U svakom slucaju, mi cemo nesto vec smisliti, nije nam ovo jedini nacin. ni meni se bas ne ide u australiju... nekako mi cela procedura deluje komplikovano, a i daleko je... kanada mi je bas idealna za nas.
Od cega daleko? Srbije? Pa da li se ti selis u Kanadu ili neku drugu zemlju da bi bio blize Srbiji?
U svakom slucaju cestitam na dobitnom broju, barem nismo svi uprskali, da se lepo izrazim

vi ste onih malobrojnih 38... samo mi nije jasno kako je jedan plumber ili crane operator mogao uopste da sakupi 67 bodova

(sta, kao postoji fakultet za vodoinstalatera, ili bar visa???)
Moze da sakupi isti broj bodova kao neko sa visokom skolom ako ima
trade certificate or apprenticeship , pogledaj sta kaze ona tabela u delu Education.
Ne vidim u cemu je problem sa vodoinstalaterima, elektricarima, ... i ostalim zanatlijama, Kanadi su odavno potrebni ovi profli, vlasnici firmi odavno kukaju federalnoj vladi jer je u zadnjih par godina obim posla daleko prevazilazio kapacitete u smislu radne snage pa su samim tim gubili kako firme tako i cela drzava.
Kanadska vlada radi u svom interesu i ova odluka o redukovanju ove liste zanimanja ima smisla kada se posmatra u tom kontekstu, a to sto to pojedincima ne odgovara , to je druga stvar.
Postavlja se pitanje, sta ste cekali do sada, sto niste predali aplikaciju ranije.
Ali mi nije jasna ova recenica:
you can sponsor:
- another relative of any age or relationship if none of the above relatives could be sponsored, and you have no other relatives who are Canadian citizens, persons registered as Indians under the Indian Act or permanent residents and
...
To znaci da recimo tvoj stric nema rodjaka koji su trenutno u Kanadi, i da ne postoji niko od njegove rodbine ko bi mogao biti sponzorisan u skladu sa zakonom i ti ostajes kao jedina opcija.
Sto se tice posla, dovoljno je da imate papir da cete raditi odmah cim dodjete(pa makar i fiktivni),nije potrebno da se daje oglas na Kanadskom birou itd...koga zanima moze pogledati na zvanicnom sajtu PNP Sask.Mislim da je bolje okrenuti se Quebec-u ili PNP nego gubiti vreme kod federalnog procesa.Nebi da smaram ali ako nekog zanima nek se javi uvek postoji resenje.
Ehh....... pa taj fiktivni papir ti nista ne znaci jer ti ne mozes menjati poslodavca ako si na privremenoj radnoj dozvoli. Ako imas job offer od firme X, onda moras i da radis za tu firmu, ako je to samo fiktivna stvar, ostaje ti jedino da radis kasnije na crno, sto nije bas preporucljivo u Kanadi.
Federalni proces nije gubljenje vremena ako se stvar posmatra na duze staze, zasto, pa zato sto neko posle par godina cekanja se useljava se u zemlju sa PR statusom resivsi sve probleme, a onaj sa privremenom rednom dozvolom mora da odradi par godina kod poslodavca za kojeg je vezan bez obzira na uslove, i tek ga onda ceka postupak za dobijanje PR statusa, koji nije izvestan i moze biti takodje komplikovan, mukotrpan itd.......... ali sada je za neke kasno jer je zakon promenjen pa su mozda i osudjeni da idu na varijantu PNP , za one koji su ranije predali, po meni federalni proces je najbolja varijanta bez obzira na duzinu cekanja.