Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice dobijanja posla u Kanadi, iskustva su razlicita.Neke ljude su stvarno primili bez priznavanja diploma,mada je dobar deo imao problem sa nostrifikacijom i sada radi totalno druge poslove.Kao sto znamo, ceo svet se vrti oko novca, pa je tako slucaj i sa zaposlenjem.Ako vi poslodavcu mozete u samom startu da donosite novac, ne mora da ulaze u vas,a jos vas neko preporuci, eto zaposlenja u struci.Uglavnom se i u Kanadi i u Srbiji bolji posao dobija po preporuci.Nije zgoreg da se u pocetku prihvati i manje placen posao i van struke da bi se covek sto pre uklopio.Mislim da je uzaludna rasprava da li se , ili ne, priznaju ova ili ona diploma.Problem je da dodjete u priliku da se pred nekim dokazete, a onda na red mozda dodju i papiri.Uvek ce prvo gledati sta vi znate da radite.U firmi u kojoj radim ovde u Srbiji, plata se ne dobija po tome da li imate zavrsen fakultet, vec po tome koliko imate strucnih sertifikata, koliko ste sposobni da odradite gomilu komplikovanih poslova, koliko ste godisnje polozili sertifikacionih ispita.tj radili na svom usavrsavanju.Isti je slucaj i u Kanadi.

Sto se tice dobijanja posla u Kanadi, iskustva su razlicita.Neke ljude su stvarno primili bez priznavanja diploma,mada je dobar deo imao problem sa nostrifikacijom i sada radi totalno druge poslove.
Naravno da su razlicita, mislim da se mi ne razumemo potpuno.........

Ono sto sam ja hteo da napomenem je da inzenjer iz Srbije ne moze da radi zvanicno kao isti jer nema pravo potpisa, tj. nije clan udruzenja inzenjera , ili kako se to vec zove, ne secam se......... kao sto rekoh, postoji sansa da te neko zaposli u struci ali to nije pravilo, to su izuzeci. Ne mozemo na primeru par osoba generalizovati celu stvar. Govorim iz iskustva i znam da vecina ne moze odmah po dolasku u Kanadu da radi posao kojim se bavila u maticnoj zemlji.
Moj dobar prijatelj iz detinjstva je masinski inzenjer, radio je prvih godinu dana kao tehnicar i imao cak manju platu od istog tog tehnicara kanadjanina, poptuno isti posao. Takodje, bivsi kolega iz Libana koji je Elektro inzinjer, radio u Dubajiu 9 godina u stranim kompanijama, dve godine nije mogao da nadje posao u Kanadi pa je krenuo da radi Master, itd.............
Meni je gazda u bivsoj firmi ponudio da mi plati skolarinu da bih dobio ekvivalent diplome gradj. ing. jer mu je trebao isti, moja diploma iz Srbije ne vazi.
Moja sestra je accountant manager, radi ozbiljne poslove ali jos uvek nema pravo da radi recimo zavrsni racun na kraju fiskalne godine jer jos nema zavrsenu skolu, konkretno CGA. Radi na toj poziciji ali nema pravo potpisa pa samim tim i ne moze da ima platu predvidjenu za istu tu poziciju jer nema odgovornost na nivou nekoga sa istom tom diplomom, sa druge strane inzenjeri sa kanadskom diplomom koji mogu da mlate i po $150-200 na sat kao kontraktori.
Ali ono sto je najbitnije jeste kanadsko iskustvo jer svaki poslodavac ima odredjenu dozu skepticizma prema imigrantima jer se standardi u skolstvu i kasnije u samom radu bitno razlikuju od drzave do drzave.

Stvar je poptuno drugcija kod drugih profila, recimo u IT biznisu gde se gleda samo tvoje znanje, ne postoji clanstvo u komori niti licenca za rad.

Nadam se da je stvar malo jasnija po ovom pitanju.

Poslednja izmena:
Ono sto sam ja hteo da napomenem je da inzenjer iz Srbije ne moze da radi zvanicno kao isti jer nema pravo potpisa, tj. nije clan udruzenja inzenjera , ili kako se to vec zove, ne secam se......... kao sto rekoh, postoji sansa da te neko zaposli u struci ali to nije pravilo, to su izuzeci. Ne mozemo na primeru par osoba generalizovati celu stvar. Govorim iz iskustva i znam da vecina ne moze odmah po dolasku u Kanadu da radi posao kojim se bavila u maticnoj zemlji.
Moj dobar prijatelj iz detinjstva je masinski inzenjer, radio je prvih godinu dana kao tehnicar i imao cak manju platu od istog tog tehnicara kanadjanina, poptuno isti posao. Takodje, bivsi kolega iz Libana koji je Elektro inzinjer, radio u Dubajiu 9 godina u stranim kompanijama, dve godine nije mogao da nadje posao u Kanadi pa je krenuo da radi Master, itd.............

To sto si napisao sam, je upravo sto sam rekao u prethodnom mom postu. Bez licence odgovornog projektanta, tako se zove to kada imas pravo potpisa, ne mozes da radis kao odgovorni projektant ali mozes da radis kao projektant tj inzenjer ali ne mozes da potpisujes projekte. Pa nisu inzenjeri samo projektanti to je dosta sirok pojam. Moze da se radi kao inzenjer i diploma i licenca za odgovorno projektovanje, izvodjenje, reviziju projektne dokumentacije itd su potpuno razlicite stvari. Uostalom svako ko zavrsi fakultet konkretno masinski da bi postao odgovorni projektant mora da radi u EU pa i Srbiji 3 godine i zatim da polaze ispit za odgovornog projektanta.U Kanadi je taj period 1 godina. Pa svako ko zavrsi fakultet mora da pocne da radi od nekog pocetka, pa i inzenjeri. Sto se tice toga da te na razgovoru pitaju da li imas kanadsko iskustvo je kao sto sam vec rekao jedna od fora i da te zaposle na nize radno mesto. Pa sam si rekao da su ti drugara koji je masinski inzenjer zaposlili na nivo tehnicara iako je covek svojim znanjem i sikustvom daleko iznad tog nivoa, to je sigurno. Uostalom identicnih pitanja sam se naslusao i prilikom razgovora za zaposlenje u Dubaiju. Isto je fora da ti poslodavac krene sa pricom da li si radio u Dubaiju ili u regionu itd. Ali kad neko ima 10 ili 15 godina iskustva u toj oblasti, nebitno gde, zna da se argumentima i projektima na kojima je radio izbori za daleko vecu platu i bolju poziciju nego sto su mozda mislili da mu ponude. To su pregovori na kojima poslodavac hoce da dobija sto boljeg radnika za sto manje para a ti narvno da se prodas za sto vise...pa znaju da imigrantima nije bas lako finansijski i predpostavljaju da ce prihvatiti i nize placen posao od onog koji bi svojim zanjem trebalo da dobiju. Dok recimo pri zaposljavanju u Irskoj, takvih pitanja i fora da li si radio u Irskoj nema. Uostalom kada posaljes CV lepo se vidi da nisi radio u CA tako da jedini smisao koji takvo pitanje od strane poslodavca ima je ili da ti uz taj izgovor da nizu platu i radno mesto ili da te ne primi. Uostalom slazem se da ce svi koji dodju morati da pocnu da rade na relativno nizim radnim mestima bas iz tih zakonsko pravnih razloga tj. neposedovanja licence itd. ali to nije nista strasno. Uostalom pa ni sa licencom za odgovornog projektanta u Francuskoj ili Sloveniji ne mozes da budes odgovorni projektant u Irskoj ili Engleskoj. Tako je i u Kanadi. Neko ko ima licencu recimo za Ontario u Kvebeku mora ponovo da je polaze i mora da pocne da radi na nizem radnom mestu dok je ne stekne.
Pa da zavrsimo sa ovom raspravom na ovu temu :)

Interesuje me u cemu je problem sa nostrifikacijom tj.doskolovavanjemJa za moj faks znam sta je sve potrebno za nostrifikaciju.Da li je problem jezik,cinjenica da treba istovremeno i da radis i da ucis,skolarina itd.

Nije nikakav problem, ako dobijes PR status u Kanadi onda se smatras lokalnim studentom uslovno receno, tj. nije ti potreban TOEFL test koji je nepohodan za sve strane studente. Drugo je pitanje da li si u mogucnosti da pratis predavanja jer se radi o strucnim stvarima, nije svakodnevni jezik u pitanju.

Problem jeste u onoj meri, kako studirati full time i raditi u isto vreme, naravno mozes raditi samo part time ali to onda ne zadovoljava sve potrebne finansijske troskove. Sve ovo zahteva veliki napor.

Zdravo svima!
Forum pratim vec neko vrijeme, ali se javljam po prvi put.
Imam jedno pitanje.
Aplicirao sam za useljenje u proljece 2007. (AOR - april 2007.), po Simplified procesu, i kao i vecinu jos me nisu kontaktirali
za dostavljanje dokumenta kojim bih potvrdio stvari navedene u aplikaciji.
Interesuje me - da li ce u dokumentaciji biti trazena i Vojna knjizica?
To bi mi mogao biti problem, jer sam istu izgubio, a nisam siguran da li u vojnom odsjeku mogu da izvadim duplikat.
Inace sam iz Bosne, a ne ide mi se kuci to traziti.

Vojnu knjizicu ce ti SIGURNO traziti! Ne budi lenj i iskopaj nekako novu tj.kopiju. Nemoj da se igras time, jer su ti svi ostali papiri beznacajni ako nemas pomenutu knjizicu. To traze obavezno i ljudima koji su odavde, a pogotovo vama sa tih prostora. Sve najbolje i nemoj da posle bude| ":dash: - trebao sam ranije slusati!!!!"

Original postavio miklos87
Zdravo svima!
Forum pratim vec neko vrijeme, ali se javljam po prvi put.
Imam jedno pitanje.
Aplicirao sam za useljenje u proljece 2007. (AOR - april 2007.), po Simplified procesu, i kao i vecinu jos me nisu kontaktirali
za dostavljanje dokumenta kojim bih potvrdio stvari navedene u aplikaciji.
Interesuje me - da li ce u dokumentaciji biti trazena i Vojna knjizica?
To bi mi mogao biti problem, jer sam istu izgubio, a nisam siguran da li u vojnom odsjeku mogu da izvadim duplikat.
Inace sam iz Bosne, a ne ide mi se kuci to traziti.

Vojnu knjizicu ce ti SIGURNO traziti! Ne budi lenj i iskopaj nekako novu tj.kopiju. Nemoj da se igras time, jer su ti svi ostali papiri beznacajni ako nemas pomenutu knjizicu. To traze obavezno i ljudima koji su odavde, a pogotovo vama sa tih prostora. Sve najbolje i nemoj da posle bude| ":dash: - trebao sam ranije slusati!!!!"

VOJNU KNJIZICU izvadi obavezno.Ja sam imao isti slucaj tj. vojna knjizica je izgubljena.Dali su mi rok od dva meseca da im dostavim kopiju ili ce moju aplikaciju obraditi kao nepotpunu sto moze da vodi ka odbijanju zahteva za PR..Zamisli sta mi se desilo kada sam otisao u vojni odsek u jednoj od beogradskih opstina.Rekli su mi da nemaju praznih knjizica i da ne znaju kada ce ih dobiti.Cekao sam i znojio se mesec dana da bih je na kraju dobio.Zato sto pre vadi kopiju.Jedino ako ti vojni background nije bas sjajan, onda ne znam sta da radis.

Pozdrav
Sale0509

Poslednja izmena:
E sad i ja nesto da pitam. ZELim da placam u Kanadi debitnim karticama ili kreditnim ili kako god. KOJA je najbolja kartica da se uzme, da se prebace u bankama iz SRbije da bi se placalo u Kanadi, znaci da mi obracunavaju kurs kao da sam izvrsio konverziju u SRbiji evra za kanadski dolar. OCU RECI da zelim da prebacim pozamasnu sumu evra na racun ovde i da uzmem neku od kartica i vrsim placanje u kanadi. TO Radim jer je kurs evro prema kanadskom dolaru izuzetno los u KANadi, pa sa tim u vezi ne zelim isto i da razmenim vecu kolicinu evra od one sto mi je potrebna u KANadi za recimo mesec dana. AJd pa ako neko ima miseljenje ili jos bolje iskustvo.

Vidim da ima mnogo nejasnoca po pitanju kartica i kod nasih ali i kod ljudi koji su u inostranstvu. Ima mesanja i sl pa evo malog prirucnika.

Kartice

Postoji nekoliko vrsta kartica i to u odnosu na izgled i nacin upotrebe.

KLASIK I ELEKTRON KARTICE

Klasik kartice su "embosirane". To znaci da na njima imate reljefno ispisana slova i brojeve. Te kartice su upotrebljive i u radnjama koje nemaju elektronske POS terminale (POS su oni aparati kroz koje se provlace kartice da bi se izvrsila naplata), vec imaju one masine za preslikavanje. Elektron kartice su glatke i nemaju reljefna slova i one se mogu koristiti samo na POS terminalima. To je jedina razlika. Obe vrste se mogu koristiti svuda dakle, samo sto se elektron kartice ne mogu koristiti na "masinama za preslikavanje " kartica u radnjama koje nemaju elektronski nacin naplate.

DEBITNE I KREDITNE

Prvo sto treba da znate je da vi ne placate "sa kartice", vec sa racuna za koji je ta kartica vezana. pa kad u nekoj banci otvorite racun, banka vam odmah nudi kartice sa kojima cete moci da trosite novac sa TOG racuna. A ne sa kartica. Za jedan racun mogu biti vezane i vise kartica. Mozete imati recimo Visa debitna elektron i Maestro debitni elektron vezane za jedan isti racun.

U svemu tome treba razlikovati placanja unutar i van zemlje s jedne strane i vrstu kartice u odnosu na podelu debitna i kreditna.

Debitna kartica je ona koja je vezana za racun i koja vas racun automatski zaduzuje. To znaci da ako imate na racunu 2000 dinara, i platite recimo neki rucak u piceriji 1000 dinara karticom, vama se automatski 1000 dinara skida sa racuna. Racun koji je vezan za tu karticu i sa kojeg se placa debitnim karticama je obicno current account ili tekuci racun. To je racun osnovni na koji vam leze i plata i sl. Debitne kartice se lako dobijaju i dovoljno je da sa licnom ispravom u banci otvorite racun, a banka vam po automatizmu daje neku ili vise debitnih kartica. Zasto tako lako? Pa zato sto sa tim karticama mozete da trosite samo sredstva koja imate na racunu. Pa je banci sve jedno koliko kartica imate i da li vam ih je uopste dala, kada vi nemate mogucnost da potrosite sredstava vise od raspolozivih, tj stanja na racunu. Placati debitnom karticom je isto kao i da placate svojom gotovinom.

U banci se takodje moze dobiti i kreditna kartica. U Srbiji je nju teze dobiti jer je ona kreditna, sto znaci da sa njom ne trosite svoja sredstva nego sredstva banke, BANKA VAS KREDITIRA. i zato se i zove kreditna kartica. U Srbiji je za kreditnu karticu u proceduri izdavanja, obavezno stampanje kreditnog biroa, postovanje maksimalne opterecenosti klijenta od 30% zarade, potpisivanje menica, a ponekad cak i zirantura. Kreditna kartica je ozbiljnija od debitne. Kreditne kartice su takodje uglavnom KLASIK (reljefne), kako ne bi bilo nikakvih ogranicenja pri placanju.

Prica oko sistema funkcionisanja kreditnih kartica je komplikovanija. Zato sto svaka banka moze da odredi svoje uslove kreditiranja i nacina otplate kartice. postoje najraznorazniji sistemi a ja cu navesti neke. Osnovni princip funkcionisanja kreditne kartice je da vam se pri izdavanju kreditne kartice otvara POSEBAN RACUN u sistemu banke. Taj racun je na nuli u momentu otvaranja. I u skladu sa svojom politikom i politikom Narodne Banke vama banka nakon odobravanja kartice saopstava koliki je limit po toj kartici. Dakle koliko para vi mozete maksimalno da budete duzni po toj kartici. Onda vi to trosite. mozete da potrosite 10 dolara a mozete i ceo limit. A onda nakon trosenja nastupa bankarski sistem koji vam po ugovorenim uslovima, u dogovorenim periodima banka SA OSNOVNOG TEKUCEG RACUNA, dakle sa onog za koji vam je vezana DEBITNA kartica skida rate i uplacuje na RACUN KOJI JE OTVOREN ZA KREDITNU KARTICU. I tako sve dok ne vratote zaduzenje.

Evo kakvi sistemi naplate postoje:

1. CHARGE kartica. To je kartica ciji limit trosite u toku meseca, a onda sledeceg 10. u mesecu vam banka kompletan dug skine sa osnovnog racuna. Evo dacu i primer.

Osnovni racun stanje 1.10.2008. 3000 dinara
Kreditni charge racun stanje 1.10.2008. 0 dinara

15.10.2008. Kupujete sa charge kreditnom karticom nesto za 2000 dinara pa je stanje

Osnovni racun 15.10.2008. 3000 dinara
Kreditni charge racun 15.10.2008. - 2000 dinara.

I ako nakon toga ne koristite karticu ni jednu vise sledeceg 10. u mesecu se ceo dug naplacuje. Pa ide sledece stanje:

osnovni racun 10.11.2008. 1000 dinara
kreditni charge racun 10.11.2008. 0 dinara.

Dakle charge je zaduzenje koje se vraca celo u iducem mesecu i vrlo je slican dozvoljenom minusu po tekucem racunu. Limiti po charge karticama nisu veliki jer klijent mora da ima sposobnost da iduceg meseca odjednom od plate vrati ceo dug. U Srbiji je prosek plate 400 eur tako da prosecan limit po charge ne prelazi 120 eur.

Pored charge postoji i druga vrsta kreditnih kartica REVOLVING KARTICE. I to su prave kreditne kartice. Ona funkcionise kao i charge kartica ali naplata rata ne ide odjednom VEC U PROCENTIMA. Obicno postoje mogucnosti placanja u ratama po 5%, 10% 15% ili vise. Ako uzmete revolving od 100% onda vam je to potpuno jednako kao charge kartica.

Najcesce se uzima revolving otplata od 5%. Dakle ako vam je zaduzenje po kreditnoj kartici 1000 eur, iduceg meseca cete banci od tog duga vratiti 5% a to je 50 eura. Nakon skidanja tih 50 eur vama ce dug ostati 950 eura. A onda cete u narednom mesecu vratiti 5% od toga, dakle 47.5 eur. I tako dok ne vratite dug.

Naravno limiti su po ovim karticama veci. Pa ako je prosecna plata 400 eur a maksimalno opterecenje od 30% je 120 eur, vama rata ne sme biti veca od 120 eur. Kod revolving kartice od 5% vam je najveca moguca rata 120 eur ukoliko imate limit od 2400 eur. Tako da u Srbiji mozete danas sa prosecnom platom na revolving sa 5% uzeti limit po kreditnoj kartici od 2400 eur.

Ono sto je specificno za kreditne kartice je da se naravno placaju i kamate. Postoji redovna kamata koja se kao i za svaki kredit obavezno placa.

One se krecu od 1,2 % do 3 % na mesecnom nivou. Pa recimo ako imate karticu sa limitom od 2400 eur a u toku proslog meseca vam je dug po kartici bio 200 eur (kupili ste ves masinu), vama ce rata biti

5% od 200 eur (10 eur) + kamata (recimo 2%) 4 eur = 14 eur. Novo stanje duga nakon rate ce vam biti 186 eur. pa tako na dalje. Dakle ne morate vi da trosite limit niti karticu. moze da vam banka da limit na milion eur a ako je vi ne koristite nista ni ne placate. Ako je koristite normalno da dug treba i da vratite i to s kamatom.

Ako ima nejasnoca pitajte.

E sad i ja nesto da pitam. ZELim da placam u Kanadi debitnim karticama ili kreditnim ili kako god. KOJA je najbolja kartica da se uzme, da se prebace u bankama iz SRbije da bi se placalo u Kanadi, znaci da mi obracunavaju kurs kao da sam izvrsio konverziju u SRbiji evra za kanadski dolar. OCU RECI da zelim da prebacim pozamasnu sumu evra na racun ovde i da uzmem neku od kartica i vrsim placanje u kanadi. TO Radim jer je kurs evro prema kanadskom dolaru izuzetno los u KANadi, pa sa tim u vezi ne zelim isto i da razmenim vecu kolicinu evra od one sto mi je potrebna u KANadi za recimo mesec dana. AJd pa ako neko ima miseljenje ili jos bolje iskustvo.

Problem sa kursom ti ne gine. Uvek ces imati konverziju prvo iz CAD u EUR a onda ovde ako imas EUR skinu se odmah EUR a ako imas dinare onda se vrsi jos jedna konverzija u dinare.

Tako da ti je najbolje da uzmes neku VISA debitnu karticu sa deviznim racunom i da tu uplatis EUR. Cak i da imas CAD u Srbiji nece ti pomoci jer Visa uvek sve crntralno svodi na EUR valutu,

A koja banka? Tu budi oprezan jer ima razlika u provizijama a neke banke nemaju nikakvu proviziju za tako nesto pa mi se javi na mail da ne bih ovde reklamirao sad bas.

Takodje suncano i lepo.Mozda se nismo razumeli.Ja se ne spremam za neuspeh.Hteo sam da kazem da nisam zapostavio svoj posao ovde, da ipak razmisljam, hm, ako mogu da kazem , na dva koloseka.Jer sta ako se nesto u medjuvremenu desi, sta onda?Pa svaki dobar general mora pred bitku da ima rezervni polozaj , mora da ima odstupnicu.To je poenta moje price.Nema ono:"Ja odlazim u Kanadu, pa me bas briga za sve ovde."Jednostavno ovde vodim zivot kao i ranije : posao,dobri medjuljudski odnosi, djacic prvacic, kosa crta, i cekam svoj momenat.

I ja se slazem sa ovim.Mi smo sve predali cutimo i cekamo pa sta bog da.

Dragi sm.,hvala na ohrabrenju!
Voljela bih da cujem tvoju pricu o odlasku tamo.
Pozdrav svima i hvala Grandicu i Kliki za savjete koje cu rado uzeti u obzir.Grandicu iskrene cestitke na pozitivnom rjesenju, posebno jer se vidi da je super covjek.
Prepoznala sam dio sebe u pricama ljudi s Foruma i pozeljela da se ukljucim,a kasnije sam kroz citanje prethodne konverzacije shvatila da je o vecini onoga sto mi je nejasno ranije pisano.Odlucila sam se za zastupnika da bih ustedjela vrijeme i energiju, jer mi se to u pocetku to cinilo laksim putem.By the way,on nije tvrdio da moze ubrzati proces, ali tvrdi da preko njega mogu dobiti job offer, koji bi definitivno olaksao cijelu stvar.Uzdam se i u deficitarnost zanimanja, mada znam da bih u pocetku morala da radim neke desete poslove. Na kraju krajeva, ne moram nikada ni raditi svoj posao, moji razlozi odlaska tamo su daleko dublji od materijalnih.
U svakom slucaju,nema odustajanja od Kanade!

99% ljudi iz Srbije koji traze iseljenicku vizu za Kanadu imaju razloge za odlazak koji su daleko dublji od materijalnih!

Moji razlozi su takodje daleko dublji od materijalnih:
- Potrebno mi je da zivim u drustvu u kome se postuje red i zakon, i gde za one koji to ne postuju postoje adekvatne represalije.
- Potrebno mi je da zivim u drustvu gde svi placaju porez tako da drzava moze da funkcionise normalno.
- Potrebno mi je da zivim u drustvu u kome necu morati mom malom sinu da objasnjavam kako to da se komsija buzdovan vozi u BMW-u, a komsinica lekar specijalista u Renault-u 4 ili uciteljica u raspadnutoj Toyota-i.
- Potrebno mi je da zivim u drustvu gde je covek adekvatno placen za svoj rad i gde se ceni znanje i rad, a ne nemoral, drskot, bahatost, pokvarenjastvo,lopovluk.
- Potrebno mi da zivim u drustvu gde se skolski sistem ne menja kako kome padne na pamet
- Potrebno mi je da zivim u drustvu gde te nece drzati na pola ili trecini prijavljene plate
- Potrebno mi je da zivim u drustvu u kome nije poremecen sistem vrednosti

Moji razlozi su takodje daleko dublji od materijalnih:
- Potrebno mi je da zivim u drustvu u kome se postuje red i zakon, i gde za one koji to ne postuju postoje adekvatne represalije.
- Potrebno mi je da zivim u drustvu gde svi placaju porez tako da drzava moze da funkcionise normalno.
- Potrebno mi je da zivim u drustvu u kome necu morati mom malom sinu da objasnjavam kako to da se komsija buzdovan vozi u BMW-u, a komsinica lekar specijalista u Renault-u 4 ili uciteljica u raspadnutoj Toyota-i.
- Potrebno mi je da zivim u drustvu gde je covek adekvatno placen za svoj rad i gde se ceni znanje i rad, a ne nemoral, drskot, bahatost, pokvarenjastvo,lopovluk.
- Potrebno mi da zivim u drustvu gde se skolski sistem ne menja kako kome padne na pamet
- Potrebno mi je da zivim u drustvu gde te nece drzati na pola ili trecini prijavljene plate
- Potrebno mi je da zivim u drustvu u kome nije poremecen sistem vrednosti
Tacno tako.Zivot je previse kratak da bi se bavili glupostima koje nam se plasiraju preko medija,da jedemo hranu bogatu pesticidima,pijemo bakterioloski neispravni mleko,da su nam vodovodne cevi napravljene od kancerogenog azbesta.Necu da zivim u zemlji gde je smisao zivota otici deset dana na more pa onda o tome raspredati cele godine.Cilj mi je da mi sef ne bude covek koji ne zna osnovne stvari u poslu .Ovde je sistem vrednosti potpuno obrnut ja to zovem zona sumraka.

Naravno da su razlozi velike vecine za odlazak u Kanadu daleko kompleksniji od materijalnih, ja sam podrazumijevala i neke licne, koje svako od nas ima. Ovo sto si rekao Sale je OK, ali svi se mi razlikujemo po razmisljanjima,potrebama i fazama licnog razvoja, sto svacijim zeljama daje poseban ton. Svi smo na neki nacin povezani kroz ovakve diskusije i na ovom forumu se osjecamo jacim u neravnopravnoj borbi u koju smo se upustili, ceknje je lakse i dobijaju se neprocjenjivi savjeti, sto je privuklo i mene koja nisam ranije ucestvovala na forumima.
Veliki pozdrav!

Dragi sm.,hvala na ohrabrenju!
Voljela bih da cujem tvoju pricu o odlasku tamo.
Pozdrav svima i hvala Grandicu i Kliki za savjete koje cu rado uzeti u obzir.Grandicu iskrene cestitke na pozitivnom rjesenju, posebno jer se vidi da je super covjek.
Prepoznala sam dio sebe u pricama ljudi s Foruma i pozeljela da se ukljucim,a kasnije sam kroz citanje prethodne konverzacije shvatila da je o vecini onoga sto mi je nejasno ranije pisano.Odlucila sam se za zastupnika da bih ustedjela vrijeme i energiju, jer mi se to u pocetku to cinilo laksim putem.By the way,on nije tvrdio da moze ubrzati proces, ali tvrdi da preko njega mogu dobiti job offer, koji bi definitivno olaksao cijelu stvar.Uzdam se i u deficitarnost zanimanja, mada znam da bih u pocetku morala da radim neke desete poslove. Na kraju krajeva, ne moram nikada ni raditi svoj posao, moji razlozi odlaska tamo su daleko dublji od materijalnih.
U svakom slucaju,nema odustajanja od Kanade!

Hvala na cestitkama i komplimentima, ali gledaj da ti taj zastupnik obezbedi job offer (AEO) ako mislis u neko dogledno vreme da se docepas Kanadskog tla.
Ako ga vec placas a on/ona kaze da to moze da ti obezbedi, neka to i uradi, insistiraj na tome !!! To je presudno. Inace ima da se nacekaaaaas, nazalost....

Pozdrav, puno srece i javi slobodno ako nesto treba....

Sinisa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back