Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ako je tako onda eto resenja. A osim IELTSa koja je jos razlika u odnosu na FN program.

Eto resenja...:ljutko: jos "samo" da pronadjemo posao u Saskatchewanu... mislim, da to tako ide, vec bismo svi bili tamo, niko ne bi ni konkurisao za skilled worker. Vec je bilo reci o tome ovde, za poslodavca tamo je problem da dokaze da nema domaceg radnika i da zato "dovlaci" stranca, tako da jaaaaako tesko da ce se neko prihvatiti da nesto nekome sredjuje na "nevidjeno". Sem naravno ako poslodavac nije zapravo neki "zemo" ili "rodjo", pa bas ima razlog da ulazi u tu proceduru. U slucaju R.Krstura, vecina ljudi koja je otisla tamo, nije trazila posao preko saskjobs.ca, vec su imali "insidera".
Kako stvari sada stoje, cini mi se da bi nam ostaje da se lagano raspitamo o proceduri za Australiju, jer je ovde prica kanda zavrsena.

Poslednja izmena:
Ma OK je.

Najbolje za aplikaciju prolazi i usmeno razumevanje i usmeno izrazavanje.To su dve oblasti koje se gledaju.Na ispitu postoje dve oblasti.Sve informacije o ispitu postoje na

http://www.ccf.org.yu/srp/04d.htm

To je verzija TEFAQ koji je skracena verzija TEF-a za iseljenje u Kvebek.

Bilo bi dobro da ako tvoja supruga ne govori francuski , navede u aplikaciji da je pocetnik i od momenta kada aplicirate pocne sa nekim ubrzanim kursom.To joj je dovoljno da se posle 3,4 meseca snadje da kaze par osnovnih stvari o sebi.

Ove dve oblasti su kao na IELTS-u.Prvo ti puste nesto(meteo prognozu, dijalog, necije misljenje o nekoj temi,razgovor dva naucnika) na osnovu koga trebas da zaokruzujes tacne odgovore.Sa vremenom se tezina povecava.U drugom delu (intervju pred dva ispitivaca) trebas da glumis ulogu koja ti je poverena.Ja sam glumio nekog stranog izvestaca sa konferencije u Lozani.Druga uloga mi je bila da objasnim prijatelju da sam upravo video oglas za kurs iz kineskog koji je jako povoljan i da, posto znam da se od ranije interesovao za tako nesto, mu objasnim da treba da upise taj kurs.:dash::dash::dash:

Kada saljes aplikaciju odmah saljes svu dokumentaciju.

Ispit je oko 140 eura

Znaci nema onog dela ispita koji obuhvata pisanje,citanje i leksiku?
A na onom online testu ipak pitaju i za te delove znanja jezika.
Mislim cini mi se da je donekle lakse kad ne polazes i pisanje koje mi je katastrofa u francuskom?
A za engleski da li traze neki dokaz posto se na online testu spominje i znanje engleskog jezika?
:klap::klap::klap:

Znaci nema onog dela ispita koji obuhvata pisanje,citanje i leksiku?
A na onom online testu ipak pitaju i za te delove znanja jezika.
Mislim cini mi se da je donekle lakse kad ne polazes i pisanje koje mi je katastrofa u francuskom?
A za engleski da li traze neki dokaz posto se na online testu spominje i znanje engleskog jezika?
:klap::klap::klap:

:bye:

Canada pour toujours -Odlican ti je nick.Nemoj nikada odustati

Ja sam polagao i IELTS tako da sam tu bio miran.Inace oni ne traze neko uverenje za engleski.Na intervju-u imigracioni sluzbenik prica sa tobom na francuskom i samo odjednom predje na engleski.Cisto valjada da vidi tvoju reakciju.Prakticno ti postavi samo par pitanja na engleskom.Inace sto se tice pisanja eseja na TEF-u to je stvarno da se obeznanis, neke totalno leve teme tipa kao i na IELTS-u:Sta vi mislite da li u danasnji sistem obrazovanja treba ukljuciti i edukaciju preko Interneta?:dash:Da sam znao za laksu verziju ne bih se smarao sa ovakvim stvarima.Nekako sam se srecom izvukao.

Upravo sam presao on-line test za Quebec.Na delu gde su jezici te samo pita za oral comprehension i oral expression.To su dva dela koja se i polazu.Nema pisanja i leksike:super:
Sto se tice engleskog jezika moj ti je predlog da im prilozis uverenje iz skole ili faksa o tome da si ucio engleski za vreme obrazovanja.To su za moju suprugu prihvatli stim sto je bio u pitanju francuski.Kada radis on-line test(ako prvobitno ne prodjes) pokusaj da sebi , podignes vrednosti iz oba jezika pa da se kasnije orjentises kod ucenja tj spremanja za intervju.

Sale sta mislis koji mi nivo jezika treba da prodjem intermediate advanced(level 7/8) ili advanced?

:think: Ne znam sta da ti kazem.Treba dosta.Moras da budes sposoban da pricas o bilo kojoj temi.Treba ti dobar vokabular i da si dobro utreniran jer se covek na ispitu uplasi , proradi adrenalin i eto problema.Potrebno je da svaki dan sa nekim ko odlicno govori francuski razgovaras o svemu i svacemu.Nije to nista strasno ako imas pasivno znanje.Treba samo malo vremena da se oslobodis i da ti se , da kazem, razveze jezik.Meni je to u pocetku izgledalo strasno, dok mi je sada svakodnevnica.Poceo sam recimo da sve u kuci nerviram jer do besvesti gledam francuski TV5.To isto i tebi predlazem.Nabavi materijal u FKC-u.Neke kasete,diskove pa vezbaj slusanje.Samo tako ces moci da uradis tzv. tuning usiju koji ti je neophodan za ispit.Poeni na ispitu se sticu ako razumes u potpunosti sagovornika i dajes precicne odgovore,dok se poeni gube ako na postavljeno pitanje kazes :Molim, mozete li da ponovite, a posle tog je odgovor stur , neprecizan i gramaticki neispravan ili tematski promasen.Takodje ako na delu kada odgovaras na pitanja vezano za tekst koji si cuo dajes netacne odgovore dobijas negativne poene.Zato je bolje da ako nesto ne znas to preskocis.Isto mozes da vezbas ako sam sebi prepricavas razne tekstove iz wikipedije.
Ako imas znanje od ranije za tebe nema problema.Samo malo prakse i rezultat je tu.

:ok:

Poslednja izmena:
[QUOTE=markow7;8190416 Vec je bilo reci o tome ovde, za poslodavca tamo je problem da dokaze da nema domaceg radnika i da zato "dovlaci" stranca, tako da jaaaaako tesko da ce se neko prihvatiti da nesto nekome sredjuje na "nevidjeno". Sem naravno ako poslodavac nije zapravo neki "zemo" ili "rodjo", pa bas ima razlog da ulazi u tu proceduru. U slucaju R.Krstura, vecina ljudi koja je otisla tamo, nije trazila posao preko saskjobs.ca, vec su imali "insidera".

Sto se tice posla, dovoljno je da imate papir da cete raditi odmah cim dodjete(pa makar i fiktivni),nije potrebno da se daje oglas na Kanadskom birou itd...koga zanima moze pogledati na zvanicnom sajtu PNP Sask.Mislim da je bolje okrenuti se Quebec-u ili PNP nego gubiti vreme kod federalnog procesa.Nebi da smaram ali ako nekog zanima nek se javi uvek postoji resenje.

Citat:
Original postavio gep
Pa ako je tako onda eto resenja. A osim IELTSa koja je jos razlika u odnosu na FN program.

Eto resenja... jos "samo" da pronadjemo posao u Saskatchewanu... mislim, da to tako ide, vec bismo svi bili tamo, niko ne bi ni konkurisao za skilled worker. Vec je bilo reci o tome ovde, za poslodavca tamo je problem da dokaze da nema domaceg radnika i da zato "dovlaci" stranca, tako da jaaaaako tesko da ce se neko prihvatiti da nesto nekome sredjuje na "nevidjeno". Sem naravno ako poslodavac nije zapravo neki "zemo" ili "rodjo", pa bas ima razlog da ulazi u tu proceduru. U slucaju R.Krstura, vecina ljudi koja je otisla tamo, nije trazila posao preko saskjobs.ca, vec su imali "insidera".
Kako stvari sada stoje, cini mi se da bi nam ostaje da se lagano raspitamo o proceduri za Australiju, jer je ovde prica kanda zavrsena.

Potpuno se slažem da to sve komplikuje stvar. Kad sam pisao komentar mislio sam da za PN program ne moraš da imaš ugovoren posao. Uostalom zato sam i pitao koja je razlika izmedju FN i PN programa. Ako za PN program moraš da imaš posao da bi po tom programu otišao onda to nije ništa jednostavnije ni brže od FN programa. I sa FN programom ako nadješ posao možeš da odeš za godinu dana, plafon. Mislim budimo realni ako neko nadje posao u bilo kojoj zemlji može tamo da ode ali je veliki problem naci posao sa rastojanja od par hiljada kilometara. Uostalom ako vec moraš da nadješ posao da bi otišao onda je logičnije da se traži posao u celoj Kanadi i pogotovo u Torontu, Montrealu i Vankuveru gde je mogućnost nalaženja posla daleko veca i da se ide po FN programu a ne da se usresrediš samo na jednu provinciju.

Sto se tice posla, dovoljno je da imate papir da cete raditi odmah cim dodjete(pa makar i fiktivni),nije potrebno da se daje oglas na Kanadskom birou itd...koga zanima moze pogledati na zvanicnom sajtu PNP Sask.Mislim da je bolje okrenuti se Quebec-u ili PNP nego gubiti vreme kod federalnog procesa.Nebi da smaram ali ako nekog zanima nek se javi uvek postoji resenje.

Uopste ne smaras, i mene jako zanima... Medjutim, moje iskustvo je da ti niko nece dati taj papir tek tako. Imao sam poznanika koji radi za Philips u Winnipegu, pokusao je da se raspita i sredi mi zaposlenje, makar "fiktivno", ali nije uspeo. Drugu poznanicu imam u Vancouveru, cak je sef nekog odelennja u General Electric.. ali ni ona nije mogla da pomogne.
Oni tvrde da za tako neku fiktivnu varijantu neko tamo moze zaraditi otkaz ili cak otici na sud. Doduse to je u Manitobi i BC. Ako poznajes nekoga ko moze tako nesto da nam odradi u Saskatchewanu, reci odmah plz...
Nama uopste nije zapelo da zivimo bas u Torontu, ni u Vancouveru... sto se tice nas dvoje, i Yukon je dobar,a o Saskatchewanu da ne govorim. ;)

Poslednja izmena:
We expect new federal skilled worker applicants, including those with arranged employment, to receive a decision within six to 12 months compared with up to six years under the old system,” said Minister Kenney. “All other economic class applications—including applicants chosen by Quebec, provincial nominees, the Canadian Experience Class, and live-in caregivers—will continue to be given priority.”

We expect new federal skilled worker applicants, including those with arranged employment, to receive a decision within six to 12 months compared with up to six years under the old system,” said Minister Kenney.

:) Pa naravno da ce sada rešavati aplikacije mnogo brze jer ce po ovom novom uslove moci da ispuni retko ko. Samim tim sto ce imati deset puta manje aplikacije koje moraju da obrade ceo proces ce umesto 6 godina trajati 6 do 12 meseci. Racunica je jednostavna. 4 do 6 godina je 48 do 72 meseca podeljeno sa 10 jer ce toliko aplikacija biti manje i imamo rezultat 4,8 do 7,2 meseca :)

:) Pa naravno da ce sada rešavati aplikacije mnogo brze jer ce po ovom novom uslove moci da ispuni retko ko. Samim tim sto ce imati deset puta manje aplikacije koje moraju da obrade ceo proces ce umesto 6 godina trajati 6 do 12 meseci. Racunica je jednostavna. 4 do 6 godina je 48 do 72 meseca podeljeno sa 10 jer ce toliko aplikacija biti manje i imamo rezultat 4,8 do 7,2 meseca :)

Neka ih... jos ce oni plakati za nama. E, pa nek im nove uslove ispuni sto vise, medju konzervativcima "omiljenih", Kineza, Pakistanaca i Filipinaca, i to po mogucstvu onih s falsifikovanim diplomama! :plez:

Poslednja izmena:
Cao dragi ljudi, ako odete na noc videcete gomilu zanimanja pod nekom od ovih sifara sto su naveli.
Moje pitanje je sta je
French as a second language teacher (except elementary, high school or university)
moja supruga je zavrsila francuski jezik, i pored toga je profesor latinskog, predavala u osnovnim i srednjim skolama. Nemam pojma koje ima je onda ovo zanimanje, a nada umire zadnja, pa se mozda nekako ukacimo na ovu sifru :)
puno pozdrava i hvala za odgovor, Bojan

Neka ih... jos ce oni plakati za nama. E, pa nek im nove uslove ispuni sto vise, medju konzervativcima "omiljenih", Kineza, Pakistanaca i Filipinaca, i to po mogucstvu onih s falsifikovanim diplomama! :plez:

pored ovoga na istoj listi je i sledece zanimanje, takodje nama nejasno
teacher, French as a second language (except elementary, high school or university
teacher, legal assistant program

Please ako iko ima pojma ili eventualno ideju gde bi to mogli da proverimo...hvala
Bojan

Cao dragi ljudi, ako odete na noc videcete gomilu zanimanja pod nekom od ovih sifara sto su naveli.
Moje pitanje je sta je
French as a second language teacher (except elementary, high school or university)
moja supruga je zavrsila francuski jezik, i pored toga je profesor latinskog, predavala u osnovnim i srednjim skolama. Nemam pojma koje ima je onda ovo zanimanje, a nada umire zadnja, pa se mozda nekako ukacimo na ovu sifru :)
puno pozdrava i hvala za odgovor, Bojan

Par dana nisam pratio forum, vidim ove znacajne promene!
Hocu da Vas sve koji ste po novoj proceduri podrzim u nastojanju da odete u Kanadu!
Iako se stvar zakomplikovala postoje nacini:
-Iseljenje za Quebec (ja sam u toj proceduri, sve sto znam cu pomoci, ali Sale Vam je expert, a i dalje je stigao!)
-PNP Provincijske nominacije (postoje za sve provincije i teritorije u Kanadi)
Ako bas ne mozete da se uklopite, alternativa je "down under", Australija ili Novi Zeland, proverite da li je tacno da im je procedura najmanje 2x brza, cak su i Kanadjani popizdeli jer im juznjaci odvlace kvalifikovanu radnu snagu!
U svakom slucaju nema predaje!!!!!!!!!!!!!!!!

Skroz si u pravu sto se tice ovih iz 4121 klase :). Mada, ja cim pre dodjem u to zvanje, opet cu aplicirati, ako pre toga ne odem na neki drugi nacin. Ali do tog zvanja, imam jos bar 2 godine + 1 godina obaveznog iskustva... Tako da ce potrajati.

Naravno, u slucaju da ipak prihvate moju aplikaciju, obavezno javljam. Videcemo sta ce se desiti, mada se ne nadam previse...

Samo da znas da u momentu kada budes imao to zvanje mozes da se automatski prijavis za iseljenje u englesku. Novac je otprilike isti, samo su obavezna sredstva manja dosta po osobi. I plus je sve super brzo. Pogledaj na sajtu za imigraciju. Ti mozda mozes i sada. Sve zavisi od godina. Nemam na ovom racunaru link, ali ukucaj u google i kad dodjes do zvanicnog sajta trazi kategoriju Tier 1 (general). Tu su skilled workers i mnogo je dobro.

Ako imam strica u Can, da li on moze da nas sponzorise???Koliko vidim na sajtu za sponzorisanje:
Who cannot be sponsored
Other relatives, such as brothers and sisters over 18, or adult independent children cannot be sponsored.

http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/relatives-apply-who.asp#who_cannot

Ali mi nije jasna ova recenica:
you can sponsor:
- another relative of any age or relationship if none of the above relatives could be sponsored, and you have no other relatives who are Canadian citizens, persons registered as Indians under the Indian Act or permanent residents and
...
Nista mi vise nije jasno, kakve sad veze imaju indijanci :confused: i da li ova recenica znaci da stric moze da me sponzorise ili ne moze ili samo ako sam indijanac???
Molim vas za pomoc plz:worth:

Ako imam strica u Can, da li on moze da nas sponzorise???Koliko vidim na sajtu za sponzorisanje:
you can sponsor:
- another relative of any age or relationship if none of the above relatives could be sponsored, and you have no other relatives who are Canadian citizens, persons registered as Indians under the Indian Act or permanent residents and
...
Nista mi vise nije jasno, kakve sad veze imaju indijanci :confused: i da li ova recenica znaci da stric moze da me sponzorise ili ne moze ili samo ako sam indijanac???
Molim vas za pomoc plz:worth:[/QUOTE]

Indijanci ne treba da te bune. Lepo ti je receno da stric ne moze da te sponzorise jer imas vise od 18 godina, ali da dobijas poene na srodstvo (bilo je 5, a mislim da je i sada).
Strikan ti jos moze pomoci tako sto ce ti srediti ponudu za posao + 5 bodova na adaptability i eto tebe u Kanadi brzo. Ako je voljan da se malo rastrci tamo i nadje ti job offer - tada je problem resen, ako ne onda ti ipak ostaju extra bodovi na srodstvo sa njim. Zelim ti puno srece:)

Par dana nisam pratio forum, vidim ove znacajne promene!
Hocu da Vas sve koji ste po novoj proceduri podrzim u nastojanju da odete u Kanadu!
Iako se stvar zakomplikovala postoje nacini:
-Iseljenje za Quebec (ja sam u toj proceduri, sve sto znam cu pomoci, ali Sale Vam je expert, a i dalje je stigao!)
-PNP Provincijske nominacije (postoje za sve provincije i teritorije u Kanadi)
Ako bas ne mozete da se uklopite, alternativa je "down under", Australija ili Novi Zeland, proverite da li je tacno da im je procedura najmanje 2x brza, cak su i Kanadjani popizdeli jer im juznjaci odvlace kvalifikovanu radnu snagu!
U svakom slucaju nema predaje!!!!!!!!!!!!!!!!

I ja sam savetovala tako nesto, mislim da to nije uopste lose, samo treba dobro procesljati sajt.Mi smo svojevremeno bili u Kanadi, kad smo dosli sve smo kombinacije prevrnuli i odlucili se za PNP Sask.i evo nas vec u Becu.Sve to za cetiri meseca, i naravno Permanent Resident sto je veoma bitno.

U svakom slucaju, mi cemo nesto vec smisliti, nije nam ovo jedini nacin. ni meni se bas ne ide u australiju... nekako mi cela procedura deluje komplikovano, a i daleko je... kanada mi je bas idealna za nas.
Od cega daleko? Srbije? Pa da li se ti selis u Kanadu ili neku drugu zemlju da bi bio blize Srbiji?
U svakom slucaju cestitam na dobitnom broju, barem nismo svi uprskali, da se lepo izrazim;) vi ste onih malobrojnih 38... samo mi nije jasno kako je jedan plumber ili crane operator mogao uopste da sakupi 67 bodova :dontunderstand: (sta, kao postoji fakultet za vodoinstalatera, ili bar visa???)
Moze da sakupi isti broj bodova kao neko sa visokom skolom ako ima trade certificate or apprenticeship , pogledaj sta kaze ona tabela u delu Education.

Ne vidim u cemu je problem sa vodoinstalaterima, elektricarima, ... i ostalim zanatlijama, Kanadi su odavno potrebni ovi profli, vlasnici firmi odavno kukaju federalnoj vladi jer je u zadnjih par godina obim posla daleko prevazilazio kapacitete u smislu radne snage pa su samim tim gubili kako firme tako i cela drzava.
Kanadska vlada radi u svom interesu i ova odluka o redukovanju ove liste zanimanja ima smisla kada se posmatra u tom kontekstu, a to sto to pojedincima ne odgovara , to je druga stvar.
Postavlja se pitanje, sta ste cekali do sada, sto niste predali aplikaciju ranije.

you can sponsor:
...
To znaci da recimo tvoj stric nema rodjaka koji su trenutno u Kanadi, i da ne postoji niko od njegove rodbine ko bi mogao biti sponzorisan u skladu sa zakonom i ti ostajes kao jedina opcija.

Ehh....... pa taj fiktivni papir ti nista ne znaci jer ti ne mozes menjati poslodavca ako si na privremenoj radnoj dozvoli. Ako imas job offer od firme X, onda moras i da radis za tu firmu, ako je to samo fiktivna stvar, ostaje ti jedino da radis kasnije na crno, sto nije bas preporucljivo u Kanadi.
Federalni proces nije gubljenje vremena ako se stvar posmatra na duze staze, zasto, pa zato sto neko posle par godina cekanja se useljava se u zemlju sa PR statusom resivsi sve probleme, a onaj sa privremenom rednom dozvolom mora da odradi par godina kod poslodavca za kojeg je vezan bez obzira na uslove, i tek ga onda ceka postupak za dobijanje PR statusa, koji nije izvestan i moze biti takodje komplikovan, mukotrpan itd.......... ali sada je za neke kasno jer je zakon promenjen pa su mozda i osudjeni da idu na varijantu PNP , za one koji su ranije predali, po meni federalni proces je najbolja varijanta bez obzira na duzinu cekanja.

Poslednja izmena:
Od cega daleko? Srbije? Pa da li se ti selis u Kanadu ili neku drugu zemlju da bi bio blize Srbiji?

Moze da sakupi isti broj bodova kao neko sa visokom skolom ako ima trade certificate or apprenticeship , pogledaj sta kaze ona tabela u delu Education.

Ne vidim u cemu je problem sa vodoinstalaterima, elektricarima, ... i ostalim zanatlijama, Kanadi su odavno potrebni ovi profli, vlasnici firmi odavno kukaju federalnoj vladi jer je u zadnjih par godina obim posla daleko prevazilazio kapacitete u smislu radne snage pa su samim tim gubili kako firme tako i cela drzava.
Kanadska vlada radi u svom interesu i ova odluka o redukovanju ove liste zanimanja ima smisla kada se posmatra u tom kontekstu, a to sto to pojedincima ne odgovara , to je druga stvar.

Postavlja se pitanje, sta ste cekali do sada, sto niste predali aplikaciju ranije.

To znaci da recimo tvoj stric nema rodjaka koji su trenutno u Kanadi, i da ne postoji niko od njegove rodbine ko bi mogao biti sponzorisan u skladu sa zakonom i ti ostajes kao jedina opcija.

Ne zelim da budem blizu srbiji, to mi nije bio kriterijum odabira zemlje. Australija mi je prosto daleko u mom mozgu. Ne znam kako drugacije to da objasnim, ali to i nije bitno. Zelim prosto u kanadu. I ne zelim da zivim u srbiji, i kao sto je neko vec napisao, ne zbog finansija, jer to i nije problem, vec zbog mnogih drugih stvari o kojima je vec bilo reci na ovom forumu, da ne ponavljam, a sa kojima ovde ne zelim da se pomirim.

Uopste nemam problem sa vodoinstalaterima, vec mi prosto nije bilo jasno kako skupe dovoljno bodova, a za visu vodoinstalatersku u Srbiji nisam cula, cak mislim da je to trogodisnja srednja. Ako sam samo neinformisana, izvinjavam se na tome. U tom smislu mislim da se vodoinstalateri, barem iz srbije, ne prijavljuju pod ovom kategorijom, jer ne zadovoljavaju magicnih 67

Do sada smo cekali da skupimo 67 bodova, zbog radnog staza, engleski polozen u julu, i u oktobru poslali. Sta da kazem, los tajming :(

Hvala ti na pojasnjenju za strica, mislim da onda ne potpadam pod tu kategoriju, jer ima mamu koja zivi u srbiji. Ako sam dobro razumela to me iskljucuje iz opcije, ili ne?
Malo mi je to konfuzno. Nema rodjake u kanadi, osim svoje dece i zene, ali ima mamu i brata u srbiji.

Pozdrav,
Sandra

Ne zelim da budem blizu srbiji, to mi nije bio kriterijum odabira zemlje. Australija mi je prosto daleko u mom mozgu. Ne znam kako drugacije to da objasnim, ali to i nije bitno.
Pa bitno je da li ces posto-poto ici na opciju iseljenja u Kanadu i gubiti vreme i na kraju mozda nista ne uraditi ili ces ipak nekako u mozgu rascistiti da Australija i nije bas tako daleko.
Gledaj koja ti je realizacija realnija u ovom momentu, nemoj glavom kroz zid.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back