muzjak
Poznat
- Poruka
- 8.000
Upravo to što ti se čini i želimo reći. Misli generalno nemaju negativnu konotaciju i njih JA prihvata kao svoje. To JA o kome govorim(o) je bezlično i tek sa strukturom svesti dobija svoje karakteristike i to bi se moglo nazvati JA u širem smislu. Ali ovde se govori o JA koje je isto i onda kada ste razmišljali na jedan način i sada kada razmišljate na drugi i kada ste se bojali nečega i sada kada se ne bojite... Sve se menja, naš izgled, naše misli, ali ono što nas povezuje sa samim sobom kroz život, od momenta kada smo učili da razmišljamo pa do stanja evntualne degradacije našeg mozga i poremećenih razmišljanja, je ono što nazivamo suštinsko JA. JA koje pati, raduje se, trpi, posmatrajući svet i sopstvene reakcije koje su zavisne od sopstvene strukture koja nam je dodeljena i formirana pod uticajem spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta. Ovo što sada razmišlja u nama radi praktičnih potreba psihologije moglo bi se nazvati JA, ali to nije ono suštinsko JA kako sam ga već gore "objasnio". Naravno, nisam ga objasnio govoreći šta ono sve nije. Samo sam otvorio pitanje u pokušaju da osvestim neuhvatljivost te suštine o kojoj možemo samo da spekulisemo.OOOJ Dimitrije:TA svest se meni cini prazna, samo puka prisutnost, bez misli, sve misli cini mi se kod tebe imaju negativnu konotaciju jer te odvajaju od tvoga sustinskoj ja. Sve misli , sve sto se desava samo je iluzija , igra koja te odvaja od tog ja.
Kako znas da je to tvoja svest ako nema nikakvih karakteristika.
Ako sebe poistovetmo sa trenutnim stanjem naše "maske" onda mi svakoga dana umiremo jer smo svakoga dana drugačiji (i fizički i psihički), ali ima nešto što nas vezuje za baš tu masku ma koliko se ona menjala i to bi trebalo da bude ono suštinsko JA.
Ovo je ipak značajno osvestiti kod ljudi, jer su spremni da se poistovete i sa svojom frizurom, garderobom, autom, nacijom (zbog koje će ugroziti i svoj i tuđi život)... ne shvatajući da je samo maska koju nose različita a da je ta neuhvatljiva suština najverovatnije ista. Ali iz praktičnih razloga prihvatamo masku koja je vezana za JA.
I sad šta odgovoriti na pitanje "Kako znas da je to tvoja svest ako nema nikakvih karakteristika."? Svest ima karakteristika i ona je deo maske. Verovatno si mislio na ono JA o kome govorimo. U tom slučaju je odgovor da za JA to ne znamo i dolazi se na ideju da smo mi svi jedno ili da smo deo "jednog" kome pripadaju svi životi, odnosno svako biće smo MI u raznim telima (spekulacija), ili ako odbacimo takvu ideju onda nosimo istovetne duše kao što su atomi jednog hemijskog elementa koji će u beskonačnosti vremena doživeti sve moguće sudbine struktura u koje će ući i koje će graditi.
Jedno je sigurno, a to je da je život i duh nemoguć bez materije. To iz razloga što duh ne može biti ništa već nešto. Sve što je nešto, ima strukturu. Sve što ima strukturu mora imati gradivne elemente, a to spada u materiju.