazno kao i sve oko nas...ali samo menja svoj oblik....Nista ne umire....

Da li možete da se zamislite u telu starca/starice, kako vas u životu ništa više ne čeka od kovčega, bolesni ste, ali dovoljno zdravi da još nalikujete onome što ste nekad bili i da imate svest o tome koliko je vaše postojanje postalo ograničeno...? Iako je oduvek bilo, idemo u momenat kada se to najjasnije vidi...
Tema ne treba da vas deprimira ili da otvori pitanje vere, postavljena je za one koji se ne brane verom (znam da može na drugi način da se kaže, ali ne mogu sada da tražim lepše pakovanje...), takođe nije tu da kukamo, jednostavno da razmenimo mišljenja (doživljaje) u ovom slučaju...
Mlad, oboleo, čovek se oseća, verujem, pomalo kao ovaj naš starac, ali uvek imamo tu ideju da mi, baš mi, nećemo biti u toj poziciji... Starost je, sa druge strane, neizbežna.
Znam da bi većina rekla - o tome se ne razmišlja, ali ja i ne tražim da o tome razmišljate... Inače. Samo napišite šta mislite i zaboravite :)

Dakle, tema je ustvari, starost... Kakve babe/dede mislite da ćete biti? I zašto...?

Bicu super baka.... :D

Starost!..Pa na zalost ne mogu da pobegnem od nje iako bih zelela...Mogu sebe da zamislim kao sprckanu bakicu..ali sto bi bilo lepooo kada bih ostala ovako lepa.... :cao:

Surova realnost..ali ajde da zaboravimo... :prstic:

Hm.. Kad god bi mi neko postavio pitanje slicno ovome (a desavalo se cesto, kad se iscrpe sve druge teme), ja sam rekla da necu ni da cekam neku starost, da cu zivot zavrsiti samubistvom u cetrdesetoj.. Sad su se stvari promenile, zelela bih da zivim 1000 godina samo ako bi i ON toliko ziveo.. Ljubav cini cuda.. Pa, ako postanem jednom baba, babetina, sta god, nadam se da cu biti korisna drugima, tako sto cu im davati savete, moci cu to zahvaljujuci svom dugogodisnjem zivotnom iskustvu.. :) I tako to..

Kako ne kapiras RistoB...sad cu ja da te provedem kroz ovu dzunglu metafizickih pojmova svojim duhovitim doskocicama.

Svet je slika,fenomen mozga.Svet ne postoji onakav kakav ga zapazamo svojim culima,nasa cula nas varaju.Odbacujemo culnost i telesnost i okrecemo se onostranom.Postoji svet ideja,ideali,volja po sebi.To nije ljudska volja koju cine htenje,zelje,ciljevi,osecanja koja uticu na nju.Ne,do nje smo dosli jezickom igrom zasto zato,recimo kroz pojam(rec) prijatnog koji ljudi nisu upotrebili da oznace odredjena fizicka ili psihicka stanja...nejasno nam je zasto su tu rec pripojili tom stanju... vec sad tom nekom geneologijom dolazimo do trenutka kada vise nema odgovora zato i sad tu nastupa prima causa(prvi uzrok) koji vise nije bog kao kod starih vec je to ta volja po sebi.Volja po sebi kao svaka volja ima zelju da te neke ideje i ideale,recimo ideal boginje - zene po sebi,ovaplodi u materiji,i sve to radi kroz silu elan vital.Nekad joj uspe nekad ne.I sad kada ti na kraju inkorpiras sve ove shopenhauerove mutljavine u svoj um ti si metafizicki utesen,i tako utesen ti zivis svoj zivot i utesen umires ...

Setio sam se i nasao kako je Niche jednom objasnjavao Isusa -

Mogucno je da ispod svete legende,u koju se prerusava Isusov zivot,lezi skriven jedan od najbolnijih slucajeva mucenistva izazvanog poznanjem ljubavi :mucenistvo najnevinijeg i najpozudnijeg srca kome nikad nije bilo dovoljno ljudske ljubavi,koje nije zahtevalo nista drugo sem ljubavi i da bude voljeno,srca s neumoljivoscu,sumanoscu i strahotnim izlivima gneva prema onima koji su mu ukracivali ljubav ; istorija jednog nevoljnika,nesitog i nezasitljivog ljubavi,koji je morao da izmisli pakao kako bi u njega slao one koji nisu hteli da ga vole - i koji je ,najzad,spoznavsi ljudsku ljubav,bio prinudjen da izmisli Boga koji olicava potpunu ljubav i moc da se potpuno voli ;nevoljnika koji se sazalio na ljudsku ljubav,jer je ona tako zlehuda i neiskusna.Ko na taj nacin oseca,ko o ljubavi zna sve to - trazi smrt.

Da probamo sada da izvalimo kako je Shopenhauer,mucenik,izmislio Boginju koja olicava ideal lepote iliti zenu po sebi -

Shopenhauer ima mali ****** ili je Shopenhauer impotentan.Shopenhauer zudi za zenama ali ga one izbegavaju i ne primecuju.Shopenhauer je uskracen za zensku ljubav i zadovoljenje polnog nagona.Shopenhauer izmislja Boginju,zenu po sebi u svetu ideja,sve zene u realnom svetu ili svetu iliuzija kako shopnhauer smatra,ne znam vise ni ja sam,su samo neuspeo pokusaj da se ona ovaplodi u materiji.Shopenhauer ce se jednog dana spojiti sa svojom Boginjom u bozanskom orgijanju i bice to metafizicki dogadjaj "mysterim coniuctionis".

Obicna ljubav muskaraca i žene naravno nije cak ni bleda slika svega toga...

Hristovo vaskrsenje je otelotvorena Platonova ideja ... vidis jednom kada si metefizicki utesen,sve se kockice sloze,sve znas ...

Kao pcela letis kao pcela ubadas ...

Pitam se sta bi sveta Katarina rekla na sve to ...
Često se vraćam da čitam ovaj tekst. :super:

Oduvijek prezirem tjelesnu stranu,tako je tasta,ispod ove ljusture od tijela skriva se dusa ,lijepa i netaknuta.Jednom sm rekla komsinici Dusanki kad se zalila na starost da jedva cekam da ostarim,bila je sokirana .
Energija je neunistiva.Kad podjem dolinom smrti nista mi nece nedostajati.....

Poslednja izmena:

Back