Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta se tacno racuna za NOC? Naziv koji imas u diplomi ili naziv radnog mesta....

Jer meni u diplomi pise ing. informatike (sto bi mu bilo po NOC-u Computer Engineer) - bachelor, ali radim vec 8 godina kao Koordinator grupe za racunarske mreze i sisteme (sto valjda moze da se ubroji kao npr. Computer networks manager).

Jel mogu da se ubrojim u 0213 (Computer and Information Systems Managers) ili ne?

Unapred zahvaljujem na odgovorima :)

[ Ehh....... pa taj fiktivni papir ti nista ne znaci jer ti ne mozes menjati poslodavca ako si na privremenoj radnoj dozvoli. Ako imas job offer od firme X, onda moras i da radis za tu firmu, ako je to samo fiktivna stvar, ostaje ti jedino da radis kasnije na crno, sto nije bas preporucljivo u Kanadi.
Federalni proces nije gubljenje vremena ako se stvar posmatra na duze staze, zasto, pa zato sto neko posle par godina cekanja se useljava se u zemlju sa PR statusom resivsi sve probleme, a onaj sa privremenom rednom dozvolom mora da odradi par godina kod poslodavca za kojeg je vezan bez obzira na uslove, i tek ga onda ceka postupak za dobijanje PR statusa, koji nije izvestan i moze biti takodje komplikovan, mukotrpan itd.......... ali sada je za neke kasno jer je zakon promenjen pa su mozda i osudjeni da idu na varijantu PNP , za one koji su ranije predali, po meni federalni proces je najbolja varijanta bez obzira na duzinu cekanja.[/QUOTE]

:D Cao Klika konacno!!! Ako si citao prethodne postove, mi smo se ovde bas, bas zabrinuli za tebe, ali eto tebe opet sa nama i to je super.
Nego si me malo zbunio sa ovim tvojim gore navedenim recenicama. Pa zar ako predas za Skilled Worker i u medjuvremenu dobijes Job Offer i AEO - zar ne dobijas Permanent Residence? Zar se dobije samo radna i boravisna dozvola? Mislim nije samo, ali ovo izgleda malo komplikovanije. Molim te pojasni mi da li se to odnosi na PNP ili i na Skilled "Workere" sa Job Offer? Hvala ti unapred.

:D Cao Klika konacno!!! Ako si citao prethodne postove, mi smo se ovde bas, bas zabrinuli za tebe, ali eto tebe opet sa nama i to je super.
Nego si me malo zbunio sa ovim tvojim gore navedenim recenicama. Pa zar ako predas za Skilled Worker i u medjuvremenu dobijes Job Offer i AEO - zar ne dobijas Permanent Residence? Zar se dobije samo radna i boravisna dozvola? Mislim nije samo, ali ovo izgleda malo komplikovanije. Molim te pojasni mi da li se to odnosi na PNP ili i na Skilled "Workere" sa Job Offer? Hvala ti unapred.

Mozda nisam do kraja bio jasan, mislio sam na one koji idu na varijantu sredjivanja radne dozvole a ne Skilled worker kategorije, recimo koleginica Srna72, koliko znam , njen muz je na privremenoj radnoj dozvoli iako su imali bodove za Skilled kategoriju, sredili su sve vrlo brzo ali on nema PR status.
Naravno da je najbolja solucija da imas bodove za Skilled kategoriju i posao, ali takvih nema bas mnogo koliko znam.......nisam upoznat sa slucajem Gmina-e, kaze da joj je muz dobio posao kao pekar, a ona je programer, da li imate 67 bodova i posao ili idete samo na radnu dozvolu?

Opet ponavljam po ko zna koji put, stalno se potencira Quebec, ljudi moji, shvatite da ko ne zna francuski, nece proci.

Poslednja izmena:
Ne zelim da budem blizu srbiji, to mi nije bio kriterijum odabira zemlje. Australija mi je prosto daleko u mom mozgu. Ne znam kako drugacije to da objasnim, ali to i nije bitno. Zelim prosto u kanadu. I ne zelim da zivim u srbiji, i kao sto je neko vec napisao, ne zbog finansija, jer to i nije problem, vec zbog mnogih drugih stvari o kojima je vec bilo reci na ovom forumu, da ne ponavljam, a sa kojima ovde ne zelim da se pomirim.

Uopste nemam problem sa vodoinstalaterima, vec mi prosto nije bilo jasno kako skupe dovoljno bodova, a za visu vodoinstalatersku u Srbiji nisam cula, cak mislim da je to trogodisnja srednja. Ako sam samo neinformisana, izvinjavam se na tome. U tom smislu mislim da se vodoinstalateri, barem iz srbije, ne prijavljuju pod ovom kategorijom, jer ne zadovoljavaju magicnih 67

Do sada smo cekali da skupimo 67 bodova, zbog radnog staza, engleski polozen u julu, i u oktobru poslali. Sta da kazem, los tajming :(

Hvala ti na pojasnjenju za strica, mislim da onda ne potpadam pod tu kategoriju, jer ima mamu koja zivi u srbiji. Ako sam dobro razumela to me iskljucuje iz opcije, ili ne?
Malo mi je to konfuzno. Nema rodjake u kanadi, osim svoje dece i zene, ali ima mamu i brata u srbiji.

Pozdrav,
Sandra

Draga Sandra, i u Australiju nije tako lako otici. Najprije cete shvatiti (ja sam davno to racunala) da oni koji po ovom najnovijem ne mogu u Kanadu, najvjerovatnije nece imati dovoljno ni za Australiju. Sto je jos gore, po njihovim standardima, situacija je takva da ako ne mozes sada, najvjerovatnije neces moci nikada, jer se sistem nekako zatvoren, nema prostora za unaprijedjenje. Ovo naravno ne vazi za sve slucajeve, ali za vecinu da. Sem naravno u slucaju job offer, bas kao i kod Kanadjana.
Imala sam prilike da se raspitam i ovdje sa ljudima koji jos uvijek cekaju papire i duzina procesa je otprilike ista, oko 2,5 godine....

Sta se tacno racuna za NOC? Naziv koji imas u diplomi ili naziv radnog mesta....

Jer meni u diplomi pise ing. informatike (sto bi mu bilo po NOC-u Computer Engineer) - bachelor, ali radim vec 8 godina kao Koordinator grupe za racunarske mreze i sisteme (sto valjda moze da se ubroji kao npr. Computer networks manager).

Jel mogu da se ubrojim u 0213 (Computer and Information Systems Managers) ili ne?

Unapred zahvaljujem na odgovorima :)

Pozdrav

Ne racunaju samo ono sto pise u diplomi.Meni u diplomi (srednje skole) pise Elektrotehnicar elektronike , ali su mi zbog posla kojim se bavim dodelili 2281Computer Network Technicians.Verovatno uz opis posla(pismo poslodavca) i tvoju diplomu to moze da bude i kod tebe slucaj.Kod tebe je situacija prilicno jasna.Jos ako imas neki MCSE,MCSA ili CCNA, CCNP ili nesto drugo od strucnih sertifikata situacija je prilicno jasna.Ja sam im olaksao stvar jer sam prilozio gomilu strucnih sertifikata.

Mozda
Naravno da je najbolja solucija da imas bodove za Skilled kategoriju i posao, ali takvih nema bas mnogo koliko znam.......nisam upoznat sa slucajem Gmina-e, kaze da joj je muz dobio posao kao pekar, a ona je programer, da li imate 67 bodova i posao ili idete samo na radnu dozvolu?

Za PNP Sask. je potrebno obavezno da imate obezbedjen posao da bi mogli aplicirati uopste.Mi smo u dogovoru sa vlasnikom dobili papir kakav nam je potreban i idemo na iseljenje, a sto se tice radnih dozvola znam da je covek pricao ovde na forumu da je sam isao na saskjobs.ca i aplicirao na stotine ponuda i jedna firma mu je poslala papire za radnu dozvolu(ali on je neki zanatlija i mozda im je stvarno potreban).Sto se tice Sask. tamo je potrebno imati samo 35 bodova(mozete se izbodovati na sajtu za pnp Sask.)i dovoljne su dipl.engleskog sa kurseva ili potvrda iz skole da ste ucili engleski.Nas troje svi dosta dobro govorimo jezik.Znaci nije uopste problem nakupiti bodove jedino posao je bitan.A sto se tice Sask. kako ce nam biti, tu sam se pripremila, znam da to nije Ontario, ali ja imam cilj pred sobom i to mi nepada tesko jer znam zasto cu to da istrpim, dobijamo odmah Permanent Resident.

Mozda

Za PNP Sask. je potrebno obavezno da imate obezbedjen posao da bi mogli aplicirati uopste.Mi smo u dogovoru sa vlasnikom dobili papir kakav nam je potreban i idemo na iseljenje, a sto se tice radnih dozvola znam da je covek pricao ovde na forumu da je sam isao na saskjobs.ca i aplicirao na stotine ponuda i jedna firma mu je poslala papire za radnu dozvolu(ali on je neki zanatlija i mozda im je stvarno potreban).Sto se tice Sask. tamo je potrebno imati samo 35 bodova(mozete se izbodovati na sajtu za pnp Sask.)i dovoljne su dipl.engleskog sa kurseva ili potvrda iz skole da ste ucili engleski.Nas troje svi dosta dobro govorimo jezik.Znaci nije uopste problem nakupiti bodove jedino posao je bitan.A sto se tice Sask. kako ce nam biti, tu sam se pripremila, znam da to nije Ontario, ali ja imam cilj pred sobom i to mi nepada tesko jer znam zasto cu to da istrpim, dobijamo odmah Permanent Resident.

ali ja imam cilj pred sobom i to mi nepada tesko jer znam zasto cu to da istrpim, dobijamo odmah Permanent Resident.

Odlicno razmisljas.Uspeces sigurno. :ok:

Poslednja izmena:
Pozdrav

Ne racunaju samo ono sto pise u diplomi.Meni u diplomi (srednje skole) pise Elektrotehnicar elektronike , ali su mi zbog posla kojim se bavim dodelili 2281Computer Network Technicians.Verovatno uz opis posla(pismo poslodavca) i tvoju diplomu to moze da bude i kod tebe slucaj.Kod tebe je situacija prilicno jasna.Jos ako imas neki MCSE,MCSA ili CCNA, CCNP ili nesto drugo od strucnih sertifikata situacija je prilicno jasna.Ja sam im olaksao stvar jer sam prilozio gomilu strucnih sertifikata.

Sunce me ogreja :D Nada se vrati :)

Hvala na odgovoru :)

P.S. Srecno svima! :ok:

Evo ljudi jedne duhovite ali istinite pricice od jednog lika koji se davno iselio u Kanadu. Citajte i smejte se...
"Sto me ovaj zapad nervira, naročito Kanada. Eto bas onomad dobih neki nazeb i zovnem svog lekara da uglavim pregled. Primi me covek u 2:15 bas kako je rekao. Kaže nije nazeb nego bronhitis. Sednem u auto i vidim sija mi sijalica za benzin. Svrnem na pumpu i naspem 90 L. =89.00 dolara.
Žena mi rekla da kad zavrsim kod doce da svratim po bakaluk i meso. Udjem u radnju i gledam u onih 28 vrsta hleba i pitam se koji to bese moja žena stalno kupuje. Uzmem talijanski, taj mi nekako lici. Natovarim ti ja kolica svim i svacim. Bilo je tu raznog voca, povrca, cerealija, praskova za ves, za sudove, mesa 6 vrsta, nisam mogao da odolim a da ne uzmem malo prasetine. Dosao na kasu, 98.00 dolara.
Dodjoh kuci kad ono unutra kao u rerni, moja žena opicila grejanje nemas gde u kuci da se razhladis. Reko, slusaj zenetino koj će da plati ovoj grejanje, smanji malo. Kaže, ako ti je vruce ti otvori prozor. Svetla sljaste na sve strane, pa tu niko ne stedi breee! Tako me leti zamrzava sa onom klimom. Kaže idi napolje ako ti je hladno. A ja samo placam li placam.
Uzeo da istovarim one namirnice, kad nema mesta u frizideru, nemoz' ni pola od onoga da stavis. Zamrzivac pun dupke. Jel' bre šta ja da radim s' ovoj, sto me tera da idem u radnju? Ti si covece lud, ja ti rekla kupi mi prasak za ves i omeksivac, a ti doneo pola prodavnice. Pa ko da odoli kad ima svega, kažem ja. I posto sam zaboravio omeksivac marnem njen auto da odem da joj kupim, kad vidim i njoj sija lampica. E to je lenjo, uvek se meni dopane da ja sipam benzin u njena kola.
Sunem za 75.00 dolara i ceraj. Udjem u radnju kad vidim svinjski butovi i plecke po 2 dolara kilo, pa ko da mu odoli. Uzmem samo dva buta, nek se nadju.
Vozim tako kad se setih da mi je danas zadnji dan da registrujem auto.
Ih, bre, kud da zaboravim. Pokupim sve papire i trk na masinu u molu. Za 5 minuta, oba auta registrovana, ceh 152 dolara. I onda se sas mlogo tuge setim kako je to bilo lepo u starom kraju kad ti je ponekad trebalo 2 dana da registrujes auto. Kako je lepo bilo izaci sa posla za tu svrhu, a plata ide. Ovde mi to nedostaje. Kad god izadjem sa posla oni zaustave sat i lovu koja sa tim satom otkucava. Mrzim ovaj zapad. Sve sto ti treba možeš telefonom da regulises. sve sto ti padne na pamet možeš da kupis, ako ne odmah onda malo kasnije kad ustedis. I to mi ide na zivce. Zato sam cvrsto resio da idem nazad za Beograd.
Uzeleo sam se redova, guzvi, kasljanaj zavrat u gradskom prevozu, dzeparenja, kradje na kasama, cekanja kod doktora, cekanja kod kurte, dzupljenja kod murte. Nedostaje mi onaj prelepi beogradski vazduh kad udahne punim plucima, a ona se napune čistom prirodnom prasinom i izduvnim gasovima uz primese dima iz dimnjaka. Bas sam se uzeleo. Prvih dana kad sam dosao u Kanadu isao sam na najprometniju raskrnicu u spicu, kad je guzva i duboko udisao, da bih na svoje razocarenje otkrio da se ne oseca ništa. Možda malo prasine, ali ni ta prasina nije ona iz domovine. Odma me uvatila zelja da se vratim. Pa ko će ovde da živi kad ni vazduk ne valja.
Idem bre za Beograd. Prodacu i kucu i stan i idem tamo da uzivam sa našim narodom. Ionako me grize savest sto nisam vratio stan, a već imam kucu.Da udisem znoj sa njihovih tela koja se peru iskljucivo subotom. Oni što se peru cesce, bolje da mi ne prilaze. Takvih mi je pun k...c i ovde. Ocu bre da kad odem na salter da vidim naše namrceno lice koje mi kaže-Ovo nevalja, popuni ponovo, pa dodji. A ne kao u Kanadi sa osmehom-Dajte ja ću vam to popuniti. Bas ih mrzim sto su takvi. Šta se smeju ko lud na brasno?
Idem u rodni grad, pa da ispustim 100 dolara iz dzepa, kao da mi je ispalo pa da ne znam, da vidim šta će se desi. Koliko će njih da se pobiju oko njega. Mrzim Kanadu, jer kad sam ih ovde testirao sa stotkom, troje njih je trcalo zamnom da mi kažu da mi je ispao novac.
Muka mi je na sve ovde. I na vozace sto staju kad ja hoću da predjem ulicu i na žene koje mi se osmehuju, pa mislim da sam neki dasa,da bih kad se pogledam u ogledalo bio duboko razocaran. Idem u Srbiju da se uklopim medj nasu raju i hvala bogu sto ću se tamo kupati samo subotom."

Hvala Klika na odgovoru, a sto se tice francuskog - tu si sasvim u pravu. Ja sam ga polagala i ne zelim nikog da plasim unapred, vec samo da kazem ljudima koji se do sada nisu susretali sa tim jezikom ili ga znaju povrsno - da moraju minimum godinu dana da dobrano zagreju stolicu, ali stvarno dobrano, da bi dobili recimo 3 (to je nivo IELTS-ove 5-6)na TEF-u (tj. na delovima koji se polazu). Znaci ko planira u Kvebek - knjigu u sake sto pre, jer je francuski prilicno zeznut za pisanje tj. citanje, a i gramatika bas nije laka. No, nista nije nemoguce i ovo nisam napisala da bih nekog obeshrabrila, vec jednostavno da ljudi koji rese da ga uce - da to ozbiljno shvate i odvoje vreme i novac za ucenje. Da se sve to moze postici - imamo primer naseg Saleta, koji je eto bio uporan i uspeo to savladati. Samo napred!

Maya, verujem da je i druge rastuzio-zabavio-zamislio tvoj post. Pa nadam se da cemo i mi uskoro ceznuti za namrstenim salterskim sluzbenicima, "placenim" izlascima s posla i dvodnevnim registrovanjem razdrndanog automobila za sta ti treba SAMO jedna prosecna srpska plata:evil:

Pismeni zadatak: "Zašto volim Kanadu"

03.10.2007

Pismeni zadatak: "Zasto volim Kanadu"

Kanadu volim zato što je to jedna velika i lepa zemlja koja ima puno prirodnih lepota. Te lepote uglavnom ne mogu da se vide golim okom, ali ih ima dosta na kanalu Diskaveri, koji tata, mama i ja volimo da gledamo i da se ponosimo u kakvoj zemlji živimo.

Mama i tata kažu da je Kanada lepa zato što u njoj živi puno raznih naroda i narodnosti i što su ljudi svih rasa i religija ovde našli mesto da žive u miru i prijateljstvu. Ja u školi imam puno drugara iz različitih zemalja, ali tata ne da da ih dovodim kući pa se zato družim samo s našom decom čiji su roditelji bogati, jer tata kaže da je tako najbolje. Moja sestra je učila u školi da je multikulturalizam jedna velika stvar, i to joj se mnogo svidelo pa je počela da se zabavlja s jednim dečkom s Jamajke. Onda su je, kada su saznali, mama i tata zajednički oplavili od batina.

Kanada je lepa zato što se u njoj govori puno jezika, a neko čak govori i engleski. Kada mog tatu prijatelji iz zavičaja pitaju kako stoji s jezikom, jer znaju da je u školi stalno vukao keca, on kaže da se sasvim dobro snalazi i sa srpskim. Onda mama kaže da mu ništa drugo i ne treba jer ne izlazi iz naših kafana, pa se onda posvađaju i pošalju me napolje.

Moja mama mnogo voli Kanadu jer kaže da ovde ne mora ništa da kuva, zato što je sve na gotovo i sve može da se kupi. Mi se slažemo s njom i najviše volimo kada kaže da je boli glava pa naruči picu, ali je zato moja baka, kada nam je došla u posetu, plakala dva dana kada je videla kako smo se svi ugojili (mama kaže da smo se popravili).

Kanadu volim zato što ima razvijen sport i što sa skoro svake Olimpijade donese puno medalja iz karlinga, biatlona, badmintona, odbojke na pesku, trambuline i ostalih važnih sportova.

Tata kaže da mnogo voli Kanadu zato što ti nije potrebna veza da dobiješ posao kao kod nas. Svi imaju iste šanse da se zaposle u "Mekdonaldsu" ili "Tim Hortonsu".

Ja mnogo volim da idem u kanadsku školu zato što se puno igramo i učimo dosta korisnih stvari o domaćinstvu. Učiteljica nam je rekla da ćemo u petom razredu da učimo čitanje i pisanje. Jedva čekam. Moja sestra ne voli školu zato što ide u dvanaesti razred pa ih sada teraju da uče tablicu množenja.

Najlepše godišnje doba u Kanadi za mene je zima. Od zimskih radosti najviše volim kada uveče svi sednemo ispred televizora i gledamo vesti o tome kako su se ljudi zaglavili u snegu na autoputu. Tata tada uvek kaže kako je dobro što nije zaposlen, jer ko zna kada bi došao kući.

Mi svi u porodici mnogo volimo Kanadu zato što je daleko pa tatina rodbina iz Mionice ne može da dođe kod nas i ostane dve nedelje dok čekaju da im zakažu pregled kod specijaliste.

Mama uvek govori kako je ona potekla iz fine i kulturne porodice i da voli Kanadu zato što ima puno kulturnih događaja. Kaže da joj je najveća želja da gleda mjuzikl "Kralj lavova" i da učestvuje na "Karibani".

Ja volim Kanadu zato što se ovde mnogo vodi računa o deci. Ako te tata ili mama tuku, onda možeš da pozoveš jedan broj telefona, pa onda dođu neki ljudi i odvedu te u neku kuću gde ima puno dece i gde o njima vode brigu čike koje mnogo vole male dečake.

Kanada mi se dopada zbog toga što možeš sa 16 godina da dobiješ vozačku dozvolu, uzmeš auto od tate i onda se trkaš s drugarima po ulicama.

Moj tata kaže da voli Kanadu zato što ne mora da živi s maminom mamom. Doduše, ona nam ponekad dođe u posetu i stalno priča kako joj se ništa ne sviđa u Kanadi, ali tata kaže da nju ne smemo da slušamo jer je ona "matora *********".

Volim Kanadu zato što ima puno mesta gde možeš da odeš na izlet. Mi se svakog vikenda kada je lepo vreme, znači bar tri puta godišnje, na brzinu spremimo, sednemo u kola i odemo na neko jezero. Tu se uvek lepo provedemo sve dok ne počnu da nas grizu komarci i dok mama ne počne da viče na tatu zato što je popio osam piva. Onda dođe vreme da idemo kući, pa upadnemo u gužvu na autoputu i u kolima svi ćute. Ja tada volim da gledam kroz prozor i da uživam u prirodnim lepotama Kanade.

Volim Kanadu i zato što u njoj ima puno domaćih i divljih životinja. Svi imaju kućne ljubimce pa sam i ja molio da dobijem psa, ali mi je mama rekla da njoj ne pada na pamet da ide za njim po ulici i da skuplja govanca u plastičnu kesu. Onda sam krišom počeo da hranim jednog rakuna koji nam je prevrtao po đubretu, jer sam hteo da imam svog ljubimca, ali ga je tata umlatio lopatom kada ga je video u dvorištu. Krišom smo ga zakopali iza kuće i tata nam je zapretio da ćutimo jer bi inače morao da plati neku kaznu od ne znam koliko mnogo dolara.

Moja sestra mnogo voli Kanadu zato što je ona malo punija (ja mislim da je baš debela) pa kaže da ovde uvek može da nađe garderobu u kojoj izgleda seksi. Ja mislim da nije to razlog nego što joj se niko ne smeje na ulici kao kad je bila u Beogradu pa su je zvali "debela Kanađanka".

Kada sam pitao mamu zašto ona voli Kanadu, dugo je razmišljala i na kraju mi rekla da je voli zato što može da se opusti i ne razmišlja šta će reći komšiluk, koji nam je tamo kod nas svakog dana zavirivao u lonac. Onda sam ja razmislio pa sam joj rekao da ovde i ne mogu da nam vire u lonac kada ga niko i ne upotrebljava. Onda mi je ona zveknula jednu zaušku i ja sam odlučio da je isključim iz ovog projekta.

Moj tata kaže da najviše voli u Kanadi to što je izbor piva toliki da će mu trebati još ko zna koliko godina pa da sve isproba. Ja mislim da je on već sve isprobao po više puta i da stalno počinje novu turu.

Volim Kanadu zato što ovde i čike mogu da se žene među sobom. Ja baš ne marim mnogo za devojčice, jer su alapače i bezobrazne, pa sam razmišljao da se oženim nekim drugarom kad porastem. Mislim da bi nam baš bilo fino jer bismo mogli zajedno da gledamo utakmice, igramo fudbal i košarku i naručimo picu ili kinesku hranu kada dođemo kući. Rekao sam to tati, a on se samo uhvatio za glavu i opsovao i ovu zemlju i dan kada je u nju ušao. Nije mi jasno zašto se tako naljutio kad je stalno pričao kako voli Kanadu.

Ja volim Kanadu zato što je to velika i lepa zemlja s puno prirodnih bogatstava.

P.S.Evo i od mene nesto,cesto trazim po netu sve o Kanadi,pa naletim i na ovako nesto!Nadam se da ce vas nasmejati i da cemo uskoro uspeti i mi da se docepamo te "grozne" zemlje.:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back